Město čarodějů

Město čarodějů https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56384/bmid_erilian-mesto-carodeju-mIb-56384.jpg 4 262 55

Erilian série

1. díl >

Erilian… starobylé město vystavěné z kamení, cihel a magie. Členem Velké rady se stanou jen ti nejlepší a nejváženější čarodějové. Někteří neváhají získat jedno ze zlatých křesel v Kruhovém sále i za cenu zločinu. To ale mladičká čarodějka Kiara zatím netuší. Studium na Univerzitě magických věd, tajemný cizinec s uhrančivým pohledem i nečekané odhalení vlastní minulosti… Nemalé sousto pro jednu sedmnáctiletou zrzku, které magie obrátí život vzhůru nohama. První díl čarodějné trilogie Erilian... celý text

evca7271
evca7271
22.02.2024 5 z 5

Tak tahle kniha neměla chybu,velice jsem si ji užila.

Knižní_Molka
Knižní_Molka
31.10.2023 5 z 5

hodnotim spise z nostalgie, ale tak pocit, ktery jste pri cteni meli v detstvi, nezmenite <3
ma to super harry potter vibe


ZůzaSomolka
ZůzaSomolka
05.02.2023 5 z 5

Boží! Boží! Boží! Příběh mě uchvátil od samého počátku a nemohla jsem se od něj odtrhnout. Má to všechno - tajemství, lásku, vztahy s přáteli, napětí. Jediný, s čím jsem se moc nemohla smířit, je věkový rozdíl hlavních postav.

Meg1
Meg1
25.07.2022 3 z 5

Průměrná fantasy, která se dobře čte. Je to fajn volba na dovolenou, ale že bych se od ní nemohla odtrhnout a proklínala každou vteřinu kdy nemohu obracet stránky, to říct zase nemůžu.

janca6129
janca6129
15.03.2022 2 z 5

Upřímně nevím, co si o knížce myslet. Pokud k ní budu přistupovat jako k prvotině a k "dětské", pohádkově laděné knížce (věkově bych to dala číst tak 12-13letým), možná bych o jednu hvězdičku přidala. Kouzelné prostředí města čarodějů, Univerzity i ztraceného města se mi moc líbilo, vytvořené reálie či školní předměty jakbysmet. Navíc se to hezky a rychle četlo - styl psaní byl velmi jednoduchý, což ale zároveň bylo tou největší slabinou celé knihy.

Víc u mě - bohužel - převládají negativa. Za úplně největší slabinu považuji dialogy. Ty byly snad všechny nepřirozené a dost usekané. Pak trochu nepochopitelné chování hlavní hrdinky - zaprvé mi nepřišla jako sedmnáctiletá, pro její mluvu a někdy i chování bych jí klidně pár let ubrala. A zadruhé, upřímně – to jí nepřišlo divné stýkat se s cizím chlapem, o kterém nic nevěděla? Který byl navíc minimálně o dekádu starší než ona?

Za další minus považuji překlepy, chybějící znaménka a zejména rychlé přechody v ději. Dost často mi to přišlo skokové a opět nepřirozené. Jako by se autorka snažila na krátké místo narvat co nejvíc zajímavých situací, bohužel to ale příliš nefungovalo.

Co se týká konce samotného, nepřekvapil. Tak nějak jsem to čekala. Nebylo to úplně zlé ukončení, spíš takové jakoby bez nápadu, bez gradace, ušité rychlou nití.

Nicméně jako celek to tak hrozné nebylo. Knížka má krásné ilustrace, krásný svět i zajímavý, pěkně popletený příběh. Věřím, že kdybych se k Erilianu dostala o pár let dřív, hodnotila bych ho lépe. Docela mám - i přes všechna zmíněná negativa - chuť si přečíst i další díly. :)

Sandalkar
Sandalkar
15.12.2021 4 z 5

Paradni fantasy pohadka, kterou si s chuti precte i dospely. Velmi kvituji, ze cely pribeh Kiary se vlezl do jedne knihy. Jen kroky postav nekdy az prilis jednoduche, rychle a bez velkych zaludnosti, ale pro cilovku 12-13 let asi to prave orechove.

bookworm_val
bookworm_val
19.08.2021 4 z 5

Už od dob, kdy jsem poprvé přečetla Harryho Pottera, mám velmi ráda fantasy ze školního prostředí, vyhledávám je a nijak se přitom nebráním ani českým autorům. V poslední době jsem objevila hned tři série českých autorek, které přivábily mou pozornost tím, že „nabízely“ studium na čarovné univerzitě. Dvě z nich mě nadchly, jedna bohužel zklamala.
Město čarodějů je v první řadě velmi příjemnou romancí mezi mladičkou studentkou a o cosi starším tajnůstkářským profesorem. Tento vztah je jádrem celé knihy na úkor nějaké větší akce, ale pravdou je, že mi to nijak nevadilo a vlastně mi stačilo Kiařinýma očima postupně poznávat celé město. Magická výuka mi hodně připomínala kouzlení v Harrym Potterovi, nepředstavovala tedy nic objevného, ale působila hezky povědomě. Ocenila jsem přítomnost i výběr různých kouzelných tvorů, a i tady mi bylo létání na gryfovi odněkud povědomé Pochválit musím krásné ilustrace, co mi naopak trochu vadilo, byl moderní styl městské mapy, který se vůbec nehodil k pergamenu a starobylému ukazateli světových stran.
Jediné, co knize z mého pohledu vyneslo jednu padlou hvězdu z pěti, byl prolog, kde autorka čtenáři vyzrazuje tajemství z Kiařiny minulosti, aby s ním později nepřekvapila nikoho s výjimkou své hrdinky (začátečnická chyba, kterou měl odpovědný redaktor vytknout a nechat opravit).

kvetinkovedny
kvetinkovedny
12.08.2021 3 z 5

2,5⭐/5
* Knihu na recenzi mi poskytla autorka v rámci jednorázové #spolupráce.

Na Erilian jsem se hrozně těšila. Nejen kvůli obecně pozitivním recenzím, ale i kvůli doporučení kamarádky, která knížku četla před lety a byla z ní nadšená. Díky tomu jsem myslela, že mě kniha nadchne, ale bohužel se tak nestalo.

Už na začátku nám příběh servíruje klasické klišé z fantasy knížek s mladými hrdiny – mladá čarodějka Kiara přichází tragicky o své rodiče. A aby toho nebylo málo, její nový poručník lord Tesian přichází též o syna, kterého údajně zavraždil jeho nejlepší přítel, Lyraz Perelian.

Zbytek knihy se odehrává o mnoho let později, kdy Kiara nastupuje na Univerzitu magických věd a řeší tak strasti spojené se studiem na vysoké škole. Mimo to potkává záhadného Lyraze Pereliana, ano, přesně toho, který byl před lety obviněn z vraždy syna lorda Tesiana, a začnou se spolu scházet.

A právě s tímto jsem měla dva velké problémy. Zaprvé, proč nám bylo hned na začátku příběhu řečeno něco, co hlavní hrdinka měla zjistit až na konci knihy? Jak nám může být pravděpodobný milostný zájem hlavní hrdinky sympatický, když od počátku tušíme, že může být vrah? A zadruhé, proč si sedmnáctiletá dívka myslí, že je rozumné stýkat se s někým cizím a nikomu, ale absolutně nikomu o tom nepovědět? Přitom to klidně mohla říct alespoň svojí nejlepší kamarádce. Vzhledem k tomu, že Erilian je fantasy pro middle grade čtenáře, mi tohle chování neskutečně vadilo.

Moc mi nesedl samotný styl psaní, který připomínal film (krátké scény, rychlé „střihy“). Ačkoliv knížka byla psána v ich-formě, hlavní hrdinka se příliš o vlastní myšlenky nedělila, což za mě byla škoda a nevyužití potenciálu formy. I přesto se však kniha četla dobře a rychle. Velmi se mi líbily pasáže, kdy se čtenář mohl nechat unášet vlastní fantazií, kouzelná atmosféra magické Univerzity a nápad s ukrytým městem. Navíc knížka je obohacena krásnou mapou a ilustracemi.

Celou dobu jsem předpokládala, že knížka ode mě získá tři hvězdičky, ale finále za mě bylo natolik nepovedené, že jsem musela další půlbod strhnout. Nečekala jsem, že vysvětlení bude takové, že z mé nejoblíbenější postavy se z ničeho nic vyklube sociopat, který všechno zosnoval a jen jedním rozhovorem dokázal navést dvě postavy k vraždě kvůli… čemu, proboha? Nevěřila jsem tomu, nedávalo mi to smysl a přišlo mi to neskutečně odfláknuté. Navíc Kiara ani jednou nebyla potrestána za svoji bláhovost, a proto si za mě ten happy end prostě nezasloužila.

Věřím, že kdybych knížku četla před lety, líbila by se mi o mnoho víc. Ale vzhledem k výše uvedeným důvodům vyšší než průměrné hodnocení jednoduše dát nemůžu.

Jelikož se jedná o autorčinu prvotinu, velmi ráda dám autorce druhou šanci, neboť u ní vidím velký potenciál. Doma na mě čeká její poslední kniha Lvářka a já se moc těším až porovnám, kam se autorka za roky psaní posunula.

calwen1633
calwen1633
05.05.2021 5 z 5

Tak to byla opravdu pecka.. konec opravdu nečekaný i ukápla slza což se mi u knih moc nestává, jdu číst hned druhý díl. Trošku mě to připomínalo HP, trošku Nikdyuš ale to je tím že tam dívka Kiarra chodí na magickou školu jinak to žádnou podobnost nemá. Doporučuji všem co mají rádi pořádné fantasy a i fanouškům již zmíněných knižních sérií :)

MartinaF
MartinaF
03.05.2021 5 z 5

Já tak hrozně nerada čtu knižní série. Buď je to totiž katastrofa a přijde mi pak zbytečné číst dál nebo je to tak skvělé, že musím číst další díly. Erilian patří do té druhé kategorie. Na to, že je to autorčina prvotina, byla kniha skvěle napsána. Pravda, začátek byl takový trochu rozpačitý, ale pak se to velice slibně rozjelo a vydrželo to až do závěru, ze kterého jsem se posadila na zadek (i když jsem takový konec trochu očekávala). Takže mi nezbývá nic jiného, než si půjčit zbývající dva díly.

veriszv
veriszv
22.03.2021 4 z 5

Fantasy s pohádkovým nádechem, to přesně je Erilian, a to přesně jsem právě teď potřebovala.
Kniha je primárně určena mladším čtenářkám, ale ráda občas po knize, primárně určené i jiné věkové skupině, sáhnu.
Příběh ani magický svět není nějak složitý, takže pokud hledáte nějakou náročnou fantasy, tohle vás asi nenadchne, tady se opravdu jedná spíš o tu pohádkovou notu, ale zase u toho dokonale vypnete.
Občas mě trochu zarazilo, že svět vypadá jako jen trochu poupravená současnost, ale jindy mi připadalo, že jsem zase o pár století zpátky. Některé dialogy byly trochu jednodušší a alespoň těch pár hlavních postav bych ráda poznala trochu víc do hloubky.
Nicméně i přes těchto pár věcí jsem si příběh moc užila a odpočinula si u něj.

ElikaS
ElikaS
18.03.2021 4 z 5

Knížka mě zaujala svou obálkou i anotací. Na druhou stranu jsem se trochu bála, že na knížku už budu moc stará. Ale když jsem ji viděla jako audioknihu a zrovnu neměla, co poslouchat, sáhla jsem právě po ní.

Musím říct, že ač jsem schopná poslouchat ledacos, chvíli mi trvalo než jsem si zvykla na interpretku, asi jsem už rozmlsaná :-) Taky se mi zdály zbytečně dlouhé hudební předěly. Každopádně jakmile jsem se dostala do příběhu, už jsem to moc nevnímala a užívala si děj.

Musím říct, že mě si Erilian rozhodně získal, je to taková milá oddechová pohádka s hromadou kouzel, sympatickými hlavními hrdiny, zajímavým světem a pěknou romantickou linkou. Samotný příběh je poměrně jednoduchý, nejsou tam žádné komplikované zápletky, ale zrovna se mi to trefilo do nálady a vůbec mi to nevadilo. Z toho důvodu bych knihu asi necharakterizovala jako fantazy, ale spíš jako pohádku. Hodně povedenou pohádku ve stylu young adult.

V hodnoceních knížky jsem viděla, že řadě lidem vadí věkový rozdíl mezi Kiarou a Lyrazem, to mi vůbec nevadilo, i když mi teda nepřišlo, že by se Lyraz na svůj věk choval. Takže to nijak zvlášť nevyniklo. Oba hlavní hrdinové byly fajn a bavily mě.

Jednoduchosti příběhu odpovídá i jednoduchý jazyk a dialogy. Určitě by to šlo více propracovat, ale to autorce odpouštím, protože jsem si u knížky fakt skvěle odpočinula.

Pokud hledáte knížku s fantastickým světem plnou kouzel s romantickou zápletkou a chcete se jen zasnít a nijak zvlášť o ní nepřemýšlet. Tady je.

gladya
gladya
07.03.2021 4 z 5

Vždycky, když si takovouhle knížku docela užívám, přemýšlím, jestli jsem mladá duchem nebo už senilním. Je mi totiž přinejmenší třikrát (možná i čtyřikrát), víc než dívenkám, pro které je knížka určena. Všechny výtky, které v komentářích zazněly, podepisuji. Boxas srovnává se Sextánkou, to je přesné. Jenže kdyby mi bylo 13 let, viděla bych to asi jinak.
Největší slabinou jsou asi dialogy, na těch by měla autorka v další tvorbě zapracovat.
Předvídatelnost (pro mě konec moc překvapivý nebyl), některá kliše, to všechno patří asi k žánru a počítala jsem s tím. A sympatické bylo občasné odlehčení, takové mrknutí autorky, že si je klišé vědoma a nemyslí to tak vážně. I tu inspiraci jinými knížkami odpouštím.

Hodnotím docela vysoko, protože se mi zdálo, že popsaný svět je docela zajímavý i ve srovnání s jinými a klidně i světoznámými fantasty pro náctileté. Pokud ovšem někdo srovnává s Harry Potterem, to je úplně jiná liga.

Takže milé dívenky, čtěte tuhle knížku a pěkně si to užijte. Jen si nemyslete, že čtete opravdovou LITERATURU. Ale v autorce vidím docela potenciál, určitě se ještě "vypíše". Výtky ať si vezme jako přátelské rady, které může využít při psaní dalších příběhů.
Posloucháno jako audiokniha.

téravokudlaná
téravokudlaná
10.02.2021

Trochu zamotaný příběh. V knížce je navíc u některých věcí strašně málo popisu, např. jak vypadá ta krystalka? Nejspíš je to něco jako mobilní telefon, ale vůbec nevím, jak je velká, jaký má tvar, jakou může mít barvu, když už jsem si myslela , že je to něco velkého, tak to najednou vyndala z malé kapci v plášti, a tak dál. Jinak je děj docela zajímavý a na konci trochu překvapující.

Jajiinka
Jajiinka
08.01.2021 4 z 5

Hodnocení 4⭐/5⭐

Byla to moje první audiokniha a musím říct, že mě to opravdu bavilo. Sice možná kdybych četla knihu vžijí se do příběhu ještě více ale velkou výhodou, když mi knihu někdo čte je pro mě, že si lehce zapamatuju jména postav. Což u této knihy je překvapující, protože jména jsou dost neobvyklé, ovšem do světa fantasy se náramně hodí. Takže velké plus k autorčině fantasii.

Příběh je odehrává ve městě jménem Erilian. Toto město vede Velká rada čarodějů, a je velkým úspěchem a nelehké se stát jejím členem. Někteří lidé, by obětovali mnohé, aby zaujmuli místo v radě. Sedmnáctiletá Kiara však o této skutečnosti nemá ani páru, a jediné co jí v životě trápí je její neschopnost v předmětu přeměňování pevných hmot. Je to studentka prvního ročníku na univerzitě magických věd. Nejenom, že všude kolem jsou kouzla ale Kiara potká svou životní lásku. Dozví se Kiara za jakých okolností zemřeli její rodiče? Zvládne předmět přeměňování pevných hmot? A kdo jí v tom pomůže?

Tento svět je báječný, trochu inspirovaný ale i tak povedený. Hned jsem si město zamilovala. Je skvělý fantasy příběh, který se mi moc dobře poslouchal. Jediné, co mi vadilo, a proto ubírám jednu hvězdu byla jednoduchost dialogu. Moc mi to k fantasy světu nesedělo. Řekla bych, že kniha je určena pro mladší čtenáře ale i tak jsem si ji užila. Mimochodem konec byl velmi zajímavý a překvapivý. ❤️
Těším se na další díl.

mil
mil
29.10.2020 5 z 5

Báječná fantasy, milé pohodové čtení. Hlavní hrdinové mi byli velmi sympatičtí.

Simik16
Simik16
10.10.2020 5 z 5

Moc mě mrzí některá zdejší hodnocení. Knihu jsem četla asi v 17 a byla jsem z toho unešená. Poté jsem knihu četla opět v 21 a opět mi moc líbila. Přijde mi to milá, čtivá, pěkná a pohádková. A určitě si ji hodlám přečíst znovu. Dle mého názoru autorka odvedla dobrou práci. Určitě doporučuji.

Zelený_Drak
Zelený_Drak
02.07.2020 1 z 5

Romantický fantasy příběh pro dívky do 15 let. Ve vyšším věku snad jedině v případě, že člověk dosud skoro nic nečetl a teprve začíná s fantasy. Laural tu třeba v roce 2014 napsala do komentáře opak. Ale Laural, (taky bez urážky) nepleteme se :) Přečtěte si knihu znovu až vám bude 2x tolik, co tehdy. Potom si povíme, jestli je kniha pro mladší věkové kategorie nebo ne.

Nechci knize vyčítat příliš nápadné inspirace, protože i když ten Hvězdný prach tam třeba vidím jako úplně jasný, nemusí to být pravda. To takové Dračí oči od Havlíčkové jsou čistá vykrádačka všeho možného. Vedle nich všechny případné nedostatečně maskované inspirace v tomto díle blednou.

Hanulenka9595 už to tu nakousla a já s ní musím souhlasit, připomíná to člověku dobu, kdy mu bylo 13 a psal knížku. Rozcházíme se ale v závěru, ten můj se shoduje spíš s tím toni-azovým. Tu knížku totiž podle mě rozhodně nikdy neměla autorka nikoho nechat oficiálně vydat. Protože má svoje kouzlo, ale dala by se používat jako ilustrativní příručka začátečnických chyb. Jako třeba:
1. Kiara je pubertální alter ego autorky. Je to evidentní i z ilustrací. Ovšem překvapuje mě, že zvládla Kiaru prodat publiku jako "obyčejnou", mně tedy z popisu přišlo, že má být nadprůměrně hezká, inteligentní i šikovná (což ale asi bude i autorka, minimálně to první rozhodně je).
2. Začátek je velmi okaté a málo záživné seznámení s reáliemi. Většina by se dala rozdělit na začátky jiných kapitol, kde s nimi bude dále pracováno. Nebo i zasunout do děje jako myšlenky a vzpomínky hrdinky.
3. Charaktery se chovají nepřiměřeně. Nevěřím jim.
4. Charaktery postrádají hlubší vrstvy.
5. Při popisu používání slov, která dávají jasně najevo, že autorka sama neví, jak to má vlastně vypadat.
6. Dialogy, které často působí jako kdyby se dítě snažilo dát dohromady, co by asi v té a té situaci dospělí řekli.
7. Velký prostor pro banální rozhovory a události, které ani nepřibližují hrdiny ani nemají vliv na děj.
8. Důležité údálosti se často odehrávají ve zkratce.
9. Kiara s Lyrazem prožívá milostné peripetie asi odpovídající Kiařině věku, ale rozhodně ne Lyrazovu a ne edukativní. Zkušenější autorka by nedala páru s tímto věkovým rozdílem do knihy pro mladé dívky první polibek, který sice možná vypadá na papíře romanticky, ale většině dospělých žen by u něj měla blikat červená kontrolka. A taky nevím, jestli je dobrý vzor pro mládež to, jak Kiara nikomu neříká, kde a s kým se schází.

Zkrátka toto patří spíš na blog nebo na Wattpad a určitě to neměla být první kniha, kterou jsem od Terezy Janišové přečetla, protože mě hodně odradila od dalších děl autorky. I pro to, že pro mě je to příliš růžová fantasy (růžová knihovna jako lehčí verze červené). Rozhodně bych ale od četby neodrazovala cílovou skupinu. I z komentářů je vidět, že ji příběh i zpracování oslovuje. Kdyby z toho tolik nekřičela prvotina napsaná v nácti a autorka byla vypsanější, zasloužilo by si to jako kniha pro větší děti a začínající puberťačky o hvězdičku víc.

pipa36
pipa36
30.10.2019 4 z 5

Knihu jsem asi před dvěma lety poslouchala s dětmi jako audiobook a ohodnotila ji 3 hvězdami. Příběh se mi i přes jednoduchost dialogů moc líbil, ovšem zpracování audioknihy nikoliv. Úvodní prolog namluvil svým úžasným hlasem p. Klem, ale zbytek knihy bohužel někdo jiný a rozhodně to nebylo "super".
Protože se mi kniha jako celek docela líbila, tak jsem se k ní vrátila - tentokrát jako četba. A výsledek? Výrazně lepší, než jako audiokniha. Ano, příběh i dialogy i nadále shledávám velmi jednoduchými, ale kniha je primárně určena pro děti okolo 12 let. I když souhlasím s názorem uvedeným níže, že do fantasy moderní mluva nepatří, své hodnocení zvyšuji na 4* a s velkými očekáváními se pouštím do dalšího dílu.

bin
bin
24.01.2019 odpad!

Bohuzel, cele mi to prislo jako slaby odvar Harryho Pottera riznuty bravickem.