andreamrs andreamrs komentáře u knih

☰ menu

Tichá pošta Tichá pošta Tereza Herzogová

Po dočtení Schovávané jsem několikrát přemýšlela, jak asi pokračoval vztah Šárky a Ivana. Jako každý vztah i tenhle se s časem vyvíjel a my potkáváme oba protagonisty po letech, v pro ně zásadním období. Já byla už u Schovávané ze zápletky úplně nadšená, a pokračování rozhodně nezklamalo. Před Šárkou znovu po těch letech čeká těžká volba mezi srdcem a rozumem. Ivan nemládne, a všechny odsunuté problémy vycházejí na povrch.

Kniha úžasným způsobem popisuje mezilidské vztahy, navíc hodně promyšlené a v rámci příběhu propojené. Je to náhled do obyčejných životů obyčejných lidí, kteří dělají velké i malé chyby, častokrát špatná rozhodnutí, a kde jedno slovo dokáže vše změnit Tohle není pohádka ale reálný život. A dokáže v takovém případě vše vyléčit a vyřešit jen “obyčejná láska? A jak se k tomu Šárka nakonec postaví?

Kromě hlavních hrdinů me hodně bavil tragikomický vývoj postavy češtináře Chrousta a zejména pak Patrikův příběh, tam bych klidně brala i celou knihu! Navíc autorka znovu používá ten překrásný jazyk a poetické opisy, které vás přinutí zatoužit zabalit se do deky na opravdické Hnípandě a jen tak existovat a koukat kolem sebe na tu (ne)obyčejnou nádheru.

Jako bonus nám autorka představila prostřednictvím restaurátora Barta i Santiniho architekturu, přišlo mi to tak krásně tajemné a ty opisy jeho architektury se úžasně hodily k tajemství vztahu, který se zde začal rozvíjet.

Konec dává prostor pro další pokračování, tak doufejme Já se s postavami ještě neloučím, ještě bych s nimi chtěla alespoň na jeden fesťák :D. Autorce moc děkuju za recenzní výtisk a moc fandím, znovu úžasná práce.

27.03.2024 5 z 5


Smlouva na lásku Smlouva na lásku Cassie Connor

Co se stane, když potká právnička Rebecca, která bere svůj život velmi vážně, značně uvolněnejšího krasavce Hudsona a zajiskří to mezi nimi? Odpověď naleznete na stránkách knihy Smlouva na lásku.

Poslední dobou opravdu miluju linku #fakedating, prostě tohle byla kniha pro mě. Líbilo se mi zejména to, jakou proměnou prošla postava Rebeccy a začala si konečně užívat život. Rebecca bohužel nebyla postavou, kterou bych si oblíbila; naopak její reakce na většinu situací mi vysloveně vadily, říkala jsem si, že se to do takové oddechové knihy až nehodí, ale pak vše začalo dávat trochu smysl. Hudson byl prostě zlatíčko, i když jsem popravdě moc nechápala, co na "Becs" vidí, ale jejich vzájemná přitažlivost byla hrozně hezká. Celkově to byla taková skvělá, #feelgood oddechovka. Moc se mi líbila pocta romantickým komediím a muzikálům, které jsou v knize zmíněné (Návrh, Pomáda, Samotář v Seattlu), nechybí ani kýčové momenty, u kterých čtenáři roztaje srdce.

Rodina Rebeccy mi nebyla ničím blízká, naopak rodinu Hudsona jsem si zamilovala od první zmínky a věděla jsem že nezklamou. Právě tahle linka vnesla do příběhu ten potřebný vtip a množství lásky. Líbilo se mi i to, že nešlo jen o klasickou romantickou linku, ale v tomhle případě za chlapa platila spíše Rebecca :D respektive ji autorka připsala hodně až "mužských" vlastností, což se ostatně v knize i řeší, otevírají se i témata znevýhodňování žen na pracovišti, co je vlastně skvělý, protože upozornit na nějaký problém takhle nenásilnou formou je snad ta nejlepší varianta.

Za #recenznivytisk moc děkuji @grada_cz @cosmopolis_cz

14.11.2023 4 z 5


Jen mezi námi Jen mezi námi T. L. Swan

Po tom třetím, který mě bavil ze všech nejméně, jsem se trochu bála, zda autorka udrží laťku. A panebože, udržela. I když je Christian jen namyšlený, rozmazlený spratek :D tak jsem si ty jeho hlášky opravdu zamilovala, i celou jeho (častokrát hroznou, co si budem) osobnost. Hrozně moc mě bavil. V recenzích jsem na něj nečetla zase tak pozitivní ohlasy, ale to mi můj dojem nezkazilo. Ano, vím že mám pro bratry z rodiny Milesů slabost, ale znovu se mi potvrdilo, že autorčinou silnou stránkou jsou mužské postavy. Hayden byla pro mě nevýrazná a nezajímavá a ten dojem mi vydržel až do konce. Když došlo k jistému konfliktu, byla jsem na straně Christiana. Ten si mě prostě získal. Děj odehrávající se v evropském hostelu a dalších destinacích mě hrozně moc bavil a dějová linka s Eddim mě dojala. Já jsem naprosto nadšená.

05.10.2023 4 z 5


Experiment s láskou Experiment s láskou Christina Lauren

Od autorek mi chybí přečíst si známou sérii Božský, ale ze standalones mám přečtené zatím všechny, které u nás v překladu vyšli. Nechci se pořád opakovat, ale na autorkách mě nejvíc baví to, jak je každá kniha jiná. Ne všechny knihy mě zaujaly stejnou mírou, ale zrovna na Experiment s láskou jsem se moc těšila, protože na zahraničních účtech sklízí velmi pozitivní ohlasy. Zároveň mě zaujalo neotřelé téma, které se u romantických knih někdy už poměrně těžce hledá. Nesmírně mě zaujalo prostředí reality show, které mi přišlo fakt skvělé. Navíc tady máme zajímavé hlavní postavy, spisovatelku v tvůrčí krizi Fizzy a (ne)úspěšného producenta. Je nám jasné, jakým způsobem se příběh bude vyvíjet, ale právě to prostředí se postaralo o několik překvapení.

Postava Fizzy mě moc mile překvapila, zejména její humor a postoj k životu, postava Connora mě okamžitě zaujala, i když jsem myslela, že jako dokumentarista bude spíše nudný, ale ne, naopak! A ta chemie mezi Fizzy a Connorem... Navíc se objevuje dějová linka #singleparent, která mě poslední dobou hrozně baví, takže za mě fakt skvělý. Tentokrát jdu hodně s davem a jsem šťastná, že můžu knihu ohodnotit jako jednu z těch nejlepších knih CHL.

Tahle kniha byla krásnou romanťárnou o hledání pravé lásky na neočekávaných místech, kterou provází humor typický pro obě autorky, a vy prostě těm dvěma držíte palce a doufáte nutně v happyend! Za recenzní výtisk moc děkuji Nakladatelství Jota!

05.10.2023 4 z 5


Nel - Příběh Cornelie Fetterlyové Nel - Příběh Cornelie Fetterlyové Kristyna Andrews (p)

Kniha mě opravdu nalákala svou anotací. Jednou za čas ráda vyhledám nějaký postapo román, protože pokud je dobře napsaný, tak čtenáři představí trochu jinou budoucnost. Cornelie je obyvatelkou nové Ameriky, která vznikla po třetí světové. Je to ambiciózní mladá žena, která žije ve své bublině se snoubencem, rodinou a přáteli, v záři reflektorů. Nechci ji úplně nazývat naivní; Cornelie je prostě jednou z těch šťastných, kterým svět leží u nohou. Alespoň do jednoho osudného dne, který ji změní život.

V první polovině knihy se spíše seznamujeme s tím, jak Cornelie žije, jaká byla její cesta, která vedla k tomu zlomovému okamžiku. Okamžik, kdy nastane její proměna, stejně tak prostředí, celý útok a "vypuštění" viru bylo úplně mistrně popsané, bylo mi fakt ouzko :D hlavně když si vybavím reálné události s jistým nejmenovaným virem. V druhé části se Cornelie snaží srovnat s novou realitou a tam nastává ta pořádná akce. Zjišťuje, co v jejím životě opravdu stálo za to, a co bylo jenom pozlátkem. Osobně její posun hodnotím velmi pozitivně, z takové charakterově lehce nevýrazné princezničky se stala opravdu bad ass hrdinkou. Je to opravdu příjemná změna, že "superhrdinství" nemusí zažívat nutně jenom mužské postavy. Navíc Nel si zachovala své hodnoty a povědomí o tom, co je dobré a správné, co se mi moc líbilo.

Autorka si na konci krásně vydláždila cestičku k dalšímu dílu, kterého se snad dočkáme, a k tomu můžu říct jedině, že ji moc, moc fandím a děkuji! Nevěděla jsem, co od příběhu čekat, dostala jsem toho mnoho, prostě jsem nadšená. Navíc se kniha čte sama navzdory těm menším písmenům. Ke všemu má příběh tolik vrstev, že by mohl zaujmout i čtenáře, kteří si na sci-fi zase tolik nepotrpí.

12.09.2023 4 z 5


Třinácté znamení Třinácté znamení Elizabeth Briggs

(SPOILER) Téma knihy je velmi zajímavé, v prostředí běžného moderního světa sledujeme svět vlkodlačích smeček. Celý nápad mi přišel skvělý a je mi líto, že se nedostalo na to, vysvětlit že života vlkodlaků zvěrokruhu víc zajímavostí. Protože je ale dvanáct znamení, a tudíž dvanáct smeček, je mi jasné, že by kniha musela být tak třikrát delší, aby alespoň trochu popsala fungování každé z nich.

Byla jsem sama překvapená, že mě více zaujala fantasy linka a všechno kolem fungování smeček. Držela jsem pěsti Kadenovi a jeho smečce aby si své právoplatné místo vybojovali. Prostě jsem jim fandila. Měla jsem problém jen s jednou postavou, a tou byla Ayla. I když prošla od začátku výraznou proměnou, vadilo mi, jak je povrchní. Už dlouho jsem nezažila, aby ženská hrdinka dělala z muže kus masa, na kterém jsou zajímavé jen svaly. Na to, že byla dospělá žena po vysoké škole, chovala se jako puberťačka a mně čtení přišlo jako ze střední školy. Také jsem od ní čekala víc pokory, vzhledem k tomu, že byla celý život outsiderem, nějak mi to u ní chybělo...

Za co musím ubrat jednoznačně hvězdičku, tak byli popisy erotických scén. Vlastně jsem byla i ráda, že se na tolik pikantností nedostalo, protože bych to nezvládla číst. Nevím, zda se jedná o nedobrý překlad, nebo jsou podobně květnaté výrazy i v originálne, ale byl to slušný bizár. Výrazy jako "jeskyňka", "klacek" nebo "ocas", "prznit kundičkou"... Tohle fakt nee.

Za recenzní výtisk moc děkuji @cosmopolis_cz

27.04.2023 4 z 5


Ve stínu popela Ve stínu popela Jennifer L. Armentrout

Panečku, tahle kniha je neskutečná jízda. I když má lehce přes 600 stran, ale zhltla jsem ji za dva dny, protože byla neskutečná. Ačkoliv se autorka hooodně rozkecává a popisuje opravdu úplně všechno, vůbec mi to nevadilo, naopak bych uvítala knihu ještě o maličko delší. Pořád se tam něco dělo a ani na vteřinku jsem se nenudila. Netrpělivě jsem obracela stránku za stránkou a čekala, kdy se objeví další zvrat. Dokonce jsem vytáhla lepíky a zaznačila jsem si v knize zajímavé scény a myšlenky, co teda nedělám vůbec nikdy.

Sera je úžasnou hlavní hrdinkou, statečná, drzá, to já ráda, ani vteřinku s ní se nenudíte. Naproti tomu Nyktos... Panebože, ještě teď je mi horko. Ty pikantnější scény byly naprosto neskutečné, ale líbilo se mi, že to není to, o co primárně v knize jde. Ten příběh je tak promyšlený, dotažený do konce, že tohle je opravdu jen takovou třešničkou. Ta chemie mezi nima byla ale neskutečná. Miluju tu kombinaci drsných scén, místy erotiky, přátelského kočkování (jako ti bohové tam? Okamžitě chci mezi ně!), vtipných i brutálních momentů. Neskutečná jízda a já si užila každou vteřinu. Potřebuju hned i pokračování.

Tímto znovu moc, moc děkuji @albatrosmedia a @humbook @humbookblogeri za tuhle neuvěritelnou knihu a za příležitost si ji v rámci #spolupráce přečíst! #humbookblogeri

27.04.2023 5 z 5


Láska nadivoko Láska nadivoko Christina Lauren

Popravdě jsem to s knihou měla od začátku jako na houpačce, protože jsem se na ni moc těšila, pak jsem si přečetla recenze, které mě od čtení začaly odrazovat. Nakonec jsem ale dala na svůj první dojem a nenechala si zážitek ze čtení zkazit. Hned na začátku mě zcela uchvátila nádherná obálka, je nesmírně povedená, a přitom docela minimalistická.

Celé téma mi přišlo neokoukané a zajímavé. Ano, máme tady trochu klišoidní příběh mladé lásky, která měla trvat napořád, ale nakonec se rozdělila. Co ale příběh nádherně doplňuje a povyšuje na další úroveň, jsou jednak nádherné popisy přírody, neokoukané prostředí, jednak zápletka, kterou považuji za hodně unikátní. Hledání pokladu a vlastně i sebe sama, to, jak se život může změnit ve vteřině, stačí jeden pohled či jeden špatný krok. Zaujalo mě, jaká jízda se z celého příběhu stala, celá naoko nevinná výprava se zvrtla v obrovské dobrodružství. Zhruba do půlky jsem vůbec nevěděla, co od postav a příběhu čekat. Autorky mě znovu dokázaly překvapit a proto mám jejich knihy tak ráda, ale samozřejmě se dostalo i na sladkou romantiku, bez toho by to opravdu nebylo ono!

Takže já jsem moc spokojena a tímto moc děkuji @nakladatelstvijota za možnost přečíst si tuhle skvělou knihu!

24.03.2023 4 z 5


Křídla vážky Křídla vážky Michaela Dopitová

Na úvod bych chtěla poděkovat @humbook @humbook_blogeri a @endlessbibliophile za zaslání knížky k recenzi. #humbookblogeri #spoluprace

Křídla vážky jsou knihou z pera české autorky, a tím si u mě hned na začátku kniha získala plusové body. Mám dojem, že často mám(e) předsudky a odsouváme českou literaturu na vedlejší kolej, co by v případě Křídel byla obrovská chyba. Protože, vážení, tohle je jedna úžasná kniha!

Děj knihy a její prostředí je nám všem důvěrně známé - střední škola, maturita, první láska. Navíc je to příběh z českého prostředí, se kterým se dokážeme všichni ztotožnit. Myslím, že každá ženská čtenářka někdy byla na místě Eleny. I když bych knihu doporučila primárně mladším čtenářkám na střední škole, i já jsem si v ní našla úžasné pasáže a dokonce i ponaučení. 

Vše je takové důvěrně známé a je to takový milý návrat do těch bezstarostnějších let. Aby si ale postavy jen tak nepluli na obláčku pozitivity, tak měli své problémy, zejména ten Elenin mě mrzel, protože musela opustit domov a začít znovu jinde. Elena byla ale silným charakterem, který si poradil se změnami, navíc to byla chytrá a sympatická dívka. 
Tadeáš je takový bad boy, kterému bych v 18 taky propadla, teď, o deset let později, jsem jen v duchu křičela na Elenu, ať ho kopne do... někam :D. Právě to dělá příběh tak reálným, ta naivita hlavní hrdinky, růžové brýle a zdánlivá nepřemožitelnost první lásky. Elena měla navíc kolem sebe skvělé lidi, trochu jsem doufala, že se zamiluje do někoho jiného :D a zejména scény s přáteli v kavárně a slovní přestřelky dvojčat mě moc bavily. 
Moc se mi líbil i takový lehký nádech "After," ale více vám neprozradím. Co mě ale utvrdilo v tom, že je kniha naprosto skvělá, byl konec. Čekala jsem něco úplně jiného, nějaký až "filmový" moment, který pořád nepřicházel. Za to zakončení opravdu tleskám (a zároveň s malou dušičkou doufám, že se jednou dozvím, jak to teda bylo dál :D - aspoň ve formě bonusové kapitoly?)

Tohle vám opravdu moc doporučuji. Pokud nejste úplně fanoušky příběhů ze střední školy, můžete ji koupit mladší sestře nebo neteři, slibuju, že budou nadšené!

08.12.2022 5 z 5


Poslední song Poslední song Nicole Böhm

Jemný příběh a #slowburnromance. Prostředí umělecké školy, kreativita, talentované postavy. Hrozně moc mě to bavilo, je to takový opravdický #cosyread na dlouhé večery pod dekou. Z knihy jsem několikrát cítila takový Mona Kasten vibe, co se mi u knih téměř nikdy nestává. Nicole bude snad mou novou oblíbenou autorkou současných romancí .

Postavy jsem si moc oblíbila a jsem nadšená, že ty vedlejší dostanou prostor v dalších dílech. Poslední song je knihou o přátelství a druhých šancích, odvaze jít si za svým snem. O uzavírání bolestné minulosti a o naději a snech, které čekají v budoucnosti.

Moc oceňuji v knize originální písně, na konci dokonce “potkáme” umělce, kteří za nimi stojí.

Za možnost přečíst si tuhle úžasnou knihu moc děkuji #humbookblogeri #spoluprace

22.09.2022 5 z 5


Hříšná noc Hříšná noc Elle Kennedy

Zápletka není ničím vyjímečná, ale já to od podobných knih nikdy nečekám. Pak dokážou naopak moc mile překvapit. Ten koncept zlobivé holky na jednu noc se mi líbil. Řekla bych, že v týhle sérii autorka odhlauje takové tajné skryté touhy, které občas napadnou každého z nás - jaké by to bylo, kdyby...?

Po pravdě mi kratší formát vadil jen z toho důvodu, že jsem si nestihla vytvořit nějaké pouto k hlavním postavám Skyler a Gage. Taky nelze od knihy čekat nějaký podrobný či převratný příběh. Jednoduše vzhledem k rozsahu na to nebyl prostor.

05.09.2022 3 z 5


Toužím po tobě Toužím po tobě J. T. Geissinger

Přiznám se, že třetí díl mě tolik nebavil. To nechápejte špatně, jedná se o úžasnou knihu. Ale za první dvě dám ruku do ohně a hlavně je všude chválím a doporučuji. Toužím po tobě je pro mě takovou neviditelnou mladší sestrou. Nevím proč mám pocit, že autorka u prvních dvou knih vyčerpala to, čím tu sérii (pro mě) učinila nezapomenutelnou. Znovu opakuji, že kniha sama o sobě není vůbec, ale vůbec špatná, jen se ve stínu předchozích dvou dílů ztrácí.

Možná je to tím, že se v ní neřešilo tak zásadní drama/problém, nebo možná jen mně to přišlo místy až malicherné. Možná mi ty situace přišly místy až moc bizarní, a ne vtipné. A rozhodně mi nesedl Matteo. Vím, že pro mnohé je to sexi bůh a prototyp hrdiny, ale mně nesedl. To samé se týkalo Kimber, ty její repliky pořád o tom samém mi přišly ke konci až únavné. Tady bych spíš uvítala příběh vedlejších postav, nebo dokonce gay romanci, protože na příběhu mě nejvíc bavil Jenner a zasloužil by si vlastní příběh.

05.09.2022 4 z 5


Poslední knihkupectví Poslední knihkupectví Madeline Martin

Poslední knihkupectví je nádherný příběh z válkou sužovaného Londýna z pohledu běžných lidí. Sledujeme osudy malé komunity výrazných obyvatel kolem Grace, mladé ženy, která si po příjezdu do Londýna najde práci v knihkupectví.

Na pozadí války sledujeme proměnu charakterů, hledání odvahy a šťastných chvil. Příběh je plný naděje a zároveň bolesti, hrůz, které si my dnes nedokážeme ani představit. Opisy očekávání války a posléze bombardování Londýna a průběh Blitzkrieg sledujeme očima lidí, kteří neměli kam utéct. Místy jsem byla u knihy dojatá a měla husí kůži. Autorka tyhle opisy zvládla naprosto mistrně.

Grace pro mě byla silným charakterem a okamžitě jsem si ji zamilovala. Její postava nese důležité poselství toho, že nemusíme dělat velké věci na to, aby ostatním přišly velké. Ale musím říct, že mi tentokrát všechny postavy sedly a bylo krásně vidět rozdílné charaktery jednotlivých postav, které během války vytvořili pevnou komunitu.

Jsem z knihy naprosto unešená a uvítala bych i jednou tolik stran.

05.09.2022 5 z 5


Liliana Liliana Anna Szafrańska

Liliana je jedna z těch knih, na které do konce života nezapomenete. Mám ráda, když příběhy nejsou jen bezduché a plné sexu a vášně, ale nacházíme v nich i nějaký příběh. I když se jedná o román pro ženy, romantická linka tady dost ustupuje obrovským a aktuálním problémům - předsudkům, autizmu, domácímu násilí. Nastíní důležitá témata a nechává čtenáři prostor k tomu, aby se nad problematikou zamyslel. Nabízí i prostor k odsouzení postav - taky jsem si místy říkala, že "mně by se to určitě stát nemohlo," nebo "takto bych se určitě nezachovala."

Ale především ukazuje tu náročnost a syrovost života, který může být krásný a strašně smutný zároveň. V období, kdy jsem knihu četla, mě nesmírně zasáhla. Emoce z příběhu byly tak reálné. Byla to velmi bolavá kniha, kdy bylo místy až utrpení pokračovat ve čtení. Zároveň se jedná ale o jeden fantastický počin, za který autorce nesmírně tleskám.

Stejně tak jako minulost Lilky mě zasáhla přítomnost, a to, že na své nelehké cestě životem potkala lidi, díky kterým měla sílu dál bojovat a snažit se. Představovala jsem si, jak každý z nás někdy potřebuje takového strážného anděla, jako přišel do cesty Lilce. Z knihy a z příběhu jsem sice chvilkama měla až depku, ale všude tou bolestí prosakovala naděje, a to se mi vysloveně až zapsalo do srdce.

05.09.2022 4 z 5


Matčino vyznání Matčino vyznání Kelly Rimmer

Vždycky, když se pustím do nové knihy autorky Kelly Rimmer, tak si v duchu říkám, že tentokrát už jsem připravená. Že mě tentokrát příběh nesemele a emočně nevyždímá do poslední slzy.
Tak ani tentokrát se mi to nepodařilo. Aktuálně se díváte na jednu z TOP knih roku a určitě o ní budu ještě hodně mluvit.

Matčino vyznání mě emočně rozložilo. Neumím si představit, co by se mnou kniha udělala, pokud bych už byla mámou. Sledujeme osud dvou matek, Ivy a Olivie. Obě milující jednoho muže a v odlišném postavení - jedna je jeho matkou, druhá manželkou. Obě s odlišným pohledem na milovaného muže. Která z nich je v právu? Která opravdu zná jeho duši?

Nabízí se tady tolik morálních dilemat. Kniha ve mně neustále rezonuje, potřebovala bych si ji brzy přečíst ještě jednou. Otevírá se tady tak citlivé téma, otázky typu: Je špatná matka jen ta, která dítě zanedbává, nebo stačí jen zavírat oči? Jak udělá člověk ve výchově chybu?

Postavy a jejich životy byli tak reálné, což mě taky moc zasáhlo. Přemýšlela jsem, kolik naoko dokonalých lidí po světě chodí, a že nikdo z nás neví, co se za zavřenými dveřmi děje. Jak mnozí z nás před křivdou zavírají oči. Nejvíc jsem si oblíbila Olivii, psychologie její postavy byla tak reálná, až jsem měla místy husí kůži. Rozuzlení Oliviina příběhu mě zničilo. Dlouho jsem u knihy tak nebrečela.

05.09.2022 5 z 5


Idol Idol Kristen Callihan

Postavy jsem si oblíbila, ale bohužel ne natolik, abych jim po dočtení věnovala moc myšlenek. Nejvíce mě zaujal Jax, který má vlastní příběh, takže na ten se těším! Rozhodně dám dalším dílům šanci, i když nejsem z Idola zrovna nějak odvařená. Věřím, že si Manažera a Jaxe zamiluju mnohem víc.

První polovina knihy mě popravdě moc nebavila, na můj vkus se tam toho dělo dost málo a příběh vůbec neutíkal. Někdo má takové to poklidné tempo a velice #slowburnromance rád, ale mně to nesedlo. I když se mi postavy líbily, myšlenkové pochody Libby byly už pořád o tom samém a to fakt ráda nemám. Druhá část, kdy se čtenář dozví něco ze zákulisí koncertů, turné a obecně showbiznisu, mě bavila mnohem víc. V poslední době jsem četla několik takových knih a tohle prostředí se mi v knihách zamlouvá. Také se mi moc líbilo množství zmínek o hudbě, interpretech a dalších věcech, přidalo to příběhu na osobitosti.

05.09.2022 3 z 5


Dvakrát za uherský rok Dvakrát za uherský rok Christina Lauren

V hlavě mi zůstalo tolik otazníků. Po přečtení první části, ve které poznáváme Tate v období, kdy dokončila střední školu, jsem jako posedlá musela pokračovat dál. Závěr první části mi regulérně na chvilku zastavil srdce.

Později Tate potkáváme jako mladou ženu, která žije diametrálně odlišný život, než předtím. Sama ale neví, co si s takovým životem počít. Bylo mi jí místy až líto, protože její život byl větší chaos, než ten v osmnácti, i když naoko byla se svým životem spokojená. Charakter jejího otce byl vykreslený tak realisticky, ačkoliv jsem měla velký problém uvěřit tomu, že by se někdo takhle choval k vlastnímu dítěti. A co se Sama týče, jeho postava je popsaná naprosto dokonale!

Ze všeho nejvíc se mi opravdu líbily ta morální dilemata příběhu. To, jak autorky vykreslily charaktery jednotlivých postav, a zároveň příběh nese důležitou myšlenku toho, že i velmi dobří lidé občas dělají špatné věci.

Velmi oceňuji filmové prostředí, které zde hraje velkou roli, ocenila jsem i zajímavosti ze života herců, natáčení a PR. Moc se mi líbil i způsob, jakým autorky zakomponovaly do příběhu osud prarodičů Sama - Luthera a Roberty, který se odkrývá po kouskách.

Další kniha, která mě vzala za srdce. Prožívala jsem příběh Tate a Sama od začátku až do konce. Byla to prostě nádherná oddechovka s poselstvím, a takové já ráda!

17.08.2022 4 z 5


Alex, léto a já Alex, léto a já Emily Henry

Ve dvou časových rovinách sledujeme jak přítomnost přátel Poppy a Alexe, tak retrospektivně prožíváme jednotlivé dovolené, které společně strávili. Svým námětem je kniha ideálním společníkem, jak jinak, na letní dovolenou, protože obsahuje přiměřenou dávku odpočinku, romance a jak to tak bývá, i dramatu. Kromě toho má čtenář možnost navštívit s Poppy a Alexem hodně destinací a třeba se i inspirovat, kam příště vyrazí!

Od příběhu jsem měla velká očekávání, která se, i když jenom částečně, naplnila. Čekala jsem příběh osudového přátelství ve stylu S láskou, Rosie, co jsem i dostala. Kapitoly z minulosti se mi líbily víc, zejména začátky přátelství Alexe a Poppy. Počátky jejich tradičního letního dobrodružství za studentských let ve mně vykouzlily až sentimentální úsměv.

Alex byl vyspělý, pozorný, empatický muž, kterého by si téměř každá z nás přála mít za kamaráda. Poppy byla chaotičtější postavou, zejména tím, jak se jí v životě nevedlo špatně, ale stejně se cítila ztracená a nevěděla, co se životem dál. Téma znuděných mileniálů mi nevadí, ale nemám moc ráda zhýčkané postavy, k čemu měla Poppy častokrát sklony.

Co se příběhu týče, rozumím tomu, že se v takovém příběhu musí odehrát nějaké drama, ale záležitost ohledně Chorvatska mi přišla hodně nafouklá. K rozuzlení a prozrazení toho, co se tam tehdy stalo, přichází až na konci, myslím, že by šlo knihu zkrátit o 100 stran a vůbec nic by se nestalo.

Celkově knihu hodnotím jako povedenou oddechovku, jako stvořenou na pláž, k pobavení, zavzpomínání na studentská léta. Zároveň mě ale neuchvátila tak, jako možná jiné čtenářky, rozhodně ale další knize autorky dám šanci, doufejme, že brzy.

17.08.2022 3 z 5


Dopisy ztraceným Dopisy ztraceným Brigid Kemmerer

Dopisy ztraceným jsem začala číst s očekáváním, že se bude jednat o průměrnou, místy sladkou young adult romanťárnu. Ach, jak mě kniha vyvedla poměrně brzy z omylu - číst Dopisy místy hodně bolí. Kdo ztratil milovaného člověka se do postav umí vžít, prožívá s nimi smutek i vzácné chvíle štěstí. Dopisy jsou nesmírně citlivý a emotivní příběh o ztrátě, druhé šanci, o naději. Kniha mě neskutečně vzala za srdce a vím, že na ni budu ještě dlouho myslet.

12.08.2022 5 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Kavárnu v Kodani jsem si okamžitě zamilovala, jak příběh, tak tu překrásnou obálku. Jedná se o (předvídatelný) romantický příběh, který ale zároveň vybočuje z řady. Cítíte z něj to teplo, lásku, smích a především tu nepopsatelnou útulnou atmosféru. Je to tak krásné pohlazení pro duši, o kterém ani nevíte, že ho potřebujete. Je to jako vzít si teplé ponožky pro duši :D neskutečně jsem si to užila.

12.08.2022 5 z 5