freejazz freejazz diskuze u knih

☰ menu

Keltové ve střední Evropě Keltové ve střední Evropě Jan Filip

pokud máte opravdu zájem nastudovat si poněkud postarší náhled na historii Keltů a nepotrpíte si na papírovou podobu, knížku najdete i na academia edu.

16.04.2024


Atlas mraků Atlas mraků David Mitchell

nezbývá než se těšit:)
díky bazaru se ke mně dostala konečně knížka a hned potom jsem náhodou našel tv, kde Atlas mraků ve filmové podobě dávali. takže jsem si to zase odseděl a zase měl radost. je lepší dívat se na takovou fantasy než sledovat, co se děje kolem.
snad kdyby to někde bylo jako audiokniha, zkusil bych i to.

08.03.2024 5 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Dera - to co se odehrávalo před osmdesáti lety se v té zemi odehrávalo i před stopadesáti lety a bohužel se to tam odehrává i dnes. je to opravdový Mordor terorizovaný orky ovládanými opravdu sadistickou sebrankou, pro kterou ne život člověka, ale existence celých národů nemá žádnou cenu. kromě Mordoru se zlo koncentruje ještě na dvou - tří dalších místech a svět, který chce fungovat normálně a lidi, kteří považují lidskou důstojnost za základní předpoklad normální existence jsou potíráni a zesměšňováni. nebo snad má někdo pocit, že konkrétně tato kniha vyjde v ruském překladu a dostane se k ruskému čtenáři? a i kdyby se to nakrásně stalo, budou ruští čtenáři v stavu chápat, o co v té knize jde, nebo jenom konstatují, že za války žili všichni v bídě?

22.02.2024 5 z 5


Půlnoční běžci Půlnoční běžci Zdeněk Zapletal

to myslíte vážně, zaz?
Půlnoční běžce jsem četl ihned po jejich vydání, takže netuším, kde jste přišla na to hodnocení. a s chutí jsem si je přečetl znova, abych si oživil postavy, příběhy a zápletky.
ale je to vaše věc. nemluvě o tom, že jsem si, právě díky této knize, s autorem vyměnil několik dopisů. ale to už je dávno, nemíním se tady obhajovat před nesmyslným nařčením.
ano, informace a fakta kolem mírových táborů žen lze dohledat. a pokud nehledáte v alternativných médiích, musíte nutně přijít i na informace, že celý tento humbuk byl hodně vyživován sovětskou tajnou službou, která měla své gaunery všude, kde se něco dělo. jejich snaha ovládnout zeměkouli a naoktrojovat jí svoje orkovské zákony nás provázela celým mládím. vždyť i nás vyháněli na různé demonstrace – ovšem vrcholem pitomosti bylo vyžadování, aby byly i u nás rozmístěny jaderné hranice. v době, kdy britské ženy a matky stavěly tábory a spřádaly živé řetězy...
mělo to podobný nádech jako „ostré dopisy“ pracujících kolektivů, žádajících provaz pro Miladu Horákovou, nebo „kolektivní odsuzování“ Charty 77, o níž nikdo nic něvěděl. prostě propaganda jela na plné obrátky a zjevně v některých hlavách jede dál.
krom toho Půlnoční běžci mají své pokračování, v roce 2000 byli vydáni Půlnoční pěšci, které jsem marně sháněl, až jsem je sehnal přímo v nakladatelství, odkud mi je poslali grátis. žel, dosti mně sklamali (pěšci, ne nakladatelství), což jsem vyjádřil i v komentáři.
a pokud jde o další tvorbu Zdeňka Zapletala, který měl úžasný nástup do světa vyčpělé socrealistické bídy plné literárních nádeníků, žel, doba ho semlela, jeho pozdní díla jsou jaksi prázdná a spolupráce s televizní stokou v něm snad úplně zabila všechny talenty, pro které to byl jeden z mých nejoblíbenějších autorů (a přes všechno jím zůstane i tak, protože vím, jak ovlivňoval můj život a mé postoje a náhled na svět).
takže s tou propagandistickou agitkou jděte k šípku a nechte lidi číst.
(pokračování jsem smazal, abych náhodou neurazil.)
hezký den.
a až budete mít přečtenu aspoň polovinu Zapletalových knížek, dejte vědět. protože propaganda, kterou tady vnášíte, se v jeho knihách neobjevuje, to vím jistě.

05.02.2024 5 z 5


Půlnoční běžci Půlnoční běžci Zdeněk Zapletal

prosím vás, co to jsou za plky?
tak to vypadá, že nám sem pronikají trolící přispěvatelé. aspoň jsem nabyl takový dojem z příspěvku podepsaného „zaz“, který se vlastně vůbec nevěnuje přečtené knize, zato vehementně obhajuje propagandistické plky komunistické europoslankyně.
nemám nic proti svobodě slova, ale vydávat komunistickou rozvědkou inscenované demonstrace v omyl uvedených lidí se mi zdá hlavně v této době dosti odporné.
a podstrčit „mírně upravenou realitu“ tak, aby nahrávala různým peterkovým, zítkům a jiným rajchlům považuji za zhůvěřilost.
chudák Zapletal, čeho se musel dožít...

03.02.2024 5 z 5


Švédske umenie smrteľne vážneho upratovania Švédske umenie smrteľne vážneho upratovania Margareta Magnusson

čudujem sa všetkým tým emotívnym výkrikom odpad!, odpad!
pre mňa svedčia iba o tom, že ľudia sú vo všeobecnosti veľmi nezrelé tvory, zmietané extrémnymi momentálnymi výkyvmi citov, ktoré nemajú nič spoločné s realitou.
je to fakt, že u nás (v Česku aj na Slovensku) platí poučka, že neexistuje problém, ktorý by sa nedal vymyslieť.
a vzťah starších ľudí k „domácím mazlíčkům“? nuž, keď vidím tie ufuňané tlačenky na kratučkých nôžkach, ako sa kolíšu po krk zababušené v divných handričkách, pýtam sa, kam sme sa to dopracovali, že psa chránime pred výkyvmi počasia a prepchávaním šunkami plnými chémie ho vystavujeme riziku infarktu alebo zlyhania životne dôležitých orgánov, až je z toho chudák na psychoanalytický gauč.
nevraviac o preplnených útulkoch, kde obchdoníci s falošnými citmi útočia na „bezbranných“ konzumentov. keby v tomto pseudovzťahu človek - zviera prevládali aspoň trochu reálie, nebolo by toľko zničených zvieracích životov a toľko srdcervúcich príbehov.
áno, aj ja som zažil smrť dvoch psíkov, nie je to nič veselé, ale treba žiť a nie roniť krokodílie slzy.

celá „veda“ o upratovaní v podstate iba odhalila neschopnosť ľudí mať okolo seba poriadok. a ospravedlňovať to výhovorkami, že by aj najväčší výmysleník záškolák, čo sa náhodou objaví v triede, bledol závisťou? smiešne. rovnako smiešne ako vyrobiť z neschopnosti mať okolo seba poriadok a systém neriešiteľný problém. a najsmiešnejšie je obviňovať z vlastnej neschopnosti niekoho, kto o biednej existencii rozhodčeného neporiadnika nemá ani dunstu.

02.02.2024 5 z 5


O psaní: Memoáry o řemesle O psaní: Memoáry o řemesle Stephen King

Snoopi:
zařazení tohoto díla mezi literárněvědné publikace je bezesporu hrubý omyl knihovníka. vždyť už název – Memoáry o řemesle přece mluví samo za sebe.
a proto se divím, že to vůbec někdo hodnotí z tohoto pohledu. a ještě o tom napíše sáhodlouhou obžalobu.

a jinak – kdo četl první vydání, které patří k tomu nejhrůznějšímu, co se v překladové literatuře u nás objevilo, může být pouze shovívavý při posuzování druhého vydání. snad se to někomu podaří napotřetí. když to vyjde, udělám změnu ve své knihovně – první vydání mi ukradli, druhé daruji a třetí si zase přečtu. stojí mi to za tu zábavu. (a vůbec to nesouvisí s tím, jestli Kinga aktuálně čtu nebo ne:)

29.12.2023


Hotýlek na Islandu Hotýlek na Islandu Julie Caplin

neumím to nazvat jinak než devalvací hvězdiček.
a v jiných souvislostech by bylo nutno označit tento spisek za pouhou propagandu.
myslím, že je čas k přehodnocení systému hodnocení. minimálně bych šel i do mínusových hodnot a vůbec počet hvězdiček rozšířil na deset jedním i druhým směrem. a navíc bych to rozdělil jako v krasobluslení – body za technické provedení a body za umělecký výkon. protože když toto oddechové čtení dostane pět hvězdiček, kolik by jich potom musela dostat opravdová literatura?

19.11.2023 2 z 5


Kniha o klimatu Kniha o klimatu * antologie

som ďaleko od postoja jednoho velkého nedorozumění a viem - vidím (neverili by ste, ale na vlastnej záhrade, kde pomaly stredomorské rastliny vytláčajú tie naše klasické, ktoré sme roky pestovali v miernom pásme, kde začíname pravidelne zbierať úrodu fíg a s napätím sledujeme, či dozrú aj olivy, kde začínajú dominovať stáda modliviek a strácajú sa doteraz rozšírené druhy a kde mi v priebehu sezóny klesá voda v studni aj o 1,5 metra, kde nám vegetáciu na striedačku decimujú kruté suchá a nemenej kruté prívalové dažde), že sa čosi deje.
ale je mi z duše protivné vidieť, ako sa toto nevyskákané decko, ktorému nemal včas kto capnúť po zadku a tak sa z neho stal výnosný artikel, stáva guru klimakatastrofistov a robí medvediu službu planéte.
ľudia si odvykli rozmýšľať, na všetko sa ide kampaňovito hurá systémom a v duchu presvätého konzumizmu, samozrejme, bez ohľadu na následky. a pritom stačilo počúvať, či čítať s porozumením rozprávku o dvanástich mesiačikoch...
a tak je momentálne v kurze táto kniha - ako vidieť, doteraz ju nikto asi nečítal, lebo komentáre k nej chýbajú.
vydavateľovi to nevadí - byznys je byznys. najlacnejšie vám ju predajú za 31,88 - na megaknihách. kniha, ktorá sa tu ocitne krátko po vydaní nebude celkom v poriadku, vydavatelia ju väčšinou do výpredaja dávajú najskôr po polroku, keď už si namastili vrecko inými kanálmi.
keďže vďaka devastovaniu tiráže a povinných údajov v nej sa dnes už nedozvieme, v akom náklade toto veľdielo vyšlo nedá sa ani približne určiť, koľko stromov mohla greta zachrániť, keby s vydaním nesúhlasila.
takže mám v rukách zásadné dielo, čosi ako bibliu klimakatastrofistov. asi skončí podobne ako tá pôvodná - všetci o nej budú hovoriť, ale málokto ju prečíta. a potom z nej začnú na pokyn mocných predčítavať deťom v školách...
celá greta je jedna obrovská nevyužitá alebo zneužitá? príležitosť...

17.05.2023


Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Nicole_picole: nebola to Pulitzerova cena, bola to Nobelova cena za literatúru. a nie je to detailný popis rybaření, je to detailný popis boja človeka s prírodou. je to ukážka toho, ako v sebe dokáže človek nájsť silu aj vo chvíli, keď sa už-už čaká, že to vzdá. práve takí ľudia, ako Santiago, sú hybnou silou spoločnosti - akejkoľvek.
takže by som odporúčal prečítať si túto drobnosť ešte raz, bez predsudkov a podľa možnosti s pochopením. pretože ak je pravda, že čítate knihy z najtemnejšieho obdobia tejto pidlivizace, potom by vám príbeh Santiaga nemal robiť problémy, naopak, mali by ste si na ňom zgustnúť.

30.10.2022


Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Marie Kondo

a ještě...
knížka je určena především těm zvrhlíkům, které nenaučila máma udržovat pořádek. když se někdo třeba ve třiceti podivuje nad tím, že se dají trička a ponožky skládat je to známka úplného rozpadu systému - prostě, kdo si nedovede udělat pořádek ve svých věcech, nemůže se přece domáhat řízení společnosti...

12.05.2022 4 z 5


Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Marie Kondo

tak mně ta knížka dala spíš prostor k přemýšlení proč si zaplevelujeme ten malý prostor, který by měl být náš. někdy mi stačí podívat se do šuplíku - a děkuji, že to není ten hluboký, dvojitý:)
jak si tak vzpomínám, asi tam toho není moc o tom, jak předcházet hromadění, takže to nebude obrana před nezřízeným konzumem. to si musí každý člověk vybojovat sám.
ale stejně bych se do knihy pustil a pak ji ještě proložil s absolutním minimalismem, který nabízí Fumio Sasaki - to už je úplný extrémista. ovšem jen do chvíle, než si vygúglíte tzv. byty, které mají běžní Japonci k dispozici. nevím, jestli by byl někdo u nás ochoten v takové klícce bydlet:).
a módní vlna Marie Kondo? já to vnímám spíš jako výkřik tonoucích. v době bezhlavého přebytku se dočtu, že jenom na jednom smetišti v Chile skončí tuny neprodaných hadříků - nesmyslně vynaložená práce, nesmyslně zničený materiál, nesmyslně vyhozená energie, nesmyslně vyrytá stopa napříč zeměkoulí... a to všechno jenom proto, aby se životem znavení puberťáci měli čím probírat v kvelbech, když vraždí svůj čas, se kterým si nevědí rady... kolik je takových smetišť na zeměkouli?
a dost.
čtěte.
stojí to za zamyšlení.

12.05.2022 4 z 5


Fakľa Novoruska Fakľa Novoruska Pavel Gubarev

ano.
a já blb krmil trolla:)

19.03.2022


Fakľa Novoruska Fakľa Novoruska Pavel Gubarev

zaujímavé, sputnik zbehol z obežnej dráhy...
len pre poriadok - pýtal sa, kde sa dá tá kniha kúpiť, lebo ho zaujíma pohľad druhej strany... preto nasledovala moja reakcia.

18.03.2022


Fakľa Novoruska Fakľa Novoruska Pavel Gubarev

tak len mentálny atlét môže napísať takú somarinu...
zopakujme si to:
Rusko bezdôvodne napadlo Ukrajinu v roku 2014. ukradlo jej kus územia, okrem Krymu, ktorý v 19. storočí ukradli Turkom, v 20. storočí darovali Ukrajine, aby ho zasa ukradli, tiež Donecko a Luhansko, na ktoré nikdy nemali žiadny odôvodniteľný nárok. do bábkových vlád dosadili neofašistické indivíduá, svine, ktoré sa nehanbili zabíjať ľudí, zorganizovali zmanipulované referendá a v podstate nechali vládnuť teror. nepočul som, že by od roku 2014 do roku 2022 padlo čo len jedno oficiálne obvinenie Ukrajiny, že sa dopúšťa zločinov na územiach okupovaných proruskými zapredancami.
v roku 2022 Rusko opäť bezdôvodne napadlo Ukrajinu pod zámienkou denacifikácie a demilitarizácie. jediná nacistiská propaganda, ktorá tu v posledných dekádach zaznieva, pochádza z Ruska, ktoré sníva svoj veľký mokrý sen o návrate žalára národov (pre umelú obežnicu - ide o ZSSR) a pozícii najväčšej svetovej veľmoci. súčasťou úspešného ťaženia denacifikátorov sú šovinistické videá zlatej putinovskej mládeže, pravdepodobne detí zbohatlíkov a zlodejov, ktorí rozkradli všetko, čo sa v Rusku ukradnúť dalo, žijú si ako prasce v žite a väčšinou sa túlajú po tom všivavom západnom svete, ktorý by najradšej zničili. ďalšou výraznou črtou denacifikácie Ukrajiny je bombardovanie škôl, nemocníc, divadiel, obytných blokov, strieľanie do ľudí na úteku a vraždenie detí. a taká obľúbená taktika spálenej zeme. pritom je mu úplne jedno, koľko rusky hovoriacich obyvateľov príde o život, ich je mnoho... asi všetci Rusi, ktorí žijú na Ukrajine, sú nacisti, feťáci a ktovie, aké tajné pomenovanie pre nich ešte ten jedovatý škriatok z Kremľa má. a ešte štrngotanie atómovými zbraňami, to je fakt prejav veľkosti. a na dokreslenie, slovanský národ v boji proti slovanskému národu a v záujme jeho denacifikácie povoláva do boja hrdlorezov, ktorí sa pred bojom zdravia Allahu akbar a žoldnierov, ktorí majú na svojich krvavých paprčiach stopy po státisícoch obetí v umelo vyvolaných a udržiavaných konfliktoch v Afrike.
aký pohľad druhej strany? veď autor tohto paškvilu je obyčajná handra, ktorú si môžete kúpiť za fľašu vodky, nehanbí sa vraždiť a šikanovať ľudí s iným názorom a vlastizradne slúžiť zažiadanému mocipánovi z inej krajiny. ten svoje názory prejavil v praxi - už len tým, že zradil svoju rodnú krajinu a neštítil sa proti svojim ľuďom použiť hrubú silu. filozof? obyčajné hovado.
je mi hodne divné, že po svete sa ešte stále potulujú kreatúry, ktoré by najradšej žili pod samopalmi, kolaborovali so svoločou, aby sa mohli vyhovárať, že to predsa robili pre svoje deti.
kedysi sme mali taký pozdrav DWB. viete, čo znamenal? du wen blejt.

18.03.2022


Fakľa Novoruska Fakľa Novoruska Pavel Gubarev

spisovateľ?
priznám sa, že niekedy filozofii, ktorá tu panuje, nerozumiem.
človek, ktorý je minimálne spoluzodpovedný za vojnový konflikt a utrpenie desaťtisícov ľudí na okupovaných územiach je tu vydávaný za spisovateľa?
a obskúrna firma, na ktorú by si mali posvietiť naozaj špecializované orgány činné v trestnom konaní tu sedí vysvietená ako slniečko... pozrel sa vôbec niekto na „produkciu“ tohto zariadenia?
len som tam nazrel a našiel tam ďalšiu perlu o pôvode Židov, Arabov a Európanov z pera „vedca“, z ktorého si robia žarty...

keď to zhrniem, dostal som hneď zrána riadny kopanec do hlavy.
neďakujem.
premýšľam.
kde sú hranice ľudského zla a či vôbec existuje možnosť brániť sa mu.
len mi tu, prosím vás, nezačnite tárať o demokracii a slobode slova.

18.03.2022


Rajská zahrada Rajská zahrada Ernest Hemingway

ano, je to hrůza, ale nejspíš by toto sám Hem nikdy nezveřejnil. jenomže jak se něčeho zmocní dědicové, čím neschopnější jsou, tím víc z toho chtějí vytřískat. že autorovo renomé utrpí, je jim jedno, zajímají je jenom čísla prodejnosti - a jména táhnou.
Hem zemřel v roce 1961, tato blbost se objevila na pultech v roce 1986. to úplně stačí. kdyby se někdy někde objevil kufr s Hemovými juveniliemi, který se záhadně ztratil ve 20. letech, to bych si jeho obsah přečetl rád. ale toto vyhrabávání mrtvol je prostě hrůza, která nikomu neprospějě.

22.02.2022


Zničit Zničit Michel Houellebecq

no, keď to bude preklad od Ani Ostrihoňovej, nenechám si ho ujsť

01.02.2022


Zničit Zničit Michel Houellebecq

jenom doufám, že se objeví dříve než na konci října:)

31.01.2022


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

ano, siena, díky za návrat na zemi:). jak jsou dneska „spřízněná“ média zahlcena obrázky nejpohodovějšího karavanu v Česku, jak sympaticky na mě vyskakuje z každého šuplíku ona příjemná tvář s přirozeným strništěm... až cítím „ty motýle“ v útrobách (jasně, v mém případě to nejspíš motýle nad lány řepky nebudou:). jak nám virotik na Hradě zase začíná zvedat náladu neustálým trollingem nabývám dojmu, že se vlastně vůbec nic nezměnilo a neděje.
společnost prošpikovaná šmíráky, udavačy, bonzáky, podvodníky všeho druhu a denuncianty, kluby hejterů na všech možných portálech, zlovolné činy majitele atlasu hub a nade vše neutichající kampaň za báťušku gosudara na všech frontách...
v podstatě Tabery opravdu neřekl nic, co bychom nevěděli, pouze se tváříme, že to nic není, že se s tím stejně nic nedá dělat a „nějak bylo, nějak bude“. netuším, kde se to v našich lidech bere...

(já vím, jednou slovensky, jindy česky, za co mě vlastně máte chytit... ale nejspíš patřím do Evropy, protože rod mojí babičky je doložen do druhé poloviny 16. století na severní Moravě, rod mého táty zase přichází z Dubrovniku a má příměs slovenské krve, zato moje děti, to už je úplný guláš, ty mají v sobě i něco krve maďarské:) a raději to nerozvádím dál, protože to obohacování pokračuje skvělým tempem a netušenými směry:) takže se klidně vyjadřuji jak k českým, tak slovenským reáliím, protože v nich žiju a stále se považuji za dědice myšlenek Masaryka i Havla.)
ten technokratický póvl s inklinací k oportunizmu, levičáctví, nacionalismu a donašečství to je opravdu jedno velké nedorozumění, stejně jako hloupý pokus udělat tlustou čáru za minulostí, protože ona nás zase jednou dobíhá...

knížku jsem četl jedním dechem, myslím že v době vydání mohla sehrát celkem slušnou úlohu, ovšem pouze za předpokladu, že by čeští čtenáři – voliči volili číst něco, co jim otevře oči a nezůstali u toho, co jim spíš zvedá poklopec.
prostě, je to opět knížka, která by měla patřit k povinnému nebo aspoň doporučovanému čtení na středních školách. jenomže jak toho dosáhnout, když máme signálem pokrytou celou zemi a kromě atlasu hub ještě další žrouty času a invence, od kterých se prostě nedá odtrhnout, když si člověk nechce uříznout ostudu.

a tak mě napadá, co kdyby pan Tabery na tom atlasu hub vytvořil profil s názvem knížky a pomalu na něj pouštěl myšlenky v knížce nastřádané? nepřítele jde porazit jeho vlastními zbraněmi... snad...

(aby nebylo mým českým přátelům líto, my máme na Slovensku taky svého propagandistu, lidově zvaného vrchní hovnometčík. na jeho profilu se slézá přes 165 tisíc lidí, kteří cítí krev, ale v největší míře jsou to spíš chudáci a duševní mrzáci, kteří mají největší radost z toho, že se něco nepovede, nebo že zase proklouzl nějaký gauner. a zdá se, že se konečně našel člověk, nebo parta, která mu utne tipec. s klidem a argumenty podloženými fakty a zdroji se vydali do boje s hloupostí a zlobou - jak nás k tomu již dávno vyzýval nejenom Jan Werich ale i ten Šejkspír, slovensky Sasír. a i když tento boj lze stěží vyhrát, nesmíme v něm ustávat.)

takže, pane Tabery, jestli se to k vám donese, děkuji za vaši velkou malou knihu. a těším se na pokračování, i kdyby mělo přijít třeba až po deseti letech.

04.01.2022 5 z 5


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

tak toto musím najprv rozdýchať. a keď sa mi to všetko trochu usadí, napíšem viac.
v každom prípade by som si rád prečítal niečo ako pokračovanie, mohlo by sa to volať Ako dvaja bačovali až dobačovali... a čo ďalej

02.01.2022 5 z 5


Odpoledne křesťanství: Odvaha k proměně Odpoledne křesťanství: Odvaha k proměně Tomáš Halík

po tzv. komentáři, který jsem si přečetl mám ještě větší chuť se do nových úvah pana Halíka začíst. zkostnatělá bigotnost určitě nepomůže rozvoji církve.

29.12.2021


Dům Bernardy Albové Dům Bernardy Albové Federico García Lorca

Naias, dík, objednané:)

22.12.2021


Dům Bernardy Albové Dům Bernardy Albové Federico García Lorca

s radostí bych se do tohoto dramatu ponořil. ovšem, na Slovensku není knihkupec ani antikvariát, který by mi jej dovedl prodat a v Česku blázen trhknih se Slovenskem odmítá komunikovat - má k tomu své důvody, prý... už jenom proto bych jej poslal k šípku.
takže, když někdo máte doma tuto knihu, velmi rád ji koupím, samozřejmě, za slušnou sumu.
kdysi dávno jsem viděl zpracování v podání košického divadla, byla to hrůza hrůz... a právě proto bych si toto drama rád vychutnal v klidu.

20.12.2021


Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

no ano, zasmál jsem se. raději zticha, abych nerušil ostatní.
Corvus, neviem, či si čítal od Hema aj niečo iné. napríklad takých 49 poviedok, ktoré vyšli niekoľkokrát v češtine i slovenčine, v lepšom i horšom preklade. alebo Pohyblivý sviatok. od roku 2016 uplynulo strašne veľa času, možno si svoj názor zmenil alebo upravil, netuším.
Starec a more je extrémne minimalistická kniha, ktorá vyžaduje sústredenie a vhľad. čítať ju podobným štýlom ako konzumovať hamburger je zbytočné. to by iba - podobne ako ten junk food - preletela a vypadla z opačnej strany.
a najlepšie na tom je, že naozaj nie hocikto by dokázal takto a takýto príbeh napísať. cizelovať každé slovo, hľadať presný výraz, neustále sa vracať k tomu, ako znie konkrétne napísaná veta, odsek. kým Hem pustil túto knihu von, stihla by za ten čas Danielle Steel vyprodukovať 10 - 30 prepytujem ani neviem, ako jej aktivity nazvať. nie, nebrojím proti ľahkej spisbe, napokon, je to voľba každého človeka, čo si vyberie na prečítanie, ale - čo si z tvorby spomenutej extraslávnej autorky ľudia pamätajú? že jej knihy vyšli po celom svete v náklade, ktorý pomaly presahuje miliardu výtlačkov? že každý rok vyprodukuje 4 nové knihy? dokáže však toto kvantum vytlačeného papiera vyvážiť jednu stostranovú novelu, ktorá uviazne v každej hlave?
áno, Hem mal rád rum a všetko, čo tieklo. dokonca aj tú vodu - akurát tú nie v pohári, max. tak v podobe ľadu. ale kým sa dopracoval k takémuto stavu, mal za sebou 40 rokov písania. tak asi o tom, čo a ako napísať, niečo vedel.
pre mňa jednoduchý výber - radšej si prečítam 40 x Starca a more ako 40 výtvorov DS a podobných mašín na prachy.
a podobne napísané knihy? Muž, ktorý sadil stromy, Čajka Jonathan Livingstone, Malý princ... našlo by sa takých viac.

20.12.2021


Pláň Tortilla Pláň Tortilla John Steinbeck

karkoolka2210:
a v čom sú lepší tí, čo pre kariéru vraždia kamarátov, využívajú mamahotel do zblbnutia a neustále sa chrtia za... za čím vlastne? za štyristoročnou hypotékou na garzónku v Petržalke?
hrdinovia Tortilla Flat majú radi život, vychutnávajú si ho a nepremýšľajú o investičných fondoch, dôchodkových fondoch a nepotrebujú si rozvážať rite v drahých autách. vedia, že najväčšie dobrodružstvo ich môže stretnúť hneď za domom, ktorý obývajú tak trochu ilegálne. a čo človeku lepšie padne po celodennom leňošení ako pohár vína?
vieš sa preniesť do inej sféry?
to, čo do nás hustia reklamy a médiá nemá nič spoločné so životom a už vôbec nie s radosťou.
inak Steinbeck je veľmi dobrý a určite sa ti zapáči. normálne ho vyhľadaj, daj si Potulky s Charliem (český preklad je živší) alebo Túlavý autobus a potom sa vrhni na O myšiach a ľuďoch. to ti vyrazí dekel, určite.

27.11.2021


Smrt v rodině Smrt v rodině Karl Ove Knausgård

konicekbily, myslím, že by bylo lepší to zkusit. mě se taky do prvního dílu moc nechtělo, odolával jsem reklamě i volání knížky z regálu v knihovně. byla už dosti zaprášená, nikdo si ji nevšímal.
šlo to ztuha, ale stálo to za tu srandu. ani nevím, jestli jsem kdy přečetl delší dílo (snad Vojnu a mír, ale to jsem dosti flákal, to mě opravdu nebralo a byla to víc povinná jízda, než radost:)

08.11.2021


Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

helena8303,
tak jsem se ohlédl, abych zjistil, jak jsme se vlastně od Murakamiho dostali k problému, který nevyřešíme my dva:)
jak lehce sklouzne člověk úplně jinam, než chtěl...

uznávám, že vaše znalosti jsou rozsáhlé a asi bych svým náhodným hledáním faktů a argumentů nemohl konkurovat vaší vášni.

ať bychom se ale bavili jakkoliv dlouho, stejně mě nepřesvědčíte o mírumilovnosti a snášenlivosti islámu, nemluvě o schopnosti vnímat vývoj. jak jsem se ale při surfování dověděl, stejné problémy jako židovsko-křesťanská euroamerická kultura má i tradiční asijská budhistická kultura. o tom, jak se to vaří v Africe moc informací není a ty, co jsou, jsou víceméně neověřitelné, protože info z jednoho zdroje nestačí. teda aspoň pro mně. z toho mi plyne, že když jsou všichni špatní, jenom jeden je dobrý (i to jenom proto, že to o sobě tvrdí sám), musím si na toho jednoho dát sakramentský pozor.

přeji vám hodně radosti a hezké dny. bylo mi potěšením zkřížit s vámi slova.

02.11.2021 5 z 5


Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

helena8308,
takže například Židům se v arabských (islámských) zemích vedlo dobře? trochu jsem gúglil a hle:

„...S výjimkou oblasti historické Země Izrael žili Židé na území arabských států od babylonského zajetí (597 př. Kr.), tedy 2600 let. Po dobytí těchto zemí arabskými muslimy měli Židé spolu s křesťany a zaroastriány právní postavení dhimi. Jako takoví měli omezená práva, toleranci a ochranu za podmínky, že zaplatí zvláštní daň z hlavy (džizja), která je osvobozovala od vojenské služby i od platby Zakátu, dobročinné daně požadované od muslimů. Jako dhimi byli Židé vystaveni několika omezením, jejichž aplikace a krutost se lišila podle doby a místa: bydleli v oddělených ubikacích, museli nosit výrazné oblečení, museli se veřejně podřizovat muslimům, měli zákaz obracení na víru i zákaz sňatků s muslimy a měli omezený přístup k právním systémům. Někteří Židé občas získali vysoké funkce ve vládě, zejména jako vezíři a lékaři. Židovská společenství, stejně jako křesťanská, byla obvykle ustanovena jako poloautonomní subjekty, řízené svými vlastními právy a vedením, které neslo zodpovědnost za společenství vzhledem k muslimské vládě. V roce 1945 žilo v arabském světě až 900 000 Židů, V současnosti zůstalo v arabských zemí méně než 8000 Židů.“

to je opravdu krásný příklad toho, jaké rovnoprávné postavení měli Židé (a další entity) mezi mírumilovnými muslimy.
na rozdíl od těch hnusných utlačovatelů křesťanů, do kterých si velice oprávněně a s radostí kopne každý uvědomělý a roduvěrný Čech:). rozmáchne se, kopne si a když nabere energii, kopne si druhou nohou do Židů:). tak by mě zajímalo, čím se ve svém životě řídili předkové dnešních uvědomělých obyvatel Česka – antikřesťanů? byl to morální kodex budovatele komunismu? nebo ezoterické blábolení? nebo v letech 863 – 1620 (bitva na Bílé Hoře), případně 1781 (toleranční patent), případně 1918 (vznik ČSR) něco jako Čech neexistovalo a země byla plná poslušných otroků?

abyste mi rozuměla, nejde mi o omlouvání křesťanů a jejich náboženství. jenom chci, abychom se na všechny dívali stejným metrem. a myslím, že v tomto případě došlo k dosti výraznému zkreslení - vynášet do nebe musliny a zatracovat křesťany, to opravdu není košer.
v situaci, kdy křesťané nabízejí alternativu, přicházejí muslimové s příkazy, zákazy a tresty. (záměrně sem nezahrnuji historické záležitosti, protože to bychom tu krvavou řež nikdy neskončili). úplně stačí, že křesťanská Evropa (a Amerika) se například v otázkách práva neustále vyvíjí, na rozdíl od muslimských zemích, kde vládne neměnné a nezměnitelné právo šaría od 12. století (a aby to nebylo tak jednoduché, mezi hlavními větvemi islámu, mezi sunnity a šiíty jsou i v oblasti práva šaría dosti značné rozdíly). jak lze vést moderní společnost s právním základem z 12. století? máme zde aktuální příklad v podobě Afgánistánu. teď proběhla médii zpráva jako na zavolanou – ortodoxní islamisté, talibánci, postříleli svatebčany, protože si na svatební hostině dovolili zpívat a poslouchat hudbu, kterou islám zakazuje:)

a s těmi univerzitami to taky není tak úplně pravda. univerzita v Salamance je jedna z nejstarších – třetí nejstarší v Evropě a pátá nejstarší v civilizaci, která obývá Evropu a oblast Středozemního moře a Blízkého Východu. ty dvě první byly založeny v Egyptě a Maroku.

pokud jde o uvědomělost migrantů, nijak bych ji nepřeceňoval. největší část prchajících bojuje o holý život. a určitě jenom marginální menšina má jiné zájmy a z ní jenom stopové množství má vědomosti o historii a současnosti. většina uprchlíků neutíká za bohatstvím, ale za klidem, za životem beze strachu.

mohla byste podpořit nějakým relevantním zdrojem svoje tvrzení o tom, že Německo po válce vybudovali Turci?

hezký den!

01.11.2021 5 z 5


Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

helena8303,
nahrála jste mi na smeč.
a jak je tomu dneska?
ctíme si klasiky, i ty starověké.
a muslimové si vytírají prdel s celým světem.
(několik příkladů přináší třeba kniha Obecné dějiny ničení knih - https://www.databazeknih.cz/knihy/obecne-dejiny-niceni-knih-143209)
a hezky (teda v konečném vyznění příšerně) to ve své dystopii popsal i Houellebecq - https://www.databazeknih.cz/knihy/podvoleni-255415

žel, máte tam omyl, žádná pevná pravidla pro zlepšení života, ale pevná ruka a přísné tresty pro bezvěrce nebo jinověrce. a na výběr byly pouze dvě možnosti - buď přijmeš nové náboženství, nebo tvůj život ztratí cenu. rozhodni se ihned. nelze řešit odchodem jinam. to je celý islám...

a jak dělají islamisté své akvizice?
není to tak dávno, co do Etiopie přišli první pronásledovaní muslimové. tehdejší většinová křesťanská společnost je přijala, nabídla jim nejenom přístřeší, ale také práci a nevyhnutelnou materiální podporu, aby mohli slušně žít. a ejhle, přešlo několik desetiletí, z jednoprocentní menšiny islámistů se stala 99 % většina, která zakázala vyznávání křesťanství, zlikvidovala křesťanskou většinovou společnost a kdo tam chce přežít, musí se podřídit islámu.

a na závěr příklad z Belgie, kde můj známý dělá učitele. jak se tam pomalu překlápějí počty a na radnicích začíná vítězit nová krev dostávají starousedlíci, kteří všechny přijali s otevřenou náručí a se snahou pomoci jim slušně existovat, tedy dostávají rady, aby se přizpůsobili, nebo táhli. vskutku mírumilovná kultura...

takže zpátky k tomu začátku, kamže se to pohla jedna i druhá kultura?

31.10.2021 5 z 5


Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

helena8303,

Arabové byly v Jeruzalémě stejně cizorodý prvek jako křesťané.
o arabské mírumilovnosti by mohli mluvit generace Egypťanů.
Miku Waltariho mám rád, ale je rozdíl ve faktografii a fikci. i když je Sinuhet skvěle napsaný a uvěřitelný, je to pořád fikce, čerpající námět z historie. a myslím, že stejně tak je tomu i u zbylých Waltariho děl. co, samozřejmě, nijak nesnižuje jejich hodnotu.

souhlasím, bigoti jsou opravdu z toho nejhoršího, čím se naše civilizace prezentuje. stejně tak bigoti křesťanští, jako bigoti židovští, arabští, nebo marxističtí. mohli by si podat pracky. horší je, že bigoti jsou už z podstaty uřvaní a agresivní a slušná většina jim ustupuje, protože chce mít od nich svatý pokoj.

31.10.2021 5 z 5


Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

helena8308,
takže mi nezostáva, iba vám naozaj vrelo odporučiť spomínanú knihu o templároch:
https://www.databazeknih.cz/knihy/templari-fakta-a-myty-47193
určite sa v nej dozviete, ako vznikal majetok templárov, čo stálo v pozadí rozširovania moci tohto rádu a v neposlednom rade aj o tom, akú úlohu pri ich vzniku a najmä zániku hrali vtedajší pohlavári - od pápeža cez kráľov až po tých Arabov.
aj o tom, že Arabi sa zúrivosti, hrubosti, násiliu a surovosti nemuseli od nikoho učiť, pretože to mali zakódované už priamo vo svojom učení...
templári mali iné poslanie - v prvom rade mali zabezpečovať bezpečnosť pútnikov do svätého mesta. že boli skvelí stratégovia, vynikajúci diplomati a exkluzívni stavitelia im iba pomáhalo v prvotnej misii. že ich dnes ľudia vnímajú cez naivné povesti a prekrútené fakty svedčí skôr o našej snahe nevzdelávať sa a nevedieť a nie o ich údajne strašidelnej existencii:)

bolo to síce úplne mimo Murakamiho, ale snáď to prežijeme:)

napokon každá moc, ktorá sa chce udržať, skôr či neskôr siahne po násilí, čo je stopro začiatok jej konca.

btw - tých kvalitných kníh o temlároch je celý rad, určite však k nim nepatria sračky od dana browna ani dementnosti pseudovykladačov histórie slobodomurárov.

31.10.2021 5 z 5


Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

helena8303,
Arafat bol príklad. našlo by sa ich takých oveľa viac, sama uvádzate Begina. horšie je, že podivné ocenenia by sa našli aj v iných kategóriách. žiaľ, napriek tomu, že vieme, že svetská sláva je poľná tráva, stále sa ťahajú dlhé rady slávychtivých... väčšinou je to jediná ich charakteristika - chcú byť slávni, akurát nevedia, čím by oslnili (a preto sa im vymyslí superstar alebo podobná blbosť:)
(mimochodom, terorizmus nebol pre Arabov žiadna novinka. nedávno som čítal výbornú knihu o templároch. a to, ako sa mydlili kresťania a arabi, by vydalo na niekoľkoročnú serióznu päťhviezdičkovú produkciu holywoodu aj iných údov...)
celkom sa zabavím, keď Nobelovku dostane Gréta, čím bude greténizmus povýšený na oficiálnu ideológiu:) a potom už ma tá cena naozaj prestane zaujímať.

30.10.2021 5 z 5


Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

helena8303, souhlasím, Všecky krásy světa byly fajn. ale ten šok, když jsem napodruhé četl necenzurované vydání...:)
nahodila jste zajímavé téma - jak to bylo s ohlasem na Seifertovu Nobelovku, jestli někde zaznamenal úspěch v podobě překladu svých básní. zeptal jsem se strýce Gúgla a ten mi nabídl následující odkaz:
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/do-kolika-jazyku-poprip-kdo-bylo-prelozeno-dilo-jar-seiferta.
pro ty, co se jim nechce číst to celé, vybírám:
„Záznamy o překladech od roku 1976 naleznete prostřednictvím Indexu Translationum na adrese http://www.unesco.org/xtrans/ nebo na http://portal.unesco.org/culture/en/ev.phpURL_ID=7810&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html.
Zde jsme nalezli při zadání časového rozpětí 1976 - 2015 - 95 záznamů o překladech básní Jaroslava Seiferta...“
to není zase až tak málo. ovšem, nemluví se zde o rozsahu jednotlivých překladů a také o počtu jazyků, do kterých byl překládán.

myslím, že Nobelovka za politiku se začala udílet až v 80. letech, v 90. to nabralo obrátky a po roce 2000 už není o co stát. několikrát jsem se opravdu snažil dočíst do konce aspoň jedno dílo oceněného autora, ale nějak mi to nešlo. prostě, když dostal Nobelovku za mír Jásir Arafat, ztratila ta cena kredit.

přesto bych byl rád, kdyby ji konečně dostal i Murakami. na tom se zhodneme, že je to výjimečný autor a kdybych měl najít někoho podobného v Evropě, napadlo mi, že by dobrým laureátem byl i David Mitchell. žel, oba tito autoři nejsou dosti progresivní, málo levičáctí (to je slovo!:) a navíc, oba umějí psát. když jsem se teď podíval na laureáty Nobelovky po roce 2000... tak souhlasím maximálně s roky 2002, 2010 a 2019...

škoda. a taková dobrá cena to bývala...

30.10.2021 5 z 5


Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

souhlasím, že literatura není sport a žádný normální spisovatel se nezabývá tím, jestli dostane nějakou cenu, nebo ne.
beru to ovšem z pohledu čtenáře.
nevím, jestli jste se v posledních letech pokusil brodit tím blátem, co bylo otitulováno právě Nobel Prize. z mého pohledu je to výsměch literatury. od zapšklé Elfride Jelinek to jde s touto cenou prudce z kopce. stejně, jako s jinými oceněními.
a jako čtenář veterán si přeji, aby se vrátila úcta a honor všem cenám, které kdy kdo s těmi nejlepšími úmysly začal udílet (s výjimkou Leninovy ceny za literaturu:).

28.10.2021 5 z 5


Kafka na pobřeží Kafka na pobřeží Haruki Murakami

Kafka, kluk, co se mu říká vrána...
já bych to tak doslovně nebral.
kluk má přezdívku na počest Franze Kafky, jednoho z největších českých spisovatelů (i zde je posun, Kafka psal německy:), je to stejné, jako v divadle Járy Cimrmana - první Čech na severním pólu byl Němec...:).
kafka je pro běžné pozorovatele černý pták, podobně jako vrána. a kafka se hůř pamatuje, proto dochází k posunu i zde. kolik Japonců zná Kafku a nakonec i kavku obecnou (jak, mimochodem, zní oficiální jméno tohoto krásného ptáka)?

16.10.2021


Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

a z Nobelovky zase nic... Murakami nejspíš míří do Guinessovy knihy rekordů mezi nejdéle čekající kandidáty. holt, politická korektnost světem vládne a neštítí se zabíjet ani literaturu.

11.10.2021 5 z 5


Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Marie Kondo

tak si ještě přisadím.
opakované čtu výhrady a nesouhlas s tím, že bychom měli zbytečnosti vyhodit na skládku. ó, jak nelidské! přece všechno, co nepotřebujeme, můžeme ještě někomu darovat. někomu se to může hodit.
tak tohle je přesně ta falešná lidskost a pseudoangažovanost. nakoupíme, s prominutím, plnou prdel harampádí, které nám k ničemu není, po čase si to dovedeme dokonce přiznat, ale zbavit se toho, to už není jenom tak. co by všechny ty propagátory trvale udržitelného rozvoje, ekoteroristy a dejmevěcemdruhoušancisty, hipstery s osobním holičem, pardon, vlasovým mágem a v na míru šitých vypasovaných oblečcích, co by teda všechny tyhle podivné existence rozhodně přivedlo ke kolapsu je možnost, že bychom dovedli nahlas nejenom konstatovat, že něco nepotřebujeme, ale také se toho nahlas dovedeme zbavit. protože v současném konsumismu neobstojí argument, že kvalitní a poctivě udělané věci nelze jenom tak vyhodit, protože s kvalitou se v našich končinách setkáváme stejně často jako s poctivostí v politice.
navíc si nedovedeme položit ani tu nejjednodušší otázku, jestli všechno, co máme, opravdu potřebujeme. ale o tom už řeč byla.
takže pro mně je to jednoduché - nejmíň odpadu vznikne tím, že ho prostě nevytvořím. reklamu nevnímám a když něco opravdu potřebuji, tak předtím, než vyhodím peníze srovnávám. začíná to dokonce platit i o knihách:)

09.09.2021 4 z 5


Silicon Valley: Tísnivé údolí Silicon Valley: Tísnivé údolí Anna Wiener

no, takže přečíst si o podvodu nelze, asi nepřístupná reklama...

podvody se nevyhýbají opravdu nikomu a nikde. rozdíl je ale v tom, že někdo si na podvodě dlouhodobě staví kariéru a někdo si jím jednou a navždy poškodí pověst serióznosti. bezejmenné startupy tahají peníze z naivních lidí, kterým slibují, že vyřeší neřešitelné problémy. když to nevyjde, zavřeme krám, oklepeme se a založíme nový startup. pitomých nápadů jsou plné internety:) a teď by stálo za to zjistit, kolik vládních peněz (rozuměj peněz daňových poplatníků) vytáhli nepovedené startupy z pokladen států...

05.09.2021 4 z 5


Silicon Valley: Tísnivé údolí Silicon Valley: Tísnivé údolí Anna Wiener

jak už jsem to napsal vedle v komentáři, celá tato pseudokultura je nastavena jenom na tahání peněz z kapes naivních investorů. daruji vám stručný text z lidovek (určitě je to jenom přeloženo z američtiny, ale nechce se mi to hledat):

04.09.2021 4 z 5