Kouzla na obzoru

Kouzla na obzoru https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117061/bmid_erilian-kouzla-na-obzoru-117061.jpg 4 151 28

Erilian série

< 2. díl >

Život v čarodějném městě Erilian se zdá být až pohádkově idylický. Kiařina dcera Zia, mladá spisovatelka, rebelka a čarodějka v jedné osobě, tento názor nesdílí. Jedné letní noci se rozhodne vzít svůj osud do vlastních rukou a uteče z domu. Na palubě plachetnice Bílý delfín se vydá na jihovýchod, odhodlaná zažít senzační prázdniny a najít inspiraci pro svoji knihu. Netuší ale, že pluje vstříc velkým tajemstvím, která dlouhá léta spala za obzorem. Druhý díl čarodějné trilogie Erilian... celý text

janca6129
janca6129
13.07.2022 4 z 5

Tohle bylo moc příjemné čtení – a o dost vyzrálejší než jednička, co se týče stylu vyprávění.

Na rozdíl od Města čarodějů byla Kouzla na obzoru akčnější, protkané cizokrajnými vůněmi, kouzly i tvory a čtivější. Líbilo se mi, že nepokračují Kiařina dobrodružství, ale navazuje na ně její dcera.

Trochu rozpačitá jsem byla ze závěru, který na můj vkus působil až moc urychleně, a z korektury – ta bohužel pokulhávala i u prvního dílu.

Nicméně i tak se jedná o jedno z nejkrásnějších a nejpohádkovějších YA fantasy počinů, co jsem od našich autorů dosud četla. :)

Sandalkar
Sandalkar
16.12.2021 5 z 5

Mnohem vyzralejsi nez prvni dil. Pribeh slapal od sameho zacatku, Zia byla bezva a hlavne uveritelna (revolta vuci rodicum, drzkatost, jit do vseho naplno) a Simeon ji byl skvelym partakem nejen do do slovnich prestrelek.
Moc hezke, tesim se na zaverecny dil.


Jajiinka
Jajiinka
07.04.2021 4 z 5

(SPOILER) Hodnocení 3,5⭐/5⭐

Toto je má druhá audiokniha ze serie Erilian. Hana Drnovská se opravdu moc hezky poslouchá.

Na začátku příběhu se opět vracíme do města zvaném Erilian, které se zdá téměř idylické. Kiařina dcera Zia, je ovšem odpůrce tohoto názoru. Ona je totiž vlastně odpůrce všeho, co její rodiče řeknou. Ovšem její čarodějné schopnosti ji připadají málo dobrodružné, proto se chce vydat do světa a zažít pořádné dobrodružství o kterém by mohla psát. Potají se vydá na jihovýchod, ovšem opravdu nemá ani tušení, jak její výprava dopadne. Kdo Ziu provede novým světem, který postupně poznává a odhaluje? A jaké to pro ni bude mít důsledky?

V první řadě musím říct, že mě překvapilo, že série nepokračuje tam, kde skončila ale odehrává se cca po 18 letech z pohledu druhé generace. Velice mě zaujal nápad s cestováním mimo kouzelné město. Také se mi moc líbili nově použité stvoření a postavy, vodní víla, kraken a dokonce draci. Svět jako takový se mi moc líbí, propracovanost příběhu a jména postav jsou moc dobré. Klasické klišé, co se objevuje v knize, a dokonce sama hlavní postava na to naráží, mi nevadí… jsem romantická žena, mám ráda klišé. ???? Ovšem musím přiznat, že první díl se mi líbil více a také proto jsem se rozhodla pro takové hodnocení. Na konci knihy příběh vygradoval a stal se pro mě o dost zajímavější než v první půlce. Ta byla dle mě trochu nudnější a hlavně mě strašně iritovala právě hlavní postava – Zia, na mě je moc drzá a svéhlavá. Tak mi celkově v této sérii trochu vadí jednoduchost dialogu s neustálou dávkou ironie a vztekání se.
Každopádně jsem si příběh užila a mladší čtenáře určitě nadchne.

veriszv
veriszv
22.03.2021 5 z 5

Kouzla na obzoru jsou druhý, a jelikož jsem už slyšela všechny tři, tak můžu říct, že za mě i nejlepší, díl trilogie Erilian.
Druhý díl se mi nejvíc líbil proto, že mi Zia Arkandela byla prostě a jednoduše z celé rodiny nejsympatičtější. Taky mi přišel tento díl o dost akčnější a dýchala z nej vůně dálek.
Musím říct, že mi na této sérii trochu vadí, že mi přijde hrozně nezařaditelná, co se týče cílovky. Vůbec netuším, komu je primárně určená. Příběhem mi přijde spíše pro mladší, třeba kolem 12-13 let, na druhou stranu je tu spoustu narážek, které by mladší úplně číst nemuseli.
No... pokud budete chtít, najdete si tu spoustu věcí, které by vám mohly vadit. Já ale doporučuju se na to vykašlat a ten pohádkový příběh si prostě užít. Mě se díky němu opět podařilo odplout pryč od všech starostí. Svou jednoduchostí a lehkostí byl pro mě totiž v tuto dobu to pravé.
PS: Audioverze opět výborná!

ElikaS
ElikaS
18.03.2021 5 z 5

Ve druhém díle už jsem trochu věděla do čeho jdu a musím říct, že se mi po všech stránkách líbil víc než první! A první díl se mi líbil. I pro druhý díl platí, že se jedná o young adult fantazy pohádku.

Musím říct, že hned na začátku mě druhý díl překvapil a to nejen tím, že se odehrává o generaci později, ale i tím do jakých rodinných vztahů nás autorka uvedla. Za to jí přičítám plusové body, protože i když mě vývoj života postav mrzel, tak mi přišel uvěřitelný a navíc celkem originální.

Moc se mi líbilo Ziino cestování a objevování nových krajin, byť toho objevování mohlo být klidně ještě víc. Popis Ziiných cest se mi líbil, ze stránek úplně dýchalo dobrodružství a exotika. Hned bych někam jela :)

Ziu jsem si oblíbila a vůbec mi nevadilo, že byla dětsky naivní a zároveň rebelka. Simeon byl taky sympaťák a hrozně jsem si užívala Lyraze, který přece jen oproti minulému dílu dospěl (však by taky vzhledem k tomu jeho věku měl :-) )

V mnohém byla knížka předvídatelná, ale to už tak nějak u pohádek bývá, takže mi to ani nijak moc nevadilo, navíc na druhém díle je poznat, že se autorka trochu vypsala a dialogy mezi jednotlivými postavami jsou určitě lepší než v prvním díle.

Knížku doporučuji a už se těším, co nám autorka připravila v závěřečném díle.

mil
mil
29.10.2020 4 z 5

Tento druhý díl už mě tolik netěšil jako ten první, ale pořád je to skvělá fantasy.

Jass
Jass
22.04.2020 5 z 5

Vždycky zapomenu, jak mě tahle knížka zanechává neuspokojenou... Protože skončí a já chci aby ještě alespoň chvilku pokračovala. Protože nám představuje postavy, které jsem si zamilovala a já bych tak ráda viděla ještě o trošku delší úsek jejich cesty... Zia není líbivá hrdinka a mnoho jejích rysů je nesympatických. Nejsem zrovna rebelka, a tak se mi s ní nepodařilo sžít na "první dobrou", ale... když pochopíte proč... všechno do sebe zapadne. Obzvlášť se mi líbila výměna mezi Lyrazem a Ziou: "Proč jsi to nikomu neřekla?" "Nikdo se mě nezeptal." Vážně, to je... může se to zdát jako blbost, ale tohle je přesně ono. Nechci říkat víc, protože je to tak trochu spoiler, ale... prostě nádherně funkční charakter...
Navíc zase objevujeme víc z tohodle světa a autorka má tak úžasnou představivost a ukazuje nám další záplavu krásných detailů, jako v prvním díle... Ani si nejsem jistá, jakto že jsem si tak oblíbila Simeona, ale stalo se... a celý konec je sice trochu... příhodný, ale je mi to tak nějak jedno.
A také geniálně provedený forshadowing... předtím jsem těch zmínek asi nepochytila tolik, ale tentokrát jsem se prostě musela neustále smát, protože... Zio, ty sis o to prostě sama říkala XD (i když bych ocenila, kdyby to sama Zia na konci nereflektovala, to trochu uráželo moji inteligenci...)

pipa36
pipa36
08.11.2019 2 z 5

Tato kniha je takový zvláštní mix - něco mezi fantasy, sci-fi a sbírkou na sebe navazujících a přesto někdy nesouvisejících povídek. Po přečtení prvního dílu jsem se těšila na pokračování, ale to mě bohužel zklamalo. Místo pokračování příběhu hrdinů z první knihy se zde objevuje nová generace (dcera Kiary - Zia). Autorka se Ziu snažila stylizovat jako mladou roztomilou rebelující teenagerku, já ji však vnímala jako protivnou nánu a fracka na zabití. Z fantasy (pro mládež) toho v knize už moc nezbylo, i když se autorka "snažila" - hlavní hrdinka prožila románek (cituji "...vyspala jsem se...") se svým učitelem na střední škole (to jako fakt?), při první příležitosti své rebelie byla unesena do harému jakéhosi sultána, kterého se snažila přemluvit, aby ji neznásilňoval - vždyť je to přece gentleman (…), pak se sjela houbičkami při jakési oslavě svátku čehosi... Ne ne, toto nebylo fantasy ani náhodou, spíše sex, drogy, RnR.
Když to shrnu: hlavní hrdinka mi byla extra nesympatická, dialogy stále (stejně jako v prvním dílu) jednoduché a plytké, v příběhu z fantasy zůstaly snad jen jména a magie. Naopak zde přibyly výrazy, které do tohoto žánru opravdu nepatří, jako "klimatizace", "solární pohon", "navigace", "ty brďo" apod. Měla jsem opravdu velký problém knihu dočíst, na další díl se ani nechystám. Hodnotím 2* - jedna autorce za snahu, druhá je pro pana Vyorala za opět úžasné ilustrace, které byly bohužel to nejhezčí, co se na knize dalo najít.

Veruu95
Veruu95
07.12.2018 4 z 5

Super, i kdyz prvni díl se mi libil o neco vice. I tak ale moc pekne cteni s hromadou zajimavych napadu. :)

Barik05
Barik05
14.12.2017 5 z 5

Tento díl se mi líbí snad ještě víc než ten první, celou sérii mám moc ráda. Už se těším až si přečtu další díl.

Brunnetka
Brunnetka
24.06.2017 5 z 5

Prostě super!!!! Druhé díly většinou stojí za prd, ale tady mě to příjemně překvapilo :-)

any333
any333
15.05.2017 5 z 5

U téhle knihy jsem byla ráda, že nenechávám dostupné série nerozečtené, protože styl psaní autorky se u tohohle podstatné zlepšil a já si tenhle díl vychutnala víc než předchozí. Možná to bylo taky jiným pohledem na věc, protože ten Ziin přidrzlý se mi líbil víc než Kiařin. A taky jsem se tady setkala s něčím pro mě téměř neznámým, protože má trilogie v každém díle jiného vypravěče. Tohle je druhá autorka, u které to vidím.
Jihovýchodní země mi hodně připomněly již ty existující a já ráda poznávám cizokrajné zvyky a památky, takže třeba popisovaná architektura v Terketmeku nebo oslava bohyně na Kilaerazu se mi velmi líbily. Ze stránek na mě úplně dýchla ta exotická vůně dálek.
Co se týče hlavního záporáka, rozhodně bych ho v někom takovém nehledala. A taky mě trochu překvapilo, na co to Sarvelt útočil. Čekala jsem jiný ostrov, ale uznám, příliš jsem se tím nezaobírala.
A autorka udělala ještě jednu věc, co mě donutila se usmívat. Zia si sama stěžuje na svůj klišé život, takže by čtenář neměl nic namítat, když už si to myslí i postavy. Pár slovy, trefně vymyšlené.
Teď mě docela zajíma, kdo bude třetím vypravěčem. Nějaká Kiařina vnučka? Netuším. Avšak myslím, že se to bude odehrávat na ledových pláních.

pink_unicorn
pink_unicorn
21.07.2016 5 z 5

Super kniha, moc jsem si jí užila :-)

Lenny33
Lenny33
18.07.2016 5 z 5

Stejné pocity jako u 1. dílu - mohla bych v příběhu hledat nepřesnosti a "chyby", ale mě se tak neskutečně dobře četl a vtáhl mě do sebe, že jsem nad ničím jiným, než si ten příběh užít, nepřemýšlela. Skvělá kniha! Zia byla trochu svéhlavá a nezodpovědná, ale byla s ní sranda! Jediné čeho jsem na konci knihy litovala bylo, že nemohu číst dál a dál. 4,5*

Eslem
Eslem
02.02.2016 4 z 5

Na koberci i vzducholodí světem T. Janišové je svěžím a moderně pojatým fantastickým cestopisem a příjemným literárním překvapením. Mínusem jsou dost předvídatelné zvraty (a to jsem předchozí díl ani nečetla), ale nenapadá mě elegantnější způsob, jak do příběhu vpašovat oblíbená klišé a nebýt za telenovelistku, než ironicky promítnout Ziin posměšný seznam do jejího vlastního života. Když se pak vehementně rozčiluje, přejeme jí to a současně přivíráme oči nad tím, jak je nezodpovědná a pěkně nadrzlá (jen možná zbytečně trochu předčasně vyspělá).

Amy03
Amy03
01.11.2015

Super kniha lepší než první dil je vice akční a napinavější přiznam se že když jsem zjistila že kiara neskončila s Lirazem tak jsem si řekla když ne on tak to čist nebudu pak si přečetla konec a do dvou dnu kniha přečtena super čteni a lituju že jsem se nenechala překvapit

Arya26
Arya26
09.04.2015 5 z 5

Druhý díl je příjemným překvapením. Sice jsem odhadovala ,že tento díl bude dobrý ,ale Terezka se velmi zlepšila v psaní knih. Toto pokračování se mi líbilo víc ,protože bylo víc akční. Když jsem začala s čtením tak jsem šíleně polekala kvůli tomu ,že Kiara neskončila s Lyrazem a tak jsem četla, četla a četla ,protože jsem se musela dosoukat k části kdy se vysvětluje proč a co se stalo. Už od začátku jsem si stejně myslela že Zia je jeho dcera ,ale to není podstatné. Někteří říkají ,že nemají rádi Ziu. Upřímně mám ji ráda stejně asi jako její maminku Kiaru ,protože mi obě v určitých aspektech chování připomínají sebe samou. Se Ziou a Simeonem jsem se zaručeně nikdy nenudila :) .

Raven_Black
Raven_Black
05.12.2014 4 z 5

Čekala jsem něco lepšího. Děj byl v pohodě, ale charakter Zii jsem si zamilovala :D Trochu mi připomínal ten můj :DD Taková ta lehkovážnost, odvaha, rebelie i ten dobrodružný duch :D Nejvíce se mi líbilo, jak Zia ochutnala ty listy, houbičky nebo co to bylo (omlouvám se, že si to nepamatuji, knížku jsem četla už dávno) u toho ohně :D Ale pořád bych řekla, že byl ze všech dílů nejslabší :)

kaci9729
kaci9729
05.11.2014

Trochu mne zklamalo že nepokračoval příběh Kliary a Lyraze..... Taky by mne zajímalo co se stalo s Lyrazem? A proč náhle se tu objeví Deneriel??.... Škoda...

Bublushka
Bublushka
05.10.2014 4 z 5

Opravdu super kniha přesvědčující mě o tom, že s českými autory to není zas tak špatné. Myslela jsem si, že bude pokračovat příběh Kiary, která mi přirostla k srdci v prvním díle. Ale náhle se tu objevila její dcera Zia a mě se náhle nechtělo uvěřit, že její matka, náhle chladná je ta dříve fajn holka nechodící za dobrodružstvím daleko. A vyvstaly otázky co se stalo s Lyrazem. A tak jsem četla a četla a Zia mi brzo přirostla k srdci jako její maminka Kiara v předchozím díle. Potěšilo mě že Zia není na úplně typická kladná hrdinka, ale mírně zkažená dospívající dívka, která nemá k drzosti daleko. Možná jsem si proto oblíbila víc než Kiaru. A celou dobu jsme čekala až řekne tu památnou větu že její život je jedno velké klišé... a řekla to. Ano, kniha je dost předvídatelná a ten konec kdy byla největší akce se tak trochu odbil v jedné kapitole, když mohl mít větší prostor, ale to vlastně nevadilo, možná by jiný postup knize spíš uškodil. Kniha se mi četla moc dobře. Protože je to fakt něco skvělého a je vidět, že v Česku je stále plno talentovaných lidí. A byli tam draci...

Štítky knihy

draci kouzla mořeplavba cestování rozdílné kultury

Autorovy další knížky

Tereza Janišová
česká, 1989
2010  80%Město čarodějů
2019  76%Lvářka
2012  83%Kouzla na obzoru
2014  84%Střípky hvězd
2021  78%Gryf, který neuměl létat

Kniha Kouzla na obzoru je v

Právě čtených1x
Přečtených235x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených24x
Knihotéce105x
Chystám se číst50x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x