Nalezený

Nalezený https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463519/bmid_nalezeny-EyM-463519.jpg 3 99 30

Návrat ztraceného syna přinese zdrcené rodině úlevu. Nikdo však netuší, že tím noční můra zdaleka nekončí. Když jedenáctiletý Evan beze stopy zmizí, jeho rodina zažívá nejhorší chvíle svého života — zejména proto, že policie i navzdory narůstajícímu tlaku stále nemá ani tušení, co se s ním stalo. O několik měsíců později se Evan zničehonic najde, je však nesmírně vyděšený a o tom, co zažil, odmítá mluvit. Jeho milující rodina tuší, že život už nikdy nebude stejný jako dřív. Inspektorka Naylorová dobře ví, že pokud Evanova únosce nechytí, jsou v ohrožení i další děti. Chlapec však mlčí a ona hraje o čas — musí zjistit, kdo za únosem stojí.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Host
Originální název:

Found , 2019


více info...

Přidat komentář

dom.ini
17.01.2024 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu a jsem docela prekvapena zdejsim ne uplne dobrym hodnocenim. Nerekla bych sice, ze je to thriller, to vubec ne, spise psychologicke drama s detektivnimi prvky. Ale ja bych k precteni ci poslechu urcite doporucila.

KnihoSny
30.11.2023 3 z 5

Kniha byla fajn děj plynul jen mi přišlo že tam bylo málo emocí na to že se tam děje co se tam děje :( ale jinak je kniha skvělá:) jen mě tam trošku něco chybelo


Danago
09.08.2023 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Do žánru thriller bych asi knihu úplně nezařadila spíš psychologické rodinné drama. Přesto některé pasáže se mnou dost otřásly a vehnaly mi slzy do očí. Se ztrátou i návratem nezvěstného syna se těžko vyrovnává sám jedenáctiletý unesený chlapec tak jeho rodiče. Nejlépe to zvládají prarodiče, kteří k situaci přistupují s citem a vlastní emoce dokáží držet na uzdě, moudrost stáří je tu velmi cítit.
K příběhu , který se odehrává v rodině je zde i vyšetřování a hledání pachatele, což nám ukazuje co je pro policii důležité a pokud se případ nedaří vyřešit , tak se prostě odloží.
Jasně jsou další případy, ale...
Přesto se k nějakému rozuzlení kniha nakonec dopracuje.

gambinka87
09.07.2023 2 z 5

"Přečteno" jako audiokniha, bohuzel mi vypravěčka moc nesedela,ale prezila jsem. I příběh byl bohužel tuctový. Britské policie mi bylo až lito, ze za ně víceméně musi vyresit pripad polda v důchodu. Detektivní práce v knize byla dost tragicka a clovek se nedozvi moc o únosu ani o tom,co se vlastne tech 8 ci kolik měsíců dělo. Nebo mozna nastesti. Inspektorka Rachel mi take neprirostla k srdci. Psychologická linka Evana především s prarodiči to zachraňuje.

TeoCZE
09.07.2023 3 z 5

O knize jsem nic nevěděla, takže jsem ani netušila, jaký žánr to vlastně je a bylo to dobře. Rozhodně to totiž není thriller, dokonce ani detektivka, ale spíše psychologický román, psán oddychovější formou, ač téma rozhodně oddychové není. Samotná kniha je psána hezky, jednodušším slohem, je ale příšerně uměla natahovaná, zejména pak v samém závěru. Zločin jako takový je tam celkově upozaděn, hlavní dějová linka se točí kolem života navrátivšího chlapce.

Dolik13
27.06.2023 2 z 5

Detektiva? Rozhodně ne. Thiller? To už tuplem ne. Obálka je na téhle knize určitě to nejzajímavější.
Je to přesně ta kniha na kterou si za týden už ani nevzpomenete a nebudete vědět o čem byla. Oceňuji snad jen ten psychologický aspekt a náhled do dětské duše skrz trauma, ale jinak nic víc. Celkově tak hodnotím knihu jako menší podprůměr.

dlabikk
24.06.2023 3 z 5

Žánr bych nazvala spíše psychologické drama než thriller, z toho tam nebylo nic. Nicméně se mi kniha dobře poslouchala, ač byla místy rozvláčná. Vadilo mi, že nebyl popsán únos víc. Dávám 2,5* :o)

Belanna
21.05.2023 3 z 5

Na knihu můžeme pohlížet ze dvou úhlů.
Pokud ji pojmeme jako thriller, je jen málo napínavá a vlekoucí. Pokud ji vezmeme jako psychologický román, dostaneme smysluplnou sondu do rodiny, kterou postihlo těžké trauma a na mravenčí, ne vždy úspěšnou, práci policie.
Celkově to špatné nebylo. 3,5*

Petronela16
11.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Ťažko som sa dostavala do deja a pravdupovediac , kym sa unesený chlapec nevrátil, ani ma to veľmi nebavilo a zvažovala som, či uz knihu neodlozim.Chlapcovym prichodom sa to otočilo. Pribeh bol fajn, taký jemne roztahany, ale dobre, čiže dobre=3. Priemer, neurazi, nenadchne.

pakoshka
21.03.2023 3 z 5

Jsem asi trochu pitomá, protože jsem si blbě přečetla anotaci, nebo se mi s něčím popletla? Myslela jsem, že půjde spíš o thriller nebo psychologický román než jednoduchou detektivku.

Pavlína2019
19.03.2023 3 z 5

Pěkně napsaná kniha.
Spíše detektivka než thriller.

Děj je zajímavý, určitě chcete vědět, jak to dopadne...

Je psaná bez velkého napětí, bez přílišného rozebírání jak motivů pachatele, tak všeho ostatního, nejde ve všem moc do hloubky - tak jako jsem zažila u mnohých jiných knih.

Ale zároveň citlivě i dojemně.

Necítila jsem nějaké ohromné překvapení jako jindy, ale kniha je napsaná dobře...

Littlemonday
05.02.2023 2 z 5

Nalezený - Erin Kinsleyová

Anotace:

Návrat ztraceného syna přinese zdrcené rodině úlevu. Nikdo však netuší, že tím noční můra zdaleka nekončí.
Když jedenáctiletý Evan beze stopy zmizí, jeho rodina zažívá nejhorší chvíle svého života — zejména proto, že policie i navzdory narůstajícímu tlaku stále nemá ani tušení, co se s ním stalo. O několik měsíců později se Evan zničehonic najde, je však nesmírně vyděšený a o tom, co zažil, odmítá mluvit. Jeho milující rodina tuší, že život už nikdy nebude stejný jako dřív.
Inspektorka Naylorová dobře ví, že pokud Evanova únosce nechytí, jsou v ohrožení i další děti. Chlapec však mlčí a ona hraje o čas — musí zjistit, kdo za únosem stojí.

Recenze:

Poslední dobou mám “štěstí” na thrillery, kde mizí děti. Až jednou budu nějaké mít, přidělám si ho želízky k ruce a budeme společně chodit i čůrat. Ale to píšu pokaždé.

V tomto příběhu se malý Evan jednoho dne nevrátí po tréninku domů. Osm měsíců je nezvěstný, ale díky šťastné náhodě je nalezen v kufru auta na benzinové pumpě.

Protože je otřesen, vůbec nemluví. Už tady nechápu, proč rodiče nezačali s chlapcem chodit na nějaké terapie úměrné jeho šíleným zážitkům. Místo toho se všichni trápili, nechali ho, ať se zamyká v pokojíčku, nechodí do školy a dál mlčí.

Po nějaké době zjistili, že je mu nejlíp u dědy a babičky na farmě, takže ho tam vlastně nechali bydlet a dojížděli za ním. Jako haló? Všimli jste si, že jste rodiče?!

Nechci tady moc spoilerovat, takže dál už to moc rozvíjet nebudu, každopádně já jsem se nedozvěděla vůbec nic z toho, co jsem chtěla a na co jsem čekala.

Kdybych knihu nečetla, nestalo se absolutně nic, za pár dní už ani nebudu vědět, že existuje.

Dám víc než jednu hvězdu pouze díky pár dojemným momentům ve vedlejších dějových linkách, které na mě dolehly.

2/5 ⭐️

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme ️️️

š.m.i.k
28.01.2023 4 z 5

I když tady není zrovna vysoké hodnocení, mě se příběh silně dotýkal. Téma dětí, kterým je ubližováno mi vůbec nedělá dobře, ale nějak mě to chytlo. Místo, abych to zavčas odložila, masochisticky jsem to zvládla až do konce. Z pohledu "dětské psychologie" a tak jak byl příběh podán, mi připadal zajímavý.

PeťulaV.
16.10.2022 3 z 5

(SPOILER) No popravdě tady úplně nevím, jak knihu ohodnotit. Asi na mě těch traumat bylo v jedné knize zbytečně až moc. Děj se táhl, spíše než nešťastný osud jedenáctiletého Evana a jeho rodiny popisoval bezvýslednou policejní práci a chytlo mě to vlastně až těsně před koncem, kdy už se konečně začalo něco dít. Smrt Jacka mě zklamala, byla to kromě Evana jediná postava v knize, která mi přirostla k srdci. Obálka krásná, ale čekala jsem něco víc. Téma určitě zajímavé, je to hodně smutný příběh a nechtěla bych si ničím z toho v životě projít, ale pro mě musím říct, to bylo spíš traumatizující. Vracet se k této knize bohužel asi nebudu, škoda.

Janaves
22.09.2022 2 z 5

Nuda, škoda. Zdlouhavé rozhovory... Nedoporučuji.

Mruskulka
05.06.2022 2 z 5

Já jsem teda zklamaná. Čekala jsem od knihy mnohem víc. Nudila jsem se. Někdy nudné pasáže, žádný wow efekt, přeskočení důležitých informací.

Potvurka735
14.10.2021 2 z 5

za mě ne špatná, ale ani nijak zajímavá kniha, nejedná se o detektivku, ale jak píše čtenářka spíš psychologický román. Rozhodně kniha, kterou já bych ostatním k přečtení nedoporučovala.

L.Helena
25.09.2021 5 z 5

Ani ne tak thriller, jako spíš poměrně dobrý psychologický román. Sice probíhá pátrání a můžeme sledovat postup vyšetřovatelů, ale o hodně zajímavější je to, jak se s prožitým traumatem vyrovnává unesený chlapec a jeho rodina. Docela mě mrzí, že bylo jen okrajové zmíněno období soudního procesu. 4,5*

hu_87
24.09.2021 3 z 5

(SPOILER) Taková poutavá obálka a název - a přitom to bylo akorát mnoho povyku pro nic.
"Nalezený" je jeden z těch příběhů, které mají ohromný potenciál, bohužel ale nenaplněný.
Jednak - zdlouhavé rozhovory a popisy různých situací, které bohužel příběhu nedávají na dynamice, spíš jí naopak ubírají.
A za druhé - kde jsou podrobnosti? Já jako čtenář čtu nějaký thriller s nějakým nádechem psychologie, v tomto případu jde o důležité téma sexuální zneužívání dětí a chci, jakožto někdo, kdo si knížku čte s tím, že ho něco překvapí - chci trochu reality, jakkoliv je ošklivá a zdrcující.
Všechny ty zdlouhavé pasáže to celé podkopaly. Víme o tom, že Evana unesli a čtenář si samozřejmě domyslí, o co únoscům šlo - ale jak jsem psala, čekala jsem nějaký šok, podrobnosti, prostě něco, v čem by byl příběh poutavý, trochu akční.

Když si to shrneme - začátek má rychlý spád, k únosu dochází prakticky na prvních stránkách. Pak dlouho nic (to je to místo pro pocity a zdlouhavé popisy událostí), když se Evan po několika měsísích objeví, objevují se u něj známky posttraumatického šoku (bod za to, že alespoň to bylo nějak načrtnuté) a trvá dlouho, než se dá dohromady - k čemuž mu velkou mírou pomůže dědeček Jack.
Jinak větší část je zmíněná samotným nakladatelstvím. Právě z toho důvodu, že ten náčrt celého příběhu vypadal velmi slibně, celé je to poměrně jedno velké zklamání.

Námět je celkem jednoduchý, ztratí se mladý kluk, policie nemá žádné stopy; vlastně, můžem si říkat, k čemu vlastně policie, že. Kluk se objeví, ale má trauma a za nějakou dobu se ztratí další kluk. Díky Evanovi najde policie konečně vodítka, na které by doteď sama nepřišla (jak se říká s ironií, pomáhat a mlátit).
Žádný zvrat, nebo spojitost: třeba někdo kdo Evana znal, nějaký jeho známý, rodič kamaráda v roli únosce nebo jeho pomocníků. Prostě nic. Nula šoku, nula zvratů a absolutně nic, co by příběh dělalo skutečně napínavým.
Jednoduchý přípěh a zápletka a poměrně happy end.

Za co dávám body hore je to vyobrazení toho posttraumatického šoku (i když si autorka mohla dát práci a místo těch zdlouhavých a nudných pasáží tam přidat něco víc od Evanovo myšlenek nebo kapitoly z pohledu únosců - jakkoliv by to mohlo být šokující, přeci jen téma zneužívání dětí, chápu, ale proboha, tohle je thriller kterej má čtenáře bavit, nadchnout a ne že to bude tak jednoduchý).

Jinak je tu jedna krásná hlavní myšlenka. Na některý věci prostě nejde jít silou, naléhavě, ale chce jim dát čas. Dotyčnej, co si prožívá trauma, nepotřebuje vedle sebe nervózní a afektovaný lidi, kteří mu chtějí poskytnout absolutně všechno na světě. Potřebuje klid, pochopení a hlavně čas. Upřímnost. Promluvit si s ním mezi dvěma očima. Zaměstnat ho. Dostat ho z jeho ulity. Nečekat, že se věci vyřeší časem samy-protože nemusí, je nutný vytvořit atmosféru bezpečnosti a vřelosti. A samozřejmě jde taky o změnu prostředí, která je velmi často v případě traumatu nutná. Tohle všechno Evanovi poskytnul jeho děda.
Těžko říct, proč postavy vyobrazené zde nezkusily něco podobného...

pch1976
09.09.2021 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Spíše se jedná o psychologický román. Děj byl svižný, nebyl překombinovaný, odsýpal, akorát nečekejte nějaké zásadní zvraty.