Wika

Wika https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516814/bmid_wika-647091e5d728f.jpg 4 40 16

Kdysi dávno, v jedné elfí říši, žil princ se zlomeným srdcem. Princ Oberon se nesmířil s tím, že Titanie dala přednost vévodovi Claymoru Grimmovi, zaútočil na Castelgrimm a vévodu zabil. Oberonova vojska rozsévala zkázu. Malá Wika musela před krveprolitím uniknout, zbavit se vílích křídel a ukrývat se, dokud nedospěje, aby se mohla zkusit pomstít. I víla bez křídel zůstává vílou a její magické schopnosti se nezmenší. Kdo zvítězí? Bude silnější Oberonova zběsilost, anebo touha mladé víly po odplatě?... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Wika et la fureur d'Obéron , 2014


více info...

Přidat komentář

Hadati
26.01.2024 5 z 5

Velmi zajímavý komiks, jak zpracováním, tak i zdroji, odkud příběh čerpal. Je to kvalitní spletenec několika mytologií, zejména severských, artušovských a řeckých. Inspiraci si autor vzal i z některých pohádek.

Kresba je velmi povedená a detailní. Kudrlinky, které zde kreslíř používá, mi hodně připomínaly styl Alfonse Muchy. Právě až ta velmi podrobná detailnost v některých kresbách může být až na škodu, protože čtenář jimi může být přehlcen.

Na vnitřních deskách komiksu je také dvoustránková mapa Panova světa vytvořená ve stylu „tady žijí draci“, ve které jsem s potěšením sledoval putování hrdinů příběhu.

Příběh jako takový asi moc nepřekvapí, nijak se neliší od dalších fantasy příběhů, komiks je ale vytvořen tak pečlivě, že vá ani na chvíli nezačne nudit. Barvy jsou pak živé a jasné a v některých chvílích jen barvitost komiksu samotná vám zvedne náladu. Po dlouhé době zvažuji, zda si nechci rozšířit sbírku svých komiksů.

Jezinkabezinka
07.01.2024 3 z 5

V tomto případě je výtvarná stránka výrazně nadřazena příběhu, který mne spíše nudil.


Kate3003
02.01.2024 3 z 5

Tento komiks jsem si vybrala na základě doporučení u @naprostaknihomolka. Obálka vypadala velmi zajímavé navíc kombinace víly a steampunk, kdo by odolal. Musím říct, že vizuál komiksu a kresba mě opravdu hodně nadchla a zpracování bylo opravdu úžasné.
Celá kniha je rozdělena na několik částí, protože jak jsem pochopila v originále vycházelo jako krátké komiksy. každá z částí nám odkryje část příběhu víly Wiky. Některé části příběhu jsou mírně chaotické, ale líbila se mi inspirace severskou mytologií. V určitých momentech kresba trochu odvádí od děje a je težší se zorientovat.
V příběhu najdete i na těch pár stránkách vše co do správného fantasy příběhu patří. Je tu spoustu intrik, charismatický padouch, supersilná hrdinka, první láska, ale i jedna zhrzená láska, která vyvolá prvotní konflikt, trochu erotiky a na konec epická závěrečná bitva. Trošku mě tedy překvapila interakce a vztahy některých postav, protože to jak se vztahy budou vyvíjet jsem trošku nečekala. Vykreslení a charaktery jednotlivých hlavních postav jsou ovšem velmi povedené.

tatjana1737
17.12.2023 5 z 5

Wika na mě vyskočila při filtrování v sekci erotických komiksů. Po letmém nahlédnutí jsem v četbě dala přednost Druuně, protože vizuál mě odrazoval. Druuna je realističtější, ale erotický náboj pro mě neměla žádný a příběh byl s pokračujícími díly čím dál divnější, takže jsem z celé četby vyšla spíše neuspokojená. (Ano, ten dvojsmysl je tam záměrně.) Po Wice jsem dnes sáhla, protože jsem potřebovala nějakou "jednohubku", než si vyberu něco k dlouhodobějšímu čtení, a bylo to velmi příjemné překvapení!

V zásadě souhlasím s ódami i výtkami všech komentářů níže. Zařazení mezi erotické komiksy nerozumím, protože erotika se zde sice vyskytuje, ale pomálu, velmi cudně a jedná se o láskyplná spojení. Příběh přináší všechno to, co mám na fantasy ráda, i když je to plné klišé a je to předvídatelné. Je zde zhrzená láska, intriky, ukryté dítě s velkým potenciálem i osudem, charismatičtí padouši, mentoři a průvodci a nechybí ani závěrečná epická bitva. Asi jsem divná, ale nepřišlo mi to přehnaně sexuální ani násilné. Kniha je neskutečně kvalitně provedená, rozkládací stránky jsou překvapením i dárkem pro čtenáře a považuji je za velice osvěžující a dobrý nápad.

Jen tedy nesdílím nadšené ovace stran kresby, i když před její propracovaností a detaily smekám; ani si nechci představovat, jak dlouho se s Wikou kreslíř potýkal. Na mě to však bylo velmi přeplněné, barevné, odvádělo to moji pozornost od děje a hůř se mi soustředilo - a to si myslím, že jsme člověk hodně vizuálně založený, podobě hrdinů jsem musela přijít na chuť. (Původně jsem zvažovala dát za to jednu hvězdu dolů, ale jestli ode mě Druuna dostala tři, tak tady je to na plný počet.)

Když jsem se ale podřídila zákonitostem obrázků i světa, neskutečně jsem si příběh užila a dokážu si představit, že bych si ho mrtě užívala i na stránkách knihy, obzvláště byla-li by hlouběji vykreslena psychologie jednotlivých postav. Kupříkladu Běs je postava jako víno, nemluvě o samotném Oberynovi.

Leona333
29.10.2023 4 z 5

Ano, ano, ano! Souhlasím s názory a komentáři, že se jedná o naprosto dokonalou, nápaditou, graficky úchvatnou, komiksovou BOMBU - PODÍVANOU!
Vše se nádherně zahalilo, zalilo převládající žlutou - zlatou barvou, která tento barokní steampunk, silně ladí do mysticky nevšední pohádky. A v tom je trochu můj problém. Ačkoli je pohádková kresba neuvěřitelně pestrá, tak hlavní postavy v ní, jejich charaktery jsou jednoduše předvídatelné - černobílé. Hned se ví, kdo je kdo..., co je dobro a co zlo... Proto jsem dala nakonec o jednu hvězdičku méně.
Každopádně všem těm, kteří mají rádi tak trochu jiné "pohádky" a nebudou se zde ošívat, nebo pobuřovat nad některými výjevy..., či je nazývat sexistickými..., tak těm tuhle velkolepou Wiku, rozhodně doporučuju.

alexsmangabook
14.10.2023 4 z 5

Z IG profilu:
Za tento skvost jsem byla neskonale vděčná, jelikož podívejte se na to ?!
Wika je v tomto vydání kompletní a navíc je v takovém obřím, bytelném formátu.
Není to sice úplně ideální cestovatelský kousek, ale doma se stane ozdobou knihovničky, to je zaručené.
Myslím si, že toto dílo je i ideálním dárek pro fanouška fantasy a komiksu, i když díky kresbě by to uchvátilo snad úplně každého.

V tomto komiksu se nám navíc míchá skvělé kombo steampunku a fantasy, což zde také krásně funguje.

Už jsem zde chválila vizuální stránku vazby a formátu, ale největší chloubou komiksu je na sto procent kresba!
Vidíme zde specifický styl kresby, který je ale tak detailní! Nikdy jsem v žádném komiksu neviděla tak vymazlené stránky.
Člověk by mohl strávit hodiny a hodiny nad tím, jak luští každý detail na jedné stránce, protože je tam toho tolik. Ani jeden milimetr stránky není odfláknutý a já si neumím představit, kolik práce za těmito stranami stojí.

Kresbu jste si mohli vychutnat i na rozkládajících se stranách, které byly zase příjemným zpestřením.
V komiksu máme také mapu, takže tomuto dílu vizuálně nechybí vážně nic!
Navíc se nám na stránkách promítá vždy jedna barva více, lahodí to oku.

Dostáváme se k příběhu, který už bohužel nebyl tak propracovaný, jak bych si představovala.
Tím nechci říct, že se mi nelíbil, to vůbec! Jen bych potřebovala příběh trochu zpomalit, to byla hlavní věc, co mi tam pořád haprovala.

Nemůžu ale tvrdit, že by autor neměl dobře vymyšlený svět, právě naopak.
Svět byl postaven božsky, navíc ta města? Jak bylo vše propracované, dokonalost.
Měli jsme zde i hodně bytostí, krajů, zbraní a atd
Musím říct, že to bylo až tak komplexní, že jsem pár stránek musela číst znovu a nebo se vracet, protože je toho hodně, ale vše navazuje a dává smysl.

Co mi tedy úplně nevyhovovalo bylo tempo. Příběh nám začíná ihned akcí, což mi vůbec do úvodu nevadilo, ale pak už to šlo vše hrozně rychle.

Podle mě by si tento kousek zasloužil procítěnější příběh. Ano, pořád je tam touha číst dál, je to čtivé a člověka zajímá, jak to vše dopadne, ale já bych tam potřebovala více místa na tvoření vztahu mezi čtenářem a postavami kolem.

V druhé polovině komiksu se nám do popředí dostává větší seznámení s prostředím a postavami kolem hlavní hrdinky. Zde se mi to četlo dobře, bylo tu hlavně hodně zvratů.
Také se mi tady líbil detail toho, že se zde postava učila létat a neuměla to hned automaticky (za určitých okolností).
Taky se mi tady hrozně líbil nápad se stroji, které bych v tomto vílím světe nečekala, ale uvítala jsem to a přišlo mi to geniální.

Ke konci příběhu mi tam zase chybělo pár momentů navíc, jelikož se tam pár postav dostalo do akce moc rychle a jejich důvody nedávaly moc smysl, protože se to vyřešilo jednou větou (konkrétně scéna - Wotan a Balor).

Co dalšího mě mrzelo byla romantika, byla hrozně rychlá a rozhodně by z ní šlo vytěžit více. Scény byly sice krásné, ale chce to pomalejší vývoj.
Wika je ale především o akci a zvratech, takže chápu, že se zde nebral moc ohled, nebyl to hlavní cíl příběhu.

Ke konci zde přidám menší upozornění. Wika může být pro někoho moc, je zde pár sex.scén,brutalita,krev doporučila bych od 18 plus.
Také je zde hodně nahota, bohužel se zde vyskytuje “klasická zbroj u žen, které je určitě moc ochrání...

Tento kousek byl skvělým čtení. I přes delší příběh se čte velmi rychle, ale co vás zdrží je určitě kresba, protože tomu neunikne, i když se budete sebevíc snažit.

Příběh byl sice jednodušší, ale nic co by se kazilo celý komiks.
Užila jsem si tento vílí svět a ráda se ke komiksu zase někdy vrátím.
Plus vyjde ještě jeden příspěvek s Wikou ^^

RaptoR
04.09.2023 5 z 5

Na stránkách Wiky najdete vše: dobrodružství, velké putování, páru a komíny. Antickou tragédii, bradavky a krvesmilstvo, romantická vyznání i metafyzické přesahy typické spíše pro Jodorowského komiksy. To vše tvoří dohromady neskutečnou výtvarnou i příběhovou nálož. Wika je opravdu fantastická.
Více v recenzích.

PrincaListicka
29.08.2023 4 z 5

Hlavní hrdinkou příběhu je Wika, mladičká víla, která jako malá přijde o rodiče. Musí uniknout před krveprolitím, jehož strůjcem je zhrzený princ Oberon, který nedokázal přenést přes srdce, že Titanie, Wičina matka, dala před ním přednost vévodovi Grimmovi.
S každou další stránkou sledujeme, jak Wika dospívá, sílí, zjišťuje, kým vlastně je a získává spojence, které bude potřebovat k uskutečnění pomsty. Podaří se jí uspět a získat zpět svůj domov?

Kniha obsahuje tři díly, které představují kompletní a uzavřenou sérii, nemusíte se tedy obávat otevřeného konce.

Největší předností tohoto komiksu je bezpochyby kresba a grafické zpracování jako takové. Neuvěřitelná propracovanost každé jedné stránky je skutečně dechberoucí a nepochybně se nejednou přistihnete při tom, jak zkoumáte každý jeden detail, místo toho, abyste četli dál. Velmi se mi líbí také rozkládací dvojstrana, která je pomyslným vrcholem celé téhle nádhery.

Pokud jde o příběh samotný, je plný zajímavých postav. Ne všechny z nich dostanou dostatek prostoru pro to, aby si k nim čtenáři mohli vytvořit bližší vztah, přesto tu narazíme na spoustu zajímavých charakterů. Mezi mé oblíbence rozhodně patří například Běs, Hamelin, Ness nebo Megg. Zároveň ale musím říct, že zápletka jako taková mi často připadala velmi předvídatelná a plná klišé. To sice nemusí nutně být na škodu, ale asi jsem od tak velkolepého díla čekala trochu víc. Bohužel pro mě nepřišel žádný moment překvapení a to mě trochu zklamalo.

Přesto komiks rozhodně doporučuji všem milovníkům fantasy komiksů a detailních kreseb, na kterých budete moci oči nechat.

Ivan Kučera
10.08.2023 5 z 5

Budeme svědky toho, jak celý příběh skončí. To je výsada stáří. Sám som v šoku, že sa mi fantasy o vílach tak páčila, ale toto je vážne pecka, tu dať menej ako 5* by z mojej strany asi predstavovalo faloš. O tomto ak vám niekto bude tvrdiť, že je to neuveriteľne nakreslené, klame. To, ako to je nakreslené, sa nedá opísať žiadnymi pozemskými slovami. Je to čosi neskutočne precízne, detailné, proste, ehm, neuveriteľné. V jednej chvíli budete musieť komiks otočiť dole hlavou, aby ste si ho mohli čítať. V inej zas z dvojstrán vznikne štvorstrana (!). Určite jeden z najveľkolepejších komiksov, aké som od konca 8O. rokov (kedy som s komiksami plus-mínus začal) čítal. Scenár nie je nejaký enormným zázrak, ale je natoľko divoký, originálny, svieži a nepredvídateľný, že je to ostatne práve on, kto umožnil ilustrátorovi stvoriť také diabolské vizuálne skvosty. A slúži mu ku cti, že hlavná hrdinka je sympatická víla. Síce bez krídel, ale nezabúdajme, že víla bez krídel je rovnako mocná, ako víla s nimi. Dvojnásobne, ak túži po pomste.

fvalek
08.08.2023 5 z 5

Rozhodně se nedá vyhnout srovnávání s Upířím rytířem. Ne nutně kvůli stejnému ilustrátorovi, ale v podstatě kvůli naprosto shodné vizi světa a i některých stejných nápadech. Wika je naprosto nádherná a velkolepá fantasy pohádka, která se tak nějak inspiruje Snem noci svatojánské, ale výsledek je naprosto originální. Celý svět je stejně jako Upíří rytíř silně steampunkový, kresba je shodná až možná některé rysy postav i poznávám v obou knihách, jen příběh se snaží být pozitivní a nádherně pohádkový. Přesto v sobě má zlo, zkázu, zničení, agresi a nebezpečí. A to je možná to, co mi trošku vadilo.

Je to celkově nádherné, skvěle vytvořený svět, ale celé je to takové agresivní a drsné. Nebráním se sexu, fantasy bojům nebo různým nástrahám, ale tohle bylo trošku moc. Celkově i ta kresba je přesycená, že někdy nejenže zabralo dlouho prozkoumat, co vše na stránce je, ale někdy se v tom dalo i těžko vyznat a bylo naprosto nemožné se nějak kompletně rozkoukat. Zhruba u začátku třetí kapitoly už jsem z toho měl opravdu unavené oči a nebavilo mě to tolik, jako na začátku, protože to je proti klasickým komiksům o desítky vyšší level. Druhá věc je ten příběh. Jasně, je nutné mít nějakou finální válku a tak všechno, ale někdy ty spory byly až moc... Dokonce se objevilo pár promarněných chvilek. Třeba na to, jak přeslazený byl závěr, tak jsem čekal, že maminka Titánie se dá dohromady a bude hezké shledání, ale bohužel. Stejně tak na konci dost kýčovitá scéna s bohem Panem, kde říká, že nastává čas lidí (kombinace vlků a víl). To se objevuje opravdu v každém druhém fantasy a říkám si, jestli to je vůbec nutné a kazit tím krásný a plně funkční fantasy svět. Nehledě na to, že děti vlka a víly byly nadále víly a ne lidé... Upíří rytíř byl v podstatě hodně negativní, byl o úpadku a o světě, kde už se nic nezlepší, nezmění a vše bude jen dál degenerovat... Wika mi zpočátku přišla jako opak, ale ten závěr byl dost ničivý a ta lidská vize... No prostě mohli to zakončit trošku lépe. Stejně tak plně beru fantasy pro dospělé a s různými drsnějšími prvky, ale aby víla měla sbírku vibrátorů, no některé věci byly takové divoké až moc asi. :D

No ale abych nebyl jen negativní - ta kresba je sice příliš hutná, přesycená, ale je prostě nádherná. Autorova vize nenechat ani kousíček stránky bílý je dokonalá a sice bych asi knihu rozdělil na tři tenké a četl je postupně a ne takhle únavným tahem, ale bylo to nádherné. I ten svět je krásný. Všechno má sice takový ten steampunk drsný podtón, ale je to kouzelné a nádherné. Líbily se mi různé logické souvislosti, jako když se třeba květinová víla jmenuje Nepenthes, což je latinsky láčkovka, masožravka, to bylo chytré. V tomhle světě existuje spousta zajímavých bytostí, nejen krásné víly, ale líbili se mi i rozkošní trpaslíci a další tvorové. Stejně tak temné víly byly moc fajn a dělaly pěkný kontrast dobra a zla, kdy tady originálně zlo bylo to lepší a přátelštější.

Moc nechápu víly, elfy a ostatní... Všechny víly vypadají podobně s různými modifikacemi podle svého pole působnosti, ale zkrátka mají křídla a hůlky... Přesto jsou jen některé vyšší víly, jiné nižší a ještě všude poletují jakési miniaturní víly a pak takové bílé víly... Možná bych udělal nějakou mezikapitolu nebo speciální část s vysvětlením a nějakou klasifikací víl... No a pak je tu najednou Oberon, který má křídla, vypadá jako víla, ale víla není. Stejně tak rod Grimmů apod. Je to prostě trošku matoucí v tomhle.

Nicméně Wika jako osoba je skvělá postava, sice si pamatuje věci už od narození a má takový ten spasitelský komplex, ale minimálně zpočátku je nevinná a nehrne se do boje ani za trůnem. Postupem času sice má nějaké cíle, které asi přesahují skromnost a pokoru, ale jakožto akční fantasy postava je perfektní. Sice trošku rychle vyřeší dilema lásky a rodiny, ale celkově tam tenhle prvek byl hezký. Její vztah k různým dalším postavám mi vždy přišel propracovaný a pěkný, konkrétně třeba temné víly nebo i ze začátku ten elf apod. Ostatní postavy tak skvělé nebyly... Oberon a Titánie docela šílení, temné víly epizodní a vlčí smečka včetně Běsa spíš nesympatická, i když nakonec to dobře dopadlo a byl jsem spokojený.

Jsem rád, že jsem se k Wice dostal, protože to byla zajímavá fantasy zkušenost, i když ne úplně můj styl fantasy. Je dobře, že jde o jeden uzavřený díl a není to jako Requiem na pokračování, protože to bylo dost náročné a výživné čtení, které asi nebylo nutné nijak protahovat. Kresba Oliviera Ledroita je skvělá a sice si jeho knihy vždy nechávám na konec a nechávám si na ně dostatek času, ale pak mě příjemně překvapí a potěší. I když ta celková vize drsných sexy motivů se spíš hodí k té upíří sáze než k vílímu fantasy, ale tak je to aspoň originál. :)

Dragell
06.08.2023 5 z 5

Pohádka spojující fantasy, steampunk a mytologické prvky, především ty keltské a severské. Hlavní hrdinka je potomek vílích vládců, ale aby neskončila jako její rodiče, je vychovávána v utajení, aby jednoho dne odhalila pravdu a mohla čelit zlému nepříteli.

Typické dobro vs. zlo, pohádkové motivy, ale ne pro děti, protože se nevyhneme soubojům, smrti či sexuálním scénám.

Nejsilnější stránkou je kresba celého komiksu, která je kombinovaná (tradiční, digitální a také hmotné prvky na papíře). Užijete si dozajista těch úžasných detailů. Skvrnkou na kráse je pak sexualizace žen, kterým se vzdouvají ňadra z korzetů nebo jsou nám jejich zadnice ukazovány v úzkých šortečkách.

Pravda.Shin
06.08.2023 3 z 5

Kresba fakt pěkná, ale příběh za moc nestál.

GoodGames
12.07.2023 5 z 5

Wika môže evokovať na základe pestrofarebnosti obálky, že sa jedná o rozprávku pre deti. Nie je tomu však tak a jedná sa vlastne o dospelé fantasy, ktoré ako keby bolo pestrofarebnou fantasy verziou temnej série Requiem. Brutálne úmrtia, krvavé detaily, trochu erotiky a celkovo viaceré postavy a aj ten epický detailný štýl kresby od Ledroita naozaj Requiem pripomínajú. Bavil som sa veľmi dobre a u mňa sa jedná o jeden z komiksových titulov roku. Za zmienku stojí aj to, že sa jedná o kompletné vydanie v zachovanej veľkosti originálu.

MisaNuff
11.07.2023 5 z 5

Je to na hraně, ale 5 dám. Kniha je velká, hodně barevná, dokonce tu najdeme mapu, rozkládací stránky, neuvěřitelnou kresbu! Ano, toto je hlavní tahák tohoto komiksu, kresba. Je to jednoznačně něco, kvůli čemu se k této knize mnohokrát vrátíte, jen tak si ji prolistovat. Příběh je epický, předvídatelný, někdy zkratkovitý, proto to váhání, jestli dát 5 nebo méně. Celkově ale doporučuji, je to jeden z těch komiksů, které ukážete někomu, kdo na vás kouká jak puk, že čtete komiksy.

Krogan
28.06.2023 5 z 5

Z Wiky jsem nadšený. Ledroit je můj oblíbený kreslíř, jeho maniakální detaily prostě naprosto žeru, takže co se kresby týká, nemám jedinou výhradu. Svět byl také výborně podaný, radost mi udělala mapa, která na čtenáře čeká hned pod deskami. Příběh nebyl složitý a celkem se dalo odhadnout, jak to celé skončí, ale nijak mi to nevadilo a užíval jsem si epické bitvy a souboje, které byly opět na jedničku. Dokonce si Crew dala tu práci a naleznete i dvě rozkládací stránky. Tohle je za mě útočník na letošní komiks roku.

adevr
25.06.2023 5 z 5

Tahle knížka je skutečně úchvatné umělecké dílo, a dokonce i formát jí svědčí. Děj je v pohodě, ale kresba, ...co stránka, to nádhera.

Štítky knihy

erotika víly, rusalky

Autorovy knížky

Thomas Day
francouzská, 1971
2023  88%Wika

Kniha Wika je v

Právě čtených1x
Přečtených45x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce27x
Chystám se číst12x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x