Walris Walris komentáře u knih

☰ menu

Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Gayle Forman

Přiznám se, že nejdříve jsem viděla film, který se mi moc líbil, a to i prestože byl podle mě točen primárně pro cílovou skupinu cca 13 až 18 let :)
Příběh je zajímavý, prolínají se krásně dvě časové linky, děj hezky rychle plyne, moc mě bavily scény z minulosti a kniha celkově na mě asi zanechala jiný dojem právě proto, že byla čtena až po shlédnutí filmu, který mi samozřejmě vše podstatné prozradil. Každopádně to nic nemění na tom, že kniha stojí za to a už se těším až si přečtu i druhý díl.

24.04.2020 4 z 5


Pět dní Pět dní Julie Lawson Timmer

Opravdu kniha hodná zapamatování, byť jsem knih s touto tématikou četla již více.
Nebudu tu tentokrát rozebírat podrobněji, které aspekty mě zaujaly (snad jen zmíním, že příběh Mary je pro mě mnohem silnější než ostatní části), ale důležitý je pocit, který ve Vás kniha zanechá... a ten je nepopsatelný.

Zkuste sami... Doporučuji.

02.04.2020 5 z 5


Můj syn terorista Můj syn terorista Tomáš Lindner

Dozvěděla jsem se pár zajímavých věcí, to ne, že ne :)
Nicméně i přes dosti nízký počet stran jsem čekala, že kniha - zvlášť s ohledem na zvolený název - bude více "osobní". Autoři obecně popisují politickou situaci a některé další události, které pak vedly k nejrůznějším teroristickým útokům, což je samo o sobě zajímavé, já bych však více ocenila spíše popis konkrétních rodinných příběhů, jak to vnímaly matky bojovníků, co přesně vedlo mladé muže (a někdy i ženy) k opuštění svého dosavadního života a odchodu do zahraničí a toho v knize bylo na můj vkus opravdu málo...
/V audio verzi jsem už dlouho v žádné audioknize neslyšela tak nepříjemné hudební vsuvky jako zde :D/.

02.04.2020 2 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Kniha je zpočátku velmi vtipná a děj svižně plyne, člověk se zasměje, ale postupně mi začal vadit neustále se opakující styl humoru, a nejpozději cca na 100. stránce to jaksi ztratí své kouzlo úplně, nic nového se nedovídáme a naopak život na zámku a neustálé pokusy nalákat k prohlídce zájemce mě už moc nebavily. Po dalších dílech momentálně určitě nesáhnu, příp. později s delším časovým odstupem až si budu chtít přečíst něco opravdu nenáročného...

08.01.2020 2 z 5


Cizinec Cizinec Arno Strobel

Celkem napínavá první půlka knihy - děj opravdu udržuje napětí a nutí číst čtenáře stále dál, vyprávění z pohledu obou hlavních postav je taky zajímavé, nicméně následně už autoři zjevně nebyli schopni udržet stejně kvalitní linii a útěk hlavních hrdinů před jejich pronásledovateli se postupně stává spíše trochu nesourodou a nelogickou snůškou náhod... Vysvětlení ztráty paměti na závěr tomu dodalo pomyslnou "korunku" :D Škoda, čekala jsem trochu více.

07.01.2020 2 z 5


Začít znovu Začít znovu Mona Kasten

Za mě jedna z lepších "odpočinkových romanťáren" :)
Čtu spoustu knih na nejrůznější někdy i vážná témata a zde jsem se nespletla, když jsem hledala něco milého, čtivého, se sympatickými postavami, zároveň oceňuji, že kniha není plná jednoho klišé za druhým, ale má takový romantický úhel pohledu na události, který vás nutí se začíst a jen tak nepustí. Jsem zvědavá na druhý díl, prestože mi pár, na který je druhá kniha zaměřena až tolik po chuti nebyl, dám tomu kvůli autorce a jejímu stylu psaní šanci...

03.01.2020 4 z 5


Moje Pacifická hřebenovka Moje Pacifická hřebenovka Monika Benešová

V prvé řadě - tato kniha se nedá absolutně srovnávat se známou Divočinou od Cheryl Strayed a věřím, že to ani nemělo být úmyslem. Jde spíše o útržky zážitků z neuvěřitelné cesty, kterou se tato mladá, nezkušená, ale neskutečně odvážná slečna rozhodla podniknout. Nesmíte čekat jazykovou úroveň nějak extra vysoko (navzdory tomu, že autorka má vystudovanou žurnalistiku), nicméně i tak kniha dokáže zaujmout, pobavit a hlavně vede k zamyšlení jednak nad samotnou PCT (a důvodem obecně proč se na tuto pouť tolik lidí ročně vydává) a jednak nad problémy s naším tělem, kterým musí Monika a spousta dalších čelit. Klobouk dolů přede všemi.

21.06.2019 3 z 5


Motýlí křídla Motýlí křídla Veronika Bicker

Budu asi trochu opakovat, co již bylo zmíněno v komentářích níže, ale opravdu hodně slabá knížka - hlavní hrdinka je tak naivní, až to bolí, charaktery ostatních postav jednotvárné a nedostatečně vykreslené (ale co se asi dá čekat v knížce o 170 str.), příběh bez nápadu a celkově očekávaný. Chvílemi jsem měla pocit, že autorka to psala asi jako prvotinu ve svém útlém věku (ani to není pravda). Četla jsem do konce jen proto, že jsem čekala nějaký větší zlom v závěru, nestalo se... Opravdu ani jako oddechovku nemohu doporučit, existují mnohem lepší knihy.

21.06.2019


Dedička Dedička Amanda Hocking

Dopředu upozorňuji, že hodnotím celou sérii 3 dílů...
Ačkoliv zcela jistě nejsem cílová věková skupina musím říct, že na oddechové čtení jsou tyto knížky fajn. Děj docela hezky plyne, i když je trochu jednodušší (první díl byl asi nejméně zajímavý, pak se to pěkné rozjíždí) a některé aspekty celého tohoto smyšleného světa by mohly být podstatně více rozpracované (např. zvláštní schopnosti nebo závěrečná bitva).
Je zde klasický milostný trojúhelník, přičemž zvláštností je, že se druhá hlavní mužská postava objeví až ve 2. díle.. Závěr trochu očekávaný, ale pozitivní, přesně to, co čtenář u těchto "oddychovek" hledá :)

21.02.2019 3 z 5


Naděje umírá poslední Naděje umírá poslední Halina Birenbaum

Jedna z nejlepších knih popisujících hrůzy života ve waršavském ghettu a následně v koncentračních táborech (dokonce v několika z nich), jakou jsem kdy četla... Autorka rozsáhle popisuje jak samotné události, tak i své pocity, obavy apod. Osobně nejvíce obdivuji její neutuchající vůli a odhodlání žít, zvlášť v okamžicích, kdy se jako 15ti leté dítě ocitne v nejhorších situacích a je již zcela osamocena - bez rodiny i jakýchkoli přátel, stále bojuje....

Za zmínku určitě stojí závěrečných 30 stran, kde autorka popisuje svoje pocity z cesty zpět do Polska na vybraná místa po 40 letech od původního příběhu... tyto stránky mě neuvěřitelně dojaly a jsou rovněž důkazem toho, jak moc tato hrůzná doba poznamenala všechny přeživší na celý jejich zbývající život...

09.12.2018 5 z 5


Peklo blízko nebe Peklo blízko nebe Jon Krakauer

Jedna z nejlepších knih na horolezeckou tématiku, kterou jsem měla možnost číst... Emotivně popsaná celá událost od začátku do konce očima jednoho z přímých účastníků se spoustou zajímavých doplňujících informacích o životech dalších členů expedice na Everest.
Film byl taky moc dobrý, ale na knihu nemá :)

23.11.2018 5 z 5


Hledání Aljašky Hledání Aljašky John Green

Musím říct, že jsem od knihy po přečtení anotace čekala něco trochu jiného a stejně tak, jako někteří čtenáři přede mnou, nemohla jsem se jaksi ztotožnit s hlavní ženskou postavou... Aljaška mi byla většinu času krajně nesympatická, náladová, někdy až vulgární a trochu nechápu, co na ni všichni viděli. Rovněž na Válečkovi byla zajímavá možná záliba ve vyhledávání posledních slov slavných osobností, ale to je asi tak všechno.
Byla to moje v pořadí druhá kniha od tohoto autora a jeho proslulá kniha "Hvězdy nám nepřály" byla nesrovnatelně lepší, už jenom s ohledem na netradiční zápletku a humor. Toto bylo dobré tak maximálně na oddechové čtení, ale vícekrát po knize určitě nesáhnu.

23.11.2018 2 z 5


365 Hajadánových povídaček na dobrou noc 365 Hajadánových povídaček na dobrou noc Hana Vrbová-Piskáčková

Nezapomenutelná knížka s více či méně dobrými pohádkami, ale jako celek unikátní :)

13.11.2018


Laskavé bohyně Laskavé bohyně Jonathan Littell

Bohužel nedočteno, prokousala jsem se na 200. stranu ale nemohla jsem se absolutně začíst, přestože tato tématika pro mě není ničím novým.. možná tomu v budoucnu dám ještě šanci, nicméně je to opravdu náročná literatura...

09.05.2018


Měděný jezdec Měděný jezdec Paullina Simons

Jedna z nejemotivnějších knih jakou jsem kdy měla možnost číst.
Pro mě je tento příběh dokonalým spojením literatury faktu a romantické dějové linie. Vynikající realistické popisy leningradské blokády, hladomor a naivitu hlavní představitelky (stejně jako celé její rodiny) - to vše jsem hltala každou stránkou a získávala čím dál větší respekt vůči lidem, kteří toto strašné období historie prožili a hlavně přežili.
Jak již bylo psáno dříve - prostřední část knihy je trochu přeslazená, ale no tak jim to přejme, Taťána a Alexandr mají poprvé a naposled "privacy" :) Styl psaní mě opravdu vtáhl do děje a já prožívala s hlavními hrdiny každou úzkost, každé jejich zranění, měsíce odloučení i bolest nad ztrátou milovaných osob. Doufám, že nejsem jediná, komu po přečtení knihy nad nespravedlností tehdejší doby ukápla slza. Zasloužených 5 *

29.04.2015 5 z 5


Čtvrtá ruka Čtvrtá ruka John Irving

Moje teprve druhá kniha od tohoto autora, ale musím upřímně říct, že ta první (Svět podle Garpa), byla mnohem zajímavější. Sice nechybí Irvingův klasický humor, trocha satiry a absurdity, ale příběh byl opravdu trochu moc "potrhlý" i na mě. Přičítám body za originalitu nápadu a krásnou práci se slovy, ale ani konec nebyl tak překvapivý, jak jsem dle zdejších komentářů čekala. Irving má určitě lepší tituly.

24.03.2015 3 z 5