Evoluce

Evoluce https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31284/evoluce-31284.jpg 3 43 10

V daleké budoucnosti Země se život po globální katastrofě soustředí na malé souostroví uprostřed oceánu. Tady, chráněná před jakýmkoliv nebezpečím zvenčí Velkou mořskou bariérou, vyrůstá i Anaximandra, adeptka na vstup do Akademie, která právě před přijímací komisí skládá zkoušku z historie. Spolu s ní se vracíme v dějinách nazpět, k událostem, které předcházely zrodu novodobého státu. Mladý voják jménem Adam neuposlechne předpisů a zachrání dívku, která odkudsi na lodi připlula k bariéře. Za to je odsouzen a představitelé státu se rozhodnou ho navíc využít k výzkumu – přidělí mu do vězení za společníka androida jménem Art, který má interakcí s ním rozvíjet svůj intelekt. Jenže projekt selže a Art se kontaktem s odbojným a neposlušným Adamem naučí věci, které jeho konstruktéři nepředpokládali. To nevyhnutelně vede ke střetnutí androidů a lidí. Dějiny, o nichž Anaximandra vypráví, splynou s přítomností a příběh spěje k šokujícímu odhalení… Kdo vlastně vyhrál závěrečnou bitvu? Vynikající román, jenž byl ve velice krátké době přeložen ve více než 30 zemích světa.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi

Vydáno: , Plejáda
Originální název:

Genesis , 2009


více info...

Přidat komentář

petra.kosiky
05.10.2020 4 z 5

Recenze čtenářů mě na knihu příliš nenalákaly, ale nedala jsem se a jsem mile překvapená. Nenechte se odradit. Pro mě - klasické sci-fi, navíc v době covidové...

kačenka80
19.06.2020 2 z 5

Knihu jsem dočetla ale nuda. Zajímavý nápad ovšem nešťastně zpracován. Konec byl nečekaný.


Thevar
15.07.2017 2 z 5

Knihu bych doporučil spíše začínajícím čtenářům, pro které by jednoduchost formy mohla být vyhovující. Zkušenější a náročnější milovníci sci-fi budou zřejmě poněkud zklamáni, avšak pokud vydrží knihu dočíst až do konce, čeká je jistě drobné překvapení.

MaxQ
19.05.2017 3 z 5

Kniha psaná pouze kvůli pointě. Myslím, že by příběhu více slušela forma povídky.

Ketesh
12.07.2016 4 z 5

Kniha mě velice překvapila. A totálně mě rozsekal konec, něco takového jsem naprosto nečekala.

vdedek
10.01.2016 odpad!

Knihu jsem si koupil ve výprodeji, jen tak pro pobavení a jako studijní materiál řekněme "soušasné, nevýrazné, nedůležité sci-fi tvorby". Tedy mnoho jsem od ní stran literární kvality nečekal. Kniha psaná jazykem velmi jednoduchým, vhodná pro "mládež". Přečte se za dvě odpoledne. Přesto mne poměrně mile překvapila v některých pasážích. Nic obzvláště originálního, trochu kostrbaté pojetí vyprávění, ze kterého je zřejmé, jak se kniha bude vyvíjet. Dávám dvě hvězdičky, protože mile překvapila.

bela
07.10.2014 3 z 5

I já jsem ke knize přistupovala s trochou nedůvěry, ale určitě jsem nebyla zklamaná. Velmi mne překvapilo rozuzlení. Též jsem přála Adamovi!

muchomurka
16.11.2013 4 z 5

Od knížky jsem nic moc nečekala. Předpokládala jsem, že jde zase o nějaký "jednodušší románek", o překonání nesnází a lásce až za hrob. Ovšem čekalo mě velké překvapení. Dilema o tom, jestli se může někdy v budoucnu počítač chovat jako člověk, je pořád řešené. Líbilo se mi zpracování této problematiky stylem, jak ji autor pojal. I když kniha směřovala k jednoznačnému konci, stejně jsem fandila Adamovi... Závěr byl na jednu stranu překvapivý, ale když o tom přemýšlím, bylo to logickým vyvrcholením, ke kterému děj směřoval.

laklom53
19.07.2013 1 z 5

Sklamání na celé čáre,škoda penez,dávám 4- a jednu hvezdičku ze slušnosti.

Athena
22.01.2013 3 z 5

Hodně jsem váhala v hodnocení této knížky. O čem tato knížka přesně je, jsem vlastně zjistila až odsud z popisku. Nemyslím si, že jsem nechápavá a pomalu mi to myslí, ale celá knížka mi připadala neúplná, jakoby si autor nechával některé podstatné věci pro sebe. Nejspíš si ji budu muset znovu přečíst abych ji plně pochopila....Navíc na konci dospíváte k šokujícímu odhalení (jak píše popisek), díky němuž jsem přestala chápat vše, co jsem do té doby chápala. Ale možná se někomu s přirozeně hloubavou duší bude líbit.

Autorovy knížky

Bernard Beckett
novozélandská, 1967
2010  67%Evoluce

Kniha Evoluce je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených5x
Knihotéce41x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x
dalších seznamech3x