Vruznychsvetech Vruznychsvetech komentáře u knih

☰ menu

Paní jara Paní jara Leandra Sold (p)

Paní Jara je fantasy kniha s obrovským přesahem. Kniha otvírá hned několik důležitých témat o kterých je důležité mluvit! Můžeme se zde setkat s narážkami na vzhled, pohlaví, či intelekt. Otvírá se zde problém násilí i sexuálního obtěžování, ale to takovou formou, že to skvěle zapadá do příběhu a nepůsobí to stylem, že to tam autorka dala jen proto, aby tam něco takového bylo.

Hlavní hrdinka Star rozhodně není dokonalá. Není to typická YA hrdinka. Neleží jí u nohou desítky mužů ani nevyhrává soutěže. Nebojí se vyjádřit nesouhlas, poslat někoho do míst kam ani slunce nesvítí anebo je-li to nutné někomu pořádně natáhnout.

V knize se setkáváme s různorodými prostředími, které jsou od sebe natolik vzdálené, že působí jako kdybychom se ocitli v jiném světě. Vidíme jak to funguje u chudých, v ústavech, ve školách, v opuštěných oblastech i mezi onou vyvolenou elitou. Dává nám to tak kompletní náhled na prostředí, což nám pomůže si zase o něco více připadat jako kdybychom v tom světě skutečně žili a zažívali stejná dobrodružství jako hlavní hrdinové.

Pokud očekáváte chronologický děj u kterého budete už od začátku vědět, co přesně a jak bude, tak jste šíleně na omylu. Vy vlastně tak nějak podvědomě tušíte a znáte všechny podstatné informace, ale to po celou dobu čtení nevíte a až skoro na konci celého příběhu vám to celé sepne dohromady. To už za sebou, ale máte minimálně tři infarkty z věcí o kterých jste neměli ani nejmenší tušení!

Takže ano, Paní Jara je naprosto skvělá knížka, která si rozhodně zaslouží pozornost. 5 z 5 a nesmím zapomenout zmínit boží romantickou linku, kterým já neholduju, ale tady byla

12.04.2024 5 z 5


Přání! Přání! Leandra Sold (p)

Tohle byla pecka! Když se mi naskytla možnost přečíst si rukopis této fantasy, tak jsem byla z počátku skeptická. České prostředí? Zima? A hlavně, když jsem zjistila, že tam půjde dost o lásku byla jsem poměrně nedůvěřivá, neboť se romantickým knihám docela vyhýbám. Ale víte co? Tady byla ta romantická linka, tak strašně hezky napsaná, že to bylo něco, co jsem si na knize zamilovala! A jo, až si zase budu chtít přečíst něco romantického s přidanou hodnotou sáhnu po re-readingu. Celý svět byl postaven samozřejmě na smyšlené ledové zemi, dalších speciálních a různě zaměřených oblastech a pak českém prostředí, což bylo osvěžující. Kniha na mě po dobu čtení házela takové ty dvory vibe, ale bylo to celé takové pohádkovější a milejší. Zároveň, co jsem dost ocenila, tak zde nebyli vykreslovány sexuální scény atd... Postavy? Skvělé! Žrala jsem je všechny včetně záporáka! Líbí se mi, že autorka ukazuje, že věci, make-up, paruky... nemají gender a je tudíž jedno, kdo je využije, což v literatuře moc nepoznáváme! Prostě a jednoduše, co to tady okecávám určitě to mělo své mouchy, ale ty jsem ochotná přehlédnout, protože to bylo boží! Nemohla jsem se od toho odtrhnout a zároveň, když to skončilo věděla jsem, že chci další díl! Takže rozhodně 5 z 5 a všechny Áji ze všech různých světů moc doporučují!

DOPORUČENÍ:
A komu, že to tedy doporučují? Nejraději bych řekla všem a taky to řeknu. Všem! A teď konkrétně? Líbili se vám Dvory? Anebo se vám líbil jejich nápad, ale přišli vám moc jako rudá knihovna? Pak se vám bude líbit i toto!

12.04.2024 5 z 5


Píseň moře Píseň moře Samuel Sattin

Kdyby zvířata mohla mluvit naším jazykem a my jim rozuměli určitě bychom zjistili, že naším uším unikl nespočet kouzelných příběhů, jako třeba ten o TULENÍ VÍLE.

Píseň moře je příběh o lásce dvou sourozenců a velkém prokletí. Příběh o nadpřirozených bytostech i těm nám ze všeho nejbližších a to lidech. Máme možnost nahlédnout pod pokličku křehké dětské psychiky. Co obzvlášť oceňuji je tempo celého příběhu. I když děj díky krásným obrázkům rychle plyne, tak charakteristickým vlastnostem a obecně práci s nimi je věnovaná podstatná část příběhu.

Jak to dopadá, když je jedno z dětí protěžováno? Je role staršího bratra a tudíž ochránce opravdu tím po čem malí kluci touží ze všeho nejvíce? Může být pes lepším přítelem než mladší ségra a jak celý děj ovlivní konzervativní babička, které záleží na vzdělání, vychování a zdraví jejích nejmenších vnoučat?

Nadpřirozené bytosti nám dodávají pocit jaké si nereálnosti schované v lidském světě. Já osobně jsem si některé z nich vykládala jako pokušitele, zahleděné do sebe a prahnoucí po vysvobození. Příběh poukazuje na ztrátu a na to, že cítit emoce může kdokoliv bez ohledu na věk nebo pohlaví.

Na konci knihy na nás čekal slovníček cizích slov, které se v příběhu sem tam vyskytly i text písně kolem, které se celé naše putování točí.

Já osobně jsem z celého příběhu naprosto nadšená. Nejen díky nádherným ilustracím, ale zejména díky skvěle vykresleným charakteristickým vlastnostem.

Nejvíce si myslím, že příběh ocení mladší čtenáři a nebo ti, jež už znají animovanou adaptaci. Stejně jako jsem byla nadšená z Vlkochodců jsem nadšená i z Písně moře, neboť v obou příbězích jsem našla něco více než jen pohádku a krásné obrázky. Za mě určitě 5 z 5 a velké doporučení!

25.03.2024 5 z 5


Bojovníci s Nicotou Bojovníci s Nicotou Kate Murray

Kniha bojovníci s nicotou mě vrátila v čase o několik let do zadu. Do chvíle, kdy většina z nás četla Selekci a Hunger games s Harry Potter. Byli populární dystopie typu Divergence a letěla Legenda. Zkrátka taková ta doba, kdy spousta z nás začínala číst anebo objevovat krásu Young adult literatury a byla nadšená snad z úplně všeho, co zrovna vyšlo. Neměli jsme toho moc načteno a tudíž ani naše nároky nebyly nijak velké oproti dnešní době.

Bojovníci s nicotou mi svým příběhem, atmosférou, ale i postavami připomínají právě tuto dobu. Je to milé, oddechové čtení, při kterém občas nevíte, co se stane a jindy to tušíte od samého začátku. Obecně bych neřekla, že je to nějak těžce napsané a pro někoho, kdo začíná s YA fantasy anebo nehledá nic s přidanou hodnotou je to ideální kniha. Je to hezky napsané, má to nápad, děj i zápletku a postavu, kterou si buď zamilujete anebo ji nemusíte.

Pokud však máte načteno, hledáte něco už lehce složitějšího, tak si myslím, že vás bojovníci bohužel nenadchnou. V knize se objevují nějaká ta klišé a ve směs nepřichází s ničím až tak originálním, aby si z toho zkušenější čtenář fantasy sedl na zadek.

Pokud však máte mladšího sourozence a chtěli byste, aby zažil podobný pocit, jaký jsme zažívali při prvním větším čtení my, pak tím, že sáhnete po této knize rozhodně neuděláte krok stranou.

Já osobně k ní mám postoj neurazí nenadchne, ale dokážu si představit, že kdybych se ke knize dostala jako mladší hltala bych každou stránku a chtěla vědět mnohem více.

26.01.2024 3 z 5


Láska přes hranice světů Láska přes hranice světů Josie Williams

Posmrtný život. Téma, které mě osobně něčím neskutečně baví a zajímám se o něj. Láska přes hranici světů je jak už název napovídá romantická kniha s ojedinělou romantickou linkou. Mimo to, že se jedná o slowburn prochází láska mezi životem a smrtí.

Hlavní hrdina Ryder mi byl od začátku sympatický. Líbily se mi jeho myšlenkové pochody a zajímalo mě, co dalšího vymyslí. Bavilo mě číst o jeho minulosti i o jeho zájmech v součastnosti. Jenže nikdo není dokonalý a tak i on měl věc, která mě po čase začala neskutečně vytáčet. Jeho neúnavné vzdychání a prahnutí po jedné konkrétní ženě bylo po čase už hrozně otravné.

Jako velký bonus téhle knihy beru styl psaní. Bylo to napsané velmi jednoduše a čtivě. Stránky i kapitoly ubíhaly rychle a nutilo tě to číst dál.

Zároveň celá myšlenka toho posmrtného světa, která by klidně mohla být o neviditelnosti reálných lidí mi přišla zajímá hlavně v tom, jak na to koukaly i jiné neživé bytosti.
Ta radost z toho, když hlavního rodinu někdo konečně viděl byla nepopsatelná. Líbilo se mi, že i když dělal něco, co nebylo třeba úplně morálního, tak si uvědomoval že to není správné.

Za mě osobně to byla zajímá knížka pro asi spíše mladší YA čtenáře, kteří toho třeba nemají ještě tolik načteno anebo si nelibují ve složitých a spletitých fantasy při kterých musí hodně uvažovat. Tohle je spíše taková oddechovka se zajímavým světem a za mě osobně hezky popsanou slowburn.

02.01.2024


Němé duše Němé duše Jitka Ládrová

Ač název samotný zní Němé duše, já vám zde povím pouze o jedné. Té své, protože přesně tak bych svou duši teď mohla popsat, jako němou.

Spousta otázek ji momentálně sužuje, ale jakoby jí něco bránilo v tom je vyslovit. Spousta informací, které si momentálně skládají svou mozaiku v jeden ucelený obraz a ona snažící se porozumět všemu, co se na popsaných stránkách odehrávalo. Spousta pocitů, co se láme přes sebe a navzájem se jeden o druhý rozbíjí teď dominují nejen její podstatě, ale i mé hlavě.

Drsná a nelítostná fantasy, která nám ukazuje daleko větší zrůdy než si dokáže stvořit naše vlastní fantazie. Ojedinělé prostředí, které vás svou atmosférou donutí přemýšlet nad tím zda džungle je opravdu tím místem, kde byste měli cítit strach. A jestli bubáci pod postelí nejsou ve skutečnosti jen předzvěstí toho, že ani vlastní lože není vždy úplně bezpečným místem.

Dospělácká fantasy, která vás přesvědčí o tom, že pod označením Fantasy se skrývá mnohem více než víly, upíři a čarodějky, jak tomu bývá poslední dobou zvykem.

Více pohledů, jakoby nám dovolovalo cestovat myslí několika důležitých lidí najednou a dávala nám tak oproti postavám důležitou výhodu. Styl psaní, mě okamžitě vtáhla a já po chvíli přestala vnímat, že je to jen fikce. Zvykla jsem si na postavy a chtěla vědět více. Připadala jsem si jak v příběhu několikrát zmiňovaná matka, připadala jsem si jako vyvolená, co dostala možnost sledovat něco posvátného. Nemůžu říct, že bych rozuměla každé postavě a každému poznatku a činu, co se rozhodla udělat, protože tak tomu není ani v reálném světě, ale můžu říct, že jsem si cestu tímto světem neskutečně užívala.

Pod pojmem užívala se neskrývají jen kladné emoce, nýbrž i ty záporné. Několikrát jsem cítila nenávist vůči některé postavě a jejímu chování, několikrát jsem cítila smutek nad osudem, který byl již předem předurčen.

Mnohokrát jsem cítila radost prostupující celým mým tělem i pocit zadostiučinění, když se ukázalo, že na každého nakonec čeká, co si zaslouží.

I přes skvělé popisy místa a atmosféry, jsem však několikrát dostala něco s čím jsem naprosto nepočítala. Zvraty byly podstatnou součástí příběhu a že jich zde nebylo málo. Kolikrát jsem si myslela, že přesně vím, co se stane vždyť jsem to sledovala snad ze všech možných úhlů pohledu a nakonec se stalo něco naprosto jiného. A to bylo to, co mi neustále bralo slova z úst a já se čím dál tím víc stávala jen další němou duší z příběhu, kterou teď ještě nějakou dobu určitě budu. Troufám si říct, že tento příběh semnou bude ještě chvíli žít než konečně pochopím všechna jeho poselství a to je to, co si představuji, že bych od knihy měla dostat. Nedostala jsem jen příběh s kterým jsem strávila pár dnů než jsem ho dočetla. Získala jsem něco více.

11.11.2023 5 z 5


Vlkochodci Vlkochodci Samuel Sattin

(SPOILER) Ve dne dívkou, v noci vlkem. Ve dne knihomolkou, v noci bojovníkem. Každý z nás ať už vědomě, či nevědomě určitě po něčem toužil. Možná jste si přáli stát se někým jiným? Možná jste si přáli stát lepší verzí sebe samého. Anebo se vám něčí charakter, superschopnost líbila natolik, že jste se po ní též zatoužili. Vždy to, ale vedlo k nějakému kladu.

Hlavní hrdinka Mebh má taky svou zvláštnost, svou superschopnost, kterou ona sama bere jako výhodu. Váží si jí a neměnila by, je hrdá na to kým je a je hrdá i na své lehce specifické přátele. Díky ní, můžeme sledovat, že být jiný není špatné a může nám pomoci uvědomit si, že každá naše výjimečnost nás dělá o něco více důležitějšími pro tuto společnost. Na druhé straně máme pohled, tolik typický pro většinovou společnost. Cokoliv je jiné se stává automaticky děsivým, nechtěným a něčím navíc. Jak to tak bývá neexistují kompromisi a autorita si potřebuje nutně dokázat, že je něčím více než ve skutečnosti je.

Po celou dobu můžeme sledovat i jeden velký sen. Sen mladé dívky, co byla vytržena z vlastního prostředí, které jí bylo tak známo. Vidíme pohled dítěte, co netouží po ničem více než trávit čas se svým otcem, jako tomu bylo dříve. Sledujeme dítě po kterém chtějí ať se přizpůsobí jiným pravidlům a jiným podmínkám víceméně ze dne na den. Slibují jí za to, že zde pak v bezpečí bude moc zůstat i nadále. Nikoho nezajímá, že potom vlastně vůbec netouží, že netouží být vojáčkem v jejich hře a mnohem raději rozjede svojí vlastní i když se z počátku zdá býti skoro nemožnou, či velmi obtížnou.

Dostáváme náhled na to, jak dospělá duše přihlíží na tu dětskou. I když se tváří, že je chápavá opak je pravdou. Jakmile jde do tuhého věří raději jiným dospělým než, aby si připustil že dětská fantazie sice je kolikrát velká a plná neexistujících příšer, ale mnohokrát, že se v ní skrývají i ty příšery až příliš reálné.

Vlkochodci jsou svojí grafikou naprosto nádherným dílem. Na první pohled vhodným pro děti, svým skrytým poselstvím si myslím, že zaujme i ty starší.
Za mě bezpochyby 5 z 5 a velké doporučení!

23.09.2023 5 z 5


Touha Touha Tracy Wolff

Šla jsem do toho s tím, že nemám ráda upíry a nemám teda velká očekávání a dostala jsem skvělou parodii na Stmívání, která mě reálně bavila číst. Líbil se mi systém, kterým fungovala akademie a i to řekněme povrchní rozdělení, které nám bylo vysvětleno. Líbilo se mi, že si to tak nějak nenápadně dělalo srandu z toho, co jsem na Stmívání tak moc neměla ráda. Řekla bych, že to dokázalo využít potenciál a proměnit slabiny stmívání, které pro mě osobně mělo v něco navíc.

Hlavní hrdinka byla tak naivní, že jste jen čekali, kdy spadne do průseru a pak když jí ozářilo jste byli nadšený. Hlavní mužský hrdina mi přišel mnohem zajímavější než diamantový Eda a co bylo za mě naprosto skvělý na touze byly vedlejší postavy. Ať už se jedná o sestřenici, co působí jak Rainbow Dash z poníků anebo záporačku, co měla vibe jak Lia z berušky a černého kocoura, akorát mnohem více promyšlenějšího back story.

Minulost postav je tady vykreslena poměrně bohatě. Odkrývá se nám postupně a i když hlavní hrdinka se občas chová dost nelogicky vzhledem k tomu, čím si prošla vlastně si na to zvyknete a svým způsobem mi to přidávalo lehce na uvěřitelnosti, protože ač si teď z domova říkáme jak je to naivní, kdo z nás by se tak taky občas nezachoval?

Velký plus je pro mě i vykreslení prostředí a celého světa. Dokázala jsem si představit, jak co vypadá a vžít se více do děje. Rozhodně to není žádná těžká literatura, ale jako zajímavá fantasy oddechovka mi to přišlo super. Řekla bych, že nesmíte očekávat, že dostanete něco tak geniálního jako byl pán prstenů a podobně, protože tak to není, ale pokud hledáte něco u čeho se zasmějete a nechcete číst jen feel good contemporary, tak tahle romfantasy je podle mě skvělou volbou.

12.09.2023 3 z 5


Poslední člověk na planetě Zemi Poslední člověk na planetě Zemi Denisa Černá

Neobyčejná, tak nějak by se dala tahle dystopie nazvat. Zpočátku mi trvalo než mě vtáhla, přišlo mi zvláštní celkové uvažování hlavního hrdiny i používaný slang, bylo to něco na, co běžně zkrátka nejsem zvyklá.

Po nějaké době, mi to však začalo připadat jako automatické. Zvykla jsem si na to a svým způsobem jsem z toho byla neskutečně nadšená.

Co bylo hlavním tahounem téhle knihy, minimálně pro mě osobně je fakt, že autorka skvěle vykresluje prostředí. Kdy samotná kniha je rozdělena na takové čtyři větší úseky odehrávající se na jinačím místě.

Nico jako hlavní postava na mě působil zajímavě. Není to tak, že bych si ho vyloženě zamilovala, ale ani to není tak, že bych ho vyloženě nenáviděla. Popsala bych ho jako takového mladého filozofa. Dost se zajímal právě o otázky existence, žití, co je pouhá iluze a co nikoliv.

Pokud patříte mezi fanoušky ať už fantasy jako takové anebo dystopie, či sci-fi má tenhle příběh velký potenciál vás zaujmout. Pokud si ale přečtete raději nějakou romantiku najdete se zde taky.

Za mě osobně to bylo takové hezké vrácení do doby, kdy letělo Hunger Games, Divergence, Labyrint a ukázalo to dystopii zase v lehce jiném světle a modernějším pojetí. Za mě si příběh odnáší 4 z 5 a rozhodně velké doporučení.

*Za knihu děkuji v rámci spolupráce @humbook_blogeri #humbookblogeri

23.06.2023 4 z 5


Propast mezi námi Propast mezi námi Tess M. Puffrová

(SPOILER) Oddechová letní romantika u které nemusíte moc přemýšlet abyste si jí užili. Jde zde převážně o tu zakázanou lásku, romantickou linku od nepřátelství k lásce a rozdíly mezi společenskými vrstvami.

Svým způsobem by se to tedy mohlo zdát jako naprosto nezajímavý, obyčejný příběh plný klišé. Ale tak to ve skutečnosti není. Mě osobně zaujala asi úplně nejvíce ta psychologie postav, kdy opravdu je každá jiná, každá si prochází svými specifickými problémy, které odpovídají jeho postavení. Občas mi to házelo vibe takové Barbie pro dospělé. A paní Rotierová působila přesně jako taková ta uklízečka a zároveň učitelka z Barbie a Mušketýři.

Hlavní hrdinka Donna je místy opravdu hodně naivní, ale můžeme se jí vůbec divit, když celý život vyrůstala ve zlaté kleci defakto odstřižena od normálního života a slyšela a znala jen takovou pravdu, kterou chtěli aby znala její otec a snoubenec?

Příběh je zajímavě podkreslen mafií i ne vždy úplně legalními úkony. Pokud vás tedy baví taková ta peprnější romantika, hate to love, mafiáni, bad boy a nevinná dívka a zároveň vás baví zkoumat psychologii postav, tak si myslím, že PROPAST MEZI NÁMI je kniha přesně pro vás.

Za knihu děkuji @knihydobrovsky

25.05.2023 4 z 5


Kořist Kořist Yrsa Sigurðardóttir

Bylo to děsivé? Občas opravdu bylo. Možná bych se toho bála už z počátku, kdyby mi sedl styl psaní. Ten mi totiž z počátku skutečně opravdu nesedl.

Co bylo naopak naprosto skvělé, byly 3 dějové linky, které provázeli celý příběh. Postupně se rozvíjí až se nakonec spojí v jednu a vytvoří celkový okraj mrazivého příběhu.

Nejzajímavější byla stoprocentně ta se skupinkou, která nás brala společně na výpravu. Byla ta nejvíce dynamická a nebudu lhát chytala jsem z toho lehce Scooby vibe.

Svým způsobem jsme se na konci dostali rozuzlení, kdo je viníkem až na to, že vůbec, protože nám celou dobu hráli druhé housle duchařské příběhy, které tomu dodávali tu pravou mrazivou atmosféru.

Zní to zatím krásně ne? Až na to, že to má jeden velký problém. Celý příběh se víceméně točí v kruhu a opakuje stále dohromady ty stejné motivy. Takže za mě osobně spíše takový průměr s hezkou atmosférou.

03.05.2023 3 z 5


Čarodějka od Jezera bohů Čarodějka od Jezera bohů Julie Borlová

Fantasy inspirované svým způsobem skutečností. Neobyčejná hlavní hrdinka a hlavně neobyčejné jezero. Buďme k sobě upřímní, kdo kdy slyšel jezero mluvit? Co se mi na knize líbilo, že byla psaná tak nějak inteligentně. Svým způsobem se nejednalo jen o další oddechové čtení, ale mohli jste se dočíst i spoustu reálně zajímavých informací, které se vám mohou hodit. Ono už jen to, že je to inspirované reálným historickým prostředím vás nenásilnou formou donutí si něco málo zjistit anebo se dozvědět minimálně z knihy.

Co se jazyka týče, tak ten byl moc milý. Jednalo se tedy o knihu, která se čte pomaleji, protože se u ní musí sem tam přemýšlet a musí se hodně vnímat o čem autorka píše, převážně tedy ze začátku, abychom poté nebyli v knize úplně ztracený z těch všech postav, názvů a míst. Což ale rozhodně neberu jako mínus, prostě bych to označila za lehce těžší fantasy. Není to nic extra náročného jako Tolkien, ale zároveň to není ani typická odreagovačka jako třeba Sarah J. Maas, kde u toho nemusíme až tak přemýšlet.

Celou svou podstatou, dějem, místem, hrdiny na mě kniha působila a přirovnala bych jí k některým novodobějším fantasy ze slovanské mytologie. Takže pokud se vám líbila Dcera zimy, Světla nad močálem anebo něco zkrátka na tenhle styl, pak se vám Čarodějka od Jezera bohů bude líbit taky a za mě si odnáší krásné
4 z 5 a rozhodně se těším na další knihy od autorky, které do budoucna třeba vzniknou.

* Za knihu děkuju v rámci spolupráce autorce

09.01.2023 4 z 5


Zlomky nekonečna Zlomky nekonečna Adéla Rosípalová

Pro čistě romantické duše, ta linka mezi Mattem a Erikem je naprosto sladká. Jde tam vidět, že se mají opravdu hodně rádi. Neskutečně se mi líbil přístup Erika k celé té věci ohledně melidie. Nemoci, která se neptá kolik vám je. Nemoci která se neptá kdo jste a co jste udělal. Nemoci, která vás poměrně rychle zničí aniž byste o to stáli.

Pro ty, co neholdují té romantice a hledají v knížce něco více, je to heavy contemporery. Dobře napsané heavy contemporery se skvělými postavami. Celkově nějaká ta psychologie ať už ohledně nemoci anebo toho jací kluci jsou je tam fakt dobře vykreslená a vy si můžete dokonalý obrázek o jejich povahách. Tak jako MALÝ PRINC je filozofická pohádka, tak tohle je filozofický příběh o lásce.

V příběhu najdete spoustu míst k zamyšlení a spoustu okamžiků, kdy se vám bude chtít plakat. Poznatek, já jsem šutr a nebrečela jsem ani jednou, protože možná více než smutek nad tím, že něco končí mě fascinovala ta vymyšlená nemoc a celkový postoj k ní a její průběh. Za mě opravdu skvěle napsaný příběh se skvělou myšlenkou a pointou, který obsahuje hned několik těžších témat a přidaných hodnot. Kniha je sice trošku pomaleji psaná a z počátku jsem se lehce ztrácela v ději, ale za mě rozhodně velké doporučení!

Knihu jsem četla v rámci #spoluprace s #humbookblogeri

09.12.2022 4 z 5


Žena v ohni Žena v ohni Lisa Barr

Abych byla upřímná, tak tahle kniha mi nesedla. Měl to být Thriller, který mi to moc nepřipomínalo, to ale nevyvrací rozhodně fakt, že knížka je čtivá, má zajímavé charaktery a ostatním se může líbit!

Kniha je psaná z pohledu několika postav, což tomu přidává na zajímavosti. Nedozvíte se tak pouze o tom jak to celé vidí hlavní hrdinka, která je skvělou novinářkou u které buďme si jistí, kdyby na nás měla vyhrabat nějakou špínu, tak by jí našla, ale i o tom jak to vidí mnohem více postav.

Možná je to tím, že tam není fantasy a pravděpodobně je to i psané pro starší čtenářky, nebo minimálně jinou cílovku do které jak jsem si bohužel ověřila nespadám na mě kniha nezapůsobila, tak jak měla...

03.12.2022 3 z 5


Straky Straky Zoe Sugg

Není žádný tajemstvím, že jsem zrovna dvakrát moc různých detektivek, thrillerů pro YA čtenáře nečetla a možná proto jsem z téhle knihy byla tak moc překvapená.

Nebudu tvrdit, že se to čte nějak extra rychle, protože upřímně je to spíše naopak. Je to pomalá knížka, která nás má připravit na to, abychom měli ty správné informace a naladění pro další díly. Seznamuje nás s prostředím, hlavními hrdiny a dává nám možnost nakouknout a získat spoustu informací. Ten háček anebo možná spíše plus je v tom, že odpověď dostaneme jen skutečně na krapet z nich.

Ty ostatní otázky v nás pak hlodají i po přečtení a nutí nás se těšit na další díl. Je pravda, že kdybych měla asi více načteno, mohlo by mi to připadat jako předvídatelné, protože bych ty osvědčené postupy a finty už znala, ale takhle jsem si kolikrát myslela něco, co ve finále bylo úplně jinak, což je za mě rozhodně super!

03.12.2022 4 z 5


Všechno bude dobrý, Beth Všechno bude dobrý, Beth Barbora Koutná

Kniha Všechno bude dobrý Beth, je svým způsobem hrozně zvláštní. Už podle anotace očekáváte příběh o Anorexii, ale ve finále dostanete mnohem více. Anorexii je věnován celý začátek knížky, ale pak najednou nic. Všechno je vyřešené a jede se dál... Bohužel mi přijde, že to bylo až moc urychlené. Vlastně jsem se těšila na knihu zaměřenou na toto téma a to jsem dostala jen na začátku, což netvrdím, že je nutně špatně, ale já osobně bych uvítala kdyby se Anorexii kniha věnovala delší dobu. Co se určitě knížce nedá upřít je čtivost. Je psána v krátkých kapitolách a autorčin styl psaní je moc příjemný. Líbilo se mi, že se v knížce pustila i do odvážnějších těžších témat, což může spoustě čtenářů, co se o psychologii atd... moc nezajímají dost pomoct v projevení zájmu o tohle odvětví. Takže za mě i když mi tam chyběla ta hloubka do které by se danému tématu autorka věnovala rozhodně povedená knížka.

28.09.2022


Jak zkrotit svůdníka Jak zkrotit svůdníka Evie Dunmore

Jak možná někteří víte, tak první díl se mi neskutečně líbil, byla jsem z něj nadšená a s radostí můžu říct, že moje nadšení přetrvává i po přečtení druhého dílu. Abych byla upřímná, tak ten první se mi líbil o něco více, ale možná je to zapříčiněné jen tím, že to prostě byl ten prvotní impuls, kdy jsem doposud nic podobného nečetla. Nicméně prostředí v knize na vás opět házelo ten pocit tajemna, takový ten kouzelný pocit, kdy byste se nejraději stali dalšími hrdiny knihy, jen abyste mohli navštívit onen svět. Smysluplně se chovající a sympatické postavy tomu samozřejmě jen pomáhali a touha vloupat se to příběhu jen narůstala. To že to mělo přidanou hodnotu v podobě řešení vážnějších témat jako Feminismus, které však byli nenásilně vysvětleny a každý si o tom mohl udělat vlastní obrázek jen potvrzuje fakt, jak skvělá tahle série je. Za mě tedy 4 z 5 protože předešlý díl se mi přece jen líbil o něco málo více a za mě velké doporučení!

30.08.2022 4 z 5


Korunovace Korunovace Lena Valenová

Myslím si, že tohle byla opravdu královská jízda? To si tedy rozhodně myslím! Líbil se mi celý koncept založený na České republice a líbilo se mi i to, že jsme to pořád neměli servírované jen z pohledu jedné postavy. Co se postav týče, tak těch se v příběhu nachází opravdu velké množství a o to je to celé, taky zajímavější, protože se nemáš čas chvíli nesoustředit. Svým způsobem mi to lehce připomnělo Červenou, bílou a královsky modrou, ale myslím, že za to hlavně může ta myšlenka toho království. Jestli se něco autorce opravdu musí nechat, tak to konkrétně to, že zvládá bravůrně vykreslovat jednotkové charaktery i prostředí. Zápletka se mi taky zdála zvládnutá a dobře promyšlená. Když se to vezme kolem a kolem, asi bych nenašla vyloženě něco, co by mi na knize vadilo, takže si ode mě odnáší krásné 4 z 5

Autorce děkuji za poskytnutí knihy k recenzi.

07.08.2022 4 z 5


Potopa Potopa Erin Hunter

Tahle kniha spadá rozhodně mezi Middle grade, ale to jí na její originalitě vůbec neubírá, ba možná i naopak. Kniha je protkaná spoustou zajímavých myšlenek, což ve mně chvílemi evokovalo malého prince. Zároveň vám, ale příběh dá odpověď i na to, jak často a čím se pandy stravují. Jako čtenář nedostaneme jenom jeden příběh, ale rovnou tři. Kniha se odehrává ve třech různých dějových linkách, jelikož jsou samozřejmě i tři hlavní postavy, které jsou mimochodem děsně roztomilé! Tři malá pandí trojčátka, která mají zachránit svět. Tři úplně jiné povahové vlastnosti, které ale svým způsobem ukazují to jak je každý z nás jiný. Na konci knihy kromě zodpovězení otázek, najdeme i další pro další díl! Mimo jiné se, ale můžeme těšit i na nějaké to ponaučení, které plyne povětšinou z bajek. Takže za mě pokud hledáte nenáročné čtení anebo knížku pro mladšího příbuzného, která by se mohla líbit napříč generacím je tohle dobrá volba. Rozhodla jsem se pro hodnocení 4 / 5 a doporučení k tomu!

22.06.2022 4 z 5


Dům na Riviéře Dům na Riviéře Natasha Lester

Bylo nebylo, nebylo bylo aneb jak to tedy s touto knihou plnou různých časů vlastně je. Nápad dvou časových údajů a vlastně, tak i dvou různých, přesto navzájem propojených příběhů se mi moc líbil. Přišlo mi z počátku hrozně zajímavé vidět, jak se ta doba mění s ní i chování společnosti a chování hrdinek. Ale háček je v tom, že tenhle přístup mě nebavil úplně, tak po celou dobu. Co se týká linky vlastně více ze součastnosti nemám tomu vlastně moc, co vytknout. Děj ubíhal rychle, nebyl předvídatelný a vlastně mě bavilo s každou stránkou více a více zjišťovat nové informace. Kde vidím, ale trošku mínus je za mě ta linka odehrávající se za války. Líbil se mi z počátku ten přístup a ukázka toho, jak to vypadalo v tu dobu zhruba zase někde jinde, ale čím více se kniha blížila ke konci, tím více, tam za mě bohužel bylo předvídatelných míst a působilo to jako kdyby autorka vařila trošku z vody. Nicméně za mě to byla vlastně docela dobrá knížka a rozhodla jsem se jí ohodnotit 3 z 5 a domnívám se, že kdybych jí četla jako starší, tak bych v ní zase viděla něco více.

DOPORUČENÍ:
Tohle bych asi doporučila všem milovníkům románů. Převážně asi spíše dospělejším čtenářům, nebo někomu, kdo nevyhledává ani YA ani NA literaturu. No a zároveň pokud má někdo rád umění, či se zajímá o to, jak to různě ve světě mohlo vypadat za války, pak je tahle knížka taky dobrá volba.

28.04.2022 3 z 5