Měděný jezdec

Měděný jezdec https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151588/medeny-jezdec-151588.jpg 5 836 248

Taťána a Alexandr série

< 2. díl >

Poutavá historická freska je zároveň nezapomenutelným příběhem o lásce vzdorující hrůzám války i lidské zášti. 17letá Taťána vyrostla v Leningradě, v městě, kde památníky zašlé slávy kontrastují s šedivou realitou stalinského Ruska. V roce 1941, ten den, kdy Němci napadnou Rusko, se Taťána poprvé zamiluje - vzápětí pocítí trpkost zakázané lásky: nadporučík Alexandr Bělov je vyvolený její sestry Dáši. Navíc má Alexandr temné tajemství - pochází z rodiny amerických komunistů, kterou zlikvidovalo NKVD. Lásce Taťány a Alexandra není přáno: město drtí německá blokáda, hladomor, zima a všudypřítomný strach ze smrti. Ale jindy slabá Táňa se ukáže jako nejsilnější člen rodiny a s Alexandrovou pomocí překonává všechny útrapy. Nejtěžší zkouškou však bude odolat vlastní touze.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Bronze Horseman , 2001


více info...

zimolka
zimolka
25.10.2022 3 z 5

Prvních asi 200stran jsem se neskutečně přemáhala ,abych knihu neodložila, děj se pořád točil dokola, pak jsem se konečně začetla a asi zkusím i další díl.

pavlinkaa
pavlinkaa
20.07.2022 3 z 5

Z celé knihy mi přišlo zajímavých a čtivých tak 100 stran. Musím se pochválit, že jsem vydržela a knihu přečetla.
Myslela jsem, že když má kniha tak vysoké hodnocení, bude mnohem lepší.


malen
malen
06.07.2022 4 z 5

Sama bych si ji asi nekoupila, vyhýbám se válečným tématům. Ale nakonec jsem ráda, že jsem ji dostala a už jsem běžela koupit i další dva díly, přestože jsem se místy dějem špatně prokousávala. A stejně jako píší i ostatní, také bych tam nemusela mít tolik té sladké vaty.

Stepanka897
Stepanka897
06.02.2022 2 z 5

Tohle byl boj o to, knihu dočíst. Jediná část, kdy jsem se začetla byla blokáda Leningradu. Dialogy mezi Alexandrem a Taťánou, erotické scény, hrůza. Čekala jsem od knížky trochu něco jiného. Do dalších dílů se rozhodně pouštět nebudu. Kdo hledá červenou knihovnu, bude asi spokojen.

kalinka99
kalinka99
28.01.2022 5 z 5

Nevím, proč jsem tak dlouho otálela si knihu přečíst. Příběh krásný plný lásky, krutosti a naděje z válečného Leningradu. Na jediném bych ubrala, co se týkalo milostných scén Taťány a Alexandra.

Holly.W
Holly.W
15.10.2021 5 z 5

Tuto knihu jsem si koupila ve výprodeji za velice příznivou cenu. Ke koupi mě zlákal obrovský počet komentářů a vysoké hodnocení. Ani ve snu by mě však nenapadlo, že se z ní stane jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy v životě četla.
Prvních 200 stran mě, musím se přiznat, moc nebavilo. Dlouhé dialogy, žvatlání dvou zamilovaných lidí. Ze začátku mi Taťána lezla na nervy. Ta sladká, nevinná, hodná a čestná Taťána, která se jen všem snažila zavděčit. Dokonce své sestře přenechala svou životní lásku.
Potom přišla pasáž ze zimního válečného Leningradu. Tuto pasáž jsem četla se zatajeným dechem. Muset se dívat, jak lidé které milujete umírají jeden za druhým. Hladovět, být vděčný za drobek chleba s pilinami. Bojovat o každý den života navíc, slábnout víc a víc, pomalu umírat. Šílená Ruská zima. My, v této době, kdy jsou potravinami, oblečením a všemožnými myslitelnými i nemyslitelnými věcmi narvané obchody až po strop v době kdy je všeho takové množství. V době obrovského hýření, plýtvání a vyhazování si už ani neumíme představit, že něco takového lidé mohli někdy zažívat. I proto, jsem ráda, že jsem si knihu přečetla.
A konec? Infarktový. Prostě jako celek je to nádherná, kouzelná a nezapomenutelná kniha. Kniha o válce a obrovské lásce dvou spřízněných duší tvoří nezapomenutelný příběh. Určitě se k této knize ještě někdy vrátím.

Viopes
Viopes
30.09.2021 4 z 5

Ztotožňuji se s těmi, kteří by knihu zkrátili o rozhovory mezi Táňou a Alexandrem a o erotické pasáže v Lazarevu. "Slaďáky" jsem přestala číst před dvaceti lety, k téhle knize mě přivedla kamarádka a v globálu jsem si ji celkem užila. Určitě si přečtu i další díly, zajímá mě, jak to bude pokračovat a jak příběh nakonec dopadne.

evikt
evikt
16.08.2021 4 z 5

Uzasna kniha, ci vlaste vsechny 3, krasny milostny pribeh v tezke dobe, krasne napsana, neslo odlozit, moc jsem tem dvoum fandila ;)

Mišák240
Mišák240
10.08.2021 5 z 5

Nádherný napínavý příběh, kde je vylíčeno obléhání Leningradu a popsán příběh Taťány a Alexandra, kterým jsem celou dobu držela palce. Kniha, ač silnější, mě vtáhla do děje, jen možná bych zkrátila erotické pasáže v Lazarevu, jinak výborná a těším se na další pokračování.

kh1989
kh1989
07.06.2021 3 z 5

Byla to výzva. Bylo to jako když máte talíř plný jídla a ono to neubývá a neubývá.

Kaja1
Kaja1
28.05.2021 4 z 5

Dočteno, byly chvíle, kdy jsem si říkala, to nedočtu, ale vydržela jsem. Obléhání Leningradu a vůbec válka byla hrozná, co je však neměnné je charakter lidí, kteří se dovedou přizpůsobit každé době. Udávání na denním pořádku, prostě nějak se mi vytratila ta velká ruská duše. Nejkrásnější scéna, aspoň pro mne, prani prádla na řece Kamě.

knihovnička007
knihovnička007
23.05.2021 3 z 5

No nevím... všichni knihu chválili, ale já z ní mám smíšené pocity :(
Líbil se mi vylíčení života v Leningradu. Kdyby zde kniha skončila, dala bych všech 5*. Ale... rozhovory mezi Taťánou a Alexandrem mne nudily, bylo to totéž stále dokola :( Jak nesmí nikomu ublížit a jak se vzájemně milují atd. Taťánina rodina byla příšerná. Pak najednou krátká akce a nic... Část v Lazarevu mi v knize vůbec neseděla, takové knižní porno jsem v knize opravdu nečekala a přišlo mi to naprosto zbytečné. A opět ty šílené rozhovory...
Válečný potenciál byl využit dobře, autorka velkou romanci dobře zasadila do Ruska 2.sv.války, ale ta červená knihovna... A ta erotika...
Nebýt toho Leningradu, kniha by mne určitě nebavila. Takový lepší průměr...

Karoli282
Karoli282
18.05.2021 5 z 5

Nádherný román. Krásný a zároveň smutný příběh o lásce během druhé světové války. Hlavní hrdiny jsem si oblíbila, hlavně Alexandra. Autorka dokázala dobře popsat atmosféru Ruska i lásku mezi Táňou a Alexandrem. Tuto knihu určitě všem doporučuji.

Hedvika959
Hedvika959
19.04.2021 4 z 5

Román z druhé světové války podán úplně jinak. Překvapilo mě jak rozdílně lidé k válce přistupovaly a jak rozdílně se jim žilo. Autorka podbarvila jinak krutou knihu láskou.
Nejvíce se mi líbila ta část kde obléhaly Leningrad. Četlo se mi to opravdu rychle. Styl psaní byl tak samozřejmý a strašně smutný. Když se děj však přehoupne do druhé poloviny je z toho najednou erotický román. A věřte mi hodně barvitý. Tuhle část knihy jsem vpodstatě přeskákala. Nelíbilo se mi to tam.
Před koncem je velká akce, která ale vyústí v pomalý až trochu nudný konec. Skoro nic se nestane. Přesto se mi líbil. Tak nějak to vytvořilo lehký otevřený konec.

eva3992
eva3992
07.03.2021 3 z 5

První díl z romantické trilogie, kdy se ocitáme v Rusku, konkrétně v Leningradu, v roce 1941. Válka z Evropy se pomalu, ale jistě blíží a v tu dobu se Taťány život změní. Potká Alexandra a přeskočí mezi nimi jiskra. Ovšem nemají svůj život jednoduchý, hlavně kvůli tomu, že je válka, později hladomor a krutá zima, ale také proto, že Alexandr chodí se sestrou Táni a aby ji neranili, schovávají své city.

Anotace na knize se mi líbila, láska na pozadí kruté války, to já mám docela ráda. Bohužel, celkový příběh už mě tolik neoslovil a musím říci, že těch 600 stran, bylo někdy hodně dlouhých.

Co se mi líbilo, tak popis života ve válečném Rusku, válka opět trochu jiným pohledem. Hrůzy války, hlad, zima, utrpení, bezmoc. To bylo opravdu dobře vykresleno. Vidíme zde i vývoj „malé“ holčičky v dospělou a rozumnou ženu. Je zde vidět, jak válka dokáže člověka změnit.

Ovšem zde má pozitiva končí. A bohužel toho negativního je zde asi víc. Děj se místy neskutečně vlekl, připadalo mi, že první polovinu knihy sedíme jen u Táni v kuchyni a pořád se mluví o tom samém. Pak je vždycky nějaký skok, velká akce, je to super, napínavé, ale po pár stránkách jsme opět v kuchyni.
Pak se přehoupneme do druhé poloviny knihy a z válečného dramatu se rovnýma nohama dostáváme do erotického románu, který trvá dobrých 200 stran a tam pro změnu není nic jiného, než sex :-D
Konec se snažila autorka udělat akční a samozřejmě je také otevřený a připravený na další díly. Ty si přečtu, protože už je mám doma, ale s vekou chutí se do nich pouštět nebudu. Na druhou stranu už vím, do čeho jdu, tak třeba se mi to bude číst lépe.

Celkově knihu hodnotím jako průměrnou romantickou knížku s velkým potencionálem, který ovšem nebyl naplněn. A kdyby byla kniha o 300 stránek kratší, tak by jí to prospělo.

knihy_a_zuzka
knihy_a_zuzka
17.02.2021 4 z 5

Čtivý historický román z období druhé světové války. Autorka poměrně historicky kvalitně popisuje situace v Leningradě. Je pravda, že příběh je po zhruba polovině stržen do téměř červené knihovny, ale beru to tak, že to patří k příběhu.

Ano, příběh je vymyšleným historickým románem, proto v podstatě splňuje vše, jak má. Obsahuje popis prostředí, má romantickou zápletku, v pozadí toho všeho se dějí hrůzné věci a znovu - je vymyšlený. Pokud si chcete přečíst spíše o hrůzách, které se odehrávaly v Leningradě, doporučuji odbornou literaturu. Ověřená fakta se nemůžou čerpat z historických románů :)

K postavám se člověk rychle upne. Některé z nich si zamiluje, některé naprosto znechutí. To se mi na autorce líbí - skvělé popisy postav. Celkově dobře popisuje i prostředí.

Další díly mě poměrně zklamaly - druhý jsem přečetla, třetí ovšem nikdy nedočetla a asi ani nedočtu. Tato kniha je ovšem poutavá, čte se velmi dobře, popisuje některé ze situací ve válečném Leningradě.

Pokud tedy máte rádi historické romány z druhé světové války a nevadí vám trošku větší množství sexuálních scén, doporučuji. Za mě je to kvalitně napsaný historický román :)

Xaveza
Xaveza
19.01.2021 1 z 5

Kniha mě absolutně zklamala. Očekávala jsem historický román, který mi přiblíží nejhorší obléhací vojenskou operaci, která trvala skoro 900 dnů a realita byla taková, že jsem dostala ochutnávku děsivého života v Leningradu a plnou dávku nekonečného romantického příběhu, který ne a ne přestat a pak jako bonus k nášupu ještě dost stránek o sexuálních aktivitách a to detailně a velmi často - jako proč?? Ne, tohle fakt ne. Další díly nechci ani vidět.

Nehorazna
Nehorazna
17.12.2020 5 z 5

První polovinu u knihy mi byla zima a měla jsem hlad... :) ke konci už jsem se u ní tolik nebavila, ale po dočtení jsem si nechala dva dny oraz od dalšího čtení, aby ve mně dál rezonovaly emoce příběhu :)

AnetaKor
AnetaKor
13.08.2020 3 z 5

Kdyby tam nebyly silne válečné reálie, tak je to průměrný roman...

Arev122
Arev122
14.07.2020 3 z 5

Tak kniha mě trochu zklamala. Zpočátku se mi děj líbil- pohled do života obyvatel Leningradu v době blokády, trochu naivní 17tiletá dívenka se zamiluje do syna amerických emigrantů, kteří jsou NKVD zlikvidováni , ale většina příběhu popisuje "silně romanticky" vyvíjející se vztah mezi zamilovanými. Další díly raději číst nebudu.