Anannas Anannas komentáře u knih

☰ menu

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

"Přece to nemohlo být tak strašné.." Asi jsem se vyjádřila předtím, než jsem se po 4 letech rozhodla znovu si přečíst Farmu zvířat. A jenom to dokazuje celou podstatu tohoto díla - to jest, že lidé mají prostě tendenci zapomínat. Špatné vzpomínky s odstupem času ztrácejí na síle a člověk se pokouší mnoho věcí ospravedlnit. A právě proto bychom si ale stále měli připomínat minulost, nic nepřebarvovat a mít na vědomí, jak odporné věci dokáže člověk napáchat.
Pokud by kdokoliv potřeboval vysvětlit příčiny vzniku, znaky a průběh totalitních režimů, Orwell to dokázal shrnout do krátké novely, která vypovídá o všem. Je to jednoduché, až je to děsivé. Ke konci knihy se mi začalo dělat až fyzicky zle, protože tohle není vymyšlené, je to realita. A ironicky je to mnohem krutější než kdejaké krvavé horory.

21.03.2023


S láskou, Lukov S láskou, Lukov Mariana Zapata

Nejsem z knihy moc nadšená. Hlavní postava, Jasmine, mi totiž vůbec nesedla. Byla přímo nesnesitelná. Její dlouhé myšlenkové pochody mě mnohdy nudily a vadilo mi, že se během nich opakovala většinou jedna a ta samá věc pořád dokola akorát jinými slovy. Chápu, s jakou povahou ji autorka napsala, ale Jasmine by vynikla, i kdyby se nechovala tak přehnaně. Je těžké příběh pozitivně hodnotit, když se celou dobu točil jen kolem ní a ní. Nic jiného se tam v podstatě neřešilo.
Ivan byl celkem přijatelný, přestože někdy se mi zdál dost manipulativní.
Na druhou stranu oceňuji to krasobruslařské prostředí. Jen jsem ale očekávala, že se to bude odehrávat více v duchu těch soutěží. Na tom by se bývalo dalo postavit i nějaké napětí.
Nepopírám ale ani to, že bych se u knihy nezasmála. Musím říct, že pár dobrých hlášek se tam taky našlo.

04.03.2022 3 z 5


Caraval Caraval Stephanie Garber

(SPOILER) Od této knihy jsem neměla vůbec žádná očekávání. Právě proto to pro mě bylo takové milé překvapení. Magický svět se krásně hodil k současné vánoční atmosféře. Ale neříkám, že to byla nějaká bomba. Žádná z postav mě úplně nezaujala a myslím, že pro čtenáře je lepší, když ho alespoň jedna postava baví. Svět byl krásně vymyšlen se všemi těmi prvky a symboly, ale někdy mi tam dost scházel detailnější a barvitější popis okolí.
Konec mě trochu zklamal, ale nechci nic spoilerovat. Navíc už na obálce je přece oznámení "že je to jen hra".

29.12.2021 4 z 5


Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století Svatopluk Čech

Moc mě to bavilo. Užívala jsem si ten krásný jazyk, který se už holt v moderních knihách nevyskytuje. Zároveň jsem se dozvěděla spoustu věcí o husitské době – jak vypadala Praha, pražská móda, kultura atd.
Bylo hodně poznat, kterak autor úplně zadupal maloměšťáctví do země a vyjádřil svůj názor, jak vypadá pravé vlastenectví.

"Hned poprvé vida tebe, soudil jsem, že sloužíš více břichu svému nežli Bohu, ale nyní poznávám, že nemáš boha žádného, že nic není tobě svato a draho kromě mrzkého prospěchu bídného těla tvého, pro kterýž hotov jsi každému po libosti zapříti Boha, pravdu, bratry, matku, rod a jazyk svůj."

02.11.2021 5 z 5


Holubice a had Holubice a had Shelby Mahurin

Téma celé té knihy mi připadá skvělé. Vztah mezi čarodějnicí a lovcem čarodějnic, kteří jsou nuceni spolu vstoupit do manželství. Bomba. Bohužel to samotné zpracování už trochu pokulhává. Bylo tam hodně věcí, které mě při čtení rušily.
Zaprvé – hojně používané francouzské výrazy. Ano, je pěkné knihu takto ozvláštnit, ale jelikož já nemám z francouzštinou vůbec žádné zkušenosti, hodně mi tam chyběly nějaké vysvětlivky (případně výslovnost). Nikde není napsané, že chasseur = lovec, Chateau = zámek, Dames Blanches = Bílé dámy atd. Mrzí mě to, protože stačilo přidat dozadu nějaký malý slovníček. Takhle mě rušilo to, že jsem si to sama překládala ve slovníku.
Zadruhé – často jsem se ztrácela ve smyslu vět. Nevím, jestli to je tím překladem, ale přišlo mi, že některé věty vůbec nedávaly smysl.
Zatřetí – až moc náhod. Většina událostí, které se staly, byly až moc velké náhody. Jako kdyby chaseuři byli úplní nýmandi. Lou vždycky úplně všechno prošlo.
Ale abych jen nekritizovala, musím pochválit zpracování postav (hlavně hlavních). Lou musí sednout skoro každému čtenáři. Svým charakterem, chováním, mluvou prostě posouvá knihu na vyšší level.

28.09.2021 4 z 5


Achilleova píseň Achilleova píseň Madeline Miller

Pro mě to bylo bohužel trošku zklamání. Od mnoha lidí jsem slyšela velice pozitivní reakce, takže jsem se do knihy pustila s velkým očekáváním. Začátek nebyl zrovna moc poutavý, ale postupně se příběh rozjel a část odehrávající se za Trojské války se mi velmi líbila.
Knihu pokládám za hodně kvalitní ne kvůli popisu vztahu Achillea a Patrokla, ale kvůli jinému pohledu na Trojskou válku. Vždycky jsem z nějakého neznámého důvodu považovala Trojskou válku za jeden z nejnudnějších příběhů řecké mytologie. Všechny mé znalosti o ní pocházely jen od Petišky, takže se není čemu divit. Tato kniha mi ale poskytla velice barvitý a reálný pohled na celou událost. Líbí se mi, že autorka čerpala z Homérových děl a držela se té starší verze příběhu.

08.08.2021 4 z 5


Sucho Sucho Neal Shusterman

Kniha naplnila veškerá moje očekávání. Všechno bylo celkem uvěřitelné a reálné. Děsí mě, že by se toto "sci-fi" mohlo v budoucnosti stát skutečností. Nemáme k tomu daleko. Postavy byly pěkně zpracované, v průběhu děje se vyvíjely. Nic mi tam nechybělo.

13.07.2021 5 z 5


Rodinný sjezd Rodinný sjezd Ivan Kraus

Tato kniha se mi nelíbila tak jako ty předchozí od Ivana Krause (jako třeba To na tobě doschne nebo Číslo do nebe). Povídky mi nepřišly až tak humorné, což ale vůbec nevadí. Spíš se tam objevovaly filozofické otázky a úvahy. Přesto to bylo velice příjemné čtení.

20.06.2021 4 z 5


Kulička Kulička Guy de Maupassant

Zajímavá a svým způsobem smutná povídka, po jejímž přečtení se mi udělalo zle z toho, jak zákeřní, netolerantní a zlí dokážou lidé být.

02.06.2021 4 z 5


Dítě útesů Dítě útesů Viveca Sten

Bohužel mě tahle kniha moc nezaujala. Čekala jsem větší horor. Možná to bylo tím, že to je určené pro mladší čtenáře. Kdyby byl můj věk podobný věku hlavní hrdinky, asi bych to prožívala víc.
Jinak se mi ale hodně líbila atmosféra téměř opuštěného, severského souostroví u Baltského moře. Například způsob dopravy mě hodně zaujal (taky bych chtěla jezdit do školy lodí :D ). Líbila se mi i ta "mytologická" stránka příběhu.
Už ale nemám chuť pustit se do dalšího dílu...

07.05.2021 3 z 5


Lakomec Lakomec Molière (p)

Dobře povedená komedie. I přesto, že byla napsána před téměř 400 lety, některá témata jsou pořád aktuální. Stále mezi námi žijí lidé, kteří by pro peníze udělali cokoli a jen z těžkým srdcem se jich vzdávají. Chamtivost a lakomství ale nejsou jediná témata, která mě nadchla. Mám lepší povědomí o tom, jak se dříve vnímalo manželství. Že to byl mnohem jiný závazek, než jaký pro nás představuje v dnešní době...
Zkrátka řečeno, Lakomce by si měl přečíst každý. Je to nesmrtelná klasika

30.04.2021 4 z 5


Dvojníci Dvojníci Rebecca Hanover

Vcelku hodně povedená YA kniha. Celý děj ubíhá rychle a svižně (někdy bych řekla, že až moc – hlavně konec :) ).Přišlo mi, že postav a různých jmen se tam vyskytovalo také hodně (až jsem se ztrácela) a že jejich charaktery nebyly propracované moc do hloubky. Rozhodnutí hlavní postavy byla často nepochopitelná a nerozvážná, spousta momentů v příběhu se odehrála jen díky "náhodě".
Jinak jsem se ale vůbec nenudila. Tajemné prostředí, výzkumy a obecně celé to zpracování tématu "klony" bylo pěkně promyšlené. A protože mám pořád spoustu otázek a potřebovala bych pokračování, které si určitě pořídím.

11.03.2021 4 z 5


Devátý spolek Devátý spolek Leigh Bardugo

Musím říct, že jsem teda čekala úplně něco jiného. Překvapilo mě, že to není taková ta obyčejná young adult kniha, na jejíž děj bych brzy po přečtení zapomněla. Žádná slaďárna s happy endem.
Bylo to drsný. Jakože hodně drsný. Na mě možná až moc. I když se to odehrávalo ve světě kouzel a magie, prostředí ani děj nebyly kouzelné.
Musím ale uznat, že i když se mi při čtení někdy udělalo přímo fyzicky špatně, jsem si ten svět a příběh celkem oblíbila. Často mi ale dělaly potíže názvy a činnosti spolků. Bohužel až po dočtení, jsem zjistila, že vzadu je jejich přehled.
Každopádně kniha se trefila do mé aktuální nálady, takže nejsem zklamaná.

29.01.2021 4 z 5


Zima čarodějnice Zima čarodějnice Katherine Arden

Nemám slov. Lepší završení této nádherné zimní trilogie si ani neumím představit. Není tam nic, co by mi chybělo. Jsem moc ráda, že se tam zase objevovali čjorti. A jako bonus jsem se toho dozvěděla spoustu o ruské kultuře.
Moc doporučuji!

20.01.2021 5 z 5


Pražská sonáta Pražská sonáta Bradford Morrow

Jelikož toho o klasické hudbě vím docela dost, knihu jsem si náramně užila. Byla v ní obsažena témata z tolika různých okruhů, a přesto to všechno do sebe zapadalo. Historie Československa, historie klasické hudby, muzikologie obecně, druhá světová válka atd. Neskutečně zajímavé počtení, i když chápu, že pro někoho možná až moc odborné...

31.12.2020 4 z 5


Číslo do nebe Číslo do nebe Ivan Kraus

Skvělá knížka. Hrozně moc oceňuju, že Kraus dokázal napsat tak moc vtipné povídky z doby, která určitě vtipná nebyla. Dozvěděla jsem se taky hodně nových věcí o tom, jak to tu vypadalo za režimu. A mezi mé nejoblíbenější povídky patří určitě "Maturita". Prostě úžasný

27.11.2020 5 z 5


Trnitá řeč Trnitá řeč Leigh Bardugo

Netradiční, zajímavé příběhy... Nejvíce se mi asi líbily ty z Ravky.
Musím ovšem taky pochválit překrásné ilustrace, které se postupně s každým příběhem vyvíjely. Bohužel jsem si myslela, že to bude ještě více zasazené do světa grišů. Jen malé detaily mi připomínaly, že se to neodehrává v "našem" světě. Jinak ale celkem pěkná knížka

17.11.2020 4 z 5


Co se skrývá v lesích Co se skrývá v lesích Katya De Becerra

Pěkná knížka. Taková oddychová...

08.11.2020 4 z 5


To na tobě doschne To na tobě doschne Ivan Kraus

Tahleta kniha mě neskutečně pobavila. Humor mi připadal podobný s tím, který používá i Jerome Klapka Jerome, a hrozně mi vyhovoval. Úplně si dokážu představit malého Jana Krause, jak uteče k jezeru hrát si s kamenama nebo se zamkne na záchodě :-)

20.10.2020 5 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Velmi povedený horor...
Nadchla mě velmi sympatická hlavní postava. Příběh byl napínavý a strašidelný.
Prostě horor jak má být.

19.09.2020 4 z 5