AndelkaZoubek AndelkaZoubek komentáře u knih

☰ menu

Překážka jako cesta Překážka jako cesta Ryan Holiday

Knížka vycházející z filosofie stoiků, přibližující jejich myšlení ve srozumitelné a čtivé formě. Jednotlivé kapitoly představují vždy jedno z doporučení starých stoiků a na příkladech znázorňují, jak daný postoj/dovednost/vlastnost pomohly jiným osobám v těžkých situacích (např. Marcus Aurelius, Winston Churchill, Margaret Thatcher a další). Líbila se mi zejména třetí část zaměřená na oblast vůle. Celkově velmi inspirativní.

09.07.2023 5 z 5


Buďte jako kočka Buďte jako kočka Alison Davies

Jelikož jsem milovnice koček, tak se mi tato knížka velmi líbila. Praktický návod, jak se inspirovat od našich kočičích lásek. Máme se od nich co učit :)

09.07.2023 5 z 5


Nahoře fouká Nahoře fouká Klára Kolouchová Poláčková

Velmi čtivá knížka, která přibližuje život horolezkyně. Místy člověka až mrazí. Přečteno jedním dechem. Rušila mě akorát grafická úprava, kdy jsou například vyjádření Klářiných blízkých osob rozmístěny do textu na několik stran a čtenář se tak musí vracet nebo listovat dopředu.

09.07.2023 4 z 5


Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Na tuto knížku jsem se velmi těšila a nezklamala mě. Je to oddechovka, děj plyne rychlým tempem, nechybí překvapivé zvraty. Jsem ráda za další dílo, které obsahuje LGBT problematiku, a to v příjemném, nenásilném a laskavém světle :).

25.03.2023 5 z 5


Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Famózní knížka. Autor má svůj vlastní originální styl psaní, nic podobného jsem ještě nečetla. Příběh je skvěle propracovaný, vše do sebe zapadá. V ději nechybí překvapení, chvíle dojetí, a už vůbec mu nechybí vtipnost - zábavná byla každá kapitola. Fascinovalo mě také to, jak autor zvládl napsat knihu o postavě, která v reálném příběhu fyzicky ani po většinu děje nevystupuje. Jednotlivé charaktery postav také skvěle vyobrazeny. Těším se na další četbu knížek od F. Backmana.

22.02.2023 5 z 5


Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Příběh mi umožnil lépe pochopit situaci osob žijících v období konce 2. světové války v oblasti Sudet. Je důležité si tyto osudy připomínat, ačkoliv je to místy těžké čtení. Na knize oceňuji zejména nestranný, objektivní přístup autora.

17.02.2023 5 z 5


Kdepak jsi, krásný světe Kdepak jsi, krásný světe Sally Rooney

Tato kniha vyniká svým psychologickým rozměrem a svým autentickým zachycením přemýšlení a životů generace blížící se ke třicítce. Text tvoří společenské, filozofické i politické úvahy, stejně tak jako vztahové dialogy. Ukazuje, že každý s něčím vnitřně zápasíme. Velmi příjemné čtení, od Normálních lidí (které hodnotím také velmi kladně) posun autorky k více “esejovitému” stylu psaní a asi i více osobitému. Těším se na další.

05.02.2023 5 z 5


Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Poslechla jsem jako audioknížku, milé propojení romantického příběhu s prvky cestopisu. Oddechové čtení, ale na 5 hvězd to není :)

26.01.2023 4 z 5


Hovory k sobě Hovory k sobě Marcus Aurelius

Hovory k sobě dávají člověku možnost nahlédnout do úvah významného římského císaře, a zároveň seznamují se stoickou filozofií. Ústředními tématy jsou: přijetí smrti, důraz na rozum, soulad s přírodou, oproštění se od mylných představ, laskavost k lidem, překonávání překážek apod. Některé úvahy se mnou velmi rezonovaly. Jednotlivé myšlenky sepisoval Marcus Aurelius i v těch nejtěžších chvílích, např. v průběhu válečných tažení, ale i tak jsou ve svém výsledku jeho myšlenky pozitivní, vedou člověka k tomu, aby si nestěžoval na dění ve svém životě. Zdůrazňuje soustředění na to, co lze ovlivnit a že svoboda člověka spočívá právě v tom, že je vždy na něm, jak se rozhodne na vnější okolnosti reagovat.

21.01.2023 5 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

U této knihy je 5 hvězdiček jasná volba. Příběh o lidské síle a odolnosti, o lásce k přírodě, o životu těch, kteří nezapadají pro svou odlišnost do většinové společnosti. Kladně hodnotím i uvedená podobenství chování zvířat a lidí. Kniha mě bavila napříč všemi kapitolami. Celkově velmi neotřele pojatý příběh.

15.01.2023 5 z 5


101 esejů, které změní vaše myšlení 101 esejů, které změní vaše myšlení Brianna Wiest

Kniha je psána mladou počínající autorkou, a tak je potřeba ji vnímat. Jednotlivé eseje mají z mého pohledu tři jednotící, vzájemně propojené, rysy: 1) zaměření na osobní růst (mantra knihy), 2) vše špatné v životě, všechna bolest, nás posouvají vpřed, 3) důraz na racionální přístup k životu (ačkoliv emocím je věnován také značný prostor). Ne všechny eseje mi něco daly. Ne všechny myšlenky jsou dobře vysvětleny. Ale oceňuji uvedení řady praktických rad a hlavně námětů k zamyšlení. Knihy o seberozvoji často omílají jednu myšlenku na desítkách až stovkách stránek, na této knize se mi líbí údernost, stručnost představení většiny myšlenek. Místy jsem měla dojem, že kdyby autorka text psala v češtině, zvolila by jiné formulace. Celkově bylo pro mne toto čtení obohacující. Bude zajímavé sledovat, kam se tato mladá autorka ve své tvorbě v dalších dekádách posune.

30.12.2022 5 z 5


Stanice odložených lásek Stanice odložených lásek Hana Marie Körnerová (p)

Příjemné čtení, ze života :)

24.12.2022 5 z 5


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Dobře napsaná detektivka, ale nevtáhla mě příliš do děje. Zejména první půlka knížky byla trochu vleklá, konec knihy jsem si užila více.

20.11.2022 4 z 5


Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Nádherně napsaný příběh. Děj je přímo "ze života", se všemi starostmi i radostmi, které (nejen) ta doba přinášela. Moc se mi líbilo vykreslení jednotlivých vztahů - jak je řečeno ke konci knihy, láska má mnoho podob, a to je v této knížce krásně vystihnuto.

05.11.2022 5 z 5


Čtyři tisíce týdnů Čtyři tisíce týdnů Oliver Burkeman

Na této seberozvojové knížce se mi líbí to, že vlastně na "seberozvoj" vůbec netlačí. Knih na toto téma jsem četla již hodně a tato kniha přinesla opět nový náhled, svěží, inovativní. Kvituji upozornění na negativa pojící se s "digitálním šílenstvím". Celkově se mi líbí představený přístup ve smyslu "uvědomme si, že věci nikdy nebudou tak, jak si je přejeme, ani náš výkon nebude pravděpodobně ideální", ale i to je vlastně fajn a to uvědomění samo o sobě člověku zabrání mít přílišná očekávání. Určitě doporučuji.

20.10.2022 5 z 5


Zabijáci Zabijáci Jussi Adler-Olsen

Velmi povedený thriller. Lze spatřovat určité podobné rysy, jak u Ženy v kleci - vyprávění v retrospektivě, kdy se prolíná minulý děj spolu s aktuálním vyšetřováním Carlem a Assadem (a nově i Rose), opět je zde motiv hlavní hrdinky, která je sama něčím vinna, ale čtenář jí vlastně celou dobu fandí. Oproti Ženě v kleci více postav, vražd a časových linií (což bylo při audioposlechu trochu náročnější na vnímání, někdy jsem se musela vracet zpět, ale pro pozorné čtení v tištěné verzi to bude asi akorát). Celkově originální, dobře zpracované.

11.10.2022 5 z 5


Půlnoční slunce Půlnoční slunce Jo Nesbø

Příběh mě nijak nepohltil, k hlavnímu hrdinovi jsem necítila větší sympatie. První díl byl výrazně lepší, chytlavější. Asi záleží, jak komu sedne zvolená tématika, pro mě kombinace náboženství spolu s prodejem drog atd. nebylo to pravé. Kladně hodnotím konec knihy.

05.10.2022 2 z 5


Dnes trochu umřeme: Vzestup a pád Emila Zátopka Dnes trochu umřeme: Vzestup a pád Emila Zátopka Richard Askwith

Moc hezky napsaný životopis. První půlku knihy člověka co pár stránek až mrazí :). Druhá půlka, která se věnuje spíše už po-závodnímu období není již tak poutavá, což je dáno dobou, která je popisována. Nicméně, pro kompletnost ji samozřejmě nešlo přeskočit. Je důležité si připomínat silné české osobnosti, jejich charakter a inspirovat se. Na knížce se mi líbí snaha o objektivní pojetí, které je dáno i tím, že ji napsal zahraniční autor.

01.10.2022 5 z 5


Člověk hledající Člověk hledající Daniel J. Boorstin

Kniha zachycuje vývoj filosofického myšlení od dávných dob až po Einsteina. I pokud člověk dané představované filosofy/vědce a jejich teorie/poznatky nezná, text je srozumitelný. Autor prezentuje jednotlivé myšlenky ve vlastním duchu, v originálních souvislostech. Je to spíše těžší čtení co do množství popisovaných myšlenek a faktů, nicméně k rozšíření všeobecného přehledu jej rozhodně doporučuji :).

27.09.2022 5 z 5


Vyčerpání zdrojů – skvěle prodejný mýtus Vyčerpání zdrojů – skvěle prodejný mýtus Mojmír Hampl

(SPOILER) Knihu jsem četla v novém vydání z roku 2018 (Mladá fronta). Autor se dívá na tematiku vyčerpání přírodních zdrojů z nového úhlu pohledu, který ani v dnešní době není mainstreamový. Upozorňuje na tendenci médií prodávat "senzace", kterými nejrůznější katastrofické scénáře vyčerpání zdrojů jsou, a zároveň upozorňuje na tendence zakrýt zavádění nejrůznějších sociálních a dalších programů onou "zelenou politikou". Kniha je nadčasová a má smysl ji číst i dnes. Text poskytuje (mimo jiné) přehled nejvýznamnějších myšlenek k vyčerpání zdrojů napříč dějinami ekonomického myšlení, které autor doplňuje vlastními glosami. Zároveň prezentované myšlenky dokládá na datech. Závěr, že množství zdrojů je určeno lidským poznáním, které může ze své podstaty růst donekonečna, je naprosto stěžejní. Autor tak (v duchu díla J. Simona) shrnuje, že zdroje nejsou vyčerpatelné. Ačkoliv by tak dle představené logiky samotná kniha neměla být žádnou "senzací" (protože "utěšuje", že zdroje jsou a budou), lze ji právoplatně označit za velmi zdařilý příspěvek k diskuzi na téma (přírodních/lidstvem vytvořených) zdrojů.

25.09.2022 5 z 5