Athena Athena komentáře u knih

☰ menu

Já, François Villon Já, François Villon Jean Teulé

Nesdílím nadšení z knihy, styl psaní mi nesedl a nebyla jsem schopná se s hlavním aktérem zžít. Obecně mi Francois připadal takový nevěrohodný, nijaký. Děj mi připadal až násilně a doslovně přepsaný z básníkových veršů.
Navíc mou duši detailisty naprosto odbourala pasáž, kde se v tom krutém a špinavém středověku objevil "froté ručník" :-) (věřím tedy, že jde jen o nešťastný překlad).
Verze Loukotkové mi seděla víc.

08.03.2018 2 z 5


Nevítaní vetřelci - Invazní rostliny a živočichové v Evropě Nevítaní vetřelci - Invazní rostliny a živočichové v Evropě Wolfgang Nentwig

Kniha je velmi pěkně zpracována a řekla bych, že zaujme laika i odborníka. Jen bych ji zařadila i do žánru hororové literatury, z většiny kapitol mi běhal mráz po zádech a to jsem s problematikou invazních druhů byla již obeznámena.

24.02.2018 5 z 5


Pod nekonečnou oblohou Pod nekonečnou oblohou Veronica Rossi

Pěkný fungující příběh, klasická teenagerská fantasy. Ale ten překlad! Knížka je plná chyb, kostrbatých vět a překlepů. Místy jsem měla pocit, že čtu slohovou práci žáka základní školy (o to víc mě překvapilo, že má paní překladatelka na kontě téměř 200knih).

18.10.2017 3 z 5


Zastaveno Zastaveno Michal Čagánek

Při jejím čtení člověk pociťuje lehkost. Písmena přímo tančí po stránkách, realita se mísí se snem. Nemohu říci, že bych se ztotožňovala se všemi myšlenkami v knížce, to mi však nebránilo v prožitku a hlavně radosti při čtení.

12.10.2017 5 z 5


Plyšový Buddha Plyšový Buddha Michal Čagánek

Strašně milá kniha, která se četla téměř sama. Člověk si díky ní uvědomí vzorce chování sebe i okolí. Jen z hlavního hrdiny mám rozporuplné pocity. V jednu chvíli jsem se s ním ztotožňovala, abych vzápětí nevěřícně zírala, co (z mého pohledu) špatného a nemyslitelného zase udělal.

07.09.2017 4 z 5


Srdce času Srdce času Natalja Ščerba

O kapku lepší než 1. díl, četla se dobře, ale nic převratného v ní nehledejte.

01.08.2017 3 z 5


Klíč k času Klíč k času Natalja Ščerba

Četla se dobře, měla spád, propracovaný děj , ALE chování postav mi často přišlo nelogické, ne úplně všechny části světa byly dotažené a k tomu bylo v textu docela dost překlepů a chyb.

30.07.2017 3 z 5


Deník haiku Deník haiku Miloň Čepelka

Bylo zajímavé podívat se na pana Čepelku i z jiného pohledu, na chvilku nevidět prince Jasoně nebo Babičku. Haiku mám ráda a pan Čepelka mě mile překvapil.

19.12.2016 5 z 5


Přirozená dívka Přirozená dívka Carl Hiaasen

Autor by se nejspíš zvládl uživit jako scénárista pitomých amerických komedií. Celou knížku jsem přečetla jen kvůli tomu, že bych jinak neměla co číst.

05.05.2014 2 z 5


Na shledanou Na shledanou Terry Pratchett

Musím říct, že bylp trochu divné číst knížku od Pratchetta, která se neodehrává v Zeměploše, ale u nás na Zemi. Bohužel s tím i ztrácí své kouzlo a vtip, který prostě k Zeměploše patří.

07.07.2013 3 z 5


Šití krok za krokem Šití krok za krokem Alison Smith

Díky této knížce jsem konečně pochopila spoustu věcí, které by měl člověk, který chce šít umět (ikdyž bohužel mě nenaučila jednu důležitou věc-chápat návody v Burdě :-)).

15.06.2013 5 z 5


Jak se nechystat k maturitě Jak se nechystat k maturitě Cameron Dokey

Fascinující, takhle bych určitě shrnula tuto "řadu neočekávaných příhod", které hlavní hrdinku potkávají. Vzhledem k názvu knihy bych tipovala, že to bude něco trochu vyzrálejšího (přece jen se děj odehrává ve 4. ročníku SŠ), čekala bych, že by knížka pro "středoškolačky" bude něco promyšlenějšího, lepšího. A on to je prostě a jednoduše románek pro holky. Takže pokud jste dívka cca 10-14 let je to něco pro vás ;). Jinak si radši přečtěte něco hlubokomyslnějšího.

14.06.2013 3 z 5


Luční kvítí Luční kvítí Kimberley Freeman

Jak již bylo napsáno, je to skvělá oddechovka. Akorát mě trochu rušilo přeskakování z ich-formy do er-formy...

29.04.2013 4 z 5


Vstup do ráje zakázán Vstup do ráje zakázán Jarmila Loukotková

Jako bytost přibližně stejného věku jako má hlavní hrdinka, jsem se v jejím smýšlení a činech vyloženě viděla. Je to trochu psychologický román, vyrovnávat se se všemi tlaky okolí, asi už jsem někde v blázinci (jsem celkem citlivá) nebo jím minimálně 2 tabulky čokolády denně, ale ona to s přehledem zvládá.
Přečetla jsem už mnoho knih v žánru "dívčí romány", a tak si troufám říct, že tohle je jeden z nejlepších co jsem kdy četla.

23.04.2013 5 z 5


Kurz tvůrčího psaní Kurz tvůrčího psaní Jincy Willett

Na začátku jsem byla přímo vtažena do děje, ale jak příběh pokračoval, mé "nadšení" sláblo až se úplně rozplynulo torchu nedomyšleným koncem. Nerada kritizuji a tak ještě nakonec něco pozitivního- počáteční hodiny kurzu byly úžasné a některé texty žáků by jistě stály za publikování.

07.04.2013 3 z 5


Praktická encyklopedie šití Praktická encyklopedie šití Dorothy Wood

Na první pohled vypadá, že si z ní něco vezmete, ale na rovinu:nevzala jsem si z ní vůbec nic...(až na chuť začít s patchworkem)

24.03.2013 2 z 5


Dr. Quinnová - Mezi dvěma světy Dr. Quinnová - Mezi dvěma světy Dorothy Laudan

Knížka už bohužel není to pravé ořechové. Myslela jsem si, že se v knižní podobě tohoto seriálu (když jsem byla měnší, milovala jsem ho) dozvím trochu víc, že lépe uvidím povahy postav. Příběh mi připadne holý, jakoby někdo prostě jen přepsal nejdůležitější okamžiky seriálu a nepřidal k nim žádné další informace.

28.02.2013 2 z 5


Mayday Mayday Jonathan Lynn

Na jednu stranu je to velmi chytrá a vtipná kniha, ale na stranu pro mě byla 1/3 knížky nezajímavá a nudná. Když vypustím pro mě nudné pasáže (kdoví, třeba se v nich někdo vyžívá) je to velmi vtipná, svižná a důmyslná knížka. Občas jsem chtěla tuto knížku úplně odložit, ale zápletka mi to nedovolila, pořád mě hnal ke čtení vnitřní hlas ptající se "Jak to asi bude dál?".

16.02.2013 3 z 5


Brisingr Brisingr Christopher Paolini

No nevím. Brising mě nenadchnul tolik jako Eragon a Eldest ani mi nepřipadal více propracovaný (jak se tu zmiňuje). Spíš mi některé skutečnosti (co se týkají hlavně Eragona) připadaly trochu přitažené za vlasy...Takže dávám o hvězdičku méně než dostal Eragon a Eldest.

30.01.2013 4 z 5


Evoluce Evoluce Bernard Beckett

Hodně jsem váhala v hodnocení této knížky. O čem tato knížka přesně je, jsem vlastně zjistila až odsud z popisku. Nemyslím si, že jsem nechápavá a pomalu mi to myslí, ale celá knížka mi připadala neúplná, jakoby si autor nechával některé podstatné věci pro sebe. Nejspíš si ji budu muset znovu přečíst abych ji plně pochopila....Navíc na konci dospíváte k šokujícímu odhalení (jak píše popisek), díky němuž jsem přestala chápat vše, co jsem do té doby chápala. Ale možná se někomu s přirozeně hloubavou duší bude líbit.

22.01.2013 3 z 5