Záhadný Záhadný komentáře u knih

☰ menu

Pohádka Pohádka Stephen King

Starý dobrý King.

29.10.2023 5 z 5


Lockdown Lockdown Alexander Gordon Smith

Je vidět, že kniha je psána spíše pro mladší čtenáře, přesto jsem si čtení velmi užil. Pokud se odprostíte nad některými nelogičnostmi během vyprávění, myslím, že vám kniha nabídne příjemný zážitek.

11.08.2022 5 z 5


Kill Creek Kill Creek Scott Thomas

Zajímavý nápad na pohled hororu z různých úhlů od čtyř spisovatelů. Myslím, že dílo ocení zejména milovníci hororu, co se tak odehrává v mysli autora píšící horor. Kniha má zajímavé myšlenky, pro někoho se může dílo zdát málo akční, přesto má dílo mnoho co sdělit. Stylistika a barvitost textu je výborná; nejspíš i zásluhou dobrého překladu. Hvězdičku srážím za konec, který je takový typický béčkový - mohl být lépe promyšlenější, když už si autor dal takovou práci s příběhem. Přesto jsem rád, že jsem si knihu koupil.

27.08.2021 4 z 5


Nalezený Nalezený Erin Kinsley

Na prvotinu to není úplně špatné, ale příběh nepřichází s ničím originálním. Taková klasická kostra detektivky, která asi moc neuspokojí náročné milovníky tohoto žánru. Dialogy v knize občas působí tak nějak uměle, nepřirozeně. Jak psal uživatel vnimat_Krasu: anotace prozrazuje podstatě celý děj. Všiml jsem si, že Host to poslední dobou dělá často (např. Všemi dary obdarovaná)... Nevím proč.

17.07.2021 3 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Výborně napsané. Temné, člověka až mrazí z toho, že by se to mohlo stát i v tomto světě. Při čtení se budete neustále bát o hlavní protagonisty, nikdy nevíte, co se jim může stát... Dílo nutí i k zamyšlení.

12.07.2021 5 z 5


Leon Leon Roman Bureš

Bavilo mě to. Asi bych uvítal na konci nějaký slovníček pojmů používaných v té době, ale jinak není knize moc co vytknout.

14.11.2020 5 z 5


Zapomenutá legie Zapomenutá legie Ben Kane

Napínavé od začátku do konce. Celá trilogie je dobře napsaná. Rozhodně mohou doporučit.

16.09.2020 5 z 5


Mýtné Mýtné Cherie Priest

No nevím. Nic moc. Autorka kolikrát popisuje naprosté zbytečnosti, např.: že pizzu přinesli na poškrábaném talíři. Koho to zajímá? I dialogy protagonistů jsou kolikrát takové nevyzrálé. Za mě zklamání.

16.09.2020 2 z 5


Spouštěč Spouštěč Wulf Dorn

Výborný psychologický thriller s prvky hororu. U autora je patrné, že ví o čem píše a že je z oboru.

16.09.2020 5 z 5


Střet impérií Střet impérií Ben Kane

Příběh je vydařený a poutavý. Napsaný i pro čtenáře, kteří zas tak nemají velké povědomí o historii a kultuře legionářů, za což dávám autorovi plus. Co je třeba knize vytknout, tak že nejspíš neprošla vůbec předtiskovou korekturou. Co stránka to překlep nebo špatné skloňování, ale z vlastní zkušenosti vím, že narazit na dobrého korektora je umění.

09.03.2020 4 z 5


Zimní přízrak Zimní přízrak Dan Simmons

Na začátku čtenář musí obdivovat slovní zásobu autora, která je vynikající, ale celý román je zaplněný příliš velkou vatou. A i sebelépe napsaná vata začne po čase nudit. Dějová linie týkající se Dalovi milenky je zbytečně dlouhá, nudná a hodí se spíš do červené knihovny než do hororu a v konečném důsledku je vlastně pro děj zcela zbytečná. Posléze jsem tyto pasáže už přeskakoval. Horor to není, možná spíš sociální drama. Kdyby to bylo tak o 120 stránek kratší, určitě by celý příběh vyzněl lépe.

14.11.2019 3 z 5


Třetí brána Třetí brána Lincoln Child

Za mě asi nejslabší část série. K dočtení jsem se musel nutit.

13.11.2019 2 z 5


Slepí Slepí Alex F. Brady

Autorka přesvědčivě vykreslila prostředí a postavy v psychiatrické léčebně. Je vidět, že autorka pracuje v oboru. Dějová linka týkajícího se jejího vztahu k příteli místy nudila, ale celkově se jedná o zdařilý počin. Pro ty, koho zajímá, jak to chodí v psychiatrické léčebně, mohu knihu doporučit.

13.11.2019 4 z 5


Kazatel Kazatel Honza Vojtíšek

Líbilo se mi autorovo částečné zasazení děje do minulosti. V jedné recenzi jsem četl, že ze začátku jde vidět autorova nerozvážnost... Mně se naopak líbilo počáteční vykreslení postavy Řehoře a Janka; měl jsem při čtení skutečně pocit, že se jedná o muže sloužícímu Bohu a že je děj zasazený do 15. století. Znalost historie u autora je zde očividná.

Dialogy postav působí inteligentně a věrohodně, nicméně občas mě zarazilo některé chování postav, např. když se Gaben dozví tragickou zprávu od policistů (nebudu uvádět, ať nespoileruju), čekal bych, že Gaben projeví více zděšení, šok, zkrátka projeví více emocí. Dozvědět se osobně něco takového, tak by mě to asi dost rozhodilo. Některé násilné a sexuální scény jsou popsány na mě až příliš naturalisticky, ale to je asi už otázka vkusu, ostatně je na to upozorněno už na začátku nakladatelem.

Příjemnou odbočkou byly rovněž dějové linie vedlejších postav, i když mi občas chybělo, jak to s nimi dopadlo. U popisu zla bych ocenil nějakou hlubší motivaci.

O autorovi se dá na konci dočíst, že píše společně se slovenským spisovatelem Ivanem Kučerou román, chápu, že hororový, tak jsem zvědav na jejich literární počin a nebudu se zdráhat si ho koupit.

01.08.2019 4 z 5


Skvrna Skvrna Gillian Flynn

Mě to docela bavilo.

17.06.2019 4 z 5


Útěk z Tábora 14 Útěk z Tábora 14 Blaine Harden

O situaci v Severní Koreji se zajímám už delší dobu a tahle kniha mě jen utvrdila, jaká zvěrstva se v zemi dějí. Je smutné, že v 21. století existuje země s absolutní mocí a nikdo s tím moc nedělá, ale na druhou stranu chápu, že nikdo nechce riskovat jadernou válku. Moc bych přál Sinovi, aby se mu podařilo dosáhnout svého cíle zrušit všechny pracovní tábory v Severní Koreji.

17.06.2019 5 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Za mě celkem zklamání:(. Neříkám, že kniha je napsaná vyloženě špatně, ale příběh nepřichází s ničím, co byste už nečetli či neviděli někde jinde. Celou dobu tak člověk prostě ví, co se bude dít a snaha autorky o mystifikaci čtenáře během četby se míjí účinkem a vyznívá spíše komicky. Kdo má alespoň trochu načteno nebo shlédnut hororový žánr, duchařinu, bude se nudit. Kdyby kniha neměla tak vysoké hodnocení, tak si ji nekoupím.

10.04.2019 2 z 5


Já legenda Já legenda Richard Matheson

Celému románu se musí vyčíst fakt, že se ve skutečnosti nejedná o román, ale o novelu. Avšak dobře napsanou s gradující atmosférou. Následuje pak soubor povídek, které mě celkem překvapily, že tam jsou... Hodnotím pouze novelu, povídky jsem četl jen tři, ty už byly slabší, tak jsem si nechtěl kazit dojem z knihy.

05.04.2019 4 z 5


Nekonečný příběh Nekonečný příběh Michael Ende

Výborná pohádka s bohatou fantazií autora. Druhá půlka má pomalejší tempo a pro děti by se mohla zdát příliš filozofická, ale posléze chutně děj druhý dech...

21.03.2019 5 z 5


Posledné mesto Posledné mesto Blake Crouch

Příjemné zakončení trilogie. Děj má spád. Na konci však vyvstává otázka, jestli přece jenom nebude někdy pokračování. Za mě 70%.

01.02.2019 3 z 5