alexsmangabook alexsmangabook komentáře u knih

☰ menu

Hlubiny města Hlubiny města * antologie

Z IG profilu:
Tato Anatologie spadá k mé number 1 povídkové sbírce! Tento kousek se prostě vážně povedl. Pokud patříte k začátečníkům, kteří zkouší číst fantastiku, tento kousek je pro Vás jako dělaný. Co pro profíky ? Nah, toto dílo Vás ohromí stejně tak jako nováčky, jelikož je každá kapitola originální s neotřelým tématem.
Zaručuju Vám, že pár povídek budete číst i víckrát, navíc objevíte spoustu skvělých autorů. Já jsem tady narazila na vážně boží příběhy, které mě “donutily omrknout další práce daných autorů.

V této sbírce máme vlastně jedno takové zadání - MĚSTO. Město je v příběhu vždy zahrnuto, ale je už na samotném autorovi, jak se tohoto námětu zhostí. Můžu Vám říct jedno, takovou různorodost jsem opravdu nečekala. Máme zde příběh, který pochází ze starodávné Prahy, apokalyptického Brna, města z budoucnosti, minulosti i přítomnosti, z jiného světa a atd
Myslím, že si každý čtenář najde to své oblíbené město, které ho zde uchvátí .

Města v této knize ožívají, ozývají se a mohou Vás dovést až na hranu šílenství. Některá města Vám ale mohou i pomoci, přijmout Vás a pokládat Vás za důvěrného společníka.

Před každou kapitolou byla povedená úvodní dvoustrana, která byla naprosto skvělá. Tyto poznámky, předmluvy od jiných autorů byly příjemným zpestřením.

Po dočtení několika konkrétních kapitol jsem musela převyprávět příběh spolubydlící, abych s ní o tom mohla diskutovat. Bylo to hlavně tím, že povídky často končily koncem, který nebyl zcela jasný, a nebo tam byl prostor pro čtenářovy myšlenky. Pár konců jsme pochopila, pár bylo zcela jasných, ale některé jsem si možná vyložila po svém, ale v tomto vidíme také to kouzlo.
Celý kousek obsahuje spoustu nákresů, map a poznámek, což nikdo neodmítne!

Když po mně někdo bude chtít doporučení na pořádnou sbírku povídek, bude to tato! Samozřejmě je to více pro milovníky fantasticky, sci-fi a fantasy, ale pro začínající fantastic. lidičky je to taky to pravé!

12.04.2024 4 z 5


Blízko Blízko Kevin Panetta

Z IG profilu:
Tento grafický román Vás určitě okouzlí svoji kresbou. Kresba je vedena modrými podtóny, tímto stylem se stává určitě unikátním kouskem. Navíc v průběhu čtení najdeme pár momentů, které ilustrátorka nakreslila na dvoustranu. Tyto dvoustranné kresby jsou vážně boží!

Komiks byl taky na konci zdoben náčrty a také jsme tam našli recept, což bylo hezké.

Dalším velkým plusem byla čtivost. Ze začátku jsem byla až překvapená, jak rychle se příběh čte a utíká. Je to samozřejmě i lehce dáno tím, že je děj poměrně jednoduchý a nezabředává do žádných vážných témat. I když. trochu více do hloubky by se nějaká témata vzít mohla.

V průběhu čtení mi tento kousek dokázal předat poměrně důležitou věc a to je : Ta radost, když člověk dělá, co ho baví a naplňuje. Celkově pozorovat lidi, jak mají něco rádi, rádi o tom mluví a atd je kouzelné. Toto kouzlo jsem tady cítila ^^

Bohužel nemohu zůstat jen u pozitivních věcí, jelikož se tyto dojmy začaly lehce rozplývat, když jsem se začala blížit ke konci. Konec mi přišel uspěchaný a takový falešný, spousta situací nedávala smysl a chování postav nebylo zvládnuto dobře. Nevím, co se tam na tom konci stalo, ale zamrzelo mě to...

Ano, příběh je jednoduchý, čtivý, ale já bych tam potřebovala mít postavy, co mě více zaujmou. Ano, jejich láska k pečení mi to tady lehce vynahradila, ale osobnostně mi tady postavy strádají.

Takže pokud hledáte úplné ponoření do příběhu, tady ho nenajdete. Najdete tady krásnou kresbu, čtivý příběh, který ale s vámi dlouho nezůstane. Chybělo mi tam pár konverzací, které by mi pomohly se třeba více vcítit do postav a nebo pochopit situaci.

Ráda si nechám tento kousek v knihovně, ale bude to hlavně díky grafickému zpracování, plus opět vyzdvihnu mé velké plus, co tu mám, a to je ta láska k pečení.

17.02.2024 3 z 5


Chapadla Černé hvězdy Chapadla Černé hvězdy Tereza Kadečková

Z IG profilu:
V první řadě musím říct, že autorka opět nezklamala. Četla jsem od ní O dracích a lidech, povídku v Jiném kraji a teď určitě plánuji přečíst zbytek. Tato kniha mě ale dostala nejvíc!

Největším plusem tohoto příběhu je rozhodně prostředí a postavy. Během čtení si všímáte hodně detailů a jde jednoduše poznat, že se autorka vyzná ve svém světe a má zjištěno spoustu informací o podvodním světe, i biologii, genetice a tak dále. Oceňuji svijonožce a postranní čáru!

Dalším zajímavým prvkem je určitě fungování tohoto světa. Lidé si “mohou vybrat symbionta, být androidem, kyborgem či obyčejným člověkem. Za toto rozhodnutí ale můžete nést následky, po rozhodnutí, už není cesty zpět nebo ano? Tuto otázku se snaží ověřit naše jedna z hlavních postav Aphelion.

Aphelion se dostala do spár Černé hvězdy, ta ji zajistila symbionta, rodinu a porozumění. Aphelion se ale po čase rozmyslí, a to rozvíří vody všude kolem ní. Její sestra Perihelion (naše druhá hlavní postava) se navíc nachází ve společnosti Nekonečno, která také nabízí symbionta, ale hlavně nabízí této sestře kariéru, kterou nemůže odmítnout. Tato společnost chce ale víc, a jak už je všem známo, nastane boj o moc a tyto dvě sestry v ní hrají velkou roli.
Černá hvězda ovládá hlubiny svoji vírou, sleduje a kontroluje vše, co se kolem ní děje. Společnost Nekonečna se snaží dělat vědecké pokroky, které by mohly Černou hvězdu předejít.

Město pod vodou, zaplavené mrakodrapy, sídla nebo lodě, kde se dalo žít, to vše proplavete v tomto příběhu. Popisy míst jsou trefné a rozhodně vám z nich půjde mráz po zádech!

V tomto příběhu také sledujeme dva pohledy, již zmíněných sester. Tyto pohledy se krásně prolínají a ke konci správně zapadnou. Kontrast mezi těmito dvěma pohledy byl boží, jelikož má člověk možnost sledovat dvě strany mince. Máme tam také občas pohled jiné postavy, třeba i z budoucnosti, tyto scény nic neruší, protože vám pomáhají se orientovat v příběhu.

Příběh vám také bude neskutečně rychle utíkat, protože autorka píše čtivě. Mini plus je určitě i za design stránek, boží.

Máme tady navíc i hodně queer postav, hodně vodních tvorů, různých symbiontů a jednoduše se nikdy nebudete cítit tak, že vám tady něco chybí. V každé nové kapitole poznáme někoho jiného, něco zjistíme, vznikají tady často náhlá spojenectví, ale i velký počet intrik.

Postavy si musíte zamilovat, jsou tak lidské, plné klasických lidských pochybností a nepochopení ze stran nejbližších. Vy vlastně chápete jejich rozhodování, ale zároveň byste jim nejraději vyhubovali.
Vedlejší postavy tady byly moc fajn, akorát jeden osud se tam dal docela předpokládat, ALE to se vše nahradilo zase jiným osudem jiné postavy, který jsem vůbec nečekala, takže vše v pohodě, vyrovnáno!
S každou postavou se člověk dokázal propojit a cítit s ní.

Co ale konec této knihy ? Ha. Nejlepší část z knihy. Já jsem třeba ještě tak deset minut zírala na stránky. Po nějakém tom probuzení jsem si musela pročíst pár částí, abych si vše dokázala dát dohromady a snad jsem konec pochopila! Líbilo se mi to, tenhle konec byl tím nejlepším, jiný se tam nehodí a tečka.
Tohle je jednoduše brilantní kniha a já ji rozhodně budu číst ještě jednou. Doporučuji všemi deseti.

29.01.2024 5 z 5


Cosmoknights 1 Cosmoknights 1 Hannah Templer

Z IG profilu;
Začátek příběhu byl hodně svižný, prakticky se dostáváme do děje v prvních deseti stranách. Nejsem fanda těchto rychlých začátků, ale zde nám autorka dala informace tak šikovně a v čas, že to nevadilo. Všechno potřebné k rozjedu jsme jednoduše získali.

Největší chloubou tohoto kousku je rozhodně kresba! Máme zde specifické barvy, které se míchají celým komiksem.
Všimla jsem si, že to má možná autorka promyšlené tak, že tento díl má určité barvy a díl druhý jiné, ale nejsem si zcela jistá. Zaznamenala jsem totiž druhý díl, který se nám trochu hází do zelené, žluté barvy. Celkově prostředí, krajina, postavy jsou výtvarně úplně skvělé! Máme zde i krásné dvoustrany.
Co se týká postav, tak asi nemám žádnou výtku. Oblíbila jsem si spíše postavy vedlejší, ale hádám, že naše hlavní postava dostane více prostoru v dalším díle , čemuž by napovídal konec tohoto dílu.
Chemie mezi postavami je skvělá, navíc tady každý charakter má svoji osobnost a určité rysy chování. Máme zde zastoupení lgbt. Také je tady lehčí absence mužských postav, což neberte nějak špatně. Celý komiks je totiž zaměřený jen na tuto dívčí partu a je to fajn.

V tomto příběhu máme partu, která se snaží bojkotovat systém. Jde o vlastně takový princip: Princezna se zachrání sama, nepotřebuje k tomu rytíře na bílém koni.
Někomu by se to mohlo zdát lehce feministicky friendly, což nepopírám , ale spíše zde jde o boj proti zastaralým tradicím . Taková lehčí anarchie proti bohatým a jejich nápadech vymyšlených z nudy.
Je tu prostě klasický nepřítel v podobě společnosti.

Autorka tento příběh zasadila do prostředí vesmíru a vesmírných bojů, což jsem nečekala, ale překvapivě komiks dokázal držet akci a napětí.
Jednoduše zde dostáváme vesmírné dobrodružství se špetkou dívčí síly, spravedlnosti a princezen? Jo!
Také se mi líbilo překvapení v podobě jedné postavy, která se nám ukázala na konci.
První díl skončil napínavě a já se těším na druhý!

27.11.2023 4 z 5


Slovodějky Slovodějky Alena Adrianet Heinrichová

Z IG profilu:
Tato kniha měla jeden z nejlepších úvodů, co jsem kdy četla. Vážně skvěle zpracovaná úvodní kapitola, měla všechno... kouzla, emoce a pořádně nás dostala do děje!

První velké plus vidím v prostředí této knihy. Musím říct, že jako knihomol se tady budete mít velice dobře!
Krásně popsaná knihovna, která má svoji hlavu, navíc tady ožívají i slova, pomocí kouzel a formulí. Celkově všechno je tady taková pohádka.
Úplně nádherně tady funguje čeština, co se týká vymýšlení kouzelných formulí.

Fungování knihovny mělo i hrozně fajn systém. Líbil se mi nápad s pamětí knihovny jako jejího archivu a spoustu dalšího.

Příběh se také lehce věnuje feminismu, což mi tam vůbec nevadilo. Některé scény byly napsané tak dobře, že na vás úplně čišela ta bezmoc, která se objevuje i tady v našem světe. Nebylo to podle mě přehnané.

Další příjemné překvapení bylo to, jak hezké vztahy tam měli členové rodiny kolem naší hlavní hrdinky. Všichni se tam měli rádi a dohlíželi na sebe. Bylo tam popsáno i fungování v domácnosti a atdBylo to hezké plus navíc!

Kniha nám také předala spoustu myšlenek právě o slovech. Hlavní postava se nám tady bojí mluvit, díky tomu, že její slova mají moc a mohla by tím “poškodit druhé. Ale zde se nám dostává myšlenka toho, že hodně lidí mluví a nehledí na své následky. Špatná slova mají dopad i bez formule.

Během čtení jsem pořád nedokázala přijít na to, v jaké době se tento příběh odehrává. Máme tam auty, plesy, pak klasická městečka s trhy a tak dále.
Není to obří minus, nijak to nerušilo příběh. Bylo tam prostě od všeho trochu a možná to bylo cílem.

Dostávám se k postavám. Nejvíce mi sedly postavy vedlejší, hlavní postava Amálie pro mě byla neutrální. Přišla mi tam prostě jen jako takový pěšák k vyprávění děje, ale díky skvělému obsazení kolem, mi to ani nevadilo.
Babička Amálie byla skvělá, její sestra byla laskavá a miloučká, dvojčata hravá a další postavy byly taky super. Chrlič byl absolutně perfektní!
V této knize máme i lehčí romantickou linku. Byla moc milá a ani mi nevadilo, že ubíhala pomaleji.
Hodili se mi k sobě. Navíc tato mužská postava byla napsaná moc skvěle!

Mám tady ale i nějaké minusy. Během příběhu se nám odkryje jedna místnosti, díky slovní formuli, což by moc nefungovalo ze strany Chrliče, jelikož tu formuli neznal, ale možná jsem to jen špatně pochopila (musíte si příběh přečíst).

Konec této knihy byl nejslabším článkem. Přišel mi urychlený, moc věcí se tam nevysvětlilo , ale hlavně naše hlavní hrdinka vyšetřuje kroky svého otce, jeho činy mi vůbec neseděly k jeho charakteru, takže se pro mě stal ten konec méně uvěřitelným. Možná to bylo tím, jak to tam nebylo moc vysvětlené a atd, ale jednoduše jsem to nebrala.

Přesto knihu doporučuju!
Četla se skoro sama a musím říct, že jsem po delší době našla knihu, kde jsem čela a četla.
Příběh je psán velmi příjemně a já se musím poohlédnout po dalších knihách od autorky.
Tento nápad s knihovnou, mízou a slovy byl prostě skvělý, naprosto mě okouzlil !!

22.11.2023 4 z 5


Prázdnota Prázdnota Michaela Merglová

Příběh byl prostoupen novinovými články, dostali jsme i pár kapitol z pohledu jiných postav a dokonce zde byl i obrázek naší postavy. Pohledy postav se nám někdy i propojily, což nepůsobilo vůbec špatně.
Tohle bylo určitě příjemné plus a krásně to sedělo do příběhu, oživil se tím.

Začátek příběhu se nesl ve velmi příjemném tempu, někomu by možná připadal nudnější . Mně to rozhodně nevadilo, ale věřím, že ne každý má takové tempo rád.
Já bych osobně ten začátek lehce zkrátila a přidala počet stran na konec(k tomu se dostaneme).
Pomalejší začátek bude podle mě vyhovovat lidem, kteří si oblíbili naší hlavní postavu Rebeku .Ráda jsem četla o jejích myšlenkách a pochybnostech, ale rozhodně to není šálek kávy všech! Celkově mi to hezky plynulo.

Dění se jednoduše stupňovalo “až kolem 200 stránky, ale pak už to jelo, jak po másle. Od půlky jsem se už nemohla odtrhnout a vše se začínalo pěkně rozjíždět.

Jediné větší minus vidím v konci. Přišel mi hrozně zrychlený Možná to bylo tím pomalým rozjezdem, ale spoustu věcí bych tam potřebovala více rozebrat. Například by se hodila adekvátnější reakce Cilky na jednu událost, co se jí stala.
Rebečina pomsta nám sice byla dána, ale bez provedení. Neříkám, že je to hned špatně, je to také možná jen můj subjektivní názor, jelikož mám ráda mít vše vysvětlené a nerada mám otázky k dění.

Celkově téma empatů mi přišlo fajn, líbilo se mi zpracování a využití jejich schopností.
Taky mě hrozně překvapilo kolik krve tady bylo ! Píše se to sice v anotaci, ale v jednu chvíli to byl úplně masakr, ale rozhodně to dokázalo šokovat, což myslím v dobrém!
Dostávám se k postavám. Jak už jsem psala hlavní hrdinka mi sedla, byla pro mě sympatická hlavně lidská. Vedlejší postava (Cilka) měla gaming setup a byla takový lehčí geek, to bylo boží! Oblíbila jsem si ji skoro hned, navíc jejich společné přátelství bylo pravé a kouzelné. Další hlavnější postavy mi k srdci moc nepřirostly, což bude asi tím, že jejich osobnost nebyla nějak skvěla. I tak tyto postavy byly napsány přirozeně a smysluplně.
DOPORUČENÍ:
Kniha byla čtivá, bavila mě. Byla to příjemná jízda, kterou bych si klidně ještě zopakovala s delším koncem, kde by byla popsána Rebečina cesta, jak vše zařídila a atd.

Pokud jste ale velký fanda sci-fi, nemyslím si,že by vás toto dílo uspokojilo na sto procent. Mně jako skoro nováčkovi se to líbilo!

18.11.2023 4 z 5


Kaidžú č. 8 (1) Kaidžú č. 8 (1) Naoja Macumoto

Z Ig profilu:
První, co musím říct o této manze je, že je neskutečně vtipná. Četla jsem tento díl, když jsem čekala na chodbě před hodinou a smála jsem se i nahlas. Byly tam přirozeně vtipné scénky, které jsem si vážně užila .

Bylo mi také sympatické to, že naším hlavním hrdinou je 32letý muž, který má takový klasický fajn charakter. Zajímavostí je jeho práce, kde odklízí pozůstatky od příšer. Příšery tam likvidují Obranné síly, do kterých se chtěl Hibino vždy dostat, ale vzdal to. Novou naději mu dal náš vedlejší hrdina, který se bude do Obranných sil hlásit též.

Nastává tady ale menší problém. Hibino dostal označení pro příšery- Nestvůra číslo 8.
Náš hrdina se totiž v tomto díle přemění do jedné z nestvůr. Tím pádem se nám tady trochu komplikuje splnění jeho snu.
Svoji podobu může měnit, takže se i tak dokázal přihlásit a v tomto volume vidíme, jak se mu daří/nedaří jeho zkoušky v lidské podobě.

Jak už jsem zmínila, naše hlavní postava se mění na příšeru. Díky této přeměně často vznikaly ty funny scény.
Trošku odbyté bylo to, jak se Hibino vlastně poprvé přeměnil, jak k tomu došlo, ale to prostě někdy shonen moc neřeší. Máme tady jednoduše hrdinu, co se mění v příšeru, kterou okamžitě jde zlikvidovat místní jednotka. Toto ale může někomu vadit...

V prvním díle se nám taky nakupilo více vedlejších postav. Pár informací se nám tam o nich otevře a musím říct, že to byla docela nálož na to, že se jedná o první díl ze série. Samozřejmě nejsem proti, když se to bude držet i v dalších dílech.

Kresba je skvělá, navíc ty příšery ? Jejich vizuál není vůbec odfláknutý, vypadá to prostě dobře. Design Hibina v podobě nestvůry je taky boží.

Dlouho mě takhle žádná manga nedostala, ano pro někoho to být nemusí, ale mě neskutečně sedla a snad se tempo neztratí v následujících dílech.
Mangu jsem zhltla na jedno rychlé posezení! Tento díl skončil napínavě, takže si za chvíli vytáhnu druhý díl!

01.11.2023 4 z 5


Vetřelci v našich hlavách Vetřelci v našich hlavách Daniel Pelikán

Z Ig profilu:
Toto byla oficiálně první e- kniha, kterou jsem kdy četla. Nepočítám do toho mangu online, nějaké krátké příběhy a atd.
Knihy jsem si všimla v jedné recenzi a hrozně mě zaujala obálkou, následně mě dostal obsah a úplným zázrakem se ke mně dostala. Autorovi tím pádem moc děkuji !

Kniha mě zaujala natolik, že jsem si poprvé řekla, že je škoda, že ty e-knihy nečtu. Následná myšlenka byla taková, že bych to asi klidně dala, když je knížka krátká, plus v sobě nese zajímavé téma. Pokud váháte jako já,už teď vám mohu říct, že knížka za to stojí

Příběh je velmi krátký, ale i tak úderný. Autor i na tak malém rozsahu dokázal vytvořit příběh, co vás pohltí a nepustí. Nejen, že je kniha obsahově omezená, ale autor zde využívá formu rozhovoru, takže je příběh ještě "ochuzenější ". Možná to zní tak, že to máte brát jako nedostatek/minus, ale to vůbec!
Forma rozhovorů byla absolutně skvělá, díky ní jsme se dokázali vžít do toho, co se odehrává v hlavě naší hlavní postavy.

Rozhovor se zde vede mezi naším hlavním hrdinou - Petrem a hlasem, který zde prezentuje obsedantně kompulzivní poruchu. Samozřejmě OCD se nevyznačuje “jen tímto hlasem, ale v této knize se nám takto porucha prezentuje nebo alespoň její čás.
Knihu pravděpodobně přečtete na jeden zátah, jelikož je čtivá a rozhovory vám nedají vydechnout.

Autor zde skvěle zvládl představeni člověka s OCD, zahrnul sem všechny jeho strasti, starosti. Vidíme zde, jaké má člověk problémy s prací a s okolními vztahy, když OCD má. Dokonce jsme v knize mohli nahlédnout do života zcela jiné postavy, než byla ta naše hlavní ,bylo to nečekané, ale nic to nezkazilo, ba naopak.
Díky tomu se zase člověk mohl přesvědčit o tom, že vážně nikdy nevíte, čím si daný člověk prochází a nebo co ho trápí.

Příběh vypadá jednoduše, ale i jedna věta tady znamená mnoho. Smekám před autorem, že se vůbec pustil do takového tématu, protože to určitě chce odvahu. Smekám ještě jednou na tím, jak dobře se toho zhostil a s jakým respektem nám tento příběh předal.

Také se mi líbila ta upřímnost slov, díky rozhovorům jsme všechno měli z první ruky a nerušil nám to žádný okolní děj, žádný popis, a tím víc to na člověka dolehlo. Dopad slov byl zde na sto procent zvládnut.

Knihu doporučuji všem! Musím říct, že mi to i více přiblížilo to, jak se mohou lidé s OCD cítit,a jak to může v jejich hlavě probíhat. Díky za tuto knihu !

26.10.2023 5 z 5


Dcera měsíční bohyně Dcera měsíční bohyně Sue Lynn Tan

Z IG profilu:
Kniha, která se umístila na horní příčky mých oblíbených knih. O tomto příběhu by se tady mělo mluvit více! Ano, vydám tady recenze, ale chce to ještě víc.
Tato kniha si to vážně zaslouží

V první řadě se musím omluvit za to, že tato recenze možná bude lehce zmatená. Smazala jsem si poznámky ke knize v telefonu a nejsem si jistá, zda něco nevynechám.

Na první dobrou mě rozhodně okouzlil styl psaní.
Takový krásný, pohádkový styl jsem nečetla ještě nikde.
V knížce máme nádherná slovní spojení, autorčiny popisy jsou úplně unikátní a krásné.
Autorka píše tak lehce až jemně, že vám to vážně celé přijde jako pohádka.

Pohádka to ale není, jelikož se v příběhu setkáváme i s krutostí, zrazenou láskou, velkou lží a hlavně tady máme i boje na život a na smrt. Neříkám, že je kniha extra surová to určitě ne. Autorka totiž nepopisuje tak moc děje, ale spíše emoce, co se v dané chvíli v hrdinech odehrávají

Zvláštní péči také věnuje popisům míst, krajiny, vždy si tam dokáže vymyslet pár vět, které si hned zamilujete.

Psala jsem o popisech, ale autorka umí psát i citáty a myšlenky! Příklady budete mít v dalším příspěvku!

Tempo knihy se neslo v tom stejném duchu, nazvala bych to - Jemný vánek, což se nám hodí i k tématu v knize.
Stránek máme tedy dost, ale já se nenudila u žádné. Ano, byly tam pomalejší části, ale ani ty mi nevadily. Já si tady prostě užívala každou stranu.

Díky anotaci jsme se dozvěděli, že matka naší hlavní hrdinky byla vyhoštěna do paláce a má zákaz se vrátit zpět mezi ostatní.
Její matkou je Měsíční bohyně, která nemá úplně dobré vztahy s těmi nejvyššími v tomto světe. Mimochodem legenda o Měsíční bohyni existuje, autorka se inspirovala čínskou mytologii, kde se vyskytuje Měsíčné bohyně Change. (Příběh je podobný tomu, co máme v knize, takže si to nevyspoilerujte).

Co se týče světa v knize. Nejvíce mě určitě bavila ta legenda, putování naší hrdinky a postupné odkrývání pravdy.
Její cesta dávala smysl, někdy byla sice předvídatelná, ale tady to jelo tak hezky, že je vám to jedno.

V tomto světe máme samozřejmě magii, neříkám, že mě mega ohromila, ale líbilo se mi autorčino zpracování. Měla tam vymyšlené i limitující body. Šlo o lehkou magii, která vás tam určitě neštve.

S postavami jsem neměla nejmenší problém. Naše hlavni hrdinka byla průbojná, odvážná, ale citlivá a milující. Hrozně se mi líbilo to, že v knize můžeme sledovat její proměnu ze zoufalé služky na oddanou bojovnici. Velké plus bylo také v tom, že se hrdinka věnovala i boji z blízka, lukostřelbě a nevyužívala jen magii. Její charakter mi jednoduše sedl

Naše hlavní mužská postava. miluju! Hrdina s velkým H, tato postava má sice spoustu chyb, ale i přes to mu vše odpustíte a právem. On se totiž svým chybám dokáže postavit, když na to přijde. Mezi hrdiny byla neskutečná chemie, taková ta správná hřejivá.

V tomto příběhu se docela nečekaně objevil milostný trojúhelník. Vložil se tam ale tak přirozeně, že to ničemu nevadilo.

Konec knihy byl podle mých představ, aleeee další díl mám kde?! V angličtině už samozřejmě je a já doufám, že se dočkáme i zde
Tuto sérii doporučuji všemi deseti a pokud máte rádi draky, máte je i tady!

Jediným problémem u knihy jsem měla s jmény, musela jsem si zvykat a často se vracet. To je mé jediné minus, co tady mám, jiné totiž nenajdete

21.10.2023 5 z 5


Wika Wika Thomas Day

Z IG profilu:
Za tento skvost jsem byla neskonale vděčná, jelikož podívejte se na to ?!
Wika je v tomto vydání kompletní a navíc je v takovém obřím, bytelném formátu.
Není to sice úplně ideální cestovatelský kousek, ale doma se stane ozdobou knihovničky, to je zaručené.
Myslím si, že toto dílo je i ideálním dárek pro fanouška fantasy a komiksu, i když díky kresbě by to uchvátilo snad úplně každého.

V tomto komiksu se nám navíc míchá skvělé kombo steampunku a fantasy, což zde také krásně funguje.

Už jsem zde chválila vizuální stránku vazby a formátu, ale největší chloubou komiksu je na sto procent kresba!
Vidíme zde specifický styl kresby, který je ale tak detailní! Nikdy jsem v žádném komiksu neviděla tak vymazlené stránky.
Člověk by mohl strávit hodiny a hodiny nad tím, jak luští každý detail na jedné stránce, protože je tam toho tolik. Ani jeden milimetr stránky není odfláknutý a já si neumím představit, kolik práce za těmito stranami stojí.

Kresbu jste si mohli vychutnat i na rozkládajících se stranách, které byly zase příjemným zpestřením.
V komiksu máme také mapu, takže tomuto dílu vizuálně nechybí vážně nic!
Navíc se nám na stránkách promítá vždy jedna barva více, lahodí to oku.

Dostáváme se k příběhu, který už bohužel nebyl tak propracovaný, jak bych si představovala.
Tím nechci říct, že se mi nelíbil, to vůbec! Jen bych potřebovala příběh trochu zpomalit, to byla hlavní věc, co mi tam pořád haprovala.

Nemůžu ale tvrdit, že by autor neměl dobře vymyšlený svět, právě naopak.
Svět byl postaven božsky, navíc ta města? Jak bylo vše propracované, dokonalost.
Měli jsme zde i hodně bytostí, krajů, zbraní a atd
Musím říct, že to bylo až tak komplexní, že jsem pár stránek musela číst znovu a nebo se vracet, protože je toho hodně, ale vše navazuje a dává smysl.

Co mi tedy úplně nevyhovovalo bylo tempo. Příběh nám začíná ihned akcí, což mi vůbec do úvodu nevadilo, ale pak už to šlo vše hrozně rychle.

Podle mě by si tento kousek zasloužil procítěnější příběh. Ano, pořád je tam touha číst dál, je to čtivé a člověka zajímá, jak to vše dopadne, ale já bych tam potřebovala více místa na tvoření vztahu mezi čtenářem a postavami kolem.

V druhé polovině komiksu se nám do popředí dostává větší seznámení s prostředím a postavami kolem hlavní hrdinky. Zde se mi to četlo dobře, bylo tu hlavně hodně zvratů.
Také se mi tady líbil detail toho, že se zde postava učila létat a neuměla to hned automaticky (za určitých okolností).
Taky se mi tady hrozně líbil nápad se stroji, které bych v tomto vílím světe nečekala, ale uvítala jsem to a přišlo mi to geniální.

Ke konci příběhu mi tam zase chybělo pár momentů navíc, jelikož se tam pár postav dostalo do akce moc rychle a jejich důvody nedávaly moc smysl, protože se to vyřešilo jednou větou (konkrétně scéna - Wotan a Balor).

Co dalšího mě mrzelo byla romantika, byla hrozně rychlá a rozhodně by z ní šlo vytěžit více. Scény byly sice krásné, ale chce to pomalejší vývoj.
Wika je ale především o akci a zvratech, takže chápu, že se zde nebral moc ohled, nebyl to hlavní cíl příběhu.

Ke konci zde přidám menší upozornění. Wika může být pro někoho moc, je zde pár sex.scén,brutalita,krev doporučila bych od 18 plus.
Také je zde hodně nahota, bohužel se zde vyskytuje “klasická zbroj u žen, které je určitě moc ochrání...

Tento kousek byl skvělým čtení. I přes delší příběh se čte velmi rychle, ale co vás zdrží je určitě kresba, protože tomu neunikne, i když se budete sebevíc snažit.

Příběh byl sice jednodušší, ale nic co by se kazilo celý komiks.
Užila jsem si tento vílí svět a ráda se ke komiksu zase někdy vrátím.
Plus vyjde ještě jeden příspěvek s Wikou ^^

14.10.2023 4 z 5


Stačí mávnout křídly Stačí mávnout křídly Sára Topinková

Z Ig profilu:
Tuto knihu jsem si chtěla přečíst už od jejího vydaní u yačtu, ale vůbec jsem se k ní nedostala. Proto jsem byla nadšená, když ji autorka nabídla ke štafetě a já dostala tu šanci si ji přečíst.

Začíst se do knih nebylo vůbec těžké, jelikož kniha má rozdělené kapitoly podle toho, zda se hrdinka nachází v minulých letech a nebo v přítomnosti. Musím říct, že kdyby ty kapitoly takhle nebyly, asi to tak čtivé není.
Například ke konci, když jsme se už spojili v přítomnosti se situací z minulosti, už mě tam ty kapitoly z minula rušily.
Začátek knihy byl tedy super a já dokázala přečíst spoustu stran na jedno posezení. K rychlosti čtení určitě přispěl i autorčin styl psaní, který byl velmi přirozený a knížka se díky tomu četla velice plynule.

Příběh nám nese silné téma, které autorka zpracovala velmi povedeně. Musím uznat, že to chce odvahu se do tohoto tématu pouštět. Zde se ale autorka nemusí vůbec bát, že by se jí to nepovedlo.

Tento kousek by si měl přečíst každý teen človíček, jelikož takové dospívání je. Dospívání je plné pochybných part, falešných přátel, zamotaných myšlenek z vaší první lásky a atd. Neříkám, že v dospívání se nám dějí jen zlé věcí, jsou tam i ty dobré, které máme také v této knize dané.

Největším plusem této knihy byl fakt, že se autorka zaměřila na Cilčinu cestu s vyrovnáním, s uzdravením jejího Já. Jsem hrozně vděčná za to, že se nám tam nepletly vztahy, romantika, jelikož by to pak nebylo uvěřitelné. Tady jednoduše vidíme pokroky, které hrdinka dělá, jak se se vším vyrovnává a postupně se otvírá lidem , co za to stojí.

Když už jsem zmínila tu romantiku, my ji tady v menších formách mámehlavně na začátku knihy, ale poté už nikoliv. Později ji tam máme jen ve špetkách kolem hrdinky. Tady se mi to líbilo, jak jsme se mohli věnovat i jiným postavám a jejich vztahům.

Co se týká postavNaší hrdinkou je Cilka, která mě lehce děsila tím, jak moc mi byla podobná, když jsem řešila své problémy, ale díky tomu jsme na ni (tím pádem i na sebe) i mohla být pyšná, kam až se dostala. Cilka mi tedy nevadila, ale ke konci tam bylo pár momentů, kde mě lehce štvala, byly to hlavně momenty s Robertem, kde si trochu protiřečí a trochu se nám tam ukazuje pokrytectví. Protože i lidé, co se tváří nejvíc happy nemusí být happy doopravdy.

Postava Roberta a Damiána, tyto postavy si zamilujete. Povahu mají sice podobnou jako dalších tisíc mužských postav v knihách, ale proč by mi to mělo vadit. Já si je zamilovala, takové lidi by potřeboval každý ve svém okolí.

Kniha se mi moc líbila a já děkuji sara za knihu! Příběh byl plný emocí a navíc obsahoval plno důležitých myšlenek a momentů. Kdybych tuto knihu četla v určitém období, moc by mi pomohla.

30.09.2023 4 z 5


Spisovatel Spisovatel Lucie Salová

Z IG profilu:
V první řadě musím říct, že jsem docela nováčkem, co se týká žánru - erotický román. Četla jsem sice pár knih, ale polovina z nich pro mě byla spíš průměrem a nebo pod průměrem. Tím pádem jsem se lehce bála, že budu opět zklamaná.

Začátek knihy byl pro mě zlomovým bodem, musela jsem se vypořádat s rychlým tempem rozvíjejícího se vztahu. Je pravda, že v tomto žánru se tempo všeobecně (samozřejmě ne všude) bere více rychle, hádám, že jsem si ještě jako nováček nezvykla.
Když ale budu brát v potaz minulost hlavní hrdinky a její chtíč a našeho hlavního hrdinu - muže snů, teoreticky by se to dalo odpustit a dávalo by to i smysl.

Některé scény byly lehce přitažené za vlasy, ale pro ozvláštnění knihy budiž.

Já vlastně měla problém jen na začátku s rychlostí - skočení do “vztahu, ale to bylo vše. Ostatní prvky a zbylé čtení, bylo moc fajn ! Teď se jdeme tedy podívat na ty plusy !

Celý příběh se četl sám. Autorka psala knihu v takové příjemné flow. Nebylo tam nic složitého, šlo o běžné konverzace, které se mi ale moc líbily.
Málo kdy se setkávám s tím, že se dva hrdinové zajímají o svoji minulost, co má ten druhý rád a fakt se ten člověk druhého ptá a zajímá ho to. Přijde mi, že je to docela opomíjeno, když vezmu v potaz erotické romány.

Díky těmto konverzacím se od hrdinů dozvídáme, jak moc milují svoji práci, koníček a co plánují do budoucna.
Jelikož náš hlavní hrdina je spisovatel a hlavní hrdinka chce jedním být, tak tady máme hodně témat ohledně toho. Postavy řeší korekci knih, řeší marketing, problémy při vydávání, jak je to těžké a atd

Tyto rozmluvy mi přišly moc fajn ! Celkově spisovatelské prostředí, které se nám protkalo příběhem bylo největším plusem. Bylo to zajímavé, poučné a připadala jsme si jako hlavní postava (Hana) která se spisovatelem (Adamem) mluví a zajímá se o to.

Mini poznámka ke spisovatelskému prostředí - sláva Adama byla hodně nereálná, ale podle mě to jen posloužilo příběhu.

Příběh byl místy vtipný, díky naší “šikovné hrdince, která dokázala z obyčejné scény udělat pořádnou podívanou.
Také se mi líbil přímý styl psaní ? Jednoduše se věty nerozebíraly na pět odstavců, ale scéna se ukončila třeba jednou větou, která to vše vystihla, v mnoha případech to tím pádem bylo vtipnější.

Zajímavým prvkem zde bylo téma: hafefobie a následně i bipolární poruchy. Ráda bych o tom četla i více v příběhu, ale zase toto nebylo hlavním tématem.

Kniha byla psána i z více pohledů, ale bylo to tam zakomponované velmi šikovně. Vše krásně navazovalo a rozhodně se tím čtení nezpomalilo.

Moji nejoblíbenější vedlejší postavou byla rozhodně Ali, která byla absolutně boží! Společné rozhovory mezi Ali a Hanou stály za to.

Přejdeme k postavám. Adam, což je naše hlavní mužská postava byl za mě skvělý! Kde takového seženu ? Ne, vážně. Neviděla jsem v něm chybu a asi byl vážně napsán jako muž snů.
Co se týká hlavní ženské postavy, ta mi nevadila, ani její bizarní nešikovnost mi nepřišla otravná nebo tak.
Chemie obou postav tam určitě byla a moc se mi líbila jejich komunikace, přeci jen jsou to dva dospělý lidé a chovají se tak. I přes jeden tvrdohlavý incident si vše dokázali vyříkat.

Co se týká konce knihy autorka nám tady dokázala, že umí zahrát i na emoce. Moc se mi to líbilo a snesla bych těchto emočních pasáží v knize i více. Vážně to bylo moc hezky napsané, akorát to vypadalonevím,zda se to tam hodilo,působilo to na mě jako kdyby šlo o jinou knihu,což já nebrala jako mínus,ale někomu by to mohlo vadit. Já to brala na lehčí váhu,ale je pravda,že to tam moc nesedělo.

Celkem jsem se čtení bála, ale myslím si, že Epocha s tímto kouskem na začátek neudělala chybu

Kniha patří k těm lepším, které jsem četla, ale i přes to dokážu najít vymazlenější kousky. I tak kniha stojí za přečtení a já ji doporučuji!!

27.09.2023 4 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Z IG profilu:
Tato kniha dělí čtenáře na dva tábory - Mega se líbilo a nebo vůbec. Já patřím do tábora prvního!
V první řadě musím říct, že tato kniha rozhodně není pro každého. Vyskytuje se zde násilní a vlastně vše,co si pod tímto pojmem dokážete představit a ještě hůř...
Příběh je také psán hrozně zvláštním stylem,který by někomu mohl vadit. Autorka píše například jedno slovo a tečku. Nemáme zde klasickou přímou řeč a vlastně je to takový mišmaš.
Mně to ale hrozně vyhovovalo! Nemám moc ráda dlouhé popisy, takže tohle bylo fajn.
Navíc díky tomuto stylu byla knížka čtivá a prakticky jsem ji přečetla za dva dny a to jsem ani nečetla moc.
Příběh Vás určitě šokuje,knížka možná na toto hraje, jelikož je to jejím hlavním tahákem - šokovat čtenáře morbidní scénou.
Co se týče světa v knize, je vlastně stejný jako teď ten náš,jenom ho tady máme z jiného pohledu, z pohledu zvířat,plus se nám tam přidá virus,aby už nebylo cesty zpět.
Jelikož jsem byla ve štafetě,mohla jsem číst myšlenky ostatních a oni mé. Většina poznámek byla na to, že je to naprostý hnus a atd... pochopitelně. On to hnus je,ale děje se to i teď,jenže ne nám, takže...
Naše hlavní postava : Nevím proč,ale připomínal mi hlavního hrdinu u knihy Spalovače mrtvol. Jednoduše vám nevadí,možná si ho i oblíbíte,ale pak vás jeho činy dostanou do nepříčetnosti.
Neříkám,že se zápletky nedaly odhadnout,to asi ano a svět nebyl vymyšlený na maximum,ale účelu to sloužilo.
Já si knížku "užila", byla čtivá se zvláštním stylem psaní, který mi sedl.
Rozhodně jsem takovou knihu ještě nikdy nečetla.

24.09.2023 4 z 5


Sériový vrah se směje mezi kapkami deště 1 Sériový vrah se směje mezi kapkami deště 1 Rjósuke Tomoe

Ig profil:
Po dlouhé době tady mám první díl mangy,který mě absolutně dostal. Okamžitě mě manga chytla a až do konce nepustila!
Pár stránek na začátku příběhu nám přiblížilo postavy,které se v díle mihnou a našeho hlavního hrdinu/detektiva (Hisaši Sawamura).
A stránky poté? To už byla jen jedna akce za druhou! Neuvěřitelná jízda!
Děj byl tak skvěle rozložený,že člověk mohl cítit napětí i přes stránky. Navíc se člověk dokázal vžít do hlavního hrdiny a prožít s ním všechny jeho emoce.
A co náš hlavní záporák? Je to opravdový psychopat,který vám bude pít krev. Nechává za sebou vraždy,které jsou podle něj spravedlivé a má pro ně odůvodnění v rámci konkrétního trestu,který sám vyhodnotil na základě života jedince.
Vrah se nám dostane pod kůži hlavně v ten moment,co se jeho kroky začnou přibližovat k rodině našeho detektiva.
Bylo tady hodně překvapivých momentů...a to se jedná o první díl.
Jsem zvědavá na druhý volume, protože tento nasadil vysokou laťku.
Kresba mi přijde také docela specifická,ale i tak povedená.
Tato série je sice kratší,ale podle mě je to ideální kousek ke sbírání
Musím říct,že tato série nám tady chyběla. Samozřejmě máme mangy taky s horor, thriller prvky,ale přímo detektivní případy takhle zpracované nemáme.
Mangu rozhodně doporučuji od 18 +

10.09.2023 5 z 5


Bohové lžou Bohové lžou Kaori Ozaki

IG:
Tuto mangu jsem si pořídila na Animefestu a musím říct,že jsem se strašně těšila na čtení. Vůbec jsem nevěděla o čem manga je, takže jsem šla do čtení úplně naslepo.

Velkou výhodu vidím v tom,že se jedná o oneshot. Také zde máme krásnou jemnou kresbu a i v této jednodílovce se skrývá plno silných momentů.

Naši hrdinové jsou v dětském věku,ale i přes to...mají velmi silné charaktery. Našeho hlavního hrdinu (Nacuru) si zamilujete pro jeho odvahu a ochotou pomoci a u naší hrdinky (Rio) budete obdivovat její píli a silnou vůli. Také zde máme mladšího bratra Rio, kterého jsem si oblíbila asi nejvíc
Sledujeme jejich setkání a postupně se vyvíjející vztah,díky kterému následně odhalujeme minulost Rio a jejího bratra.

V příběhu se setkáváme s otázkou života x smrti.
Díky tomuto příběhu si zase můžeme připomenout to,že nikdy nemůžeme vědět,co daný člověk v daný moment prožívá a nebo čím si v minulosti prošel.

Konec mangy se mi moc líbil!
Mangu moc doporučuji,je kraťoučká,ale i tak boží.

03.09.2023 5 z 5


Magie spaluje Magie spaluje Ilona Andrews

IG profil:
Druhý díl ze série Magie mrtvých. Opět jsem kniha četla v rámci štafety,ale zase jsem byla první, takže mě poznámky nijak neovlivnily.
Asi se budu muset opakovat,ale druhý díl má vlastně stejný vibe jako ten první. Příjemné, plynulé fantasy, které si užijete,navíc čtení a příběh není náročný. Tedy... vyskytuje se tam více postav, ale autorka dává do knihy spoustu dialogů a informací,které vás uvedou do děje i kdybyste nechtěli.
V tomto díle se nám do popředí dostávají čarodějky, kulty a jedna ztracená holčička, shrnuto. Tento "případ" v rukách naší hlavní hrdinky byl fajn. Nic extra, ale zase to vše dávalo smysl a také se mi tam líbily spojitosti s mytologii,kelty a atd..
Nebudu tady lhát,že děj není předvídatelný,ale občas se i najde něco,co bych nečekala.
Tato série je pro mě takové guilty pleasure, jelikož tam vidím pár chyb,ale i přes to je to skvělé čtení .
Jendu chybu..ale musím vypíchnout, protože ta mi tam vadí hodně - naší hlavní postavu Kate miluje/chce dostat do postele skoro každý v příběhu. Naštěstí toto autorka nerozebírá na milion odstavců,což je fajn.

Těším se zase na další díl, protože tahle série je ideální na odlehčené čtení a to já teď docela vyhledávám
Aleeee Kate s Curranem? Ano, prosím!

24.08.2023 4 z 5


Solitaire Solitaire Alice Oseman

Nové vydání: IG
Ach jo, co já budu s tímto výtvorem dělat. Musím říct,že po knížce: Bez lásky,jsem svá očekávání snížila,ale i přes to jsem z knížky zklamaná? Asi ne zklamaná,ale...
Hrozně moc se mi líbila první polovina příběhu. Tori se mi zalíbila a já se dokázala vcítit do pár scén a jejího smýšlení. Druhá hlavní postava mi také nevadila a oba mi k sobě sedli
Moje pozitivní hodnocení se snížilo po druhé půlce knihy.
Nelíbila se mi zápletka se Solitairem... Asi každý odhalí,kdo to dělá a celkové odůvodnění,proč se to dělo, mi přišlo úplně nedomyšlené a divné.
Úplně bych tuhle zápletku vypustila.
Do první půlky knihy jsem byla vážně spokojená. Kniha má totiž i spoustu skvělých myšlenek, citátů a scén,ale po druhé půlce se mé kladné hodnocení vytratilo.
Hodně mě to mrzí, protože jsem vážně byla nadšená z toho,že se mi knížka líbí,aleee bohužel nemůžu vypustit druhou polovinu z hodnocení.
Velkým plusem téhle knihy byly scény s naší oblíbenou dvojicí - Charlie a Nick. Ty dva miluju, díky nim byla kniha o sto procent lepší .
Vážně nevím,co mám s autorkou dělat. Komiksy Srdcerváčů se mi samozřejmě líbí,ale ty beletrie...
Věřím,že si knížku můžete oblíbit. Zaručuju skvělou první polovinu,ale pak už je to na vás,jak se vám příběh bude líbit ^^

18.08.2023 3 z 5


Letní bouřky Letní bouřky Eva Pospíšilová

IG:
Příběh o silném přátelství,které překonalo i lásku.

Nedávno jsem na svém profilu vychvalovala knihu - Neexistence, která stále patří mezi mé srdcové záležitosti. Když jsem se dozvěděla o další knize, kterou autorky chystají, byla jsem samozřejmě nadšená! Tentokrát dvojice zabředla do kategorie Young adult s knihou Letní bouřky.
Knížka začíná skvělým věnováním, to musím zmínit hned. Přijde mi, že toto věnování ve vás vyvolá přesně ty emoce, které se pak ve vás střídají po celý tento příběh.
V první řadě zase vypíchnu random věci, to já ráda! Miluju..ty názvy ulic. Nemyslím si, že to někoho ruší a je to takové - náhodně fajn, takhle bych to popsala.
Dalším velkým plusem je výskyt pejska. Já se většinou setkávám se zvířaty v knihách velmi málo, nebo ne málo, ale autor je vždy nějak vypustí. Často se zvíře jen využije na určitou scénu a pak už se o něj nikdo nestará. Troufám si říct, že zde pejsek hrál celkem důležitou roli.
Mimochodem zmínka o koni z Nekonečného příběhu ? To byl můj první traumatický zážitek, když jsem byla malá...
A také scéna na konci, strana 267 ? Myslela jsem, že padnu smíchy!
Dostáváme se k příběhu. První kapitolu bych nazvala: Pohlazení po duši. Bylo to tak krásně pohodové a vtipné, jednoduše nám autorky zase ukazují jejich unikátní styl psaní. Samozřejmě tento pocit z první kapitoly pokračoval dál a dál, nemůžu říct, že se to někde seklo a bavilo mě to méně.
Celý příběh je protkaný povedenými konverzacemi, vtipnými narážkami, provokací a přezdívkami !
Co se týče vážných scén.malinko se tam něco objevilo, ale asi poprvé v historii mého čtení, jsem ráda, že si knížka zachovala pohodový průběh. Ano, vyskytují se zde i vážnější momenty, ale většina příběhu je právě o tom, jak se dva kluci škádlí a provokují. Díky tomuto zjišťují, jak se cítí, jak moc jim na sobě záleží a tak dále!
Z předchozích řádků vám asi došlo, že příběh vypráví o dvojici chlapců, kteří jsou nejlepšími přáteli, ale jako fakt NEJLEPŠÍMI PŘÁTELI ! Já jsem člověk, který nikdy takové přátelství nezažil a podle mě je to fakt vzácnost, pokud jde o takové, které máme vyobrazené v knize! Potlesk autorkám za to, jak sehraně a zároveň rozdílně ty dva kluky napsaly!
Největším plusem je ale stejně to, jak autorky píší. Pokud jste četli nějaké jejich předchozí knihy, víte o čem tady mluvím, pokud neběžte číst! Přijde mi, že při každé konverzaci a scéně nám autorky myslí úplně na vše. Jednoduše máme větu, ale autorky nám tam ještě přidají další čtyři, které úplně promění atmosféru, zesílí ji.
Tohle mi asi sedlo nejvíce, to čtení, plynulé čtení, kde se nám objevil i humor a scénky, které hrdinům tak neuvěřitelně sedly!
Nebudu psát o tom, že jsem konec nečekala a tak dále, to ale pořád nemění nic na tom,jak moc hezké to bylo!
Posledním poznatkem bude knižní prostředí a okolí. Rodiče, kamarádi a celkově všichni z města v tomto příběhu. Takovéto prostředí je vzácné, ale neznamená to, že nikde není. Všem bych přála, aby měli takové okolí a takové skvělé lidi v něm jako zde v příběhu.
Knihu doporučuji všemi deseti!
Pokud ale chcete příběh, který s vámi zůstane trochu déle, berte Neexistence nebo Pátá minuta je o nás.

10.08.2023


Recept na lásku Recept na lásku Jarrett Melendez

IG:
Když jsem viděla poprvé tento titul u Fragmentu,byla jsem nadšená! Hlavně proto, že se jedná o komiks,který je naprosto nádherný.
Největším plusem je pro mě kresba, nebudu lhát, když řeknu, že tato kresba krásně táhne mé hodnocení na vyšší příčku. (Alespoň u mě to tak je ^^)

V příběhu se mi líbilo téma,kdy se řeší,jak se má člověk postavit na vlastní nohy, když dokončí své studium. Ono to totiž není vůbec lehké, najít si hned práci, když člověk nemá zkušenosti a praxi. Moc se mi tam líbil tento prvek,kde se to několik stran řešilo.

Dále se mi líbila skvělá parta,která se nám točila kolem hlavního hrdiny,ať už kolem jeho přátelé na bytě a nebo jeho spolupracovníků v práci.
A... samozřejmě slavné prasátko si také získalo mé srdce.

Příběh byl také plný vaření! Komiks také obsahuje recepty,jak si jídlo doma udělat, takže jde vážně o pořádnou dávku kulinářského prostředí.

Vztah našich hlavních hrdinů byl prostě fajn, pomalý,ale hlavně takový správný? Jednoduše se dva lidi domluví a dává to smysl . Jen mě mrzí,že se jejich vztah nerozebíral více a nešel malinko do popředí. Ale zase chápu,že tady šlo spíše o to vaření a hledání sama sebe! Navíc se prý chystá druhý díl, taaakže ten by se mi mohl líbit o krapet více.

Mini minus...co ještě mám je u hlavního hrdiny, jakože ty recepty,nejsem si jistá... Mělo se tam více zmínit,že je fakt skvělý kuchař,abych mu to uvěřila.
Aleee zase,knížka je odlehčená a máme prasátko v restauraci jako hlavního šéfa, takže bych to tak nehrotila ...

05.08.2023 4 z 5


O dracích a lidech O dracích a lidech Tereza Kadečková

Ig: Dneska začnu jako první postavami. Už u prvních dvou kapitol jsem se stihla zamilovat do hlavní hrdinky. Líbil se mi u ní její způsob "komunikace" - místo slov často používala vrčení a jednoduchá slova, což si myslím, že krásně zpestřilo knihu. Navíc to vše do sebe zapadalo a i tato její komunikace dávala smysl. Tato její mluva, nemluva způsobila spoustu skvělých a vtipných momentů, což je dáno i tím, že Jaina říká vše hned na plnou pusu.
Skvělým detailem bylo i to, že v průběhu příběhu se její vyjadřovací schopnosti zlepšovaly, díky pobytu mezi lidmi a bestiemi.
Největším plusem u této postavy taky bylo to, že i když Jaina patřila k nejsilnějším bestiím,nehrála si na hrdinu a ani to neměla v plánu. Každý by čekal, že se příběh pustí směrem - zachráníme všechny, protože jsem k tomu předurčena. Byla jsem proto příjemně překvapená, že se to tímto směrem nevydalo.

Co se týká dalších postavneměla jsem tam problém s žádnou, každá krásně zapadla a měla svůj úděl.
Naše druhá hlavní postava, která je vlastně členem Řádu, je pro Jainu jasným nepřítelem. Jejich vztah se mi hrozně líbil (nejde o romantický vztah). Zamlouvalo se mi pomalejší tempo, kdy se každý z nich pomalu otevíral a sdílel své obavy tomu druhému.
Vedlejší postavy byly fajn, navíc jsem si našla i pár oblíbenců a jednoduše postavy za jedna.

Dostáváme se k příběhu - líbil se mi mini detail na začátku knihy, kdy autorka na začátek kapitoly podala otázku a daná postava odpověděla. V další kapitole nám zase na stejnou otázku odpověděla jiná postava. Bylo hrozně fajn číst rozdílné odpovědi díky jejich odlišné povaze. Přišlo mi to originální.

V příběhu se nám vyskytují dvě strany- bestie a lidé, kteří jsou pod "vládou" Řádu. Bestie se nám vždy mění na nějaký určitý druh (příklad: Janina na draka).
Hrozně oceňuji to, že autorka neoflákla na začátku proces proměny, byl sice popsán jednoduše a pár slovy, ale i to jsem ocenila. Prostě jsem byla ráda za to, že to nebylo jen - Přeměnila jsem se v draka.

Začátek knihy se mi četl svižně, příjemně, když jsem se dostala do půlky, už se objevilo pár otazníků, ale nic extra záporného.
Občas jsem měla problém s tím, jak se ukončovaly děje na konci kapitoly. Vysvětlení akce bylo někdy na další kapitole, ale až někde uprostřed a nebo nás autorka nechala nad tím bádat samotné a žádné info se neobjevilo. Bádání by bylo fajn, ale ono to z toho párkrát nebylo úplně jasné, hodilo by se ujištění čtenáře, ale to je možná jen můj overthink problém.

Druhé a poslední minus, která už je více validní, je rychlý děj v té půlce příběhu. Vážně by se tam hodilo více stran, aby se vše pořádně vysvětlilo. Měla jsem pár otázek, když se děla nějaká akce a tak dále. Nejvíc otázek jsem měla k světu, hrozně bych ocenila pár odstavců navíc o historii a fungování.

Nejlepší částí knihy byla ke konci. Tam jela akce, nové informace, knihu nešlo odložit. Vše bylo brilantně propojené a líbilo se mi tam snad vše! Konec jsem vůbec nečekala, ale byl boží! Navíc jsem po dočtení měla takovou tu melancholickou náladu a zároveň jsem byla spokojená, že jsem četla tak povedený příběh.

Ke konci ještě vypíchnu jednu věc a to, že autorka píše čtivě, ale v knize najdeme i dost vět, které vás překvapí svou hloubkou a hlavně uměleckým charakterem. Popisné části byly někdy vážně skvostné!
V knížce také najdeme pár kreseb
Rozhodně se pustím do dalších knih od autorky a tuhle knihu doporučuju hrozně moc! Měla pro mě jen pár mini chybiček, která jsou skoro bezvýznamné napříč tomu, co vám tento příběh dá.
Nemůžete tedy čekat propracované fantasy, ale to podle mě ani není záměrem. Čekejte svižné, čtivé a jednodušší fantasy, která vás mile překvapí.

24.07.2023 4 z 5