xmilek xmilek komentáře u knih

☰ menu

Mluví k vám kapitán Mluví k vám kapitán Martin Moravec

Úžasný průlet kariérou kapitána, pana Davida Hecla. Jaké to je řídit největší dopravní letadlo světa? Co vše musí pilot obětovat ve svém životě, aby se dostal na vrchol profesní dráhy? Kniha, která vám dá křídla...

01.12.2022 5 z 5


Jmenuju se Leon Jmenuju se Leon Kit de Waal

Náhled do Leonova života, který "přijde" o brášku a mámu. Jak se žije chlapci s jinou barvou kůže, když si musí zvykat na nové prostředí u pěstounky? Dojemná snaha vrátit vše, tak jak bylo. Příběh se odehrává na pozadí rasových nepokojů ke konci osmdesátých let v Anglii.

01.12.2022 4 z 5


Ještě to nebalím, vzkazuje babička Ještě to nebalím, vzkazuje babička Judy Leigh

Pro někoho opravdu nemusí život skončit v domově seniorů. Obě dějové linky do sebe krásně zapadají a ukazují zajímavé osudy všech zúčastněných. Někdy jsem měl skutečně pocit, že Evie nemá 75 let, ale ani těch 25. Pohodové čtení.

14.10.2022 4 z 5


Malé pikantní vraždy Malé pikantní vraždy Jussi Adler-Olsen

První setkání s autorem a jeho útlou knížkou, ve které je jedna krátká povídka o podnikání v odstraňování s nečekaným koncem a ve druhé ještě kratší povídce je slepá důvěra opravdu smrtící.

23.08.2022 5 z 5


Co s námi bude? Co s námi bude? Milan Vodička

Od vydání knihy po její přečtení uběhlo pár let. Něco se skutečně vyplnilo a něco zase ne. Dovolím si tvrdit, že i když něco z předpovědí autora nevyšlo, tak se toho ještě stále můžeme dočkat. Kniha má opravdu široký tematický záběr.

26.07.2022 5 z 5


Kletba vlkodlačího chlapce Kletba vlkodlačího chlapce Chris Priestley

Jak moc jde dohromady chlapecká internátní škola a cestování časem? Stačí, když se ztratí symbol tohoto ústavu a vánoční prázdniny jsou v ohrožení. Podaří se dvěma chlapcům za pomoci jednoho vynálezu vyřešit tuto záhadu?

15.07.2022 4 z 5


Největší záhady kriminalistiky Největší záhady kriminalistiky Jaroslav V. Mareš

Výběr známých i neznámých případů. Bylo zajímavé přečíst si, co vše se skrývá za někdy jasnými zločiny. V drtivé většině je v pozadí děje komunistický režim a jeho přisluhovači. Spousta příběhů je dodnes neobjasněna. Pokračovat v některých lze na autorově webu badatele.net.

28.05.2022 5 z 5


Vězeň času Vězeň času Matt Haig

Originálně pojaté "cestování" časem, ke kterému nepotřebujete žádný stroj ani DeLorean. Stačí mít to štěstí, že se narodíte s indispozicí dlouhověkosti. Nechybí zde ani setkání s reálnými postavami naší historie.

09.05.2022 5 z 5


Nejhorší děti na světě 3 Nejhorší děti na světě 3 David Walliams

První setkání s tímto autorem, které nebylo vůbec špatné. Těžko uvěřitelné příběhy spratků, kteří jsou zde nazýváni dětmi. Ale jak už to v "pohádkách" bývá, tak každé zlo je nakonec po zásluze odměněno. Hodně se mi líbí práce s textem a jeho grafická úprava.

25.04.2022 4 z 5


Opráski f krichli Opráski f krichli Jaz

Porprvé co sem to vedchl v jední kníšce! Pěknj prúzeř historjí. Občs mi ta krichle upalda v potseli a pjně to zablelo. Ale fatk to bilo toprí!

17.03.2022 5 z 5


Příběh Arthura Truluva Příběh Arthura Truluva Elizabeth Berg

Nejen Artur mi ukázal, že lidskost a ohleduplnost ještě nevymřela. Vůbec zde nehraje roli jestli je vám osmnáct nebo osmdesát pět let. Byla to jen krátká návštěva u Artura, Maddy a Lucille, ale stála za to. Osudy této trojice byly příjemným pohlazením po duši.

04.03.2022 5 z 5


Zemřu o Vánocích Zemřu o Vánocích Tammy Cohen (p)

Nebylo to špatné čtení. Tedy alespoň první část knihy měla nakročeno k dobrému "thrilleru". Nezemřel jsem a dočetl ji, ale není to žádná sláva. To je tak, když je obálka poutavější než samotný obsah. Možná méně by v tomto příběhu znamenalo více.

08.02.2022 3 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

Dokonalé, uvěřitelné, precizní. Byl to další z mnoha úžasných výletů za hranice toho, co si dokážeme představit. Cestoval jsem v Poslední šanci společně s Rylandem a Rockym. Poznal jsem jak fungují astrofágy a co dovedou tuaméby. Rozhodně doporučuji!

31.12.2021 5 z 5


Pořád jsem tady Pořád jsem tady McGarvey Black

Stanete se obětí vraždy a nemůžete jen tak odejít nadobro z tohoto světa. Nepamatujete si nic z posledního dne, ale stále doufáte, že policie tomu přijde na kloub. Vyšetřování vázne a je odloženo. Postupně však vyplouvají na povrch věci z vašeho života, protože "historie" se téměř opakuje a pachatel je nakonec usvědčen...

29.10.2021 5 z 5


Devadesátky! Devadesátky! Johana Fundová

Nostalgie jako řemen. Bylo to příjemné připomenutí toho, jak jsme si v devadesátkách žili. Tematicky rozporcovaná kniha od gastronomie, přes technologie až po kulturu. Každá kapitola je doplněna vzpomínkami různých osobností nejen té doby.

05.10.2021 4 z 5


Cyberpunk Znovuzrození Cyberpunk Znovuzrození Andrzej Ziemiański

Všichni knihu srovnávají s hrou, ale tohle je opravdu jiný příběh a jiné postavy. Možná těch neonů tam nebylo tolik, ale příběh jako takový byl fajn. Těším se na případné pokračování, když už to skončilo šťastně. Tohle první setkání s autorem nebylo špatné ... a dostala mě obálka knihy, která ve tmě svítí (=.

30.09.2021 5 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Každý z nás má nějakou tu svoji úzkost. V tomto neuvěřitelně uvěřitelném příběhu se setkají naprosto rozdílní a cizí lidé a na povrch začnou vyplouvat jejich životní osudy. Vše do sebe krásně zapadá a než se nadějete jste na konci knihy.

12.09.2021 5 z 5


Přežít Smrt není legrace Přežít Smrt není legrace Sebastian Niedlich

Smrt je zpět a umírá. Její nástupce Martin nemá být jediným, kdo jí má nahradit. Díky jeho setrvání mezi živými se mění spousta lidských osudů a on se musí rozhodnout, zda smrt nahradí nebo bude žít dál bez ohledu na nerovnováhu života a smrti, která mezitím nastává.

13.07.2021 5 z 5


Hezký, ale narovnej se! Hezký, ale narovnej se! Johana Fundová

Sledujeme osudy tří spolužáků, jejichž cesty se po páté třídě rozejdou, aby se opět setkali po dvou desetiletích na třídním srazu. Vzpomínky nejsou to jediné co je na moment opět spojí. Návrat k miléniu byl příjemně nostalgický.

18.06.2021 5 z 5


Čtvrtá nejlepší nemocnice v Americe Čtvrtá nejlepší nemocnice v Americe Samuel Shem (p)

Část života doktora Bashe, jeho rodiny, spolupracovníků a Tlusťocha v souhrnu let. Naskýtá se nám pohled na americký zdravotnický systém, kde jako ostatně všude jinde jsou peníze a zisk až na prvním místě. I tady má počítačový systém více pozornosti než pacient. Předchozí tři díly jsem nečetl.

29.05.2021 4 z 5