Dospělé děti alkoholiků

Dospělé děti alkoholiků https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164998/bmid_dospele-deti-alkoholiku-49A-164998.jpg 4 33 14

Autorka v knize vysvětluje, co to znamená být "dospělým dítětem alkoholika" a jaké to má důsledky pro jeho život. Popisuje myšlenky, pocity, postoje a reakce lidí, kteří vyrůstali v rodině, kde byl alkoholik. Ukazuje, jak byly jejich životy silně ovlivněny alkoholem, charakterizuje jejich vlastnosti a nejčastější problémy, mezi které patří hlavně nízká sebedůvěra a obtížné navazování sociálních kontaktů. Protože autorka léta pracuje v institutu, který těmto lidem pomáhá, nabízí i rady a konkrétní řešení, jak jim pomoci. Proto je kniha vhodná i pro poradenské pracovníky v oboru psychologie.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Columbus (ČR)
Originální název:

Adult Children of Alcoholics


více info...

Přidat komentář

DreamerX9
22.02.2024 4 z 5

Řekla bych že kniha je opravdu výstižná a mohla by mít klidně ještě dalších 300 stran. Líbí se mi že je to jedna z mála knih která nejen že říká "to co děláte má dopad i na vaše děti" ale i "takový by mohly být vaší potomci jestliže..."
Zároveň se mi líbí že kniha vychází z faktů ne smýšlených domněnek

l1l1lele
24.01.2024 4 z 5

Doporučuji knihu přečíst :-). Dostane se vám vysvětlení určitého chování jak u sebe, tak u svých blízkých. Některé věty zabolí, ale pak pomohou. Může vás až překvapit kolik "aha" momentů během čtení zažijete. Je to úzká kniha, ale je plná vět pochopení, vysvětlení a naděje.


Ája373
22.11.2022 5 z 5

Cítila jsem se při čtení, jako kdyby mě někdo postupně svlékal. Jako kdyby něco, co jsem měla hluboko uvnitř sebe někdo konečně mohl spatřit. Doporučuju všem dětem alkoholiků, pomohlo mi to pochopit sebe samou a přijít na to, kde se některé moje patologické vzorce chování vzaly.

Menagerie
12.06.2022 5 z 5

Knihu jsem si chtěla přečíst, jak vyšla. Dostala jsem se k ni až teď a lituji, že jsem ji nečetla dříve. Je skvělá. Pomohla mi pochopit, proč se jak chovám a že za vše může alkoholismus mého otce. Poskytuje i rady, jak z toho bludného kruhu vlastností vystoupit, jak na sobě pracovat. To asi zabere hodně času. Jsou zde taky rady, jak přistupovat k vlastním dětem, aby našimi vlastnostmi nebyly ovlivněny, nebo alespoň co nejméně. Doporučuji všem, kdo měli v dětství podobný problém.

Šárkaxx
17.04.2022 5 z 5

Četla jsem vydání od Portálu z 2021.
Knihu určitě doporučuju jak lidem, kterých se to týká, tak i odborníkům (psycholog, psychiatr), i když ze 13 typických témat pro děti rodiče/alkoholika nemusí splňovat všechny, jak se na terapii s těmito lidmi ukazuje. Nicméně pro mě jako odborníka to je jedna z těch knih, která mi skutečně něco dala, protože mi to v kontextu jejich příběhu dává větší smysl, než kdybych tu knihu nečetla a věnovala se jednotlivým problémům jako na sobě nezávislým.
Co je bohužel u nás horší než v Americe, jsou méně dostupné podpůrné skupiny (pokud vůbec existují) typu AA apod., takže kniha může sloužit jako začátek porozumění tomu, co se se mnou děje (+ praktické kroky, jak to překonat), avšak pokud by člověk chtěl pokračovat v sebe-vývoji, asi nejpřístupnější je pak vyhledat nějakou formu terapie.

niki-chan
13.02.2022 5 z 5

Velmi přínosná kniha, při jejímž čtení mrazí, zvláště, pokud osobně situaci znáte. Velmi pozitivně hodnotím popis, jak prolomit kruh a jít sám svou cestou.

Shindo
14.01.2022 2 z 5

V dobe svojho vzniku možno bestseller, dnes lepšia populárna psychológia napísaná mierne sugestívne. Oceňujem však kapitoly o komunikácii alkoholizmu s deťmi a o možnostiach uzdravenia.

Verím, že od 80. rokov, kedy kniha vyšla sme sa posunuli a vieme o téme omnoho viac.

Ako dieťa alkoholika, ktoré vyrastalo s neužitočným pravidelne ožratým otcom a ustráchanou puťkou v roli matky, ma však pri čítaní knihy miestami mrazilo.

Alisce
03.08.2021 4 z 5

Must read pro každé dítě alkoholika. Možná jsem od toho čekala něco víc, ale užitečná kniha rozhodně je. Až mě trochu vyděsilo kolik toho tato kniha vysvětluje. Ono když konečně zjistíte, že vaše vzorce chování, které někdy nechápete ani vy sami, nevychází z vás, ale úplně z něčeho jinýho a vy s tím můžete dokonce něco udělat, tak je to docela síla.

hankafor
02.08.2021

Knihu vydalo v r. 2021 nakl. Portál

bersek
23.03.2018 5 z 5

Uzasna kniha doporucuji. Prectena za dva dny.

salamandrina
17.12.2017 4 z 5

Knihu nutno brát s rezervou, protože byla napsaná v 70.letech a od té doby se pohledy společnosti trošku změnily. Občas je to také trochu zjednodušující, což byla ale patrně nutnost - popsat všechny možné modely rodin alkoholiků není v silách nikoho. Základní principy jsou ale popsány velmi trefně, až mě, coby "dítě alkoholika" zamrazilo. Rozhodně mi to dalo hodně podnětů k přemýšlení a k dalším krokům co se sebou.

Popko
24.10.2017 5 z 5

Z psychologického hlediska velmi zajímavá kniha. Za dva dny přečtená.

katushah
13.07.2017

Taky jí nemůžu sehnat, ráda jí od někoho koupím.

Laring
28.06.2017

Téměř nemožné tuto knihu sehnat.

Štítky knihy

alkoholismus alkohol

Autorovy knížky

1998  85%Dospělé děti alkoholiků