Ti, co zemřeli

Ti, co zemřeli https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516633/bmid_ti-co-zemreli-HZJ-516633.jpg 4 64 17

Přízraky z Michiganu série

< 2. díl >

Rozsáhlé panství Kerry Manor zůstalo téměř sto let opuštěné. Ale ani to nezastavilo temné síly. Na povrch prosakují historky o prokletém domě. O násilných úmrtích, podivných zjeveních a všudypřítomném strašidelném zpěvu malé holčičky, který se rozléhá v tmavých chodbách. V současnosti je Kerry Manor po rekonstrukci ve své původní majestátní podobě. Corrie a Sammy Flynnovi se na panství přestěhují spolu se svou dcerou Isis, aby tu strávili zimu. Zabydlují se v ponurých, gotických pokojích, aniž by tušili, co za hrůzy je čeká. Kerry Manor je sídlem zla, které zde přečkalo celé století. Zvrácený příběh začal, když malá holčička vstoupila do Ústavu pro choromyslné v severním Michiganu, a vyšla z něj jako něco temného – něco ďábelského. Ti, co zemřeli je druhým románem a volným pokračováním série z Ústavu pro choromyslné v severním Michiganu. Vydejte se na mrazivou cestu ještě dnes.... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Calling Back the Dead


více info...

Přidat komentář

Ája373
20.04.2024 3 z 5

Nenadchne ani neurazí. Kladně hodnotím hlavní postavy, zajímavé charaktery, které mi byly od začátku sympatické. Při čtení v noci po tmě (čtečka) jsem se sama v ložnici docela i bála. Naopak záporně hodnotím zbytečné vedlejší postavy a taková trochu nepřehlednost - občas jsem musela listovat zpět, abych si uvědomila, kde v ději se vlastně nacházím.

uzivatel83509
14.04.2024 5 z 5

Četla jsem první díl téhle série a musím napsat - myslela jsem, že to bylo super čtení, ale po přečtení tohoto dílu teď vím, že to byl jen slabý odvar k tomu, co má přijít :-) tato kniha byla naprosto úžasná.. strašidelné a ponuré sídlo Kerry Manor opředené tajemstvím, zlými duchy a záhadnými vraždami, které Vás chytne a nepustí, dokud knihu nedočtete... Autorův styl psaní již znám z předešlého dílu, takže mě nepřekvapil (dvě dějové linky Sary a Corrie rozdělené do dvou časů)
Musím přiznat, že mě z příběhu - hlavně v první polovině knihy - opravdu až mrazilo... konec byl překvapivý. Nutně chci číst i další díl :D


Zuzíček77
26.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Tak tato kniha se mi četla podstatně lépe. Hororem bych to tedy úplně nenazvala ale trocha strašidelna a tajemna tam bylo. S prvním dílem to vlastně úplně nesouvisí, takže pokud někdo nepřečte první díl tak to u téhle série nevadí. Postavy byly skvěle popsané a ihned jsem si rodinku oblíbila. Skvostný dům do kterého se na čas přestěhovali měl své kouzlo ovšem ukrýval tajemná místa, které by člověk najít nechtěl. Dům jako stvořený na Hallowinskou párty, na které se bohužel stane tragédie. Celou dobu jsem věřila, že vím jak to dopadne a kdo za všechno může ale mýlila jsem se. Určitě si budu chtít přečíst i třetí díl.

Myšlenka z knihy:
Nevěř každému kdo se ti snaží pomoci. Může si tím krýt svá záda.

Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Podle mého o něco slabší, než první díl. Věřím ale, že spousta čtenářů to bude mít naopak. U této knihy mám mírný problém s žánrovým zařazením. Na horor je to slabé jak čaj, žádná hrůza člověka při čtení opravdu nejímá. Na thriller je tam zase málo napětí a prakticky žádná akce. Jde jednoduše o duchařský příběh, který je dle mého mínění přinejlepším průměrný.
Mezi silné stránky bych zařadil samotnou postavu Corrie, "sídlo hrůzy" a jemné propojení s prvním dílem série, které je natolik nenásilné, že knihu lze určitě číst i samostatně.
Negativně hodnotím většinu vedlejší postav, ať už jde o Brook, Fletchera, kteří byli velmi epizodní, nebo Mazura, který se objevil odnikud a dospěl nikam. Občas divné skoky v místě a čase, kdy jsem byl zmatený, kde se daná postava nachází, jak se tam dostala a proč. Nejhorší je ale naprostá neuvěřitelnost celého "života" všech postav. Prakticky nikdo nepracuje, peněz evidentně jako šlupek. Působí to dojmem, jakoby vše bylo podřízeno jen vyprávění onoho duchařského příběhu a na uvěřitelnost všeho okolo se nehraje.
Přesto jsem většinu knihy váhal mezi třemi a čtyřmi hvězdami, ale zakončení mě přesvědčilo, že čtyři si tato kniha nezaslouží. Promrhaný potenciál, kdy se celá záležitost s duchem uzavře na pár stránkách za pomoci postavy, kterou autorka vytáhla z klobouku. Podobně jako v prvním díle i zde je zbytečně přeslazený epilog, který už tak nepříliš dobrý dojem ještě zhoršil. Tahle kniha má své světlé stránky a určitě si své publikum, zejména mezi milovníky strašidelných domů, najde. Pro mě však nabízela příliš málo, aby ji to jasně zařadilo do některého žánru a přestože příběh sám byl celkem dobrý, zpracováním autorka tentokrát nepřesvědčila. Za mě průměrné hodnocení pro zcela průměrnou knihu.

Kee
01.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Z mého pohledu je tento díl lepší než první.
Cením, že propojení s prvním dílem je spíše nenásilné a pouze v pár bodech - není úplně nutné číst předchozí knihu, abyste si tuto užili.

Postavy jsou příjemné a vztahy mezi nimi hřejivé (hlavně trojúhelník Corrie + Sam + Isis), sídlo přiměřeně děsivé a zakomponování dětského zlovolného přízrakku taktéž přidává na kvalitě. Kniha je čtivá, přijde mi, že prolínání dějových linek mezi minulostí a současností ji ozvláštňuje, v lineárním pojetí času by dle mého názoru tolik nevyzněla.

Jediné, co mi tedy přišlo trochu na škodu - a POZOR, tady je vyzrazení zápletky celé knihy - je totožnost vraha, který zabil Sama. Jako by celou dobu autorka směřovala k tomu, že svého manžela zabila v době posledlosti Corrie, a pak se najednou rozhodla sjet z původně vytyčených kolejí. Motiv Willa mi přišel přitažený za vlasy. Přišlo mi, že buď autorka nakonec nechtěla, aby s tím Corrie musela žít, tak ji ušetřila (pro což mám pochopení), nebo chtěla vyvolat wau efekt a vyhnout se předvídatelnému závěru, což se ale úplně nevydařilo.

monishek
31.01.2024 4 z 5

Souhlasim s komentari, ze prvni pulka knihy byla skvela. Hned od zacatku pribeh mel spad a ja si rikala, ty jo, to je bomba. Stridani casovych rovin me taky bavi. Trochu strasidelne i tajemne to bylo. Pak pribeh presel do takoveho thrilleru. Byla zde posedlost a vysetrovani vrazdy. Ten zaver uz me tolik nebavil. Kapitoly byly kratke a cetly se dobre, ale uz to nemelo takovou šťávu a tajemnost. Samotne vymitani mi take neprislo nijak vyjimecne. Celkove bych pribeh hodnotila jako lepsi prumer 3,5/5 hvezdicek. 1. dil se mi libil vic. P.S.Taky jste si vsimli castych chyb v textu?

Trolice
27.01.2024 3 z 5

Do půlky knihy jsem byla nadšená, chvílemi to byla celkem duchařina -zpívající holčička, tajná skrýš v domě... Potom, i když bylo na začátku každé kapitoly napsané, jestli je to současnost nebo minulost, jsem se v tom nějak ztrácela. Přestal mě bavit i vývoj příběhu. Konec byl sice překvapení, ale přišlo mi to, že spisovatelka ho psala ve vlaku a už brzy vystupovala

Ann98
04.01.2024 5 z 5

Bála jsem se, aby kniha nebyla ve stejném duchu jako předchozí díl. Naštěstí byl mnohem srozumitelnější a nemusela jsem tápat ve třech časových rovinách. Jen znovu mám problém .. znovu jsem čekala, že se budu bát a znovu se to nedostavilo. Já jakožto největší srágora a nic. Ani si nedokážu představit, že by to na někoho působilo strašidelně.
Příběh navodí spíš ponurou a napjatou atmosféru, ale rozhodně ne strašidelnou.
Příběh se čte lehce, stránky ubíhají pod rukama. Takový trošku mišmaš, vražda, posedlost démonem.. ale ono to kupodivu dohromady funguje. A funguje to dobře. Je pravda, že je celý příběh lehce předvídatelný, ale konec přece jen v jistém smyslu dokáže překvapit.

Líbil se mi vztah Corrie a Sammyho. I po deseti letech mít mezi sebou vztah plný lásky, pochopení, něhy, touhy i společných chvilek, to je snem každého z nás.

m2056
08.11.2023 3 z 5

Kniha se čte dobře odehrává se vždy jedna kapitola minulost a jedna přítomnost. Příběh je dobrý ale není to nic převratného bohužel musím říct předešlá Kniha je lepší tohle je taková odpočinková Kniha na podzimní čas.

JessieEx
05.11.2023 4 z 5

Nedokážu si představit příhodnější knížku na Halloween... Tahle je plná černé magie, obživlých mrtvol, démonů a zla... Jako vážně, bylo to rozhodně děsivější než předchozí díl. Proto jsem mohla číst jen za světla a tím pádem se mi to čtení dost protáhlo... Těm, co se rádi bojí, doporučím :) Více v mé recenzi (v záložce Recenze)

PeM
26.10.2023 3 z 5

První díl se mi líbil víc. Víc nemám co dodat.

LilyGorch
12.10.2023 3 z 5

Corrie a Sammy Flynnovi spolu s dcerkou Isis tvoří mladou spokojenou rodinku. Na příštích osm měsíců si pronajmou zrekonstruované sídlo v rozlehlém panství Kerry Manor a hodlají zde strávit zimu. Starý dům u jezera byl záměrně opraven tak, aby neztratil nic na své majestátnosti, ponurosti a tajemné atmosféře. Jde o ideální místo pro pořádání fenomenálního halloweenského večírku, na který se Sammy, tvůrce hororových komiksů, moc těší. Corrie sice úplně nesdílí manželovo nadšení pro temnotu všeho druhu a při pohledu na dům ji lehce mrazí v zádech, nechce však své lásce kazit rošťáckou radost. Právě halloweenská noc jim je osudnou. Sára, Sammyho dvojče, která se nad ránem vrací do Kerry Manor pro zapomenutý mobil, nachází svého milovaného bratra na břehu jezera mrtvého. Z vody se jí podaří vytáhnout na kost promrzlou Corrie. Ta se postupně probírá, zjišťuje, že je její láska mrtvá, ale z uplynulé noci si vůbec nic nepamatuje. Že by děsivé historky o opuštěném panství byly přece jen pravdivé? Skutečně ve starých zdech stále přebývají zlé síly? A co strašidelný dětský zpěv nesoucí se tmavými chodbami a zvěsti o záhadných úmrtí spojených s tímto panstvím - je to všechno skutečné? Je Kerry Manor prokleté?

Ti, co zemřeli je druhý díl ze série Přízraky z Michiganu od americké autorky J. R. Erickson. Anotace slibuje děsivý mrazivý příběh, ale i já, co by největší podělánek, musím přiznat, že jsem se téměř nebála. Začátek navodí ponuře strašidelnou atmosféru. Ze stránek dýchá lehce napjatá nálada očekávání stylového amerického halloweenského večírku. Následuje tragický zlom v podobě Sammyho smrti, z níž pak vychází zbytek příběhu. Hlavně ve druhé polovině ale jako by se to děsivé zlo postupně čím dál více vytrácelo. Čtenářovo nadšení možná trochu pozvedne překvapivý konec, díky němuž příběh alespoň nevyzní do ztracena. Nechci být hnidopich, ale nedá mi to a musím zmínit také mnohé překlepy, vynechaná písmenka, předložky apod. Za tohle sice autorka nemůže, dobrý dojem to ale nedělá. 0:)

3,5/5 *

Za možnost knihu přečíst a zrecenzovat děkuji @knihydobrovsky !

monika3332
11.10.2023 1 z 5

Tak dočteno. A po pravdě řečeno, už nikdy víc. Do čtení jsem se nutila jak snad nikdy. Konec mě překvapil, ale nic to nemění na tom, že už nikdy víc.

hana4834
06.10.2023 2 z 5

Prelouskala jsem asi 100 stran a odložila. Ne a ne se začíst

EvikU.
05.10.2023 5 z 5

Kniha je jaká? Co napsat? Ne, opravdu bych nechtěla, aby byla víc děsivá. Úplně mi to stačilo. Zajímavé propojení s prvním dílem. Pro mě druhý díl ještě lepší než první. A spoustu věcí je tam z prvního dílu zmíněno. Proto rozhodně doporučuji číst díly postupně.

Příběh mě chytil od první stránky. Bylo to napínavý, mrazivý, věci mezi nebem a zemí. Staré sídlo ve kterém se staly zlé věci. Zlo je jím prostoupeno od půdy po sklep. Kerry Manor. Corrie a její manžel Sammy s dvouletou dcerkou Issis. Pronajímají si staré sídlo na půl roku po své rekonstrukci.

Sammy píše hororové komiksy a je domem nadšený, načerpá zde inspiraci pro své příběhy a rozhodne se uspořádat velký Halloweenský večírek ve starém domě s atmosférou, kterou nikde jinde neudělá. S Corrie se dějí zvláštní věci. Často spí i přes den a chová se divně.

Sammyho dvojče Sara to pozoruje, ale nerozumí tomu. Po Halloweenu se stane neštěstí. Začíná vyšetřování, Corrie a Sara nezávisle na sobě pátrají po minulosti, potřebují vědět víc. Zdá se, že události jsou spojené i s nedaleko umístěným ústavem pro chorobomyslné v Michiganu.

Po domě zní dětská písnička, dětským hlasemkdo ji říká? Opravdu je možné, že je v sídle duch malé holky Ethel? A není někdy lepší nechat některé věci spát? Upřímně halloweenský zvyk mi celkem nejde do hlavy. Co jiného to je než dělání si blázny z mrtvých?

Jestli vyjde další díl, tak si ho zase musím přečíst. Já byla spokojená s dávkou adrenalinu, teď nějakou romanťárnu, asi. :)

Denisa153
28.09.2023 4 z 5

První půlka knihy byla skvělá, četla jsem ji večer a vážně jsem se bála vystrčit nohu z postele... ale pak se to nějak vytratilo... každopádně je to hodně čtivé.

Redra
09.09.2023 3 z 5

Ze začátku velké nadšení, vypadalo to na parádní duchařinu. Strašidelná holčička, tajemný dům s děsivou historií, do toho ještě dějová linka s ústavem pro choromyslné (předesílám, že neznám Ti co vidí, tak nevím, jestli nějak navazuje)....přidalo se téma posedlosti...no a nějak se pro mě vytratilo "děsivo", které jsem ze začátku opravdu cítila. Celkově: kniha se dobře čte, rychle ubíhá, nenudíte se a místy má dobrý nápad a atmosféru, 3 hvězdy dávám bohužel za závěr, který sice překvapivý byl pro mě zklamáním. Šílené zlo se kamsi po anglicku vytratilo... :-), skoro jsem nepostřehla, že už je asi zničené. Pak je tam ještě jeden detektivní zvrat a takový nijaký závěr. Ale přesto na jeden, dva večery celkem v pohodě čtení

Autorovy další knížky

J.R. Erickson
americká
2023  74%Ti, co vidí
2023  74%Ti, co zemřeli
2024  84%Ti, co se v prach obrátili

Kniha Ti, co zemřeli je v

Právě čtených4x
Přečtených78x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce120x
Chystám se číst98x
Chci si koupit30x
dalších seznamech6x