x1carbon x1carbon komentáře u knih

☰ menu

Star Wars: Vader sestřelen / Věznice povstalců Star Wars: Vader sestřelen / Věznice povstalců Jason Aaron

Nicméně kdyby tam bylo více Vadera bylo by to lepší.

22.04.2024 3 z 5


Star Wars: Válka na Shu-Torunu / Konec her Star Wars: Válka na Shu-Torunu / Konec her Kieron Gillen

Líbila se mi atmosféra.

12.04.2024 4 z 5


Kniha pěti kruhů Kniha pěti kruhů Mijamoto Musaši

Umění s mečem mě vždy fascinovalo. O knize jsem se dozvěděl, jako mnozí jiní, od Jirky Procházky. Dávno před tím než vyhrál titul UFC. Konečně jsem se dokopal knížku přečíst.
Z knihy mám zvláštní pocit. Cítím autorovu urputnost, upřímnost a celá mentalita "splň cíl nebo zemři" se mnou velmi rezonuje. Vnímám, že pokud muž plní své cíle s cílevědomostí, kontrolou a klidem, pak je oceňovaný společností, ženami, a často i penězi. I když je toto pojednání cestou bojovníka kendo, se zbraněmi, pokud je čtenář pozorný, najde zde mnoho univerzálních zásad. Určitě je potřeba knihu přečíst vícekrát a listovat. Někdy se k ní planuji vrátit.

Jednu radu z knihy musím zhanin: bezmyšlenkovité následování zvyků a starších mistrů. Často je potřeba hluboké úcty a píle, abychom se dostali na úroveň, kdy můžeme vymýšlet smysluplné inovace. Nicméně japonské: "musíš mít 100% umění mistra a až teprve mistr řemesla zanechá, inovuj", se mnou nerezonuje. Mladí lidé v Japonsku poté nemají možnost dělat inovace. Je tomu tak dodnes a já věřím, že to celou společnost zpomaluje. A kdo byl v Japonsku, myslím, že mi dá alespoň částečně za pravdu.

25.09.2023


Miluj sám seba, akoby ti šlo o život Miluj sám seba, akoby ti šlo o život Kamal Ravikant

Od knihy jsem čekal něco zcela jiného. Možná kdybych byl psychicky na dně v době kdy jsem knihu četl více bych ocenil její obsah. Nyní ji bohužel vnímám jako neužitečný brak s jen několika zajímavými myšlenkami, které by šly i z této velmi krátké publikace vypíchnout. Přiznám se, že od jistého bodu jsem knihou spíše listoval, abych si odnesl hlavní poselství.

21.09.2023 1 z 5


Siddhártha Siddhártha Hermann Hesse

Poslouchal jsem audio verzi, která je k dispozici na YouTube jako playlist 12 epizod.
Jde víceméně o první knihu filosofického charakteru, kterou jsem četl/poslouchal. Shledal jsem to jako dobrou činnost v kontrastu se svou kapitalistickou honbou za čímsi, co vlastně nutně nepotřebuji. Myslím, že tento kontrast je potřeba. Z knihy jsem si odnesl spoustu myšlenek, které jsem se snažil s plnou pozorností vnímat a rozvíjet. Tento typ knihy chce dle mého názoru plnou pozornost, aby člověk vytěžil se svazku maximum. Tudíž přesto, že jsem poslouchal zmíněnou audio verzi, snažil jsem se knihu poslouchat venku na procházkách, když jsem byl dobře naladěn a mě nic nerozptylovalo.

17.06.2023 4 z 5


Bohatý táta, chudý táta Bohatý táta, chudý táta Robert T. Kiyosaki

Zajímavé se na obsah knihy podívat retrospektivně. Tehdy (když mi bylo možná 18?) mě kniha motivovala více se o finance zajímat. Zpětně vidím, že autor pravděpodobně nezbohatl dodržováním míněných rad, ale spíše prodeji této knihy. Tedy jeho rady nefungují. Neznám člověka, který by se jimi řídil a byl (díky nim) bohatý. Některé rady v knize jsou (dle mého chudého názoru xD) dobré, většina vyloženě špatná. Pokud chcete skutečně zbohatnout v dnešním světě je radno sáhnout po knihách diametrálně odlišného obsahu i kvality. Knihu nedoporučuji. Spoustu lidí nutí zamyslet se nad financemi a bezmyšlenkovitě neutrácet čtivou formou. Proto dávám lehce pozitivní hodnocení.

17.06.2023


Almanach Navala Ravikanta Almanach Navala Ravikanta Eric Jorgenson

Velmi zajímavá kniha. Dovolím si tvrdit, že se nejedná jen o motivační brak. Autor předává cené rady: mimo jiné hodně čísty, studovat základy některých oblast matematiky, fyziky, evoluce, historie, filosofie a jiné. Hledat co Vás baví a v tom se zdokonalit. Uvědomit si priority (i když nemusí být totožné s prioritami autora).

Dílo je rozděleno na více částí. Zejména na část o bohatství a zbytek tvoří směs přístupu k životu a filosofie.
Jako někdo, kdo se zabývá technologiemi a v podstatě má začátek cesty stejný jako měl autor mě tato kniha velmi obohacuje a určitě se k některým sekcím vrátím. Jsem mladý a mám ještě spoustu cesty před sebou.

Nicméně kniha byla psána z perspektivy životní cesty unikátního člověka. Dovedu si představit, že kdyby si knihu přečetli například moji rodiče, nedokázali by knihu ocenit (možná je podceňuji). Důvodem je, že kniha obsahuje úplně jinou náhled na svět a u spoustu věcí by si řekli: "ale takhle svět nefunguje". Připadalo by jim to jako scifi. Hlavně část týkající se bohatství. Pokud jste tento pocit měli Vy, věřte mi: Funguje. Já to vidím. Jsem toho součástí. Svět podnikání, start-upů a pák funguje velmi podobně tomu, jak to autor popisuje. A to i zde, v České republice. Pokud jste mladá/mladý a věnujete se technologiím a zároveň cítíte, že nechcete být součástí každodenního korporátního cyklu, určitě se této knize nevyhnýbejte.

Tato kniha nese moudrost pro specifické publikum. Ale věřím, že právě protože je specificky zaměřená, může Vás raketově posunut ve způsobu myšlení a životní filosofii.

17.06.2023


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Poslouchal jsem českou audio verzi této knihy. Musím říct, že tato verze je skvěle zpracovaná. Jestli máte rádi audio, neváhejte.

30.05.2023


Rváč Rváč Jeff Lemire

(SPOILER) Skvělá kresba, atmosféra, postavy. Zarazilo mě, jak se stavila Bethy na pile za otcem. Čekal jsem trochu, že z něho bude vychlastaná troska a on si v klidu žil svůj život jakoby nic. Celá ta jejich interakce se mi zdála lehce zvláštní.

07.04.2023 5 z 5


Star Wars: Vzestup Kyla Rena – Oddanost Star Wars: Vzestup Kyla Rena – Oddanost Charles Soule

Můj první star wars komiks: kniha je rozdělená na 3 části. První část je o Kylo Renovi a vnímám ji jako zábavnou a zajímavou. Dozvídáme se více o chlapcově minulosti a osobnosti. Bohužel zbylé 2 části jsem dočítal s vypětím sil. Příběh těchto 2 částí mě nezaujal a podle mě by ve svazku vůbec být neměly. Škoda, že zmíněné dvě třetiny nejsou v podobném duchu jako začátek knihy. Příhěhu, který by šel zpracovat je habaděj.

10.02.2023 2 z 5


První kjú První kjú Sung-hwa Hong

Knížka jde na můj vkus hodně po povrchu. Na druhou stranu je zde výhoda, že děj rychle plyne a neodradí někoho, kdo nezná hru go nebo její podrobnosti. Finále mě překvapilo. Celkově kniha docela nastiňuje hráče go v Koreji jako takový kult na dně společnosti, což je zajímavý historický vhled. Hodnocení knihy jsem lehce nadsadil, protože mám ke go vztah.

Myslím, že by bylo zajímavé přečíst více knih kde je hra go hlavním elementem. Naneštěstí těchto knížek znám pomálu. Pokud znáte nějaké dobré doporučte (pošlete DM, budu rád)!

31.01.2023 4 z 5


Web design: Nenuťte uživatele přemýšlet! Web design: Nenuťte uživatele přemýšlet! Steve Krug

Pro mě, jako někoho, kdo se designem jako takovým nezabývá, ale občas se s psaním frontendu setká si myslím relativně kompletní přehled. Kdo by se o téma chtěl zajímat více do hloubky, tak tato kniha nejde pod povrch (to si myslím, že si ani knížka za cíl neklade). Spíše dává obecná doporučení.

Na knize jsem ocenil, že nerozepisuje každou samozřejmost na 50 stran. Je to velmi krátký formát plný praktických příkladů, který do týdne ve volných chvílích projdete a máte krásný souhrn toho nejdůležitějšího, aby jste nedělali při designování úplné blbosti.

26.01.2023 4 z 5


Trnový král Trnový král Mark Lawrence

Oproti prvnímu dílu se první polovina knihy znatelně táhla a trochu se topila v minulosti, která mi osobně ne vždy přišla zajímavá. Taky nevim kam Jorg zahodil všechnu svoji přemotivovanost stát se císařem. Postava mi již nebyla tak sympatická, což mě mrzelo, protože to je hlavní důvod, proč mě baví knížku číst.

07.09.2022 3 z 5


Dědic impéria Dědic impéria Timothy Zahn

Skvělá alternativní budoucnost k sequelům.

15.08.2022 5 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

(SPOILER) Zajímavé postavy:
Jonna velmi urputný a vytrvalý dotáhne vše do konce (odposlech, nevzdal případ ani po letech, nelení a jedná).
Saga: drsná a uvnitř křehká, krásná a silná. Symbolizuje pro mě slabou nevinnou bytost, která dělá vše pro to, aby byla silná a drsná. Hluboko uvnitř, ale stále zažívá vnitřní konflikty, které transformuje ze smutku do vzteku.
Anderson: srab který si libuje v tím mít nad lidmi moc. Pro mě velmi nechutná postava a odpuzovala mě více než samotný Jurek. Jsem "rád", že mu Jurek uřízl palici.
Jurek: inteligentní, charismatický a chladný záporák s dobrou motivací. Myslím, že osud Jurkových by se dal více rozvést. Postava mě velmi zajímá. Možná se to stane v pokračování, které jsem zatím nečetl. Kdo ví?

Byla to pro mě první detektivka. Detektivní žánr je pro mě zatím něčím, kde by neměly být chyby a vše by mělo dávat smysl. Občas mě napadlo něco, čeho by se policie mohla chytit (např. poslat falešný dopis na adresu kam chtěl dopis poslat Jurek a čekat kdo ho vyzvedne). Koncept nechávání unesených naživu mi přišel divný, jelikož nikdo takový, koho by Jurek propustil nebyl zmíněný. Vše jsou drobnosti, které jsem ochotný odpustit.

Poslední dobou jsem si zamiloval styl více krátkých kapitol. Člověku kniha hezky plyne a například já čtu často cestou přes město (15-20 minut). Dobře se pak hledám v ději.

Zároveň je kniha velmi čtivá a opradu rychle plyne. Je zde napětí mezi postavami, trocha sexu taky podpoří pozornost čtenáře. Jediné co bych uvítal jako zvídavý čtenář je rozvedení některých věcí více do hloubky, jak jsem již naznačil. Ale nevysvětlování všeho a nechávání prostoru je také mocný nástroj, který často čtenář nenávidí v dílech která miluje. Dohromady pokud je toto Vás žánr, podle mě nelze si knihu neužít.

08.04.2022 5 z 5


Trnový princ Trnový princ Mark Lawrence

Velmi jsem si tu prasárnu užil.

30.03.2022 4 z 5


Ani sami bohové Ani sami bohové Isaac Asimov

Skvělá kniha přidělena na 3 části. Velmi se mi líbila část z prostředí měsíce a velmi oceňuji ztvárnění paralelního vesmíru a jeho bytostí.

17.03.2022 4 z 5


Čistý kód: Návrhové vzory, refaktorování, testování a další techniky agilního programování Čistý kód: Návrhové vzory, refaktorování, testování a další techniky agilního programování Robert Cecil Martin

Základní pravidla super, druhá polovina knihy se trochu táhla a některé pasáže jsem dokonce přeskočil (ty které byly hodně Java specific). Doporučuju každému, kdo chce psát čistý kód.

17.03.2022 4 z 5


Počítačoví piráti Počítačoví piráti Isaac Asimov

Spěšně jsem si půjčil z knihovny kvůli jménu Asimov na titulní straně. Pak jsem zjistil, že je zde více autorů, kteří už nejsou tak výrazně zmínění na obálce. Došlo mi, že je to průšvih, proto jsem tušil to dopadne (mám rád povídkové knihy a již jsem na podobnou věc narazil). Odolal jsem nutkání knihu hned vrátit a dal jsem jí šanci. 1 povídku jsem ani nedočetl a jen asi 2 nebo 3 mě velmi zaujali. Mezi nimi povídka od Asimova, kvůli kterému jsem si knihu půjčil. Bohužel musím hodnotit špatně.

01.03.2022 1 z 5


Knihovna nájemných vrahů Knihovna nájemných vrahů Kim Onsu (p)

Velmi mě lákalo prostředí nájemných vražd. Četl jsem například fantasy Cesta stínů, na které často vzpomínám. Hlavní postava jedná naopak než by jednal čtenář, nelogicky. To mi připadá jako zvláštní prvek, který i ukončení příběhu divně pokřivuje. Zcela jistě je to záměr.
Knihu jsem si užil, doporučuji pokud rádi čtete příběhy antihrdinů, kteří vnímají realitu chladnokrevně. Určitě se nebude líbit každému.

24.01.2022 4 z 5