Povídky jazzového věku

Povídky jazzového věku https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95787/povidky-jazzoveho-veku-95787.jpg 4 59 8

Sbírka Povídky jazzového věku obsahuje jedenáct fantaskních a parodických povídek, arabesek, črt a jednoaktovek, včetně proslaveného "Podivuhodného případu Benjamina Buttona", a představuje první souborné a úplné vydání Fitzgeraldovy druhé povídkové sbírky (Tales of the Jazz Age) z roku 1922. Pět povídek vychází v českém překladu vůbec poprvé.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Argo
Originální název:

Tales of the Jazz Age , 1922


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
16.08.2023 4 z 5

Jak již předjímá název, Fitzgeraldovy povídky přesně odpovídají době svého vzniku a tomu, co můžete znát i z jeho jiné tvorby. Máme tu boháče, večírky a nějaké to úmrtí, kdy se několik povídek nese i ve fantastickém duchu. Asi nejvýraznější z nich je asi Podivuhodný případ Benjamina Buttona, který byl také zfilmovaný a vypráví o člověku, který se narodí jako stařec a mládne. Nebudu tvrdit, že je nejlepší, jelikož i jiné povídky mají, co do sebe, ale tematicky oproti ostatním určitě vyniká. Dodatky jsou pak fajn doplňkem, kdy sám autor nějak osvětlí vznik příběhů a obecně musí čtenář ocenit autorovu práci s jazykem.

AlenaŠ1
21.03.2020 3 z 5

Od tak opěvovaného autora čekala víc. Až na povídky Diamant velký jako Ritz a Sedliny štěstí jsem byla hodně unavená ze čtení. Vím, že u povídek se nejde moc rozepsat, ale takovou plytkost jsem nečekala. Na druhou stranu oceňuji slovní zásobu a tu nekonečnou a bláznivou fantazii.


Vera Silent
16.12.2019 3 z 5

Presne nevim, co jsem cekala, ale rozhodne jsem necekala tohle :D Hodne povidek bylo skutecne depresivnich a vetsinou se v nich umiralo, ovsem moje nejoblibenejsi (Kouzelnice, Sedliny a Maj) byly prave ty nejsmutnejsi. Vtipne povidky byly absurdni a to neni muj salek kavy. No, zkratka velice zvlastni pribehy. U Fitzgeralda sahnu priste opet po nejakem romanu.

kristeen
12.01.2017 4 z 5

Název ve mně vzbuzoval optimistické představy, které se v prvních povídkách potvrdily. Velbloudí zadek byl jednou z nejvtipnějších povídek, které jsem četla a tak jsem byla nakonec trochu zaskočená tím, že jazzový věk sebou nenese jen vtip a šprým, ale i témata vážná, ba smutná. I tak ale brilantně zpracovaná.

MayB2
13.07.2014 4 z 5

Mix povídek v různých stylech, rozhodně nenudí.

fruitbueno
22.04.2014 4 z 5

Dojmy smíšené, některé texty (Tulipán, Velbloudí zadek, Něco bílého dorůžova, Podivuhodný případ Benjamina Buttona, Londýnský Tarquinius, Sedliny štěstí) byly nadprůměrné, ty jiné mě spíše nudily. Nicméně můžu všem vřele doporučit pro styl, lehkost a nadhled vyprávění.

Lodja
03.03.2014 4 z 5

Moje nejoblíbenější povídková kniha z kouzelného a trošku moc idealizovaného jazzového období. Ať jsou to ryze smyšlené šílenosti jako Podivuhodný případ BB nebo Diamant velký jako Ritz, melancholicky smutná dílka jako Sedliny štěstí, povídky s překvapivým závěrem jako Ach, rusovlasá kouzelnice nebo příběhy z úplně jiného soudku, všechny rozhodně stojí za to a většina vás nenechá jen tak je být, mávnout rukou a hned zapomenout.

tondavon
28.12.2012 3 z 5

Ještě mě nikdy tak nedrásalo u srdce, jako když jsem dal této knize tříhvězdičkové hodnocení, ale objektivně musím uznat, že když opomenu povídky Podivuhodný případ Benjamina Buttona a Sedliny Štěstí, tak je zbytek povídek v této knize veskrze průměr, či dokonce podprůměr, ale to i tak u mě nemění nic na tom, že Fitzgeralda stále považuji za jednoho z nejlepších spisovatelů, jakého jsem kdy četl.