Střípky hvězd

Střípky hvězd https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/197275/bmid_erilian-stripky-hvezd-197275.jpg 4 114 25

Erilian série

< 3. díl

Fínka se umí ohánět smyčcem i dýkami a v žilách jí koluje magie, stejně jako její matce Zie a babičce Kiaře. Přichází doba krátkých vlasů a krátkých sukní, v ulicích města Erilian jezdí tramvaje a čarodějové poslouchají jazz. Na dávné časy a legendy se skoro zapomnělo. Nikdo nemá tušení o chystané pomstě, o spolku Maskovaných gentlemanů ani o pěti hvězdách, které se na obloze pomalu ale jistě seskupují do jedinečné liniové konstelace. Závěrečný díl čarodějné trilogie Erilian... celý text

Hilda_
Hilda_
21.04.2022 4 z 5

Poslední díl za mě nejlepší, asi hlavně proto, že mi přišel nejvíc propracovaný. I stylem psaní mi to přišlo vyzrálejší, než předešlé dva díly. Jsem ráda, že jsem sérii nakonec dočetla celou.

Sandalkar
Sandalkar
17.12.2021 4 z 5

Latka hoodne vysoko, ale druhy dil s rebelkou Zio a Simeonem je mi stale nejmilejsi. Presto mic hezky vykresleno, zajimave napady (letvedi), prijemne cteni.

Moc se mi libil napad, věnovat kazdy dil jedne generaci, ti jsem zatim v tadne fantasy serii necetla...tak co ten novorozeny bratr, pani autorko? :-)


Jajiinka
Jajiinka
26.11.2021 4 z 5

Hodnocení 4⭐/5⭐

Opět parádní příběh tentokrát s Fínkou v hlavní roli. Musím říct, že z těch tří pokolení mi byla asi Fínka povahově nejpříjemnější. I když, teď už babičku Kiaru mám také moc ráda. Je to taková ta série, která se vám vryje do paměti. Poslední díl se mi moc líbil a zakončení bylo grandiózní, navíc hezky pospojovalo všechny příběhy a historii samotného Erilianu. Dílo bylo čtivé a napínavé, s magickými prvky a zvířaty.

Rozhodně tuto sérii doporučuji. ️

veriszv
veriszv
28.06.2021 4 z 5

Střípky hvězd jsou závěrem trilogie a pořád platí to stejné, je to milý, pohádkový a kouzelný příběh.
Tento díl mě bavil asi nejmíň, ale to je jen můj pocit. Nejvíc mě naopak bavil díl druhý v čele se Ziou. Celkově se mi série ale moc líbila, skvěle jsem si u ní odpočinula. A moc mě bavilo několika generační vyprávění.

ElikaS
ElikaS
03.04.2021 5 z 5

Sérii Erilian jsem si oblíbila a na závěrečný díl jsem se moc těšila. Miluju, když se v knížkách prolínají postavy z předchozích dílů a tady to bylo vzhledem k nápadu se třemi generacemi dotaženo k dokonalosti. Takže jsem si na celé knížce užívala nejvíc momenty, kde se vyskytovaly všechny generace pohromadě. Hrozně mě baví, jak se postavy v průběhu let i z pohledu jiných osob mění a vyvíjí a jak je vnímám jinak, než v “jejich knize”.

Bavil mě vztah mezi Fínkou a Orianem. Byli skvělí parťaci a líbilo se mi, jak sobě měli blízko. Stejně tak se mi moc líbil, jaký měl s Fínkou vztah Simeon. Naopak Edrik … No k němu jsem si cestu musela hledat. A zápletka s jeho rodinou mi přišla nejslabší ze všech knížek. A toto to začalo výborně - nápad s Piškvorkami, Můrami apod. byl parádní.

Celkově se mi knížka moc líbila a jako pohodovou, pohádkovou, romantickou oddechovku můžu jen doporučit.

kuky921
kuky921
14.04.2020 2 z 5

Bohužel mě knížka vůbec neoslovila. Plus má za mě jen obálka, ta je opravdu moc pěkná :-)

Veruu95
Veruu95
20.12.2018 3 z 5

Třetí díl, ačkoliv má nejhezčí obálku, mě už obsahově tolik nechytnul jako předchozí dva. Na příběhu mi pořád něco vadilo a s hlavní hrdinkou jsem se nedokázala pořádně sžít.

Indilwen
Indilwen
30.11.2018 5 z 5

Z této série mě rozhodně nejvíce bavil druhý díl. Vřele však doporučuji celou trilogii, je neuvěřiteně čtivá a po prvotních nejistých krůčcích prvního dílu vás do sebe velmi snadno vtáhne.

Barik05
Barik05
12.02.2018 5 z 5

Úplně skvělý konec, strašně se mi libí to jak se tam pořád objevují postavy z prvních dílů

any333
any333
20.09.2017 5 z 5

Tak, série o třech generacích je u konce. Nejenže se v tomhle díle objevily téměř všechny postavy z předchozích knih, ale zase jich spousta přibyla a mě to tak připadá jako vskutku nádherně promyšlené svazky, protože tamhleten se zná s tamtím a tak. A navíc, můžeme sledovat jejich vývoj(který mě u jednoho z Jinxiných kluků vážně překvapil).
Fínka mi byla sympatická, připadala mi jako takový přechodník mezi matkou a babičkou, ale i tak u mě bude pořád vést druhý díl se Ziou. A taky mě docela zaskočila ta skutečnost s Fínčiným strýcem, který byl jen o něco málo mladší než jeho neteř.
A jako v minulých dílech jsem i taky mnohdy při narážkách na jistou věc dostávala nezadržitelné záchvaty smíchu. To se prostě jinak nedalo.
Jen bych asi trochu víc rozvedla cestování po Ledovém kontinentu a závěrečný zvrat, protože chvilku to bylo takhle a než se člověk rozkoukal, dopadlo to nějak jinak. Ale jinak krásné čtení. A když se tak zamyslím, všechno docela dobře dopadlo, což je plus.

pink_unicorn
pink_unicorn
09.10.2016 5 z 5

Skvělá kniha, skvělý závěr série.

Lenny33
Lenny33
12.08.2016 5 z 5

Za mě trochu pomalejší začátek a cestování po Ledovém kontinentu bych více rozvedla. Ale pořád se jedná o úžasné čtení od kterého se nedá odtrhnout. Navíc Fínka mi byla ze všech tří hlavních hrdinek zdaleka nejsympatičtější. :) Ilustrace opět naprosto božské a skvěle doplnily děj knihy - kéž by jich bylo v knize ještě více! Uvítala bych další knihu z Erilianu nebo aspoň povídku ze života Fínky a Edrika. :) Doporučuji. 4,5*

Eslem
Eslem
24.02.2016 4 z 5

Tak by mě zajímalo, jestli dědičná ztráta panenství úderem patnácti let není nějaký autorčin rodinný vtip... :-) Závěrečné zvraty byly trochu skřípající a nakonec nám spadlo jedno velké klišé, aniž by se nad tím alergička Zia pozastavila (jo a taky ta svatba), ale jinak zase pěkné nápady (Piškvorky, trojúhelník, červi v kožiše a sněhových dunách...) a fajn počtení. Charakterní Edrik se s hubatou Fínkou pěkně doplňoval. Jen trošku škoda, že se necestovalo dřív a víc.

Arya26
Arya26
09.04.2015 4 z 5

Jak už jsem psala u předešlého dílu tak Terka je čím dál tím lepší a lepší. Třetí díl spojuje vše co jsem na předchozích dílech tolik zbožňovala škrobenou ale dobrosrdečnou Kiaru, nekonvenční ale milující Ziu, našeho ,,Tarzana´´ :-D Simeona a záhadného Lyraze zkrátka objevují se v něm postavy jak staré tak i nové. Autorka také přidala spoustu nových postav jak už jsem zmínila. Do nové generace patří Fínka ,která se umí ohánět jak smyčcem tak i dýkami , sukničkářský strýček Orian a hvězdička Merlia. Milovala jsem všechny jejich rodinné akce večeře a podobné akce ,kterých tam mohlo být víc . Naopak se mi nelíbila Fínka ,která mi byla vyloženě protivná a lezla mi na nervy kdyby byla trochu jiná ,tak bych měla z knihy daleko větší požitek . Další blbostí byla hra maskovaných gentlemanů ,kterou bych nazvala stupidní a nejvíc mě zaráží ,že i přes to ,že v ní přišel člověk o život tak se tato hra dále hrála. Kniha byla určitě zajímavá ,ale mě se líbila z celé série nejmíň. Na závěr bych chtěla napsat ,že se mi moc líbil nápad s ,,generačním´´ vyprávěním ,které Terezka použila a myslím si ,že právě díky tomu je Erilia tak dobrá a oblíbená kniha.

Raven_Black
Raven_Black
05.12.2014 5 z 5

Nejlepší z celé trilogie :D Trochu jsem doufala, že bude další díl, ale kamarádka si psala s autorkou a prý být nemá. Podle mě by měla aspoň napsat něco o té poslední generaci :D Jinak má kniha nejlepší děj, postavy a moc se mi líbí :D Jen škoda, že se Simeon nechal ostříhat :DD Fínka je úžasná ty housle jsou teda vážně drsný :D Vždycky jsem chtěla hrát na housle a teď lituji, že jsem nikdy nezačala (slyšela jsem, že hra na housle trvá až 4 roky, než se na pořádně naučíte) :D Edrik je divný jméno, ale též úžasná postava :DD Prostě: je to skvělá knížka a určitě s ji přečtěte :)

Bublushka
Bublushka
01.11.2014 4 z 5

Opět jsem nadšená. Spisovatelčin styl se tak skvěle čte. Už dlouho jsem se u knihy tak nebavila. Bylo to vtipné, nic nevyšlo vniveč a já se několikrát i zasmála. Celá povedená rodinka mě bavila, jsou tak skvělí, že bych chtěla aby byli mí známí. Vše bylo tak přirozené a milé a četlo se to jedna báseň. Fínka byla opravdu moc fajn, i když má favoritka je stále Zia, i tak mě Fínka bavila a fandila jsem jí. Jen je zvláštní náhle vidět Ziu jako mámu, když jsem předtím viděla svět jejíma dospívajícíma očima. Ale zůstala tak skvělá jaká byla pořád. Kniha mě opravdu bavila a já se u každé stránky usmívala. Tereza Janišová opravdu umí psát a tahle trilogie se jí povedla. Místy má pár chyb a vždy v každém díle je ta největší akce trochu odfláklá. Jen mi někdy vadilo až přehnané propojení s naším světem a Titanic v divadle byl sice vtipnej ale na mě trochu moc. Ale v jednou si nemůžu nešťournout- chybějícího "k" ve slově kuchyně, si všimnout mohla :D Ale i tak je to super čtení, hlavně díky bezvadným hrdinům a jejich "hlodům" . S knihou jsem strávila příjemných pár hodin- doporučuji.

Byxy123
Byxy123
23.10.2014 4 z 5

Knížka se mi četla dobře. Chvílema jsem nevěděla, kdo je s kým a kdo proti komu. Čtení rychle ubíhalo. :) Dojem mi jen trochu kazily občasné překlepy. :) Jinak dobrá knížka.

Sirius
Sirius
11.10.2014 4 z 5

Úžasná atmosféra, napsané lehkou a hravou rukou. Neuvěřitelné, jak se Tereza Janišová vypsala - Stříky hvězd jsou zatím její nejlepší knížkou.

katka_sin
katka_sin
06.09.2014 3 z 5

No, nevím. Přišlo mi, že prvních dvě stě stránek se nic nedělo, chvilkami jsem se i trochu nudila. Druhý díl byl mnohem akčnější. Ale konec se mi moc líbil, stejně jako krásné ilustrace.

lakme
lakme
12.08.2014 4 z 5

:D opravdu mě pobavilo vyprávění Fínky, které Titaniku jako z oka vypadlo. Ne opravdu se mi líbí, jak spisovatelka do kouzelného světa zakomponovává historky a kulturu z toho našeho. A čte se to úplně samo.

Štítky knihy

kouzla

Autorovy další knížky

Tereza Janišová
česká, 1989
2010  80%Město čarodějů
2019  76%Lvářka
2012  83%Kouzla na obzoru
2014  84%Střípky hvězd
2021  78%Gryf, který neuměl létat

Kniha Střípky hvězd je v

Právě čtených3x
Přečtených158x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených21x
Knihotéce94x
Chystám se číst57x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x