Co mě naučil tučňák přehled
Tom Michell
Jedinečný, silný životní příběh o nevídaném vztahu mezi mladým učitelem a tučňákem. Pro všechny, kteří kdy snili o tom rozumět řeči zvířat. Dvacetiletý Tom Michell, toužící po dobrodružství, přijme místo učitele na prestižní argentinské internátní škole. Během svého výletu do Uruguaye zachrání tučňáka uvězněného v ropné skvrně. Ten den se jeho život navždy změní. Pták, který dostane jméno Juan Salvador, odmítá mladého učitele opustit a jemu tak nezbývá nic jiného, než svého nového „domácího mazlíčka“ propašovat přes hranice a vrátit se s ním zpět do školy. Tučňák se samozřejmě brzy dostává do centra pozornosti. Stane se z něj nejen maskot ragbyového týmu, důvěrník paní domácí, spoluhostitel Tomových party, ale také nejokázalejší plavecký trenér ve světových dějinách. Navzdory těžkým časům peronistické vlády, hrozivé ekonomice a politickým bojům Juan Salvador všechny kolem sebe rozveseluje.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2016 , NoxiOriginální název:
The Penguin Lessons, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Co mě naučil tučňák. Přihlašte se a napište ho.

Vestigia nulla retrorsum
Za dne neposkytuje velice řídký vzduch vysokých And téměř žádnou ochranu před ostrým sluncem a v noci je hvězdný svit stejně nerušený. V těchto pohořích se člověku nabízí lepší pohled na noční oblohu než kdekoli jinde na zemi, a proto se zde nachází tolik mezinárodních observatoří, které využívají vysokou nadmořskou výšku. Zjistil jsem, že nebeská klenba je dokonale inkoustově černá a jasně z ní plane Mléčná dráha, jako by Apollón po nebi rozstříkl štětcem bílou barvu. Známá souhvězdí se ztrácejí mezi statisíci milionů hvězd naší galaxie, které jsou najednou vidět. S ohromením jsem zjistil, že při pohledu pouhým okem nejsou v Mléčné dráze vůbec žádná tmavá místa. Mimo hlavní kotouč galaxie září ze tmy další hvězdy, intenzivně, nepřetržitě a jasně. Dokonce i bez měsíce je v noci dost světla, aby člověk mohl bez potíží kráčet pěšky po cestách a pěšinách.
ale samozřejmě také:
"Tak dobře, ty zatracenej ptáčku, jdeme na to! Být musím krutý, laskav býti chtěje!"

Milý příběh, který mě přenesl do Argentiny doby minulé. Jednu hvězdičku strhávám za pro mě chaotické míchání cestovatelských zážitků s příběhem o tučňákovi. Více tučňáka a méně odboček by knize podle mě jen prospělo.
Kniha Co mě naučil tučňák v seznamech
v Přečtených | 1 030x |
v Mé knihovně | 306x |
zfilmováno vzpomínky ochrana zvířat člověk a zvíře životní styl tučňáci britská literaturaAutorovy další knížky
2016 | ![]() |
2017 | ![]() |
(SPOILER) Krásný, dojemný příběh, ale jak padlo již v komentářích níže - za mě málo tučňáka. Cestovatelské zážitky byly skvělým zpestřením a jsou důležitou součástí autorova života v Argentině, ale mrzí mě, jak náhle tučňák zemřel. Čteme příběhy o tom, jak tučňák mění lidi kolem sebe, pak je z knihy najednou spíše cestopisný deník, a pak jakoby nic, tučňák zemřel. Ale asi to tak mělo být a konec knížky, kdy se autor ve vzpomínkách vrací do mládí, je moc milý.