Zuzikuk Zuzikuk komentáře u knih

☰ menu

Služka Služka Hana Lasicová

Náhodný výběr z knihovny mi nakonec udělal radost. Kniha je popisovaná z pohledu staré paní, vzpomínající na svůj život v mládí, kdy dělala služku v panském domě ve Vídni. Zajímavý pohled prosté venkovanky na tehdejší život a zvyklosti v souvislosti se dvěma válkami. Únavné a zbytečné mi připadají ty části, kde se stará paní lituje a smiřuje se s tím, že brzy zemře. Příběh má podle mě velký potenciál (moc zajímavého sama hlavní hrdinka moc nezažije), ale není skoro vůbec rozepsaný. Budilo to ve mě realitický dojem, jako by příběh opravdu vyprávěla nějaká stará paní. Bylo to čtivé a rychle to uteklo.

22.04.2024 3 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Ze začátku mě kniha příliš neoslovila. Děj byl chaotický, zvláštní až depresivní. Až se začátkem vyprávění o minulosti, která zapříčinila nepříjemnou přítomnost, se děj konečně dostává do tempa. Postupně se věci dávají do souvislostí a to jsem se pak nemohla od knihy skoro odtrhnout. Škoda, že závěr je napsaný jako z rychlíku Kniha byla dějem opravdu zajímavá, ale místy zbytečně zdlouhavá a nudná (jako vyprávění tety z vesnice, která přijela na návštěvu a vypráví o příbuzných). Ponaučení z knihy nulové. Ale zajímavé čtení na nedělní upršené odpoledne:-)

23.03.2024 3 z 5


Proč je bdělá pozornost lepší než čokoláda Proč je bdělá pozornost lepší než čokoláda David Michie

Kniha mě zaujala svým vtipným názven a propracovanou obálkou. Už na začátku čtení mě ale překvapilo, že kniha je poměrně nezáživná a autor se v ní často opakuje. Nevzdala jsem to a četla dál. Následně mi došlo, že se jedná spíše o knihu, která má sloužit jako motivace k praktikování meditace a bdělé pozornosti než cokolik jiného (hodně příkladů jak meditace pomáhá psychicky i fyzicky, že je to hotový zázrak a všelék...atd). Vzhledem k tomu, že mě nakopla ke každodenní meditaci si ty tři hvězdy skutečně zaslouží:)

22.10.2023 3 z 5


Poselství Tarotu Poselství Tarotu Renata Herber

Skvělá knížka a krásný tarot. Vhodný spíš pro začátečníky.

24.01.2020 4 z 5


Život s vysokou inteligencí Život s vysokou inteligencí Monika Stehlíková

Kniha, která mi změnila život.

16.06.2019 5 z 5


Pekáč buchet Pekáč buchet Kateřina Petrusová

Zajímavá a krátká knížka. Čistě odpočinkové čtení.

20.05.2019 4 z 5


Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Skvělá a napínavá kniha, až do posledních stránek jsem netušila kdo je vrah;-)

25.04.2019 4 z 5


Šílené výčitky Šílené výčitky Liane Moriarty

Kniha se na začátku tváří jako hrozné drama nebo krimi, ale postupně se příběh přetváří. Jak je psaný z pohledu více osob a vracením se do minulosti, není to vůbec nuda. Navíc je to už od začátku takové tajemné, že je člověk hrozně zvědavý o co tam vlastně jde. Už dlouho jsem se u knížky netěšila na další kapitolu tak jako u této.
Moje první kniha, co jsem si od této spisovatelky četla a její styl psaní se mi líbí. Zkusím si přečíst i další knihy.

13.04.2019 4 z 5


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Kniha je poměrně depresivní, ale dobře napsaná. Rozhodně je to hlubší čtení, ne žádná oddychovka.

19.03.2019 3 z 5


Píseň zimy Píseň zimy S. Jae-Jones

Nudný začátek, hlavní hrdinka s totálně nízkým sebevědomím, hrdina s rozdvojenou osobností. Spousta věcí nedávala smysl. Ale i tak se to dalo přečíst.

15.03.2019 2 z 5


Fangirl Fangirl Rainbow Rowell

Styl, kterým spisovatelka píše, jsem si oblíbila už u knihy Nedej se - čtivé, zajímavé, vtipné, ale zároveň podněcuje k přemýšlení. S hlavní hrdinkou jsem se hodně rychle ztotožnila a tak jsem každou situaci prožívala spolu s ní. Kniha nechává hodně prostoru pro vlastní fantazii. Proč například některé postavy jednaly tak jak jednaly, co je k tomu vedlo, jak to s nimi dopadlo? A to je na tom právě to hezké, že si o tom můžete přemýšlet sami - jako ve fanfikci:-)

20.02.2019 5 z 5


Nedej se Nedej se Rainbow Rowell

Příběh se rozjíždí ze začátku pomalu, ale pak nabere na obrátkách tak, až jsem se nemohla odtrhnout. Pro milovníka fantasy jasná volba.

26.01.2019 5 z 5


Mlhy Avalonu Mlhy Avalonu Marion Zimmer Bradley

Skvělá kniha plná akce a zvratů. Konečně kniha, která zachycuje dobu krále Artuše z nezaujatého pohledu. Popsané pohanské rituály a oslavy byly také přínosem, udělala jsem si díky tomu dobrý obrázek o vývoji pohanské tradice a její útlum s příchodem křesťanství. Moc dobrá kniha, smekám před autorkou.Škoda, že další díly této série již nejsou tak povedené jako tento.

12.01.2017 5 z 5


Keltská přírodní magie: Wicca Keltská přírodní magie: Wicca Scott Cunningham

Skvělá kniha, která obsahuje všechno základní - od prvních krůčků člověka na cestě wiccy až po popsání samotných pohanských svátků(sabatů). Pro mě moc příjemná kniha, autor začátečníkům otvírá oči a příjemnou formou je zve k hlubšímu poznání tohoto vědění.

01.09.2016 5 z 5


Protizánětlivá strava Protizánětlivá strava Jessica K. Black

Skvělá kniha pro všechny, kteří se zajímají o vliv stravy na naše zdraví. Autorka má velké zkušenosti jako naturopat, kniha tedy vychází z její osobní zkušenosti, což je podle mě dost sympatické a důvěryhodné. Obsahová část mi přijde vcelku krátká, větší je část s recepty, což mě bohužel moc nezaujalo, neboť autorka je američanka a její recepty jsou tím dost ovlivněny. Celkový systém stravování je velice zajímavý, ale pro někoho může být příliš radikální(pro mě ne:-).

04.07.2016 3 z 5


Knihovna duší Knihovna duší Ransom Riggs

Skvělá knížka, z celé série zlatý průměr. I tak byla čtivá, plná vysvětlení mnohých věcí, co byly nastíněné v prvním i druhém dílu. Zajímavé rozuzlení a perfektní konec. Ne vždy jsou knihy zakončeny tak přirozeně.

16.05.2016 4 z 5


Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Nejlepší kniha s vánoční tématikou vůbec. Nastavuje hodnoty, ukazuje že vánoce nejsou jen o dárcích a že máme být vděční za to, co máme a čeho si nevážíme. Mě to vždy připomene, co je v životě důležité - rodina, přátelé, radost ze života v každé situaci. Čtu si tuto knihu každý rok a nedám na ni dopustit.

25.10.2015


Jestli zůstanu Jestli zůstanu Gayle Forman

Hodně dobrá kniha, zajímavé a neobvyklé téma, filozofické vzpomínání na šťastnou rodinu. Chvilkami jsem měla na krajíčku, opravdu dojímavé, ale chybělo tomu "něco". Kniha mi přišla nezakončená, poslední stránky jsem si musela přečíst několikrát, abych je pořádně pochopila - proto jen 4 hvězdy...

21.08.2014 4 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Skvělé dílo - tajemné, energické, poutavé a čtivé. Přečetla jsem jedním dechem, což se mi už dlouhou dobu nestalo. Jistě, občas kniha spíše atmosferická, ale být plná akce, pak by to nebylo to pravé. Navíc kapka romantiky, to mi vždycky každou knížku přisladí...

18.08.2014 5 z 5


Sedm poselství Sedm poselství Jiří Hamerský

Kniha se dobře čte a je v ní mnoho dobrých postřehů, ale nic objevného ani zázračného. Je to přesně taková kniha, kterou přečtu, zamyslím se nad ní,ale už ji znovu neotevřu.

08.07.2014 3 z 5