AlenaŠ1 AlenaŠ1 komentáře u knih

☰ menu

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Víte, jak poznáte opravdu dobrou knížku? Když začnete, nemůžete přestat a po přečtení poslední stránky ve vás ještě dlouho rezonují její slova tak, až vás to paralizuje. Je jedno zda je to skutečnost či není, ale takhle kniha tohle kouzlo má. Nic víc neprozradím, ale i tak by si za mě příběh zasloužil přinejmenším procent 90.

25.01.2024 5 z 5


HHhH HHhH Laurent Binet

Stejně jako Gabčík a Kubiš se nesmíte vzdát při prvním nezdaru. Po přečtení mě zapálila naděje a hrdost, že jsem součástí toho statečného slovanského národu a to je v této době vzácnost. Ještě když k tomuto opojnému pocitu jste doveden Francouzem a dojde Vám, že nejsme neviditelní a jak dokáže jedinec změnit osud, a to nejen svůj.
První část knihy je složitá a říkáte si, kdy to už skončí nebo už to je ono, je to jen úvod? Ale když pochopíte tu jedinečnost a vyváženost vyprávění, začtete se pod řádky a ztratíte se v Praze roku 1942 v ruku v ruce s Binetem, neuděláte chybu. Doporučuji vydržet a dočíst.

02.11.2021 5 z 5


Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Autor zachoval ponuré kouzlo Ódina, bohů a jejich životních příběhů. Čte se to příjemně, pokud vám nevadí občasné obětování nějakého orgánu. Ale čekala jsem více. Více ,,povídek'', více informací. Chtěla bych si to barvitěji představit a dostat se hlouběji. Tahle kniha vás vezme po okraji. Dá vám ochutnat severskou mytologii, ale ponořit se do ní budete muset jinde.

20.12.2020 4 z 5


Co mě naučil tučňák Co mě naučil tučňák Tom Michell

Po přečtení knížky se asi nenajde nikdo, kdo by si aspoň jednoho tučňáka nechtěl zachránit. Má to rychlý spád a je tu spoustu dojemných scén. Je to určitě osvěžení po dlouhých ságách plných omáčky. Ale chybí mi pár něžných slov na konci, kde vás prostě autor postaví před hotovou věc a šmitec. Moc drsné rozloučení s tučňákem Salvadorem, ale možná nás chtěl spisovatel jen postavit do jeho situace. To už nezjistí, ale určitě vím, že se toho od tučňáků mužem hodně naučit ????

20.08.2020 4 z 5


Jako cool v plotě Jako cool v plotě Karel Plíhal

Takhle jsem se dlouho nezasmála. Jako básnický poleno a úplný kulturní neznaboh, který usne i u recitování Máje při měsíčku, jsem přečetla jedním dechem a hodinu a půl se řáchala dvojsmyslům a slovním hříčkám pana Plíhala. Taková nápaditost a při tom tak velmi jemný a nenásilný humor. Nezklamal a doporučuji všem i těm, co u poezie skončili u kytice na základce!

25.07.2020 5 z 5


Povídky jazzového věku Povídky jazzového věku Francis Scott Fitzgerald

Od tak opěvovaného autora čekala víc. Až na povídky Diamant velký jako Ritz a Sedliny štěstí jsem byla hodně unavená ze čtení. Vím, že u povídek se nejde moc rozepsat, ale takovou plytkost jsem nečekala. Na druhou stranu oceňuji slovní zásobu a tu nekonečnou a bláznivou fantazii.

21.03.2020 3 z 5


Továrna na smrt Továrna na smrt Erich Kulka

,, Není to čtení příjemné, ale nutí nás, abychom nikdy nezapomínali, abychom vždycky a že všech sil bojovali proti válce, za udržení míru.'' (poslední věta knihy)
Pokud se někdo chce ponořit do tématu Osvětimi, ať začne. Kniha je ucelený popis hrůzností, která byla dopuštěna, propojena krátkými příběhy. Fotografie se Vám pak zaryjí pod kůži. Kniha by měla být povinnou četbou, ať lidé už nikdy nezapomenou.

13.11.2019 5 z 5


Hlava XXII Hlava XXII Joseph Heller

Neměla jsem nejmenší očekávání a to bylo správné. Užívala jsem si knižní komedii, která se pomalu přelévala až v nesmyslně zamotanou frašku. Ale každou další stránkou jenom zjišťujete, jaké vlastně šílenství zažívají a jak se vše pomalu vyjasňuje. Po poslední stránce jsem ničeho nelitovala. Líp se šílenství války zachytit nedá a už vůbec ne s takovou lehkostí.

30.05.2019 5 z 5


Reset Reset Amy Tintera

Knížka mě zaujala hned podle obalu a obsahu. Myšlenka a nápad je skvělý, znělo to jako příběh, u kterého člověk bude celou dobu napnutý jako struna. Ale opak je pravdou. Je to hodně oddychová záležitost. Hrozně mě zklamalo, že plno věcí nešlo do hloubky a kniha byla velmi uspěchaná. Většina věcí byla předvídatelná. Nijak větší zápletka.
Spoiler: Kde se vzal vir? Proč je tak hrozný sirotčinec? Jakto, že je tak jednoduché se dostat do resertí oblasti?
Největší zklamání byl překvapivě konec, kdy se za deset minut dostala hrdinka do obrovské pevnosti KLEZu a hned taky bez jediné oběti ven. Za zmínku stojí i charakter postav, který je u všech resetů stejný. Jako kdyby vir místo života sežral postavám veškeré mozkové buňky a reset byla spíš lobotomie. Když poznáte Wren, přijde vám svým způsobem třeba roztomile naivní, ale pak zjistíte, že jsou svým vyjadřováním všichni reseti vlastně stejní.
Pokud prostě chcete chvilku oddechnout, vědět, že to dobře dopadne a váš věk je od 10 do 15 let, je to kniha pro vás.

27.07.2018 3 z 5


Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Směsice cestování, dobrého humoru a přesto i těch nejdojemnějších příběhů, které si umíte představit z nedávno válkou sužované země. Už to není ten kluk, co se jen jde vydat na dobrodružství, ale více opatrný objevovatel. Příběh (pokud se tomu tak dá říct) s jednou velkou zápletkou, kdy hlavní hrdina bojuje se svými játry a koleny, takže k tomu i plno napětí. Ilustrace nádherně vykreslují situaci, tak máte pocit, jako kdybyste byli společně s Láďou na výjimečné výpravě. Opravdu tomu nic nechybí a nemá cenu srovnávat s ostatními knihami, protože je vidět že se autor pořád vyvíjí. Kdybych měla doporučit, bude to někomu tak od 4 let do 120. Naprosto mě nezklamala (až na ,,uťatý'' konec) a pokud přemýšlíte, že si tuto knihu taky přečtete, už včera bylo pozdě. :)

12.01.2018 5 z 5


Srdce v Atlantidě Srdce v Atlantidě Stephen King

Po knize IT, Řbitov zviřátek a Carrie jsem chtěla dát knize Srdce v Atlantidě mnohem horší hodnocení. Kniha je to ale skvělá, bohužel ve srovnání s jeho dalšími knihami horší. Ani mi zde nevadila spojitost s Temnou věží a dokonce jsem jí vítala. Nevím zda ale čtenáře, který Temnou věž nezná, jen nezmátla.
Pozor Spoiler
Druhá část a dále se mi zdála dost zdlouhavá a nějaké pasáže až zbytečné. Určitě jako naprosto skvělá a dojemná, je první část knihy a konec. Myslím, že nejsem jediná, kdo uronil slzu při odchodu Teda a při každém znamení či vzkazu od něho. Ale mám pocit, jako kdyby se smíchali dva odlišné žánry... první část je napínavý horor jako od Kinga očekáváme a druhá část je spíš dojemné popisování let za války ve Vietnamu.

17.04.2017 4 z 5