Zlaté enklávy

Zlaté enklávy https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520187/bmid_zlate-enklavy-2tx-520187.jpeg 4 108 24

Scholomance série

< 3. díl

Jediná věc, o které studenti Scholomancie nikdy nemluví, je to, co budou dělat, až se z ní dostanou ven. Takhle pokoušet osud a spřádat plány na jakoukoli budoucnost by mohl jen hlupák. Přesto o tom všichni tajně sní — o té nepravděpodobné, malé šanci, že přežijí a dostanou se ven za brány školy. Ovšem nakonec se to podaří jen málokomu. Galadriel Higginsové se však tento nemožný sen splnil a po čtyřech letech studia se vrátila do skutečného světa. Ještě nedávno by byla šťastná, protože ve svůj úspěch příliš nedoufala. Teď se však nemůže cítit hůř. Všechno se zvrtlo a ty, které zachránila, pravděpodobně čeká smrt v propukající válce. Takhle si El svůj návrat nepředstavovala. Ale vždycky může být ještě hůř. Sotva se ze spárů Scholomancie vysvobodila, musí se otočit na patě a vrátit se zpátky do jejích smrtících spárů.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Host
Originální název:

The Golden Enclaves , 2022


více info...

Přidat komentář

knizni.taurus
včera 4 z 5

Koukáte po nějaké propracované fantasy sérii, ve které budou ústřední postavy čarodějové? Tak vám můžu doporučit Scholomancii. Já si ji zamilovala.

K závěru jsem se chtěla dostat co nejdříve, protože předchozí díl končí velmi otevřeně. Jakmile jsem tedy měla možnost, rovnou jsem se do Zlatých enkláv pustila. Poslední díl působí ze začátku trochu ponuře (jako ono se není čemu divit… konec druhého dílu byl ), ale nebojte po pár kapitolách už je to jedna akce za druhou a nebudete chtít knihu odložit až do konce. Neustále budete cestovat do různých měst a enkláv. Díky tomu, že se dostáváme za zdi školy, tak příběh dokáže zase překvapit, je tady plno zvratů a WOW efektů. Kromě toho taky máme možnost se plně ponořit do základů celého magického světa.

V tomhle díle dostanete rozuzlení. Třeba to, na čem je postaven základ enkláv, jak se do světa dostávají chřtáni, jakou úlohu má v knihách Orion, v čem tkví ta velká moc Galadriel atd. Je to prostě propracované od A do Z a na konci se to všechno pěkně propojí.

Kromě Galadriel tady potkáváme i předchozí postavy, např. Liesel, či jiné bývalé spolužáky, což bylo fajn. Jen linka s Liesel mi v jednu chvíli přišla na sílu taková “moderní a k povaze Galadriel mi nesedla. A taky menší mínus tohoto posledního dílu byly zdlouhavější vnitřní monology hlavní hrdinky, které se v tu danou chvíli točily jen v kruhu a nikam nás neposouvaly. Jinak je ale postava Galadriel propracovaná tak do hloubky, že o ní víte skoro první a poslední - a přesto vás dokáže překvapit.

Suma sumárum: série stojí za přečtení, takže doufám, že jsem vás na čtení nalákala, nebo se na ni aspoň mrknete. Každý díl má něco do sebe a pokud máte rádi složité magické světy, tak si tady přijdete na své. :)

Za knihu a celou sérii děkuji nakladatelství HOST, které mi knihy zaslalo v rámci spolupráce. :)

ZůzaSomolka
02.04.2024 5 z 5

Tenhle dil me bavil ze vsech nejmin, ale i tak je plny napeti, zvratu a prekvapivych odhaleni. Jak uz jsme si v teto serii zvykli, nic neni tak, jak si hlavni hrdinka myslela. A to je na tom to zabavne. Cela serie se mi moc libila a jsem smutna, ze uz jsem to docetla.


Duchoslp
30.03.2024 4 z 5

Za mě to byla opravdu podařená série. Žádné umělecké dílo, ale knížka která má všeho tak akorát. Magie, láska a obrovská vůle nenechat se udolat předem daným osudem. Příjemné počteníčko ne jen pro náctileté

veriszv
20.03.2024 4 z 5

Zakončení série Scholomance bylo skvělý!
Všechny linky uzavřeny, všechno do sebe skvěle zapadlo, a navíc jsme se tentokrát podívali za zdi školy, což bylo osvěžující.
Ač mě totiž systém školy, která požírá své vlastní studenty fakt bavil, protože to bylo neskutečně originální, jsem ráda, že jsme mohli v posledním díle nahlédnout do magického systému jako celku.
Pokud vám seděly předchozí díly, nezklame vás ani ten poslední. Hlavní hrdinka je sice někdy trochu moc ukecaná (v myšlenkách), ale i tak děj neměl hluchá místa, mělo to spád a napětí a bavilo mě to od začátku do konce. Co víc si přát?
Zkrátka skvělý a celou sérii určitě moc doporučuju!

parvitas
18.03.2024 4 z 5

Keďže ma nejakým spôsobom seklo, jediná aktivita, ktorú som včera zvládala bez bolestí, bolo čítanie.
Zlaté enklávy som si chcela šetriť, ale nešlo to. Dej letel veľmi rýchlo, a tak ako El prežila Scholomanciu, nestihla si ani vydýchnuť, že je von zo školy, či trúchliť za Orionom, hnevať sa na zvyšok sveta, už bola zase na cestách, kde bolo treba zachrániť ďalšie mesto. Postupne zistila, za akých príšerných podmienok enklávy vznikajú, a aj prečo sú tak výnimočné zlaté, ktoré túžili vytvoriť ešte jej rodičia. Splnenie proroctva nejde vždy priamočiaro. Aj tu bolo potrebné veľa obetavosti, priateľstva a - ako vždy - many. Ku koncu som aj slzu vyronila, tak som sa ponorila do deja, že mi aj bolo ľúto, že sa to skončilo. Cesta do pekla býva vyznačená najlepšími úmyslami, stačí sa raz odkloniť a využiť cudziu bolesť, obetovať toho najlepšieho a na takomto zhnitom základe začat stavať? To Galadriel s priateľmi nedopustila a som jej vďačná za vytrvalosť, s akou pácha dobro.
Najviac sa mi páčili tie najstaršie časti miest, enkláv, kde sa prelínala realita v priestore a v kombinácii s časom to až tak nakoniec nevyzeralo úplne reálne. Ak by to sfilmovali, bolo by to náročne preniesť na plátno, ale stálo by to za pokus. Každopádne, táto séria stojí za prečítanie.

eva-lupen
13.03.2024 5 z 5

Tak to byl super závěr! Všechno do sebe krásně zapadlo a logika v tom tedy musela být, protože spousta věcí mi docvakla dřív, než to tam bylo odhaleno. :-) Všechny knihy autorky stojí za přečtení, i když je každá kniha/série úplně jiná.

Kudík
09.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Po konci přechozí části jsem se rovnou vrhla na závěr této trilogie, a již od prvního dílu jsem měla tucha, že sudba prababičky Deepthi bude skrývat zakopaného psa, a také kniha "Sútry zlatého kamene" a chřtáni budou mít větší význam. Po dočtení mohu konstatovat, že v tomto jsem se nespletla, ale i tak je zde dost překvapení a odhalení, hlavně co se základních kamenů enkláv týče, a také tajemství ohledně Oriona a NY. S ohledem na ostatní vedlejší postavy mě překvapilo, že se zde Chloe v podstatě pouze mihla, a např. Magnus na budku nedostal vůbec. :) Nejbližší přítelkyně El však chybět nemohly, jen se mi nezamlouvala vsuvka s Liesel. K nátuře El mi to nesedělo a bylo to spíš jako moderní trend, který do děje nezapadal.
Překvapením pro mě byla hlavně předposlední kapitola, kdy jsem část četla raději dvakrát, protože mi drobná souvislost evidentně uniká, ale každopádně jsem za tento závěr ráda. Do Scholomancie se jednou ráda vrátím, a to nejen k láskyplným projevům El vůči Orionovi :), ale hlavně odvaze a odhodlání, které projevila a autorčině propracovanosti děje.

Bryel
28.02.2024 3 z 5

Kdykoli jsem se na něj podívala, pořád mi to přišlo neuvěřitelné. Taky jsem neztratila ani trošičku té vášnivé touhy mlátit ho po hlavě velkým klackem, a to rozhodně byla známka pravé lásky.
„Ty pitomče zatracená, já bych tě zabila.“

Pro mě byl třetí díl série tím nejslabším, jakoby příběh mimo zdi Scholomancie ztratil jiskru. Čarodějka masové destrukce na honbě za celosvětovou záchranou enklav.
Tentokrát musím říct, že mě ten rozvleklý, popisný styl vyprávění místy nudil a často se opakovaly stejně termíny a vysvětlování. Stejně jako násilně tlačené sblížení s Liesel mi přišlo nadbytečné.
Příběh obsahuje zajímavé zvraty a rozuzlení, spoustu zábavných momentů a obratů hlavní hrdinky, jen to na mě jako celek úplně nezafungovalo.

zatoulane_knihy
25.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Za mě je rozhodně třetí díl nejlepší!! Pokud této sérii dáte šanci rozhodně neuděláte špatně. Na první pohled se série nezdá, ale je to úžasné čtení. Tento díl mě totálně dostal. Člověk si už myslel že ví kam to půjde a jak to bude pokračovat, ale autorka vas překvapí. V tomhle díle jsem snad cítila tolik rozdílných emocí. Posledních pár kapitol jsem se opravdu bála číst, protože tohle bylo nečekaný. Tím že první dva díly poznáváme čím dál víc vedlejších postav a budemeje si mi k nim nějaké vztahy a postoje, no a díky nim vás třetí díl dostane. Rozhodně doporučuji tuto sérii číst hned za sebou, pokud vám to půjde. Člověk pak chápe čím dál víc věcí, které nedávali smysl v předešlých dílech. Určitě tato série je jak pro začínající čtenáře, tak pro ty kteří chtějí změnu od klasického fantasy. A ty ilustrace?? To snad není potřeba komentovat. Za mě to je rozhodně 5 z 5 .

Njangu
23.02.2024 3 z 5

Tak nevím. Začátek tohohle dílů byl fajn, ale asi mně neseděl styl psaní. Za mě průměrný příběh.
Docela mně vadilo, jak El neustále opakovala, že ona není špatná, že nikdy špatná nebude. Pořád se opakovaly stejné termíny. Věty občas zbytečně dlouhé a ztrácelo to tím dynamiku děje.
Jinak to bylo zajímavé, potenciál to mělo, ale zkazil to, myslím ten styl psaní.

kuruteku
08.02.2024 5 z 5

Zajímavé. Asi konečný díl série. A hodně mi to připomínalo Klíčotepce. Asi uzrála doba pro takové hrdinky a takové příběhy. Příběhy o tom, že za všechno se nějak platí, že nic není, jak by mělo být a že odvaha, upřímnost, neochota ke kompromisům a láska mohou zachránit svět. Co začínalo jako boj o přežití v jedné prapodivné čarodějnické škole, skončilo v "reálném" světě snahou začít jinak a lépe, protože čarodějnický svět měl ve svém jádru hodně temného a odpudivého. A další outsiderce se podařilo svým postojem získat podporu těch, co pochopili.

virgo_books
08.02.2024 4 z 5

Třetí a zároveň závěrečný díl série Scholomancie je konečně tady.

S tím, jak skončila dvojka, jsem jo prostě nutně potřebovala. Musím ale říct, že jsem asi čekala malinko víc.

Znovu tam bylo spoustu zvratů, magie a má oblíbená romantická linka, ale bohužel mi tam chyběla taková ta třešnička na dortu.

I přesto to ale bylo skvělé zakončení, které jsem si užila, a pokud máte rádi dark academy fantasy knihy, tak tuhle sérii rozhodně nesmíte minout.

Za knihu děkuji nakladatelství Host.

maruschka
25.01.2024 5 z 5

Stejně jako oba předchozí díly trošku ukecané, ale mně ty Eliny úvahy i všechno detailní vysvětlování prostě sedlo. Na co jsem trochu stará, je ta přepálená edukace - přežíráním zabíjíte vlastní děti, blahobyt postavený na utrpení někoho jiného prostě není omluvitelný atd. (samozřejmě, že to tak je, ale tady to bylo hodně doslovné). Ale zas pro děcka asi cajk. Jinak spousta překvapení, spousta ozubených koleček, která do sebe naprosto nečekaně zapadla a taky nějaký ten skutečný zloun, to já ráda.

VeruFreckles
21.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Série se mi líbila, nicméně mi třetí díl přišel nejslabší. Jako by to celé mimo zdi Scholomancie už tak dobře nefungovalo. Neustálé přelítávání mezi kontinenty a vysvětlování magických principů. Pak taky ten zmiňovaný, na sílu tlačený LGBTQ+ vztah. Trochu jsem se musela nutit to dočíst, což nikdy není velká pochvala. I tak jsem ale ráda, že jsem si sérii dala.

SBH
19.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Půjdu tak trochu proti proudu. Nemyslím, že by tento díl byl nejlepší ze všech, skoro si troufám tvrdit, že kvalita série má sestupnou tendenci, i když velmi zvolna.
Plusy (tohoto dílu) jsou evidentní, i když v případě této autorky naprosto očekávané. Je to chytré a do posledního detailu promyšlené. Vyřeší se všechny záhady z předchozích dílů, ačkoli jsem se nemohla ubránit pocitu určitého nastavování. No a naprostá třešinka na dortu je záležitost, kterou například v tvorbě L. Taylor bolestně postrádám – když už si autorka vymyslí fakt smrtící překážku, má zároveň v ruce i řešení, i kdyby mělo být bolestné.
Bylo to napsáno čtivě, to bezpochyby, ačkoli poměrně svižný děj zpomalovaly úmorné pasáže úvah a filosofování. Chápu, proč byly potřebné, vysvětlily spoustu okolností, ale byly ukecané a rozvláčné a jak to jindy nedělám, tady bych doporučovala významné proškrtání. Určité věci se opakovaly pořád dokola, aby si jich nedůvtipní čtenáři všimli, ačkoli pobrat takovou nálož úvah by podobní uživatelé těžko zvládli.
Přečetla jsem jedním dechem, Galadriel je hrdinka podle mého gusta, zásadová, nedokonalá, vznětlivá, milující. Souhlasím s tím, že vztah k Liesel podlehl módní vlně „všichni jsme LGBT+, a pokud ne, tak platí pravidlo č. 1“, obyčejné přátelství by mi totiž v tomto případě úplně stačilo. V závěru knihy se na scéně objevily všechny figurky, které se v předchozích dílech na stránkách jenom mihly, zase podle mého úlitba nějakému obskurnímu anglosaskému pravidlu tvůrčího psaní. Prostě partička ze Scholomancie vyřeší vše a basta.
Způsob tvorby enkláv byl ohavný, ale těžko bych mohla tvrdit, že přístup čarodějnické komunity k záležitosti byl odtržený od reality. Když už se někdo dostane na vrchol jakéhokoli společenství, obvykle, oprava – vždy se jedná o osobu s mizerným charakterem. Navíc tady narážím na druhou výtku, kterou vůči sérii mám – proboha proč? Proč si museli čarodějové půjčovat prostor z prázdnoty? Na Zemi ho snad není dost? Nestačilo by se tedy – se všemi svými schopnostmi – přestěhovat na jinou planetu? Mars dobrej, ne?
Asi víc hudrám, než si kniha zaslouží. Námětů k přemýšlení poskytla přehršel, postavy byly barevné a uvěřitelné (a ano, mnohdy nereálně duhové), nad dialogy jsem se bavila, děj uháněl svižně kupředu a nebyly v něm žádné zbytečné a slepé odbočky. Systém magie a vůbec celý zlomyslný čarodějnický svět byl vystavěn důkladně a nezvykle. Celá série významně ční nad běžnou úrovní žánru. Akorát to sladké chvění, které signalizuje něco jako lásku, se tentokrát nedostavilo.
Bez ohledu na výtky vřele doporučuji.

Alíša236
18.01.2024 5 z 5

Perfektní završení série. (Jsem moc ráda, že jsou jen tři díly a doufám, že u toho autorka zůstane) Naprosto uvěřitelný svět, vztahy, osobitá hrdinka, která je tolik jiná, než mnoho hlavních hrdinů fantasy literatury. Čtení mě neskutečně bavilo a doporučuji kudy chodím.

LiliDarknight
15.01.2024 4 z 5

Spisovateľka Naomi Noviková sa poslednýkrát vracia do svojho smrteľne nebezpečného sveta mágie. Kulisy sa oproti prvým dvom dielom zmenili. V knihách Smrtící vzdělání a Poslední absolvent mal čitateľ možnosť vidieť len to, čo sa deje za stenami magickej internátnej školy. Hoci plnej malefikárií s vražednými úmyslami, aj tu však predsa len platili presne určené pravidlá.

Vonkajší svet sme spoznávali prostredníctvom spomienok a myšlienok hlavnej hrdinky. El sa však od prvej strany prejavovala ako nanajvýš nedôveryhodný rozprávač. Preskakovala z témy do témy. Napriek tomu boli jej myšlienkové pochody občas aj informatívne, aj keď chaotické.

Práve to je dôvod, prečo je sledovanie dejovej línie také náročné. Podobne aj určenie toho, čo presne je zámerom rozprávania. Táto úloha je o to náročnejšia, že sa postavy presunuli do sveta „tam vonku“. Tam život funguje úplne iným spôsobom. Enklávy totiž naozaj pripomínajú hniezdo zmijí, v ktorých všetko funguje na princípe barteru. Nič nikdy nie je zadarmo. Zo všetkého najmenej práve vplyv.

Tí najmocnejší majú pritom ruky krvavejšie ako niektoré malefikárie. Z prvých dvoch kníh však jasne vyplýva, že na tento problém existuje liek. El ho, napriek averzii voči enklávam a ich obyvateľom, chce ponúknuť širokej verejnosti. Zámerom tejto knihy teda nie je hľadanie riešenia. Je to ozrejmenie príčiny, prečo je potrebné – s El ako sprievodcom.

Dej je teda plný všakovakých nevyhnutných i menej potrebných odbočiek. Aktéri sa dostávajú z jednej krízy do druhej. Ich primárnym nepriateľom naďalej ostávajú malefikárie. Sekundárnym sa stávajú po moci túžiaci čarodejníci. Spôsob rozprávania ale ostáva zhruba rovnaký. Tempo je dynamické a svižné. Akčné sekvencie len sem-tam striedajú opisné časti.

Najväčším rozdielom je teda prostredie. No a tiež fakt, že sa z enkláv, kostlivca v Elinom šatníku, stal skutočný problém. Čitateľ má zrazu pocit, že protagonistka vymenila prízraky a predsudky za zlosyna z mäsa a kostí. Boj s týmto nepriateľom vytvára napätie, to autorka veľmi umne graduje. Pretože aj v tejto trilógii ide nakoniec o záchranu sveta – najlepšie predtým, než sa úplne rozpadne. Aby ho postavy mohli premeniť na to príjemné útočisko určené všetkým, bez ohľadu na príslušnosť k enkláve.

V tých pokojnejších okamihoch navyše pátrajú po pravde. Noviková odhaľovala svoje zámery postupne. V záverečnom diele je jasne vidieť, ako mala všetko premyslené. Každý detail do seba úplne logicky zapadá, každá dejová nitka má svoje miesto. Rovnako aj každá postava a každý, aj ten úplne najnepatrenejší čin. Samotný problém sa nakoniec ukáže byť možno až smiešne jednoduchý. Len pre El a jej sklony k prehnanej dramatizácii pôsobil ozrutnejšie a zamotanejšie.

V knihe tak zreteľne vidno, že vždy jestvuje viac ako jedna verzia príbehu a pre pochopenie je potrebné ich všetky spoznať. Najznepokojivejším prvkom série však ostáva to, ako realisticky pôsobí. Ľudia odsudzujú a dívajú sa cez prsty na každého, kto sa akokoľvek odlišuje od iných. Neskôr si zvolia nie úplne čestné spôsoby riešenia svojich trampôt, pretože sú jednoduchšie. No a keď nakoniec príde zúčtovanie, tým dobrým ostane len práca, zatiaľ čo zlosynovia sú odmenení. Popri tom všetkom vyzerajú aj malefikárie ako plyšové medvede.

Kniha Zlaté enklávy je výborným zakončením trilógie. Na jednej strane konečne poodhaľuje dôvod problému, ktorého riešenie postavy už našli. Na tej druhej núka primerane otvorený koniec – a náznak toho, čo nasledovalo po opísaných udalostiach. Vo svojej podstate sa však rozpovedaný príbeh ukazuje ako tuctový a ozvláštniť ho dokázala len El. V úlohe nezodpovedného rozprávača s osobnosťou podobnou ježkovi.

Atekram
14.01.2024 5 z 5

Závěrečný díl výborné série podle mě funguje skvěle. Kniha je napínavá a plná zvratů, které jsem opravdu neodhadla dopředu, takže jsem prostě knihu nemohla odložit. Všechny otazníky z předchozích dvou dílů se tady hezky doplní. Musím ocenit taky jeden z nejlépe a nejrealističtěji fungujících systémů magie, jaký jsem kdy v knihách četla. Taky už teď vím, že jsem knihy nečetla naposledy, bude zajímavé to udělat znovu a užít si všechny náznaky a drobky informací, když už člověk zná konečné rozuzlení. Navíc mám podezření, že jsou ještě ty knihy záměrně zkreslené pohledem hlavní hrdinky, která má některé dost vyhraněné názory. Jsem zvědavá, co najdu.
Zkrátka a dobře, finále je strhující a budete se bát až do poslední kapitoly.

Kaduri
13.01.2024 4 z 5

A mňa to bavilo...
Záver Elinej Scholomantskej epopeje.
Tak kde sme to v predchádzajúcom dieli skončili? Orion je mŕtvy, Scholomancia už neexistuje, El je zdrvená. Alebo je všetko inak?
Zo začiatku máte dojem, že sa v priebehu knižky nič moc nedeje. No deje sa toho veľa. Zápletka je veľmi pekne vystavaná. Odrazu je všetko jasné ako facka.
Koniec mi pripomenul záverečnú scénu z Harryho Pottera. Bolo to víťazstvo. Ale čo bolo potom?
Hodil by sa epilóg, no autorka ukončila knižku v tom najlepšom.
Celkovo, táto originálna séria sa mi moc páčila a odporúčam ďalej:).

Petra-1
19.12.2023 5 z 5

Výborně promyšlený svět. Autorka umí do svých knih předat i určitá poselství a to se mi líbí. Zápletka byla dokonale vymyšlená.
Jen moc nechápu, proč tam autorka musela na sílu vnutit jednu věc s Liesen.