alwa alwa komentáře u knih

☰ menu

Unesená Unesená Klára Janečková

Pro tuhle knížku jsem náhodou sáhla v obchodě, když jsem potřebovala rychle něco do autobusu a měla na výběr knihy tak 5 minut. Zaujala mě svou obálkou, čímž tak její klady zhruba končí. Tahle autorka mě literárně nějak nezaujala. Schválně jsem se dívala, co dělá za práci a je dětská psycholožka na základní škole, z čehož asi nějak vyvodila, že rozumí tomu, jak to mezi mládeží chodí. No můžeme ji tedy ubezpečit, že slova jako „exnout“ rozhodně nepoužíváme. Na druhou stranu se to odehrává někdy kolem roku 2000, takže je možné, že tehdy se to tak bylo trendy.
Musím říct, že bývám skeptická, co se týče českých autorů a tady mě například iritovala dokonce i jména účastníků jako Karla, Veronika, Roman. Příběh sám o sobě není špatný, ale působí to na mě tak amatérsky zpracované, že by se z toho dalo vytěžit víc. Zajímavé bylo, že když se to posunulo do té psychologické části po únosu, jak se k ní chovají ostatní, jak její příběh byrokratický aparát příliš nezajímá, jak si okolí dokonce myslí, že si to vymyslela, tam bylo cítit, že je autorka ve svém živlu. Přesto bych si knihu asi znovu nevybrala a myslím, že je na toto téma napsáno mnoho lepších knih.

26.07.2019 2 z 5


Bez filtru Bez filtru Kristýna Dolejšová

Na tuhle knihu jsem se hrozně těšila a už několik měsíců ji chtěla. Když Kristý přidala na Valentýna slevu 14 %, byl ten správný čas. Když dorazila, měla jsem se učit do školy, tak jsem si řekla, že jen nahlédnu a přečtu si odstaveček, abych si trochu udělala představu o stylu, jakým je psána. Přečetla jsem 20 stran a zasekla se jen protože mi nepřipadalo vhodné přečíst knihu od půlky do konce, když nevím, co je na začátku. Začetla jsem se totiž do části o životě Kristý. Projekt sleduji asi rok a půl a nic z těchhle věcí jsem nevěděla. Uvědomila jsem si, jak je celý virtuální svět zkreslený. Některého člověka vídáte každý den na instagramu nebo youtube a máte pocit, že ho znáte. Ve skutečnosti nevíte vůbec nic, znáte jen jeho veřejnou část, jako u celebrit, jenže vám to tak nepřipadá, protože lidé na sociálních sítích sdílejí mnohem osobnější a „lidštější“ část sebe. Pořád je to ale jen ta veřejná tvář. Po přečtení jejího příběhu už chápu, jak se dostala ke svému projektu, že k tomu má opravdu co říct. Knihu bych doporučila všem dívkám i dospělým ženám, které nemají dostatečné sebevědomí, neustále o sobě pochybují, bojí se, nesnáší se, mají psychické problémy. Ale jen takovým, které mají vůli a potřebu se měnit. Jen takovým to může pomoct. Jak píše Kristý: „Pokud se chceš naučit mít ráda, já to za tebe neudělám. A stejně tak to neudělá ani nikdo jiný. Jestli hledáš někoho, kdo ti změní pohled na svět, podívej se do zrcadla. Já ti dám mapu, společně najdeme cestu, ale ty sama musíš podle svého kompasu dojít do cíle.“

26.07.2019 4 z 5


Je to i můj život Je to i můj život Jodi Picoult

Téma knihy je zajímavé, bohužel mě to úplně nevtáhlo do děje, možná to bylo způsobené častou lékařskou terminologií, která mě úplně nezajímá. Konec byl výborný, brečela jsem asi deset minut, ale to nemění fakt, že jsem se k němu prakticky dotlačila, abych knihu neodložila.

26.07.2019 3 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Skvělá kniha. Čtivá, příjemná, nenucená. Milovala jsem, jak byl celý příběh provázaný a jak se někde začalo mluvit o určité postavě a v další kapitole se na to třeba navázalo. U části s Haninými věnečky jsem se rozbrečela, úplně jsem cítila její bezmoc. Paráda, doporučuju.

26.07.2019 5 z 5


Polibek Polibek Anna Todd

Tohle byla blbost. Velká. Neustálé opakování vzorce hádka, usmíření, nějaká muchlovačka v posteli, hádka atd. Celou knihu. Nedá se jí upřít čtivost, to stoprocentně a konec takový, co vás nutí přečíst si další díl, což jsem ale s racionálním odůvodněním, že půjde zase o to stejné, odmítla. Tuto hypotézu mi potvrdila kamarádka, co to čte. Skutečně jediné plus je tedy čtivost.

26.07.2019 2 z 5


Ovšem Ovšem Karel Kovy Kovář (p)

Tuto knížku jsem si chtěla koupit sama, ale mamka mě od ní v knihkupectví se záhadným výrazem odtáhla, takže jsem začala mít jisté podezření, které se 24. prosince potvrdilo. Dostala jsem ji pod stromeček. Ještě ten večer jsem se do ní pustila a dokonce kvůli ní přišla o část mé oblíbené romantiky Pretty Woman. Musím říct, že mě kniha opravdu pobavila, často jsem se smála a obdivuju Kovyho, že se dokázal takhle světu otevřít. Jednou bych chtěla knihu také napsat a teď jsem se přesvědčila, že nic není nemožné. Také mě udivilo, jak moc zemí dokázal tak mladý člověk za pouhých několik let projet (přestože, jak už tu někdo píše, cestovatelská kapitola byla trošku rozvleklejší) a odhodlalo mě to k dalším cestám. Děkuju za skvělou knížku.

26.12.2017 5 z 5


Třetí stříbrná kniha snů Třetí stříbrná kniha snů Kerstin Gier

Poslední skvělý díl trilogie, která se četla úplně sama a jedním dechem. Vyřešení s Arthurem mi přišlo výborné, jen ze Secrecy jsem nebyla úplně nadšená. Jak už tu někdo psal, čekala jsem větší boom. Přesto však kniha zůstává skvělou a po delší pauze mě doufám opět vrátila k aktivní četbě.

21.05.2017 5 z 5


Nedělní menu Nedělní menu Helena Rytířová

Skvělá, přehledná kuchařka s obrázky pro dokreslení

12.03.2017 5 z 5


Přes okraj propasti Přes okraj propasti Norah McClintock

Fajn knizka, trochu napínavé a zajimave. Bylo by super nejake pokracovani

03.02.2017 4 z 5


Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru Suzanne Collins

Výborná série. Poslouchala jsem jako audioknihu a moc se mi líbila. Nápad s hrami mi přišel zajímavý.

30.01.2017 5 z 5


Selekce 1–3 (box) Selekce 1–3 (box) Kiera Cass

Kniha mi přišla v mnoha ohledech podobná jako Hunger Games (kasty, "milostný trojúhelník", dívka, která chce něco změnit...). Narozdíl od HG je tady upřednostněná romantická linka a bojovnost méně výrazná. Série byla moc pěkná, ale Hunger Games se mi zdálo o kousíček lepší. 4,5 hvězd

30.01.2017 4 z 5


Zapomnění Zapomnění Anthony Horowitz

Kniha byla hezka. Chudak Matt, znat celou svou budoucnost, vedet, jak bolestivou smrti zemrete a presto do toho vseho jit, protoze je to nutne - to je odvaha. Nemohla jsem uverit, jak snadno se Scott pridal ke Starym, ale za to se mi ulevilo, kdyz si sve selhani uvedomil a dokonce obetoval svuj zivot. Mozna byla kniha trochu moc dlouha, dala by se zkratil. Zajimalo by me, co se stalo s Jizvou, Intim a jestli byl Knihovnik spolecnym otcem celle Pětice...

17.04.2016 4 z 5


Nekropole Nekropole Anthony Horowitz

Kniha byla docela dobra, prislo mi zajimave pomysleni na Hongkong jako na mesto mrtvych. Opet hezke zapojeni do skutecneho sveta.

17.04.2016 4 z 5


Temnota Temnota Anthony Horowitz

Kniha se mi docela libila, ale ze zacatku jsem byla trochu zmatena, ze se tam nemluvi o Mattovi, ale o Jamiemu a Scottovi. Ta jejich schopnost byla uzasna, i kdyz chapu, ze musela byt velmi neprijemna. Chudak Scott, co vsechno si musel vytrpet. A kdyz se Jamie presunul do toho minuleho sveta vubec nic jsem nechapala a pochopila jsem to, az kdyz to Matt Jamiemu vysvetloval. Autor zrejme chtel, abychom to zmateni prozivali spolu s Jamiem, coz se mu povedlo.

17.04.2016 4 z 5


Zlověstná hvězda Zlověstná hvězda Anthony Horowitz

Knizka byla min desiva nez prvni dil a autor se vic drzel toho, ze chce pribeh zasadit do normalniho sveta, hlavne diky tomu, ze tam zapojil zahadu o obrich kresbach v pousti v Peru.

17.04.2016 4 z 5


Krkavčí brána Krkavčí brána Anthony Horowitz

Z knihy jsem mela rozporuplne pocity. Ty Mattovi schopnosti byly fajn, ale to carodejnictvi bylo trochu prehnane. Nektere casti pro me byly dost desive. 3,5 hvezdicek.

17.04.2016 4 z 5


Dotek anděla Dotek anděla Thomas Brezina

Moc hezká knížka, dojemný konec. Ze začátku jsem se do toho nějak nemohla dostat, ale později jsem se úplně zažrala. Milá kniha o tom, jak moc se člověk může změnit.

04.03.2016 4 z 5


Kočičí holka Kočičí holka Thomas Brezina

Kniha se mi libila. Dobry, originalni napad, kriminalni zapletka, smutny a zaroven stastny konec-hezke.

26.02.2016 4 z 5


Hledání Aljašky Hledání Aljašky John Green

Kniha se mi libila, hlavne teda Potom. Prislo mi ale, ze Valecek Aljasku v prvni casti nemiloval tolik, jako v druhe. Nevim, jestli je to pochopitelne, ale, podle me ji v Predtim nemiloval tolik, jak pro ni v Potom truchlil. Jinak byla kniha dobra, ale trochu mi pripominala Papirova mesta, ktera jsem cetla predtim - Nevyrazny kluk, krasna impulzivni a zahadna holka, dva nejlepsi kamaradi,...

21.02.2016 4 z 5


Sisi a její rodina Sisi a její rodina Sigrid-Maria Größing

Ja nevim, nemam moc rada zivotopisy, kniha byla ale docela dobre zpracovana, poucna, dost jsem se z ni o sisi a jeji rodine dozvedela a nebyla "neprelouskatelna" , ale nebyla onim zazivnym ctenim, ktere bych si vybrala pro vypln sveho volneho casu.

20.02.2016 3 z 5