ZůzaSomolka ZůzaSomolka komentáře u knih

☰ menu

Ikabog Ikabog J. K. Rowling (p)

No prý pohádka pro děti ... celou dobu, co jsem to četla, jsem přemýšlela, jak starým dětem bych to četla. Stylem psaní je to opravdu pohádka - pojmenování postav podle charakteru, všechny záměry jsou hned naplno řečeny. Ale není to žádné veselé čtení. Teda mě to bavilo, bylo to napínavé (člověk si pořád říkal, vždyť je to pohádka, tak kdy se to obrátí k dobrému), ale nedovedu si představit, že bych to četla svým dětem. Samotné mi z toho příběhu bylo úzko. Vím, že jsou názory, že dětem by neměla být zamlčovaná smrt a měly by jí být vystavovány, a příběh ukazuje, co může způsobit vysoké zdanění, jak komplikované jsou někdy vztahy a další věci ze života. Ale prostě si nedovedu představit, že dětem čtu něco tak neveselého a depresivního. Ještě si pamatuju, jak jsem jako malá reagovala na smrt v příbězích (a oni toho vlka zabili?) a jak se mi takové příběhy nelíbily. Je teda pravda, že jako čerstvě náctiletá jsem hltala Řadu nešťastných příhod a to také není veselé čtení.

22.04.2024 4 z 5


Kouzla na obzoru Kouzla na obzoru Tereza Janišová

Skvělé, skvělé a zase skvělé. Příběhy z tohodle vymyšleného světa se mi moc líbí, styl autorky mi sedí a je čtivý. Začátek mě teda tolik nechytl a byla jsem trochu rozmrzelá, že jsme opustili hrdinku z předešlé knihy. Ale jakmile se tam objevil Simeon, čtení jsem si vyloženě užívala.

22.04.2024 5 z 5


Zlaté enklávy Zlaté enklávy Naomi Novik

Tenhle dil me bavil ze vsech nejmin, ale i tak je plny napeti, zvratu a prekvapivych odhaleni. Jak uz jsme si v teto serii zvykli, nic neni tak, jak si hlavni hrdinka myslela. A to je na tom to zabavne. Cela serie se mi moc libila a jsem smutna, ze uz jsem to docetla.

02.04.2024 5 z 5


Čuprděda Čuprděda Paul McCartney

Abych začla pozitivně, musím říct, že knížka má moc hezké ilustrace a myšlenka na kouzelný kompas, který vás přenese kamkoli na světě, je skvělá (a moc se mi líbí kouzelná formule "Toč se střelko, tam a zpět, kouzelný je celý svět"). Ale příběh trochu pokulhává - je dost jednoduchý - pro malé děti (2-4 roky) mi to přijde v poho. Člověk to párkrát přečte, ale asi se k tomu nebude opakovaně vracet. Každopádně to patří do kategorie knih s velkými celostránkovými ilustracemi a jen trochou textu na každé stránce. Příběh hravě přečtete celý před spaním.

27.03.2024 4 z 5


Říkačky o botách a oblečení Říkačky o botách a oblečení Renata Škaloudová

Na každé stránce je jednoduchá veršovaná říkačka, kde je vynechaný název oblečení, který mají čtenáři za úkol doplnit podle ilustrace a rýmu. Některý jsou horší, ale některý pobaví ... a ta radost, když přijdete na to správné slovo. Tříleťáka to moc baví. Za mě velmi povedená knížka.

13.03.2024 5 z 5


Poslední absolvent Poslední absolvent Naomi Novik

Stále skvělé na 6 hvězdiček. Prostředí už není tak nelítostné, přesto o napětí není nouze. Bavilo mě to od prvního písmene po poslední tečku. VAROVÁNÍ: rozhodně se nepokoušejte číst tenhle díl, aniž by vám další ležel doma na poličce. Po prvním díle se pauza udělat dala (já vím, člověk byl zvědavý, ale dala). Po konci tohodle dílu si nebudete chtít dát pauzu ani na vyčůrání.

12.03.2024 5 z 5


Smrtící vzdělání Smrtící vzdělání Naomi Novik

Tahle kniha je droga. Chytla mě hned první větou a od té doby to chtělo sebeovládání, abych knihu vůbec odložila a nepřečetla ji najednou, asi jako u hlavní hrdinky, aby nepoužívala magii ničivým způsobem. Je to jedna z knih, které by si zasloužily 6. bonusovou hvězdičku v hodnocení. Ani chvíli se člověk nenudí, akce následuje za akcí, má to neuvěřitelný spád, žádná zbytečná výplň. Ale vlastně na to, jak je to nemilosrdné prostředí, tak to není nijak drastické, zas tolik lidí neumře. A i když je tam spousta nových termínů, fungování věcí apod., tak je to všechno příjemně dávkované postupně.

21.02.2024 5 z 5


Muunova dobrodružství: záhada ztracených snů Muunova dobrodružství: záhada ztracených snů Zuzana Žiaková

Celkem pěkná knížka pro malé čtenáře 3+ (pro menší jsou texty na stránce trochu dlouhé, a tudíž se málo mění obrázky, a i věty nejsou úplně krátké a strohé). Knihu pravděpodobně nepřečtete najednou a vydrží na několik večerů/čtení. Ke každé stránce textu náleží ilustrace, takže kniha je velmi vhodná pro děti, co chtějí koukat na obrázky. Ilustrace se mi moc líbí. Zároveň se mi i líbí myšlenka strážců snů a mystického prostředí Kosmu.

21.02.2024 5 z 5


Rok ve školce Rok ve školce Przemyslaw Liput

Už máme za sebou pár Roků někde ... Přijde mi, že tenhle typ knížek děti baví - hledají jednotlivé postavy ... každý má nějaký příběh. A každá ta kniha je něčím zvláštní a má svá specifika. Rok ve školce je milý, i když občas dá zabrat postavy rozlišit a najít ty správné (zvlášť, když 2x za rok mají maškarní, 1x jsou venku v zimním oblečení a s teplejším počasím změní oblečení :D). Má hezké ilustrace a věřím, že se kniha dá využít i k povídání o školce. Zatím nám teda přišel nejlepší Rok v pohádce, ale ani tenhle není špatný.

13.02.2024 5 z 5


Ve školce je prasátko Ve školce je prasátko Johanna Thydell

Jedna z publikací, která má zábavným příběhem přesvědčit děti, že chodit do školky je prima. Příběh je jednoduchý, za mě ničím úchvatný, ale ne úplně pitomý. Ilustrace se mi moc líbí. Ale tříleťák ... ten to chce číst pořád dokola a moc se mu to líbí. Je to ten typ knížky, kde je jeden příběh, který celý přečtete na jeden zátah před spaním a na každé stránce je velký obrázek - ideální pro malé děti, které vyžadují hodně obrázků.

13.02.2024 5 z 5


Introvertka chodí na terapii Introvertka chodí na terapii Deborah Tung

Kdybych měla psychické problémy, asi by mi kniha dala víc. Nicméně i tak jsou tam velmi přínosné myšlenky aplikovatelné pro všechny (dbej na odpočinek; když máš pocit, že to nezvládneš, vzpomeň si, kdy ses tak cítila naposled a vidíš, žes to zvládla apod.). Čte se to rychle, je to formou komiksu. Kniha má moc hezké ilustrace a vzbudila ve mě zájem si přečíst další komiksy od autorky.

13.02.2024 5 z 5


Arcižár Arcižár Eoin Colfer

Neurazí, nenadchne. Není tam žádná záhada, žádný milostný vztah. Naopak je tam spousta akce a celkem vtipný hlášky. Myslím, že je to čtení spíš pro kluky, ale i mě se to líbilo. Byla to pro mě příjemná oddechovka. Jen tam nebyl ten háček, kvůli kterému knihu člověk nemůže odložit. Ale v podstatě příběh i postavy jsou uvěřitelné, slova jsou pěkně volena a celkově se to čte dobře.

13.02.2024 4 z 5


Stínová hůlka Stínová hůlka Laurie Forest

(SPOILER) Laurie Forest ví, jak čtenáře připoutat. První třetina knihy pro mě byla jako droga, musela jsem se nutit knihu odložit a nečíst celou noc. Část, když byli Eloren a Lukas spolu mě tolik nebavila - ne že by to nebylo napínavé a člověk to nehltal, ale trochu mi vadí koncept libejme-se-abychom-premohli-nepratele. A úplný konec byl zas strhující a nutící hned zhltnout další díl, na který se těším. Líbí se mi i dějové linky vedlejších postav a doufám, že v dalším díle se o nich dozvíme víc. A to zakončení? Zklamalo by mě, kdyby to bylo jinak - celou dobu jsem v to doufala.

22.01.2024 4 z 5


Malíř vzpomínek Malíř vzpomínek Gwendolyn Womack

Supr kniha. Předčila moje očekávání. Našla jsem ji v sekci romantika/pro ženy, tak jsem čekala nějaký ultra zamilovaný příběh. Jako jo, láska, co trvá napříč staletími, to je romantika jako blázen, ale tenhle příběh má mnohem víc - záhadu, napětí, akci. Začátek mi přišel trochu rozvleklý a přemýšlela jsem, jestli jsem nesáhla vedle, ale postupně mě to uchvátilo a na konci jsem byla tak napnutá, že jsem to musela dočíst i ve dvě ráno. Líbí se mi ta myšlenka i zpracování.

28.12.2023 5 z 5


Žhavé léto: Hříšné povídky Žhavé léto: Hříšné povídky * antologie

Všichni jsou pohlední bruneti a románky prožívají rozvedení nebo podvedení. Jako by nešlo vymyslet nic jiného. Povídky mě moc neoslovily, i když jsem to dočetla až do konce. Bavily mě asi jenom tři. Nejlepší samozřejmě byla poslední Paulina Swist, která obsahovala i trochu napětí. Je pravda, že tenhle žánr moc nevyhledávám, ale byla jsem zvědavá a chtěla jsem trochu romantiky.

12.12.2023 1 z 5


Kam se poděl můj sexuální život? Kam se poděl můj sexuální život? Kristen Bailey

Kam se poděl můj sexuální život? Byl obětován na čtení této knihy. A nelituju. A teď vážně. Kniha se mi líbila a bavila mě. V hlavní postavě se musí zhlédnout snad každá matka vícero dětí. Ze začátku mě trochu mátla samomluva hlavní hrdinky, která v hlavě komentuje vše, co se kolem děje (jako my všechny holky) - nebylo to totiž odlišeno od normálního textu. Bavila bych se už jen u popisu běžných situací života se třemi dětmi, ale kniha má i zápletku a záhadu a obsahuje spoustu zvratů, takže je napínavá. A ačkoli není úplně tenká, zhltla jsem ji za chvíli. Doporučiji všem matkám, bezdětní asi moc neocení.

12.12.2023 4 z 5


Městečko Mamoko Městečko Mamoko Aleksandra Machowiak Mizielińska

Další dětská kniha, ke které jsem byla skeptická, ale předčila moje očekávání. Kniha čtenáře provází městečkem, kde žijí zvířata. Každé má nějaký svůj příběh, který lze sledovat na jednotlivých stránkách - některé překvapí či pobaví. Knížka se řadí mezi leporela bez textu, kde na dvojstraně je nějaký výjev z života postav a jednotlivé stránky na sebe navazují. U našeho tříleťáka velice oblábený typ knížek. Tím, že postavy jsou zvířata, jsou dobře rozlišitelná. Příběhy jsou zajímavé. Navíc každá dvoustrana je laděna do určité barvy.

12.12.2023 5 z 5


Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Mě se to líbilo. Na první pohled kniha o ničem, na druhý kniha o životě. Sledujeme zde rok několika postav, kterým se prostě děje život. Na začátku jsou nějaká novorooční předsevzetí a očekávání od nastávajícího roku, na konci vidíme, kam se posunuli a jak jim to dopadlo. Postavy jsou uvěřitelné a ke konci jsem sledovala jejich příběhy se zatajeným dechem.

03.12.2023 5 z 5


Aport, Fousku! Aport, Fousku! Ester Stará

Naprosto skvělé leporelo, které chytlo i mě. Příběh mě pobavil, líbí se mi práce s jazykem a použité výrazy. Pro tříleťáka jsou zas vtipná různá označení poplety. Je to rýmované, jednoduché, opakující se, takže snadno zapamatovatelné, a tak nemusíte "čtení" věnovat celou svou pozornost a zvládnete u toho třeba vařit.

08.11.2023 5 z 5


Rok na trhu Rok na trhu Jola Richter-Magnuszewska

Tak tenhle Rok nás moc nebavil. Osobně jsem se v ilustracích ztrácela - kdo je kdo, kde je a co dělá ... styl ilustrací mi vůbec nesedl. A ani ty příběhy mě moc neoslovily. Je to teda městský styl - co se děje v městě, městské příběhy. Měsíc za měsíce sledujeme příběhy postav. I tříleťák, který tyhle publikace má moc rád, to po pár dnech odložil a už ho to tolik nebavilo jako jiné knihy z této řady.

08.11.2023 2 z 5