Matčino vyznání

Matčino vyznání https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423826/bmid_matcino-vyznani-rgl-423826.jpg 5 200 86

Olivie a David byli perfektní pár. Pak se jim narodila dcera Zoe a vše vypadalo naprosto dokonale. Teď je ale David mrtvý a Oliviin svět se rozpadl na miliony malých kousků. Zatímco ji pohlcuje zármutek, tchyně truchlí nad ztrátou syna. Obě ženy však skrývají tajemství o muži, kterého milovaly. Tajemství, jež by zasáhlo celou rodinu. V manželství Olivie a Davida nebylo vše tak, jak by se na první pohled mohlo zdát. Prolomí Olivie a Ivy hradbu mlčení? Matka by však měla chránit své dítě, bez ohledu na cenu, kterou za to zaplatí. Nebo snad…?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

A Mother's Confession: A Heartbreaking Story with a Breathtaking Twist , 2016


více info...

Přidat komentář

Andy08
06.04.2024 5 z 5

Často o knihách neříkám, že mě "rozložily". Možná bych mohla tvrdit, že jsem to vlastně neřekla nikdy o žádné knize. Používám asi mírnější termíny, jako že mě kniha "dostala, šokovala ". Ale tohle? Tahle naprosto nenápadná kniha, která se mi povaluje doma čtyři roky, přičemž jsem si jí pořídila v jakési akci, aniž bych o ni nějak extra stála, do které se mi celé ty roky vůbec nechtělo pouštět, tak ta mě opravdu, opravdu ROZLOŽILA! Na miliardu kousíčků. Ta schopnost zoufalé mysli potlačit realitu, jen aby se jí aspoň maličko ulevilo. Masakr, vážně masakr, jiná slova nenacházím. Kdo váháte s přečtením, tak ji okamžitě popadněte a čtěte, dokud nebude konec, tohle nenápadné dílko za to fakt stojí!

deedulka
20.03.2024

Poutavě napsaný příběh dvou žen, které mají jedno společné, a to je David. Jedna je jeho manželka a druhá matka. Tyto dvě ženy vypráví svůj příběh každý ze svého pohledu, čímž do sebe některé věci krásně zapadají a dovysvětlují. Z knihy mi kolikrát přeběhl mráz po zádech a obdivuji Olivii pro její sílu. Kniha mne udržela přikovanou až do konce.
Jo a obálku pořádně pochopíte až po dočtení, jinak mi přišla taková nenápadná. Já si toho všimla až teď při psaní komentáře, když ji mám před sebou.


boeink
27.12.2023 5 z 5

Bolestný, hodně emotivní příběh dvou žen, manželky a matky, jež se ve vyprávění střídají. Nad Ivy mi zůstával rozum stát, nad její zvrhlou logikou, slepou, opičí mateřskou láskou. To jak popisuje Davidovo dětství, mládí, to mi bylo proti srsti, vůbec není divu, že z něj vychovala to, co z něj bylo.
To rozuzlení jsem opravdu nečekala, myslím, že ve mě v okamžiku poznání hrklo úplně stejně, jako v Olivii.
Závěr knihy jsem svoje emoce neudržela, opravdu velmi se mě to dotklo. Epilog sice vyzněl optimisticky, ale ten jsem stejně četla přes slzy zamlženýma očima.
Kniha je dobře, citlivě napsaná, kdo ji ještě nečetl, můžu doporučit. Autorku si tímto dávám do oblíbených a vyhledám další knihy.

Gibis
12.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Dala bych asi přečíst každému, kdo šmahem odsoudí týranou ženu, že si za to může sama, že má vždycky možnost odejít. Jak se z největší lásky a přes ty nejlepší úmysly může žena propadnout do svého soukromého pekla, ze kterého je jen velmi těžká cesta ven. Protože násilníci bývají také velmi dobrými manipulátory, tady ještě podpořeno téměř psychopatickou matkou. Chvílemi jsem si nebyla jistá, komu více přikládat vinu, zda Davidovi nebo Ivy. Na konečný zvrat jsem sice taky přišla docela brzy, dalo se to odhadnout z mnoha narážek a situací, ale nic to neubralo na zážitku z dobrého, ač mrazivého čtení.

BoženaN
10.07.2023 5 z 5

Nemohu souhlasit s tím, že konec byl šokující, protože mě tato varianta napadla poměrně brzy a jak už někdo zde napsal, pozorný čtenář tuto skutečnost vydedukoval, takže to nebylo překvapení. Spíš jste si přáli, aby to tak ale nebylo. Kniha je emocionálně nabitá a ukazuje, kam až může vést opičí láska matky a manipulace. Mrazivý příběh, skvěle napsané.

Ivka14
23.06.2023 3 z 5

Tato kniha se poutavým, ale citlivým způsobem zabývá některými velmi obtížnými tématy: domácí násilí, sebevražda a smrt. Tuto knihu jsem nemohla odložit. Měla jsem pocit, jako bych prožíval emoce spolu s hlavními hrdiny. Od začátku jsem měla podezření, jak se zápletka vyvine, ale nebyla jsem o nic méně překvapena, když jsem viděla, jak to pro Olivii skončí.

Jaqueline
30.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Přiznávám, že jsem se opravdu dlouhou část přemáhala vůbec číst dál. Kniha mě moc nebavila a neskutečně mě iritovala postava Ivy. Nakonec jsem ale byla moc ráda. Strhující konec, všechno do sebe zapadlo a tentokrát jsem opravdu cenila romantický happy-end. Sama mám doma malé miminko, o to více mě příběh zasáhl.

marie.kolarova
14.05.2023 5 z 5

Emočně strhující příběh dvou žen milujících stejného může. Ivy je matkou, Olivie manželkou. Kniha se může zdát v některých úsecích příliš dlouhá a popisná. Ale pokud vydržíte do strhujícího konce tak pochopíte, že kniha být kratší nemohla.

Veve11111
16.03.2023 5 z 5

Moja tretia kniha od autorky a túto zatiaľ hodnotím najslabšie, čo ale vôbec neznamená, že kniha bola zlá. Naopak, kniha bola super, len proste predchádzajúce dve, ktoré som od nej čítala, ma bavili o trochu viac. Recenzie od čitsteľov hovoria o veľmi prekvapivom závere. V podstate je to pravda, ale človek keď dáva pri čítaní pozor, ho ľahko vydedukuje už skôr. Ja som už v prvej časti knihy nadobudla isté podozrenie a ďalej som tú vec (ktorá sa odhalila v závere) brala už ako samozrejmosť. Ak si to však čitateľ v priebehu deja nevšimne, tak na záver bude ozaj prekvapený. Knihu rozhodne odporúčam.

hnilda3
14.03.2023 5 z 5

Velmi čtivé, zajímavé téma a překvapivý konec.

Drnkla
04.02.2023 4 z 5

První třetina knihy mě tolik nebavila, zejména kapitoly, kde vypráví Ivy o Davidově dětství mi přišly trochu nezáživné. Ale samozřejmě byly nezbytné v popisu opičí lásky matky k synovi, která byla až nesnesitelná. Celé to gradovalo a bylo jisté, že to směřuje k tragédii. Napětí se stupňuje s každou další kapitolou a čtenář se snaží předpovědět jak to tedy vlastně bylo. A pak nastane šok a čtenář jakoby procitnul spolu s hlavní hrdinkou. A zpracovává to a cítí ztrátu a bolest a všechny malinké nejasnosti v průběhu čtení dávají smysl. A pak vynikne ta přidaná hodnota a odpovídající skvělé hodnocení. Opravdu luxusní závěr knihy, na kterou se díky tomu jen tak nezapomene.

Máca216
01.01.2023 5 z 5

Silné čtení, šokující konec. Docela dlouho jsem to v sobě zpracovávala.

Lejčís
23.11.2022 5 z 5

Čekala jsem skutečně hodně, ale tohle tedy rozhodně ne. Celou knihu čtete takové dost drsné rodinné drama, zamilujete si hlavní hrdinku Olivii, se kterou budete soucítit celým svým srdcem, a zároveň budete celým svým srdcem do morku kostí nenávidět její tchyni (pokud tedy nějaké srdce máte). A Oliviin manžel David? To je kapitola sama pro sebe, nicméně můžu prozradit, že anotační tvrzení o jejich manželství, které nebylo takové, jak se na první pohled zdá, je více než pravdivé.
Celou knihu postupně všechny postavy poznáváte, seznamujete se, děláte si obrázek a sledujete, jak se pozůstalí vyrovnávají s Davidovou smrtí. Je to zajímavé čtení, které ve Vás vyvolá emoce, ale zároveň je to místy i zdlouhavé, nebo vám to tak alespoň připadá, protože zkrátka vůbec nemáte ponětí, kam to celé směřuje. A pak přijde závěr, který je tak šokojící, překvapivý a dojemný, že se z něj musíte nějakou chvíli vzpamatovávat, protože tenhle scénář vás během čtení nenapadl. A najednou chápete těch 90% na Databázi knih...
Autorka napsala nádhernou, čtivou, nekonečně dojemnou knihu, která vás rozpláče a pak utěší. Knihu, která je v mnoha ohledech ze života. A pokud takové příběhy vyhledáváte, rozhodně po ní sáhněte!

Š.Ala
30.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Opět jsem se nemohla odtrhnout. Ale neodpustim si to, musím to napsat. Tolik vzteku ke knižní postavě jsem ještě necítila. Ta matka je neuvěřitelná mrcha a kdyby to nebyla knižní postava, tak bych ji přála všechnu bolest horoucích pekel!
Olivie byla neuvěřitelně silná knižní postava a nakonec vlastně je konec velmi šťastný. Přes veškerou bolest to dokázala.

Mona7741
19.10.2022 3 z 5

Dlouho jsem zvažovala zda dát 3 nebo 4 hvězdičky. Kniha ve mně totiž vzbudila rozporuplné pocity. Přiklonila jsem se nakonec ke třem, jelikož se dá říci, že mě 3/4 knihy příliš nebavilo. Děj mi přišel vleklý a takový předvídatelný, složen z velké části ze vzpomínek dvou žen, tchýně a snachy. Dle recenzí jsem čekala, že závěr bude nečekaný. A ani já jsem to neodhadla. Totálně mě dostal, opravdu velmi silný konec. Navíc si člověk/žena/matka i pobrečí.

andreamrs
05.09.2022 5 z 5

Vždycky, když se pustím do nové knihy autorky Kelly Rimmer, tak si v duchu říkám, že tentokrát už jsem připravená. Že mě tentokrát příběh nesemele a emočně nevyždímá do poslední slzy.
Tak ani tentokrát se mi to nepodařilo. Aktuálně se díváte na jednu z TOP knih roku a určitě o ní budu ještě hodně mluvit.

Matčino vyznání mě emočně rozložilo. Neumím si představit, co by se mnou kniha udělala, pokud bych už byla mámou. Sledujeme osud dvou matek, Ivy a Olivie. Obě milující jednoho muže a v odlišném postavení - jedna je jeho matkou, druhá manželkou. Obě s odlišným pohledem na milovaného muže. Která z nich je v právu? Která opravdu zná jeho duši?

Nabízí se tady tolik morálních dilemat. Kniha ve mně neustále rezonuje, potřebovala bych si ji brzy přečíst ještě jednou. Otevírá se tady tak citlivé téma, otázky typu: Je špatná matka jen ta, která dítě zanedbává, nebo stačí jen zavírat oči? Jak udělá člověk ve výchově chybu?

Postavy a jejich životy byli tak reálné, což mě taky moc zasáhlo. Přemýšlela jsem, kolik naoko dokonalých lidí po světě chodí, a že nikdo z nás neví, co se za zavřenými dveřmi děje. Jak mnozí z nás před křivdou zavírají oči. Nejvíc jsem si oblíbila Olivii, psychologie její postavy byla tak reálná, až jsem měla místy husí kůži. Rozuzlení Oliviina příběhu mě zničilo. Dlouho jsem u knihy tak nebrečela.

99jana99
25.08.2022 5 z 5

Skvělá kniha, uprostřed čtení jsem si říkala, že by mohla být i kratší, ale když přišel na konci pro mě nečekaný zvrat, tak jsem pochopila, že kratší být nemohla. Určitě doporučuji, zatím jsem u žádné knihy nezírala překvapením jako u této.

katerina6763
27.07.2022 2 z 5

Kniha byla docela čtivá, i když na podobné téma už toho bylo napsáno více. Tím vůbec neznevažuju příběh, který je jistě vcelku reálný. Přišlo mi, že dílo bylo psáno trochu rozvláčně, i když závěr byl excelentní. Bohužel musím říct, že jsem jej vytušila už asi v polovině knihy. Každopádně byl nádherně popsán proces, jakým způsobem se duše vypořádává s tak obrovským traumatem.

LucyBooks
24.07.2022 5 z 5

Nemám slov, kniha je tak emocionálně nabitá, že mě dostala.
Velmi mě bavil styl, jakým píše autorka - a i proto se mi kniha četla rychle, stránky se mi pod rukou otáčely doslova samy.
Olivii jsem fandila až do konce, ovšem takový závěr jsem nečekala. Pro mě byla tato kniha na stejné úrovni třeba jako psychothriller. I tomto tématu je důležité mluvit.
Až nyní jsem zjistila, že jsem od této autorky četla již Až budu bez tebe a i tato kniha mě emocionálně rozložila. Doporučuji tuto autorku, i když ví, jak člověka rozesmutnit byť jen příběhem.

Susan94
18.07.2022 5 z 5

Dost silný, emocionální příběh...překrásně napsané, čtivé ikdyž vlastně děsivé. Intriky, ovlivňování, domací nasili a jeho zatajovaní... Síla... Určitě stojí za přečtení.