AnnaPanulis AnnaPanulis komentáře u knih

☰ menu

Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Na knihu jsem se neuvěřitelně těšila a opravdu se moc povedla. Je plná emocí a zajímavostí ze života pořádného doktora.
Při čtení jsem se bavila a uteklo to, až moc rychle.

22.01.2024 5 z 5


Jsme nevyhnutelní Jsme nevyhnutelní Nofreeusernames (p)

Velice mi sedlo, že se příběh odehrával na vysoké škole a zároveň tam bylo i hudební prostředí, které mi je velmi blízké a bylo parádně zpracované.
Harper i Travis mě zaujali, máme toho dost společného, stejně tak i vedlejší postavy mě upoutaly a prostě jsem musela vědět, jak to vše dopadne!
Za mě odpočinkové a hezké čtení, které mi bodlo během zkouškového.

18.05.2023 4 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Mnoho lidí mě varovalo, že Tolkienovi knihy jsou spíš jako učebnice dějepisu. Toto varování jsem nepochopila. Za mě to je mistrovské dílo, které mě bavilo od začátku do konce a nemohu se dočkat, až se pustím do druhého dílu.
Filmy jsou srdcovka, ale knihy jsou rozšířené a plnější verze. Jako snad každá předloha.

16.03.2023 5 z 5


Rod nebes a dechu Rod nebes a dechu Sarah J. Maas

Ze začátku jsem měla celkem problém si vybavit některé vedlejší postavy, tak jsem musela trošku pátrat na internetu a zároveň dávat pozor na spoilery.
První díl byl úžasný a já jej přečetla jedním dechem, ale z druhého dílu mám stále smíšené pocity. Sice to je trošku táhlejší díl, to mi však nevadilo. Postavy mě bavily, a to i ty úplně nové charaktery, kterých bylo dost. Nové/staré zapeklitosti udržely dostatek akce, ale co mě vyloženě vytočilo, byl závěr knihy.
A pokud jako já patříte mezi lidi, kteří si nejprve přečtou poslední větu knížky a až poté se pustíte do knížky od začátku, tak POZOR! U tohoto dílu to opravdu nedoporučuji. Mohli byste si vyspoilerovat zásadní informace.
Týden jsem přemýšlela, jak knížku hodnotit a stále jsem trochu naštvaná, ale v tuto chvíli udělím:
4 hvězdy,
třeba to jednou změním, ale mé pocity jsou prostě rozporuplné a radši dám trošku lepší hodnocení. Přeci jen nakonec zbydou snad jen ty hezké vzpomínky.

06.02.2023 4 z 5


Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Do této knížky jsem se pustila po dočtení Půlměsíčního města - Rod nebes a dechu od Sarah J. Maas. Věděla jsem, že potřebuji něco romantického, něžného, možná až roztomile sladkého. Prostě úplný opak Půlměsíčního města a Kroniky prachu mi dlouho ležely na poličce.

Bylo to kouzelné. Já se u této knížky prostě rozplývala. Na romantiku moc nejsem, proto jsem si knížku šetřila a čekala na ten správný čas a ten jsem odhadla perfektně. Za mě to bylo krásné počtení, mnohokrát jsem se od srdce zasmála a neustále jsem toužila, abych mohla knihovnu navštěvovat spolu s Animant.

06.02.2023 5 z 5


Stmívání Stmívání Stephenie Meyer

Asi se dá říct, že se mi to někde ve 13 líbilo, protože jsem sérii přečetla celou a to snad jen v rozmezí měsíce.
Nyní ve svých 21 už tento upíří svět vnímám opravdu jinak a nejsem fanouškem.

13.01.2023 1 z 5


Studie kouzel Studie kouzel Maria V. Snyder

Knížku jsem přečetla prakticky hned po vydání a zpětně jsem musela odebrat ještě jednu hvězdičku, protože třetí díl mám doma v knihovně už nějaký ten rok a vůbec se mi do něj nechce pouštět.
Druhý díl mi přišel dost utahaný, nebylo to zlé, ale mohlo to být i lepší. Uvidím, jestli se někdy pustím i do třetího dílu.

05.01.2023 2 z 5


Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Kdysi se mi v těch 13 líbila, i když sloh mi už tehdy přišel poměrně jednoduchý.

05.01.2023 3 z 5


Křídla Křídla Aprilynne Pike

celou sérii jsem četla přibližně ve 12-13 a velice se mi líbila. Pamatuji si ji už jen matně, ale za mě to bude vílí série spíše pro mladší čtenáře.

05.01.2023


Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Prvních pár desítek stran mi trvalo, než jsem se začetla, ale někde po první stovce, kdy jsem se už zorientovala v postavách a všemožných názvech, mě to pohltilo a nemohla jsem přestat číst. Druhá polovina knihy ve mě vyvolávala mnohé emoce.

Nikdy jsem netušila, že by mě mohlo sci-fi natolik bavit. Líbila se mi i technická, fyzikální a lékařská stránka knížky. Řešilo se mnoho detailů a vše možné se vysvětlovalo, což je přesně můj šálek kávy.

Zpracování knížky je originální a jen a pouze to příběhu přidalo velké plusy. Těším se na další díly a mohu jen a pouze doporučit.

25.11.2022 5 z 5


Život svatých Život svatých Leigh Bardugo

Za mě velice povedená ilustrovaná knížka. Je to jen taková jednohubka navíc, ale rozhodně patří mezi knížky, které vám ozdobí knihovnu a doplní vám něco trošku navíc ke Grisha světu.

17.11.2022 5 z 5


Říše upíra Říše upíra Jay Kristoff

Je to má první přečtená knížka od autora a neuvěřitelně mě to chytlo. Za mě prostě paráda! Už teď se nemohu dočkat dalšího dílu.

19.10.2022 5 z 5


Město duší Město duší Martina Čekalová

Musím se přiznat, že jsem byla velice zvědavá, když u nás vyšla tato prvotina, ještě od tak mladé autorky, ale když jsem knížku rozečetla, byla jsem zklamaná. Patřím mezi ty, kteří četli sérii Jeho temné esence, ale nebudu tu říkat, jak je to vykradené, protože vím, jak málokdo z mého okolí a mého věku, tuto sérii zná. Tudíž věřím, že podobnost témat může být čistě náhodná.

Knížka by se mi mnohem více líbila, když by mi bylo tak 11 a propukla u mě láska ke knihám. V tuto chvíli mám už však něco načteno a jsem poměrně dost náročná, co se týče slohu a ten mě u této knížky nejvíce zklamal. Mám pocit, jako by to neprošlo redakcí či jakoukoliv korekturou. Jsem si jistá, že kdyby se to nechalo ještě uzrát a dost by se zapracovalo na slohu a složitosti zápletky, mohla by to být bomba.

Chápu, že mladším čtenářům se to může určitě velice líbil, ale pro mě to už byla jen klasická ohraná romantika plná různých klišé. Tudíž mě to ani neutíkalo a četla jsem knížku dlouho, ale k tomu jsem velice často protáčela oči, anebo rovnou knihu zavírala a odkládala.

V tuto chvíli se prokousávám druhým dílem, prý má být už o dost lepší, tak se těším. Ovšem jsem tedy zvědavá i na další autorčiny počiny.

12.08.2022 1 z 5


An(n)a. An(n)a. Sára Báchorová

(SPOILER) Musím se bohužel přidat ne k tak pozitivním recenzím. Nejsem si jistá, jestli mi knížka prostě jen nesedla, anebo jsem na ni moc stará, i když ve svých pouhých 21letech mohu být těžko stará.
Knížku jsem přečetla za jednu cestu vlakem, což cením, zpříjemnilo mi to cestu. Také musím autorce nechat, že je knížka opravdu surově napsaná a je obdivuhodné, že se chce podělit o něco, co sama prožila. Také jsem moc ráda za ten konec, bylo to totiž reálné, stejně tak promluvy mezi hrdinou a jejími vnitřními hlasy.

Co se mi však už moc nelíbilo, bylo rozvržení stylu a jakákoliv větší plynulost děje. (ZAČÍNÁ SPOILER !!!) Chyběl mi vývoj vztahu s Adamem. Nemohu říct, scény s ním byly jen a pouze otřesné, ale nějak mi celý ten jejich vztah nedával smysl a logiku. Což je asi ten bod, který nechápu kvůli svému věku. Stejně tak asi i chování spolužaček a "kamarádů", ne vždy mi to sedělo. (KONEC SPOILERU)

Při čtení jsem knížku několikrát zavřela a kroutila hlavou. Při dočtení jsem měla smíšené pocity, jak z postav, tak vlastně z knihy samotné. Poselství to má dobré, ale mě tam prostě nějak až moc věcí nesedlo. V tuto chvíli dávám 2*, ale třeba se k tomu někdy zpětně vrátím a hodnocení upravím.

V minulosti jsem se sama setkala s PPP či psychickými problémy, ať už u sebe nebo ve svém okolí. Proto dobře vím, jak je důležité tu pro tyto lidi být a pomoci jim. Autorce přeji hodně štěstí v životě a pokud napíše druhý díl, ráda si jej přečtu. Už jen proto, abych zjistila, kam se posunul autorčin styl psaní.

12.08.2022 2 z 5


Moje první lásky Moje první lásky Ivan Klíma

Knížku jsem četla kvůli referátu, ale byla mi doporučena učitelem češtiny. Rozhodně to za mě nebyla knížka na jedno posezení. Mnohem více mi vyhovovalo, když jsem si přečetla vždy jen jednu povídku a nechala ji třeba i pár dní uležet. Lépe jsem se pak vyznala v posloupnosti děje.

Některé příběhy mě sice ne tak úplně bavily, ale jiné mi přišly za to mnohem zábavnější. Dívky mi ne vždy sedly, kolikrát to byly velmi zvláštní osobnosti, ale s hlavním hrdinou jsem si povětšinou rozuměla. Měla jsem k němu blízko věkově a chápala jsem i jeho pohnutky. Líbil se mi kontrast hluboce dumajícího hrdiny a jednoduchých lásek.

15.04.2021 4 z 5


Harleen Harleen Stjepan Šejić

Perfektní grafické zpracování příběhu, kdy se člověk s dobrými úmysly mění v antihrdinu.
Už dříve jsem byla milovnicí Jokera, ale po této knížce jsem milovnicí také Harley Quinn. Knížka si mě získala a přečetla jsem ji jedním dechem.

30.03.2021 5 z 5


Bouře a vzdor Bouře a vzdor Leigh Bardugo

Bouře a vzdor byl za mě lepší díl. Cítila jsem jistý vývoj, co se týče děje i postav. Je pravda, že je za to z velké části zodpovědný Nikolaj, kterého jsem si doslova zamilovala. Je to odvážný a vychytralý blázen, který má ještě k tomu i šarm a skvělý smysl pro humor, což knížce dodalo nové rozměry. Alina se naštěstí posunula kupředu a zanechala za sebou velkou část té naivní holky. Ale co mi v knížce opravdu chybělo, byl Temnyj. Na to, jak je v příběhu důležitý, se v něm tedy moc často neobjevuje, ale za to se polepšil a konečně se stal tím záporákem, kterého jsem čekala.

A i když bývají druhé díly pouze výplňkové, tento obsahoval i tak dost akce. Prostředek knihy byl sice trošku klidnější, ale díky čtivosti to nebyl žádný zádrhel. Navíc mužské postavy se bez problémů postarají o to, aby čtenáře u knížky udržely.

04.03.2021 4 z 5


Světlo a stíny Světlo a stíny Leigh Bardugo

Já teda nepatřím mezi ty, kteří se do čtení pustili jen kvůli seriálu. Knížky Leigh Bardugo mě baví, série Šest vran patří mezi mé nejoblíbenější, Trnitá řeč byla skvělá a temná, Devátý spolek byl tajemný a přeci jen jiný, než předchozí autorčina tvorba. Spisovatelka píše čtivě, dokáže překvapit a její svět sice není nic nadpozemského, ale přesto má hlavu a patu a funguje, což preferuji.

Od Griši jsem neměla nijak moc velká očekávání, přeci jen je to myslím autorčina prvotina. Počítala jsem s protivnou hlavní hrdinkou a typickými klišé z YA fantasy, ale stejně mi to neubralo na radosti ze čtení. Četlo se to jedním dechem, postavy mě bavily i štvaly a mohu se hlásit mezi oblíbenkyně Temnyje, i když mohl být ještě tak o dvě kapičky temnější. S Alinou bych ráda pořádně zatřásla, aby se probrala a Malovi udělila medaili za oddanost.

A musím přiznat, že ten závěr byl trošku klišé, co se týče Aliny, ale dalo se to v klidu přejít.

04.03.2021 4 z 5


Dědictví krve Dědictví krve Amélie Wen Zhao

Toto byla knížka, na kterou jsem byla opravdu zvědavá a zároveň mi dala vše, co jsem očekávala i něco víc. Krve rozhodně nebyl nedostatek, smůly a nepříjemných okolností, které hlavním postavám kazily dobrý den, bylo také habaděj. O akci ani nemluvě, ta tam byla snad na každé stránce, ale stejně mi tam ze začátku stále něco chybělo. Takové to něco, kvůli čemu bych se od knížky nemohla odtrhnout.

Ramson byl za mě skvělý, oblíbila jsem si ho okamžitě, za to k princezně Aně jsem si nějakou dobu hledala cestu. Nerozuměla jsem si s její zbrklostí a tím, jak absolutně nic nepromýšlela, prostě šla do všeho, aniž by myslela na následky. Ale i přes to jsem si k ní brzy našla cestičku a začala mě bavit, asi hlavně díky své moci. Takže jediné, co už mně pak na ní vadilo, bylo to jméno.

Ana? Jakože chápu tu zkráceninu, ale pro mě jakožto Annu to bylo něco příšerného. Zvykala jsem si na to snad půlku knihy. Ale to je převážně můj problém, za to ta knížka nemůže.

I když bylo něco celkem předvídatelné, mnohé bylo překvapivé a já se tedy těším na další díl, kde se snad i trošku více rozjede romantická linka.

04.03.2021 2 z 5


Krev a med Krev a med Shelby Mahurin

Knížku jsem přečetla za 2 dny a musím říct, že mě nezklamala. Zalíbily se mi nové postavy, které se v tomto díle objevily. Často byly zahaleny mnohými tajemstvími a poměrně aktivně se podílely na vývoji děje, který byl protkán akcí a magií. O kouzla, nové bytosti a další čarodějnice tu opravdu není nouze. Knížka čtenáři představí svět ještě mnohem detailněji a kolikrát pořádně zacuká s vašimi nervy. Avšak chybělo mi tam ještě pár detailů, abych úplně pochopila, jak funguje magie skrz zlaté nitě či krev. Možná i nějaká historie, kde se vzaly bytosti a tak, ale třeba se toho dočkám v dalším díle.

Hlavní hrdinové mě dokázali jak rozesmát, tak i pořádně naštvat, a o to víc mě zajímalo, co se s nimi a jejich přáteli stane. I když chvílemi jsem je chtěla opravdu proplesknout. Na to, jak jsem si Reida a Lou v prvním díle oblíbila a byla z nich nadšená, tak mě v tomto díle občas opravdu překvapili. A ne vždy v dobrém.

Za mě byl první díl rozhodně lepší, z něj jsem byla opravdu nadšená. Tento mě potěšil a já tedy mohu jen čekat na závěr série, který mě doufám zaskočí.

02.03.2021 3 z 5