PetulkaM PetulkaM přečtené 110

☰ menu

Pilíře země

Pilíře země 2001, Ken Follett

Úžasná kniha. Barvité vykreslení doby, stavebních postupů i charakteristika postav. Nyní se již mohu podívat na seriál a porovnat.


O mé rodině a jiné zvířeně

O mé rodině a jiné zvířeně 1986, Gerald Durrell

Laskavý humor, hřející paprsky středozemního slunce, vůně moře a jedna úžásná rodina - co člen to originál. Pohodová kniha.


Šikmý kostel 2

Šikmý kostel 2 2021, Karin Lednická

Přečteno jedním dechem. Ještě lepší, než první díl. Všem vřele doporučuji.


Vlak osamělého muže

Vlak osamělého muže 2018, Mika Waltari

Waltariho knihy mám moc ráda. Jak ty historické, tak ty realisticky syrové jako Plavovláska, Cizinec přichází nebo Město smutku a radosti. Ovšem Vlak osamělého muže je plný negace, deprese a pesimismu z pera mladého muže, který zrovna podniká cestu po Evropě. Toto psychické rozpoložení mi nesedí k cestování a poznávání nových končin. K dočtení knihy jsem se musela hodně nutit, ač je tenoučká. Pocity, které z ní mám? Myslím na komplikovaného, nudného, velice inteligentního a přemýšlivého mladíka, který si libuje v depresivních úvahách a při tom si připaluje jednu cigaretu od druhé a říkám si, jak asi působil na své okolí ten finský cestovatel, který z patra hleděl na ostatní národy a kultury, vyjma Maďarů???? Možná by byla kniha dobrá k psychologickému rozboru autora. Jinak za mě velké zklamání.... celý text


Krysař

Krysař 1972, Viktor Dyk

Krásná kniha, krásný jazyk. Ponurá, ale přesto poetičná. Mám tyto melodramatické knihy ráda.