Ája373 Ája373 komentáře u knih

☰ menu

Náměsíční vrazi Náměsíční vrazi Stanislava Veselá

Velmi zajímavé téma a výborně zpracované - včetně soudů a kontroverze. Knihu jsem dostala k Vánocům a přečetla jsem ji jedním dechem.

20.04.2024 5 z 5


Ti, co zemřeli Ti, co zemřeli J.R. Erickson

Nenadchne ani neurazí. Kladně hodnotím hlavní postavy, zajímavé charaktery, které mi byly od začátku sympatické. Při čtení v noci po tmě (čtečka) jsem se sama v ložnici docela i bála. Naopak záporně hodnotím zbytečné vedlejší postavy a taková trochu nepřehlednost - občas jsem musela listovat zpět, abych si uvědomila, kde v ději se vlastně nacházím.

20.04.2024 3 z 5


Ukradené jazyky Ukradené jazyky Felix Blackwell

Výborná kniha. Napínavá a děsivá. Příběh i vcelku originální. Jen mě mrzí absence nějakého detailnějšího rozuzlení. Někdo si rád třeba domýšlí v závěru, ale já jsem ten typ čtenáře, co potřebuje na konci znát odpovědi na své otázky.

04.11.2023 5 z 5


Exorcistův dům Exorcistův dům Nick Roberts

Pokud bych měla hodnotit míru strašidelnosti, tak 5/5. Fakt mě to vyděsilo, na druhou stranu mě vyděsí téměř každý příběh o démonech a nemusí být bůhvíjak dobře napsaný. Kladně hodnotím to, že příběh měl hlavu a patu a jakousi svou logiku, která byla čtenáři dobře zprostředkovaná. Děj je i téměř bez hluchých míst, opravdu se nenudíte, pořád se něco děje. Na druhou stranu kniha nenabízí víc než stereotyp a nepřispívá ničím novým. Zkrátka taková exorcistická klasika. Neurazí, ale ani extra nepotěší.

04.11.2023 4 z 5


Opravdové zločiny Opravdové zločiny Lucie Bechynková

Lucie se snaží jen vytěžit z neštěstí jiných, vytváří kult zločinců a baví se na účet obětí. Rozhodně bych to neoznačila za literaturu faktu, zpracování je odfláknuté a neuctivé. Většinu případů znám z relevantnějších zdrojů a Lucie, stejně jako Bára, to spíš zpracovávají jako senzaci, snaha o objektivitu je nulová. Doporučuju spíš jiné skutečné krimi dokumenty, občas je až šokující, jak to s některými zločinci a obětmi skutečně bylo. Bára a Lucie jsou takový bulvární krimi pořad. Důvěryhodnost podobná jako u časopisu Blesk. Hlavně, aby byla sranda.

26.07.2023 odpad!


O dracích a lidech O dracích a lidech Tereza Kadečková

Tohle bude náročné a dlouho jsem se odhodlávala napsat své hodnocení, nechci vysvětlovat proč.
Mám ráda fantasy, ale přiznávám, že tenhle typ není úplně můj šálek kávy a věděla jsem to, už když jsem knihu četla.
Bavilo mě prostředí, kde lidé vlastní příšery. Trochu mi to připomělo seriál Grimm a ten jsem milovala do doby, než ho zkrátka zkazili. Už mě tolik ale nebavila zápletka,ve které jsem se ke konci téměř ztratila. Postavy měly velký potenciál, ale nedokázala jsem si je zamilovat ani je nenávidět, proto mě ani netrápilo, co se jim ve finále dělo. Možná kdyby kniha měla víc stránek...
Uvidíme co další knihy, nepochybně si je přečtu. Hvězdičkami hodnoti nechci.

23.07.2023


Den, kdy jsem zmizela Den, kdy jsem zmizela Brandi Reeds

(SPOILER) To, že vám kniha hned na začátku prozradí vraha, mě naštvalo asi nejvíc. Každý, kdo trochu čte detektivky, to pozná. A bohužel přes snahu zmást, jsem vraha znala po celou dobu čtení. Kdyby si těch prvních stran autor odpustil nebo to napsal jinak, trvalo by mi to možná déle. Ale protože příběh jako takový byl docela zajímavý, dávám tři hvězdy.

20.07.2023 3 z 5


Zlodějka příběhů Zlodějka příběhů Michaela Klevisová

Nebylo to špatné. Zprvu jsem asi byla naštvaná, že jsem si omylem koupila českou detektivku (nemusím české autory detektivek). A když jsem první stránky četla, byla jsem naštvaná víc a víc, protože jsem Anně chtěla zakroutit krkem a Ester byla tak nudná osoba, jak jen to bylo snad možné. Do toho se dlouho neděje nic, pořád jen přemýšlíte, proč to má být detektivka. Nakonec ale k nějaké vraždě dojdete a začíná se rozplétat docela zajímavý příběh.

20.07.2023 3 z 5


Všechny, které pohřbil Všechny, které pohřbil Victoria Selman

Příběh sám o sobě zajímavý, ale podání trochu nešťastné pro lidi, kteří neholdují psychologickým rozborům.
Celý příběh je retrospektivně vyprávěn Sophií, prolínají se kapitoly ve kterých vzpomíná a děj současný. 90% knihy je prostě nuda, vlastně moc nepřemýšlíte, jestli je Matty vrah, brzy je zřejmé, jestli je nebo není. A pak se kniha blíží ke konci, kdy se konečně něco děje a už 30letá Sophie mluví s Mattym a my se dozvídáme nepřekvapující i překvapující pravdu. Najednou se vracíte do těch 90% nudných pasáží, které dávají smysl a vy najednou chápete, proč bylo nutné je napsat. Občas si říkáte "ano, to mě zarazilo, když jsem to četla" a občas "nojo, to bylo přeci jasný". Přesto si nemyslím, že je to omluva pro to čtenáře týrat nudným popisem bez nějakého většího napětí. Stačilo zamíchat do děje více podezřelých, udělat to zkrátka napínavější. Raději čtu akčnější knihy a tohle byla uspávačka, oceňují opravdu jen nápad jako takový a závěr. Provedení zkrátka dost kulhalo.

20.07.2023 3 z 5


Temná tajemství Temná tajemství Marcel Moss

Nejsou tam nudné pasáže, děj poměrně odsejpá, občas je to i docela napínavé, popis sexuálních tužeb mi nevadil, ale jako celek na mě kniha dojem příliš neudělala. Napětí nedokázalo plně vygradovat. Nekonalo se pro mě žádné wow a snaha všechny postavy spojit do jednoho příběhu byla poměrně na sílu až děj působil téměř neuvěřitelně. Nicméně jako oddechovka na krátké odpoledne to stačilo.

11.07.2023 3 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Jelikož už jsem pár knih od autorů četla a samotný příběh mě vždycky bavil, tak jsem šla i do další knihy, když se naskytla možnost. Nevím, jestli jsem si toho dřív nevšimla nebo je to jen touto knihou, ale tolik věcí mi tam bylo protivných a to ani nemluvím o těch nelogických.
Napříkad - někdo vám unese syna, je šance, že to byl psychopat, co vyvraždil téměř celou rodinu a kolegyně z práce vám zavolá, že jiný kolega je do vás zamilovaný. Co uděláte? Vypnete, vypálíte z bytu do práce a zašukáte si, protože proč ne?
Další - zmizí kluk, jehož otec je zapletený do případu masového vraha a nikdo to nebude brát vážně? Doopravdy? V reálném světě by toho byly plný i zahraniční zprávy.
Pokračujeme - uteče masový vrah, ale dům, kde vraždil, ten hlídat nebudeme, protože vrah se nikdy nevrací na místo činu, že?
A takhle bych mohla pokračovat do nekonečna. Zápletka sama o sobě celkem fajn, kdyby autoři nebyli tak zatížení na psychicky narušené vrahy. Vždycky máte jistotu, že jejich vrah bude vždy mít psychaitrickou diagnozu. Popravdě si myslím, že každý vrah je narušený, už jen z principu, že vraždí, ale vyloženě mu nalepit vždy diagnozu, to už mě nebere.
Ale vzhledem k tomu, že jsem četla už tolik hrozných příběhů, dávám alespoň tři hvězdy.

12.03.2023 3 z 5


Hospodyně Hospodyně Natalie Barelli

Kniha je čtivá, postavy zajímavé, zápletka je taková průhlednější (kdo čte detektivky pravidelně, tak mu brzy dojde, kdo je tam to "zlo"), 3/4 knihy se docela táhnou a nic moc se neděje a věkeré napětí je v poslední 1/3. Happyend velmi potěšil.

18.01.2023 4 z 5


Dívka na kolejích Dívka na kolejích Heather Gudenkauf

Nejdřív to, co se mi na knize líbilo. Styl, jakým autorka píše, je to čtivé a chytlavé. Minimum zbytečných pasáží. Líbí se mi, jak dokázala popsat pohled na svět očima náctiletých dívek, včetně vztahů s kamarády a sourozenci. Jako kdybych se sama vrátila do dětských let. Příběh má zajímavou zápletku a do konce knihy vám přesně není jasné, co se stalo a kdo vlastně Coře ublížil. Měla jsem své tipy, ale byla jsem mimo, což se mi většinou nestává.
Co se mi nelíbilo? Popsaný způsob vyšetřování - nejsem policista, ale čekala bych, že teda lépe zajistí mésto činu (najdou věci, které jim mohly pomoc rozluštit, co se stalo), zjistí otisky prstů z nože... Chápu, že se to vše odehrávalo na malém městě, ale i tak bych nečekala takový amatérismus.
A naštval mě i závěr, protože tahle pointa je natolik ohraná, až to není zábavné a naštve mě v každé dobré knížce.
Nicméně za přečtení kniha určitě stojí, nenudila jsem se u ní ani chviličku, od začátku to má dobrý spád.

17.01.2023 4 z 5


Dospělé děti alkoholiků Dospělé děti alkoholiků Janet Geringer Woititz

Cítila jsem se při čtení, jako kdyby mě někdo postupně svlékal. Jako kdyby něco, co jsem měla hluboko uvnitř sebe někdo konečně mohl spatřit. Doporučuju všem dětem alkoholiků, pomohlo mi to pochopit sebe samou a přijít na to, kde se některé moje patologické vzorce chování vzaly.

22.11.2022 5 z 5


Ochraň mě Ochraň mě J. L. Beck

Já vím, proč se zdráhám číst červenou knihovnu. Tohle byla asi nejhorší kniha, co jsem kdy četla a asi jediná kniha, kterou jsem nezvládla dočíst. Věk autorů odhaduju na něco mezi 12-13 lety, působí to na mě jako nějaká mizerná fanfikce. Oba hlavní hrdinové by potřebovali psychiatra, protože to u nich vypadá na rozdvojenou osobnost. Hlavní mužská postava je v jednu chvíli strašnej drsňák, co zmlátí a znási*ní, co vidí a ve vteřině přepne a strašně moc chce hlavní hrdinku chránit a milovat. Hlavní ženská postava je o chlup lepší, ale taky žádná sláva.
Text je strašně kostrbatý, nečte se to dobře, autorům ten děj nevěřím. Nechápu, že tohle někdo vydal. Opravdu nejde o žánr ani o děj, tady vyloženě autoři neumí základy psaní.

23.08.2022 odpad!


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Musím říct, že jsem si Darcy Coates docela oblíbila. Některé knížky jsou slabší, některé lepší, a i když píše o notorických klišé, tak z nich umí vykouzlit i kus originality. Ze série o strašidelných domech, se mi tenhle líbil asi nejvíc. Bylo to napínavé a docela i strašidelné. A hlavní hrdinka byla opravdu symaptická, líbily se mi její sarkastické poznámky, kdy šlo opravdu do tuhého. Sice to trochu bořilo atmosféru, ale sedlo to tam.

22.08.2022 4 z 5


Tři (s)prostá pravidla Tři (s)prostá pravidla Nikki Sloane

Snad nikdo od takového žanru nemůže očekávat, že to bude něco duchaplného s bůhvíjakou zápletkou. Je to strašně jednoduché na čtení, na polovině stránek se neděje nic než sex, vlastně reálný děj zahrnuje jen posledních možná cca 30 stránek? Zbytek je prosté porno, ale zdařile napsané porno.
Tahle kniha se netají tím, že je to erotika, tak nebudu frflat, že to tak opravdu bylo. Mně osobně jen nesedly ty "trojky", jsem duší klasický romantik a když už se teda v posteli něco děje, je mi příjemnější když je to mezi dvěma lidmi.
A ještě co mě trochu štvalo - proč v těhlech knížkách pro ženy jsou vždycky hlavní hrdinky vykreslený jako vzhledově buď nesebevědomé nebo opravdu nepříliš atraktivní a chlap je pomalu Brad Pitt? Ráda bych si někdy přečetla něco, kde je hlavní hrdinka pěkná a ví to o sobě. Ale ně pořád to jsou takový ty holky, co se vnímaj jako šedý myšky, ale okolí si myslí, že jsou přitažlivé. Jaká je pak realita? Logana jsem si představit dokázala vzhledově, ale u Evelyn to prostě nešlo.
A co mě vytáčelo nejvíc, za to si myslím, že snad ani nemůže autorka jako překladatel (proboha, to to po něm nikdo nečte?) - kdykoliv jsem četla slovo jako "spoďárky" nebo "nahatá", prskala jsem smíchy.

22.08.2022 3 z 5


Já, Monstrum Já, Monstrum Dan Wells

Po dlouhé době kniha s psychologickým nádechem, která mě fakt obavila od začátku do konce. Ani nevadilo, že jsem omylem sáhla po druhém díle a první vůbec nečetla. Rychle jsem se zorientovala a pochopila, co bylo v díle prvním.
Postava hlavního hrdiny je zajímavá a svým způsobem i symaptická. Nadpřirozená zápletka na detektivním pozadí mě ohromila a bavila po celou dobu příběhu.
Škoda, že třetí díl není přeložený do češtiny, no co se dá dělat, stojí m ito i za to si to přečíst v angličtině.
Opravdu jsem byla víc než mile překvapená, protože jsem od knihy žádný zázrak nečekala.

29.06.2022 5 z 5


Nejúžasnější den Nejúžasnější den Kaira Rouda

Nedokážu ohodnotit hvězdičkami, rozhoduji se mezi 2-3. Už jen z toho důvodu, že jsem žádnou knížku nečetla ještě tak dlouho a to přesně rok, tolikrát jsem ji odložila, až jsem na ni málem zapoměla.
Začátek je příšerně nudný, spousta stránek je jen o cestě autem, kdy jen přemýšlíte, jestli ten chlápek chce svoji ženu vážně zabit nebo to tak jen má vypadat. Postupem času se to rozjede a ještě dřív než stihnete k pointě dojít, ji sami odhalíte.
Kdo má rád psychologicky laděné thrillery, asi se v tom najde. Já loňské léto neměla co číst a sáhla do knih mé sestry, která takovému žánru velmi fandí a vřele mi knihu doporučovala. Jako obvykle mě to víc nudilo než bavilo.

29.06.2022


Dědictví kostí Dědictví kostí Dolores Redondo

Knihu jsem objevila náhodně doma, když jsem neměla co číst. Už během čtení mi došlo, že zřejmě půjde o nějakou sérii a že čtu druhý díl. Pro zorientování mi to popravdě ani nevadilo, děj se dal pochopit i bez toho. Vůbec jsem netušila, že je to zfilmované Netflixem, a že jsou knihy s vyšetřovatelkou Amaiou tak populární, takže moje hodnocení je zcela bez přihlédnutí k tomu. Prvné stránky jsem se přemáhala, abych vůbec četla dál a knihu neodložila, nějak mě to nevtáhlo do děje, ale já i odložené knihy obvykle dočtu, tak jsem u ní nakonec zůstala. Musím říct, že tam byla spousta zajímavých momentů a napinavých prvků a jako celek fungovaly, dlouho jsme nevěděla, co se děje a kam to povede, ale rozzulení mě zklamalo. Nečekám, že v dnešní době přijde někdo s něčim úplně novým, ale přeci jen jsem až tak nudný závěr nečekala. A spousta děr a nevysvětlených pasáží mě taky úplně nenadchla. Ale když jsem zjistila, že jde o sérii, tak zkusím další díl a třeba se to vysvětlí v něm.

21.05.2022 3 z 5