Slepí

Slepí https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366550/bmid_slepi-6H6-366550.jpg 3 137 46

Strhující román o psycholožce, která sama balancuje na hranici šílenství. Sam Jamesová si po léta budovala pověst nejlepší psycholožky na psychiatrické klinice Typhlos na Manhattanu, kde se léčí ty nejtěžší případy. Doufá, že když už nedokáže zachránit sama sebe, zachrání alespoň jiné. Samin spasitelský komplex pomáhá pacientům bojovat s jejich démony, ale jí se při terapiích zároveň otevírá pohled do hlubin vlastního chaotického nitra. Jednoho dne se v Typhlosu objeví záhadný pacient Richard, kterého ostatní terapeuti odmítají léčit. Sam si usmyslí, že odhalí jeho tajemství i temná zákoutí jeho duše. Jak je možné, že se Richard na klinice plné šílenství chová oproti ostatním pacientům tak normálně? Sam postupně rozkrývá Richardovu spletitou minulost a to ji přiměje analyzovat vlastní život. Psychologická hra začíná. Kdo koho ale ve skutečnosti zachraňuje? Tento překvapivý a poutavý psychologický román zavede čtenáře do duše psychicky narušené ženy, která se zoufale snaží udržet nad vodou. Ukáže nám, že největší běsy si někdy nosíme sami v sobě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Thrillery

Vydáno: , Host
Originální název:

The Blind , 2017


více info...

zofie3000
zofie3000
21.09.2023 4 z 5

Zajímavé a svižné čtení. Pro mě postava Richarda byla trochu předvídatelná a už jsem to tušila od 1/3 knížky, ale naštěstí se zápletka netočí kolem toho, takže pokud už taky takhle brzo budete tušit, tak je ještě spoustu "zábavy" před vámi. Oceňuje postavy, které nebyly jen stafáž a byly prokreslené.

Janeee
Janeee
04.07.2023 4 z 5

Velmi zajímavé téma a hezky svižně se to četlo. Konec mi byl jasný sice už asi posledních 50 stran, ale nevadí.


_Brunetka_
_Brunetka_
20.07.2022 4 z 5

Tak tohle je poměrně dost zajímavá knížka, přesto jsem ji ještě u nikoho na instagramu neviděla. Jak už totiž z anotace vyplývá, je o psycholožce, která sama balancuje na hranici šílenství. Na takový originální námět člověk podle mě jen tak nenarazí. Kromě toho se však hrozně dobře četla, k čemuž přispívaly krátké kapitoly a také to, že byla napsána ich formou. Postavy byly celkem dost zajímavé, bavil mě tajuplný Richard i nevyrovnaná Sam. Největším miláčkem pro mě byl ale David, Samin kolega, který do ní je už celá léta zamilovaný. Co však knížce musím vytknout, je to, že mě některé kapitoly nebavily. A to povětšinou proto, že nám nic nového nepřinášely a Sam se v nich už poněkolikáté utápěla v alkoholu, to už člověka začne nudit. Konec mě však hodně překvapil, (i když mě něco takového už v průběhu čtení napadlo) a byla jsem s ním spokojená.

ava.s
ava.s
05.01.2021 5 z 5

Absolutně nechápu ten nový trend, co mají některá vydavatelství, tu potřebu shrnout obsah knihy (hlavně thrillery) na obálce a případně i konec v anotaci.
Kazí to dojem z knihy! Proč je zápletka na přebalu v jedné až dvou větách, fakt nepochopím...

Na knihu jsem se ohromně těšila, podle anotace, nálepky thriller, jsem čekala ale něco úplně jiného! Ne že by anotace až tak moc lhala, ale kniha není o žádném pacientovi, ale o Sam, "cvokařce" co má sama "problém", o Richarda tu v podstatně nejde, začne se projevovat až kolem strany 220, je to vedlejší postava, navíc spoiler z obálky vám prozradí to, co je zač dřív, než se pořádně začtete.

Nicméně kniha se čte výborně, přestože mě nic nepřekvapilo, kniha mě chytila a nepustila a to tak, že jsem ji dočítala ve 3 ráno, i když jsem měla brzo vstávat. Přečetla jsem ji na 2 zátahy během dvou večerů, což je na mě výkon. Je vidět, že autorka je psycholožka, Sam i jiné postavy velice dobře zpracované, jen David mi přišel moc pohádkový, myslím, že takový chlap neexistuje.
Na prvotinu výborné, ale thriller to opravdu není...

douchova11
douchova11
29.12.2020 3 z 5

Nejdřív jsem měla pocit, že místo thrilleru čtu spíš nějakou psychologickou studii. Postupně ale příběh dostával grády a rozuzlení pro mě bylo opravdu překvapující!!! Dávám palec nahoru :-))))

michaela.22
michaela.22
13.12.2020 4 z 5

Moc krásná kniha. Fantastický pohled do mysli psychiatričky, která nežije zrovna šťastným životem. Strhávám hvězdičku, protože jsem čekala větší napětí a uhádla jsem rozuzlení těsně před koncem příběhu, ale i tak opravdu moc povedené. Mohu doporučit všem koho zajímá psychologie.

Ophelie
Ophelie
23.11.2020 4 z 5

(SPOILER) Kniha se mi líbila, četla se dobře, mě tenhle styl psaní baví. Ale rozhodně se nejedná o thriller. Spíš o psychologický román. Je to taková sonda do duše a života psycholožky Sam, která postupně upadá do závislosti na alkoholu. Záhadný pacient Richard, který se na klinice objeví, je spíš na vedlejší linii příběhu, i když je jeho důležitou součástí. Samantha mi zprvu nebyla sympatická, především její kolikrát nesmyslné jednání, chování a přístup (mimo jiné i nesmyslný rádoby vztah s Lucasem, od kterého se nechala bít a ponižovat), ale až ke konci knihy se to vše dalo pochopit (vzhledem k její diagnóze). Na to, že se jedná o debut, je to vydařené dílo.

michaela.ch
michaela.ch
08.11.2020 3 z 5

Podle slova "thriller" a obálky knihy jsem teda čekala něco úplně jiného, ale aspoň se to dobře četlo.

Leena
Leena
26.10.2020 3 z 5

Mě se to celkem líbilo, byla to sonda do života nešťastné a narušené psycholožky. I oni jsou jenom lidi. Ale byla to exceletní herečka, protože v práci nic nepoznali. Proto ten název Slepí. V žádném případě to nebyl psychothriller, spíš jen psychologický román. To, kým Richard bude, jsem tak nějak očekávala.

Eulenleiterin
Eulenleiterin
01.10.2020 odpad!

Co dodat, me srdicko place nad ztratou vyhozenych penez za tento literarni odpad. Protivna primitivni ich forma v podobe otravne klise "silne zeny" - vlezle, arogantni a labilni alkoholicky bez davky sebeucty, ktera leci sve "problemky" flaskou vina a drsnym sexikem s kazdym chlapem, ktery ji ze zoufalstvi da? Lacine a ubohe. Je mi za samotnou autorku trapne, ze dokazala knihu vubec vydat a jeste k tomu s presvedcenim, ze je to dobry pocin. Kazdy clovek se spetkou citu pro literaturu v slzach uzna, ze neni. A nespisovne koncovky, vulgarismy spolu s oci trhajicimi klise spojenimi typu "muzny zar", "louzicka sexu" a "tepajici klin" ? AU. Primitivni slohovka, ktera se tvari jako vytazek z wattpadu. Obrovske zklamani

MamaKnihomolka
MamaKnihomolka
10.05.2020

Nedočetla jsem. Hlavní hrdinka mě štvala a úplně jsem ztratila chuť vědět co bude dál.

Hvězdinka
Hvězdinka
15.02.2020 2 z 5

Nenadchla, neurazila, čekala jsem více.

jprst
jprst
07.02.2020 2 z 5

Tak s výběrem této knihy jsem sáhl dost vedle, sice jsem ji přečetl, ale žádný velký dojem na mě neudělala, takže další knihu od této autorky si klidně odpustím.

Knihobolka
Knihobolka
10.01.2020 5 z 5

Za mě zatím nejlepší kniha za poslední rok.
Nádherně čtivá, děj plynul, bez zbytečného balastu.
Krátké kapitoly mne taky bavily.

Vůbec mi nevadilo, že je hlavní hrdinka "tak trochu" alkoholička, která do práce chodí "upravená".

Za partnery si vybírala buď idioty, kurevníky nebo násilníky. A čemu se divit...chtěla je všechny zachránit, psycholožka bláznivá.

Konec mě velmi překvapil, vůbec jsem to nečekala, došlo mi to až tak na 340. straně. Asi jsem se do Sam vcítila natolik, že mi úplně unikala podstata.

Báječná kniha z prostředí psychiatrické léčebny a barů mě chytla. Tohle mě fakt nadchlo.
Pro mě TOP!

LiLinka
LiLinka
09.01.2020 4 z 5

Prostředí psychiatrické léčebny mě navnadilo pustit se do tohoto příběhu. Sice se tu primárně řeší příběh Sam, psycholožky, ale i tak je při čtení cítit ponurá atmosféra tohoto místa. Děj je zajímavý, konec jsem asi mohla tušit, ale vlastně mě to vůbec nenapadlo a až když jsem dočetla poslední větu, tak jsem se k ní musela vrátit znovu a uvědomit si, co se vlastně stalo. Některé kapitoly jsou možná trošku nudnější, ale jako celek určitě doporučuji.

Záhadný
Záhadný
13.11.2019 4 z 5

Autorka přesvědčivě vykreslila prostředí a postavy v psychiatrické léčebně. Je vidět, že autorka pracuje v oboru. Dějová linka týkajícího se jejího vztahu k příteli místy nudila, ale celkově se jedná o zdařilý počin. Pro ty, koho zajímá, jak to chodí v psychiatrické léčebně, mohu knihu doporučit.

Frenkis
Frenkis
26.08.2019 5 z 5

Kniha mě velmi mile překvapila, nic jsem nečekal, ale autorka mě vtáhla do děje a velmi dobře vylíčila hlavní postavu a ukázala, že i psycholog ve vrcholné funkci je jako ,,ostatní" lidi a má své chyby a řeší stejné problémy.

Izu
Izu
15.07.2019 1 z 5

Mě tyhle příběhy s další neurotickou alkoholičkou nebaví.Odloženo.

Smiley96
Smiley96
12.07.2019 4 z 5

Četla se dobře, v jednu chvíli jsem jí musela odložit, protože mě nebavila, ale dala jsem jí šanci, pak se člověk začte a nejde jí odložit. Zajímavý pohled na to, že i terapeut je jen člověk s vlastními chybami.

martoska77
martoska77
06.07.2019 3 z 5

Popravdě nevím, co si o knize přesně myslet, kam ji zaškatulkovat. Pokud bych měla hodnotit dle uvedeného žánru: horor a thriller, dám nula hvězd, protože kolem tohoto žánru kniha ani neprošla. Pokud budu knihu hodnotit jako psychologický román, po velkém váhání mezi dvěmi a třemi hvězdami nakonec dávám 3*. Pořád jsem se nějak nedokázala začíst a první část knihy mě ničím neoslovila. Nemám ráda hlavní hrdinky alkoholičky, navíc pokud jde ještě o lékařku... Spád kniha dostala až ve třetí části, kterou jsem tedy začala hltat plná očekávání, jak se vše vyvine. Bohužel konec knihy mě opět velmi zklamal, rozhodně se nekonalo žádné haló, přišlo mi to najedou docela odfláknuté oproti tomu, jak byl začátek popisován do detailu. Z knihy jsem tak trochu zklamaná...

Štítky knihy

psychologické romány domácí násilí šílenství

Autorovy další knížky

Alex F. Brady
americká
2018  68%Slepí
2020  79%Lhář

Kniha Slepí je v

Právě čtených6x
Přečtených176x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených5x
Knihotéce154x
Chystám se číst207x
Chci si koupit40x
dalších seznamech4x