BaraB13 BaraB13 komentáře u knih

☰ menu

Co už nikdy nepřebolí Co už nikdy nepřebolí Lucy Score

Od knihy jsem čekala spíš odpočinkovou pohodu a přesně to jsem od ní dostala.

Vztahy mezi hlavními postavami jsou tak akorát vypjaté, nikdy ale vyloženě nepřátelské. Celé to tajemno a erotické napětí dodává příběhu něco, co vám nedovolí knihu jen tak odložit.

Ano, asi se jedná o typické čtení pro ženy a šťastný konec je možná už moc (a v dnešním světě v podstatě neslučitelný s realitou). Nicméně, kdo z nás někdy přesně takovýhle příběh nepotřebuje?

Autorka umí psát velmi zajímavě. Její styl je sice dost podobný každému druhému romantickému tvoření, ale něčím je stále osobitý a nezaměnitelný.

Díky tomu, že čtu knihy Lucy Score v angličtině, můžu se rovnou pustit do dalších dílů, jakmile na ně bude ten správný čas. A těším se na to.


Dlouho jsem přemýšlela, čím mě vlastně ten příběh tak dostal. Odjakživa miluju televizní seriál Gilmorova děvčata - milé maloměsto, kde si lidé pomáhají, hezké vztahy, nabručený majitel bistra, romantické linky na každém rohu, každodenní život v komunitě..... no řekněte sami, není vám to povědomé?

Takže pro milovníky "Gilmorek" myslím super tip na knihu :)

17.04.2024 3 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

(SPOILER) Knihu jsem četla už dávno předtím, než se okolo ní objevil takový rozruch ve spojitosti s připravovaným filmem. Pamatovala jsem si, jak se mi líbila už po prvním přečtení, ale raději jsem po ní sáhla znovu.

Opět jsem nebyla zklamaná. Nebylo to jako číst ji napoprvé, ale stále se v knize objevuje hodně silných momentů, které na člověka v různých životních fázích mohou zapůsobit různě.

Situace v bažině a přilehlém městečku mě nutí zamyslet se nad tím, jak bych se k takové situaci postavila já sama. Byla bych obhájcem “jiné osoby, než na které jsme v běžném životě zvyklí? Nebo bych tiše přihlížela, se strachem projevit vlastní názor a pocity? Vyvolala knížka v někom z vás podobná zamyšlení?

Každopádně dílo je skvělé. Vše, co tu v komentářích zaznělo si kniha rozhodně zaslouží. Po překonání prvních pár stran, kdy malou holku z bažin všichni opouštějí, se pře vámi rozprostírá silný příběh. Možná zapomenete detaily v knize vykreslené, ale jsem si jistá, že jen tak nezapomenete na pocity, které ve vás příběh vyvolá.

Nicméně jednu výtku bych tu měla. Konec příběhu je lehce uspěchaný, aby dopadl dobře a co nejrychleji na úkol několika logických úvah. Za mě bych rozhodně uvítala větší rozsah knihy a propracovanější záběr. Ani tak to ale knize na kráse ani síle neubírá.

31.01.2024 3 z 5


Námi to začíná Námi to začíná Colleen Hoover

Pokračování knihy Námi to končí rozhodně nebylo zbytečně, jak někteří tvrdí. Nicméně takovou hloubku jako v prvním díle od této knihy nečekejte. Velmi oceňuji, že Colleen ukazuje, že rozvodem vztah dvou lidí nekončí. Dalo by se také říct, že apeluje na společnost, aby kvůli dětem zvládla vyjít s lidmi nejrůznějšího charakteru.

Moje romantická duše samozřejmě plesá nad pokračováním linky vztahu Atlase a Lily. Nahlédneme i trochu víc do Atlasovi minulosti a jeho očima si připomeneme některé situace, které v prvním díle popisuje Lily. Jak už jsem ale zmínila, to je tak vše z “hlubokých témat, která se v knize objeví. Na zbytku řádků se můžeme těšit na romantickou lehkou a velmi dobře čtivou literaturu. I to ale Colleen umí, a tak si nemyslím, že by to knize na kvalitě jakkoli ubralo.

Knihu rozhodně doporučuju všem, kdo četli první díl a chtějí vědět, jak to bude dál s Lily a Atlasem. Kniha se hodí i jako odpočinková jednohubka pro všechny milovníky textů z pera Colleen Hoover.

02.01.2024 2 z 5


Gazely Gazely Patrik Hartl

Další kniha Patrika Hartla, kterou napsal vlastně život. Příběh tří kamarádek, jejichž životy se prolínají už od gymnázia a přesto se každý ubírá jiným směrem. To je přece geniální.
Každá z nás takové kamarádky má. Někdy nám připadá, že jsou nám až příliš vzdáleny, ale konverzace vždy naváže tam, kde skončila.
Jsem velmi mile překvapena, že vše, co se hlavním hrdinkám přihodí je vlastně naprosto "obyčejná" situace, zároveň se ale nejedná o nudné popisování denních povinností. Tohle vybalancovat musí být pro spisovatele velmi komplikované. Čtenář ale právě tento balanc nejvíc ocení.

Jasně, kdo čeká Gogola, bude zklamán. Kdo se ale chystá na odpočinkovou knihu ze života, měl by po Gazelách rozhodně sáhnout.

10.11.2023 5 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Nejlepší kniha Radky Třeštíkové. V porovnání s jejími ostatními díly je až člověk na vážkách, jestli je Radka opravdu autorkou bábovek.
Jde o zcela jiný styl psaní i pohledu na věc, než jsme u Třeštíkové zvyklí. Nicméně právě schopnost takto měnit styl psaní a pohled na věc jsou to, díky čemu nás Radka Třeštíková s každou další knihou překvapí.
Jsem zvědavá, jaká bude její další kniha. Velmi mě baví sledovat vývoj této spisovatelky.

29.09.2023 3 z 5


Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Skvělá kniha. Unikátní styl psaní z "obou konců". Zajímavé je to, jak knihu různě vnímají lidé na základě toho, kterou polovinou začali. Přála bych si číst tuto knihu znovu jako bych ji četla poprvé, ale zvolit tentokrát právě ten druhý konec k začátku. Obyčejný příběh, který se opravdu mohl stát je vykreslen s lehkostí a nadhledem, který je Hartlovi blízký. Těžkým tématům to na jejich vážnosti však nijak neubírá. A tomu říkám umění.

Knihy Patrika Hartla jsou prostě vždy sázka na jistotu.

29.09.2023 5 z 5


15 roků lásky 15 roků lásky Patrik Hartl

Knihy Patrika Hartla jsou vždy sázka na jistotu. Jinak tomu nebylo ani s touto.
Příběh má spoustu zvratů, které se na první dojem mohou zdát jako "přitažené za vlasy". Často ale, když se zamyslíme, někoho s podobným osudem ve svém okolí známe. A to je právě to, co dodává Hartlovým knihám tolik lidskosti a normálnosti v tom nejlepším slova smyslu.

Moc se těším na jeho další knihy.

29.09.2023 5 z 5


Láska po španělsku Láska po španělsku Elena Armas

Kniha byla přesně to, co jsem od ní očekávala. Lehká a nenáročná romantika na letní dny k vodě.
Přesně to jsem čekala a toho se mi taky dostalo.

Čtení jsem si moc užila, ikdyž zápletka tohoto typu byla již několikrát popsaná i zfilmovaná. U některých myšlenkových pochodů hlavní hrdinky jsem si říkala, že se jedná možná o příliš přehnanou přecitlivělost smísenou s paličatostí. Skvěla ale nakonec vystihuje klasické ženské "overthinking."

21.09.2023 4 z 5


Šelma Šelma Andrew Mayne

Audiokniha

Byť ráda čtu severské krimi, kde je hlavní hrdina opravdový superman a přežívá situace, které se přežít nedají, Šelma posunula mou hranici ještě o kousek dál.
Nejsem si jistá, jaké z toho mám pocity. Pokud píšeme o superhrdinech, tak v pořádku. Dejme jim nadpřirozené schopnosti a sílu přežít kulku do srdce. Pokud však chceme psát o obyčejném člověku, který má sice výcvik a jisté schopnosti, ale je smrtelný, nechme ho utrpět rány, jaké logicky ze situace vyplynou musí.
Knihu jsem poslouchala v audioverzi převážně při řízení, vaření a uklízení. Kdybych jí však věnovala čas a četla ji v papírové verzi, byla bych asi trochu zklamaná. Takto je to ale za mě celkem v pořádku.

Je asi velký rozdíl, s jakým očekáváním se do této knihy pouštíte.

21.09.2023 2 z 5


Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

(SPOILER) Ženské přátelství je obecně velmi křehká věc. Obzvlášť v Itálii. Obzvlášť v periferní čtvrti Neapole.

Je až neskutečné, jak se umí autorka vcítit do mladých ztracených žen. Jejich rodina jim dává určitý rámec toho, jak by měl život vypadat. Jak však postupně rostou a vnímají svět kolem sebe, zjišťují, že může být život i něčím jiným než tím, co znají jejich rodiče.

Kniha je první knihou z tetralogie. Četla jsem všechny a viděla i seriálové zpracování. Je to prostě silný příběh. Vyžaduje ale trpělivost a vnímání často, na první pohled, roztahaných pasáží. Všechno do sebe zapadá. Každý obsáhlý popis a vykreslená charakteristika postavy má svůj smysl.

Četla jsem i ostatní díla autorky a její cit pro detail a lásku k Itálii i italskému lidu najdeme v každé z nich. Rozhodně se k celé tetralogii budu brzy vracet.

21.09.2023


Sluha dvou pánů Sluha dvou pánů Carlo Goldoni

Znám hlavně divadelní hru s Miroslavem Donutilem v hlavní roli. Mám Sluhu dvou pánů moc ráda. Nadchla mě i kniha. Čte se velmi dobře a když má člověk s hlavním hrdinou spojenou i tvář pana Donutila, v některých scénách se neubrání smíchu.

Každému, komu se kniha zdála příliš zamotaná nebo prostě jen nelíbila, doporučuji pustit si záznam divadelního představení. Myslím, že zrovna v tomto případě platí, že pan Donutil vdechl Truffaldinovi život.

21.09.2023


Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Lauren Graham

Miluju Gilmorky a miluju Lauren Graham. Seriál Gilmorova děvčata mám nakoukaný snad i pozpátku. Je to takový "náš" seriál s mou mamkou.
Stejně jako Rory a Lorelail jsme bouřlivé, rychle mluvíme, jen tak někdo s námi nestíhá držet krok, milujeme kafe a jedna druhou.

Tato kniha byla krásné a moc příjemné nahlédnutí pod pokličku legendární ságy matky s dcerou. Stejně jako její seriálová postava i Lauren je trochu neuspořádaná a často skáče mezi tématy. Ve finále se ale dozvíte přesně to, na co jste čekali a to je to, co na tom miluju.

Moc jsme si tuhle knihu užila a těším se její další knihu, která by měla vyjít už letos.

21.09.2023 5 z 5