Všechny, které pohřbil

Všechny, které pohřbil https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512241/bmid_vsechny-ktere-pohrbil-0mf-512241.jpg 4 64 15

Dvanáctiletá Sophie a její matka Amelia-Rose se přestěhují z Massachusetts do Londýna, kde se seznámí s charismatickým Mattym Melgrenem. Ten se rychle stane neodmyslitelnou součástí jejich života a malé Sophii nahradí otce. Když se však ve vztahu obou dospělých objeví problémy, začne v blízkém okolí řádit sériový vrah, který si vybírá velmi specifický typ oběti – ženy, které jako by z oka vypadly Amelii-Rose. Za tyto sériové vraždy je nakonec odsouzen Matty, ale jeho vina je nadále předmětem spekulací. Nekonečné otázky a nejistota nakonec zničí jak matku, tak dceru. Téměř o dvacet let později obdrží Sophie z věznice Battlemouth dopis, kde se dozví, že Matty umírá a chce se s ní setkat. Zdá se, že Sophie konečně dostane odpovědi, po kterých tolik touží. Bude pro ni však pravda vysvobozením, nebo hřebíčkem do rakve?... celý text

Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Truly Darkly Deeply


více info...

Přidat komentář

Leena
předevčírem 3 z 5

Příběh byl celkem čtivý, ale celou dobu jsem očekávala nějaký šokující zvrat, který se nedostavil.
Konec se mi nelíbil, nenadchnul mě.

Týna28
19.03.2024 5 z 5

Když jsem knihu začala číst, nemohla jsem si nevšimnout jistých podobnostech s filmem “Zlo s lidskou tváři, ve kterém partnerka vypráví soudní procesy a život se sériovým vrahem Tedem Bundym.
Ve filmu se objevuje hlavně partnerka vraha, v knize příběh vypráví dcera matky, která podle všeho žila se sériovým vrahem.
Kdo film viděl, určitě ví, že Teď Bundy žil se ženou, která měla taky dceru.

Opravdu velmi podobný příběh jaký byl ten s Tedem Bundym.
Velmi pohledný muž, který vraždí ženy, které okouzlí vzhledem nebo prosí o pomoc v nesnázích.

Tohle všechno přeskočíme s koukneme na knihu.
Po přečtení recenzí, jsem měla docela strach, že to nebude tak dobré jak vypadalo, ale hodně veliké, ALE protože tohle bylo skvělé.
Kniha se čte sama a příběh je opravdu barvitě popsán. Dokázala jsem se vcítit do hlavní postavy Sophie.
Její nadšení a láska k muži, který se stal jejím otcem, kterého nikdy neměla.
Následně i rozpolcenost, jestli mohl udělat to za co ho odsoudili. Jak by někdo tak dokonalý mohl být taková bestie?
Zničil život ji i její matce, která po jeho odsouzení propadla alkoholu a práškům.

No a ten konec knihy?
Něco nečekaného a úplně měnícího celou knihu.
Nemůžu než dát plný počet hvězdiček, protože jsem nadšená, knihu doporučuji všem co mají rádi detektivky a thrillery nebo dokumenty a podcasty o sériových vrazích.

Jediné co knize vytknu je, že kvůli vyprávění a vzpomínání jsem se občas ztratila v textu a nebyla si jistá, jestli je to vzpomínka nebo přítomnost, i když zase musím uznat, že kvůli konci to muselo být takové zmatené, aby to na konci mělo větší efekt na čtenáře.

K tomu rovnou doporučuji film “Zlo s lidskou tváři


micha-ella
04.03.2024 5 z 5

Velmi dobře napsané! Hodně emocí, hodně úvah, inspirováno skutečností. Jen tu poslední kapitolu si mohla autorka nechat od cesty!

Radomilka
05.11.2023 5 z 5

U této knihy platí, že člověk nemůže koukat na procenta hodnocení. Kniha mě lákala hned od jejího vydání, ale po přečtení komentářů jsem se bála, že budu zklamaná. Ale to jsem rozhodně nebyla! Od začátku víme, kdo má být vrahem, ale stejně jako pochybuje o jeho vině hlavní hrdinka, pochybovala jsem i já, i když si člověk hodněkrát řekl "to nemohl udělat nikdo jiný, takové náhody přece nemohou existovat", přesto mi pořád vzadu v hlavě hryzalo "ale co když ano?". Jako fanouškovi true crime mi postava odsouzeného vraha velmi připomínala Teda Bundyho (mladý, pohledný, sympatický, s milující přítelkyní a nevlastní dcerou, mnoho lidí pochybovalo o jeho nevině - podívejte se na něj, to přece nemohl udělat). Pravdu se dozvíme až úplně na konci a vše do sebe krásně zapadne. Styl psaní mě nenudil, naopak mě nutil číst další a další kapitolu, protože chcete vědět, co se dělo dále. Takže za mě určitě doporučuji :)

Aires
28.08.2023 1 z 5

Měla jsem si všimnout? Mohla jsem to vědět? Je vinen?
Kdybych počítala kolikrát se v knize opakují tyhle větičky, možná bych jich napočítala víc než má Kazma bankovek v trezoru na Výstavišti..
Tahle kniha ale zdaleka není taková psina. Vlastně je to děsná nuda, neustále rozebírání soužití se vrahem. A to pěkně dopodrobna. Až tuhle knihu se sebezapřením dočtete, tak především budete vědět vše o sériových vrazích. Co rádi snídají, kterou zmrzku mají nejradši, čím si myjou vlasy..zkrátka vše. Raději bych však trochu akce. Jediná akce na kterou se kniha zmůže, je plácat s ní mouchy..

klarinka9974
23.08.2023 5 z 5

Přečteno za dva dny. Zajímavý a velmi čtivý příběh. Nedočkáte se popsaných vražd ani vyloženě krve, ale spíš je to příběh o Sophii a jejím nevlastním otci. Mělo to zajímavý děj i menší odhalení na konci. Líbilo se mi to.

JustWomen
18.08.2023 3 z 5

Hodně rozvláčný thriller, vleklo se to a vzpomínky se opakovaly v bleděmodrém a nikam se to neposouvalo. Zajímavý námět, ale zkrátit a změnit konec, ten jsem nepobrala.

uzivatel42014
17.08.2023 3 z 5

Tak jak už se tady píše i mě přišla nemastné neslaná spíš psychologický rozbor hlavní hrdinky no každopádně konec byl velmi zajímavý nelituji ,že jsem četla ale jsou lepší dávám 3*

Vladísek
09.08.2023 5 z 5

Za mě naprostá spokojenost. Chtěla jsem thriller a toho se mi dostalo. Je pravda, že až s koncem knihy, ale nevadí. Konec mě hodně překvapil.

Christie2020
21.07.2023 3 z 5

Knížka byla určitě čtivá, ale bylo to tak trochu plakání hlavní hrdinky nad rozlitým mlékemotázky pořád dokola to stejné a přestože na konci přišlo odhalení, tak velké waw se nedostavilo.
Lepší průměr.

Ája373
20.07.2023 3 z 5

Příběh sám o sobě zajímavý, ale podání trochu nešťastné pro lidi, kteří neholdují psychologickým rozborům.
Celý příběh je retrospektivně vyprávěn Sophií, prolínají se kapitoly ve kterých vzpomíná a děj současný. 90% knihy je prostě nuda, vlastně moc nepřemýšlíte, jestli je Matty vrah, brzy je zřejmé, jestli je nebo není. A pak se kniha blíží ke konci, kdy se konečně něco děje a už 30letá Sophie mluví s Mattym a my se dozvídáme nepřekvapující i překvapující pravdu. Najednou se vracíte do těch 90% nudných pasáží, které dávají smysl a vy najednou chápete, proč bylo nutné je napsat. Občas si říkáte "ano, to mě zarazilo, když jsem to četla" a občas "nojo, to bylo přeci jasný". Přesto si nemyslím, že je to omluva pro to čtenáře týrat nudným popisem bez nějakého většího napětí. Stačilo zamíchat do děje více podezřelých, udělat to zkrátka napínavější. Raději čtu akčnější knihy a tohle byla uspávačka, oceňují opravdu jen nápad jako takový a závěr. Provedení zkrátka dost kulhalo.

Jidu
15.07.2023 5 z 5

Tohle bylo dokonalé! Myšlenky nevlastní dcery nás provází celou knihu. Udělal to, neudělal to? Měla jsem si všimnout? Mohla jsem si všimnout? Je to moje vina? Absolutně jsem se do této knihy zamilovala.

Jiný, originální a zajímavý úhel pohledu, který jsem u thrilleru ještě nezažila, se mi opravdu dostal pod kůži. Vůbec si nedovedu představit být na místě Sophie. Milovaná osoba je pro společnost největším odpadem. Ale copak jde vypnout city ze dne na den?

Konec mě překvapil. Rozhodně jsem ho neodhadla, takže nejde o žádný prvoplánový thriller - čtu převážně ty a zůstala jsem zaskočená.

Co víc mám dodat? Není co - utíkejte si ji pořídit, pak pochopíte. Za tuhle knihu dám ruku do ohně.

Celkově samozřejmě knihu hodnotím na 100% a asi udělám výjimku a někdy si ji přečtu znovu. Řadím ji do top thrillerů.

Petronela16
11.07.2023 2 z 5

(SPOILER) Ja mam z tejto knihy take pocity nemastne-neslane.Celych vyse 350 stran opis spoločného života s vrahom, ktorý sa strieda so súčasnosťou, medzitým úvahy, či je vrah, či nie....aj keď je jasné nad slnko, že je.
Nuž,pre mňa toto bolo veľmi slabé a určite si dobré rozmyslim ďalšiu dávku od autorky. Mňa to nepresvedčilo, asi som náročnejšia.
Tie dve* su za obal a pokus o konečnú zapletku na konci knihy
Nič moc, zajtra to bude úplne zabudnuté.

katasokolov
06.07.2023 4 z 5

Slabší 4/5*


Nejprve se přiznám, že jsem od knihy očekávala něco jiného. Ve finále se to nečetlo vůbec špatně, i když místy mi už lezly na nervy otázky, jež si dokola kladla Sophie - ano, chápeme, že prožila trauma a žila dvacet let bez řádných odpovědí, ale bylo toho prostě moc - jen samé otázky bez odpovědí, celou knihu, krom posledních pár stránek.

Autorka jakoby jen klouzala po povrchu a k jádru věci se ne a ne dostat. Když už konečně přišel ten závěrečný zvrat (dejme tomu dost neočekávaný v jedné své části), čekala jsem, že z toho bude vydolováno víc. Návštěva ve věznici zabírala strašně málo prostoru z celého textu, což je podle mě hrozná škoda. Psychologický rozbor Mattyho osobnosti a větší snaha dostat se pod pokličku jeho motivům by rozhodně neškodily.

Policie byla opět neschopná, jako ve všech těchto příbězích. Vyšetřování nula prd. Atmosféra by se dala nazvat temnou, i přes mé výtky, kniha za přečtení stojí. Ale jako aspirant na thriller roku, jak je uvedeno na přebalu, asi ne.

Nicméně mám chuť pustit si znovu film Zlo s lidskou tváří.


Citace z knihy:


Čím jsme se lišily? zeptala jsem se jednou matky. Proč nás Matty nezabil taky?
Podívala se na mě tak smutně, s celým světem na bedrech.
On nás zabil.
Tehdy jsem jí nerozuměla.
Ale teď už chápu.

Pípasek
25.06.2023 5 z 5

Naprosto zvrácený. pohlcující thiller při jehož čtení Vám nebude vždy příjemně po těle

Štítky knihy

thrillery pro ženy

Autorovy další knížky

2019  71%Krev za krev
2023  77%Všechny, které pohřbil

Kniha Všechny, které pohřbil je v

Právě čtených1x
Přečtených73x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce94x
Chystám se číst117x
Chci si koupit25x
dalších seznamech4x