Vesper001 Vesper001 komentáře u knih

☰ menu

Smrt paní Westawayové Smrt paní Westawayové Ruth Ware (p)

Knihu mohu doporučit všem, kdo mají problémy s usínáním. Zpočátku jsem usnula vždycky, když jsem začala číst, později ještě než jsem začala číst. :) Můj dojem přesně vystihla Margerite. Děj se nepopsatelně táhne, dobrým příkladem je část, kdy se postavy rozhodnou odjet, pak jedou a pak se zase vrátí odkud vyjely. Strhující. Hlavní hrdinka je hrozná. Po celých 400 stran nejí, přesněji jídlo odmítá a neustále se jí zvedá žaludek strachy, případně je jí nevolno, po kdejaké replice se jí dělá mdlo a většinu času se třese zimou nebo strachy nebo kdovíproč. Zkrátka děvče s čertem v těle... Zřejmě to mělo ve čtenáři budit soucit. Stejně jako fakt, že je chudinka na mizině. Na začátku ji autorka vybavila tetováním a piercingem (!), ale kdo by očekával, že její vzhled bude hrát nějakou roli, načekal by se. Po pár kapitolách zapomenete, jak vypadá, a jak dočtete, zapomenete úplně. Naštěstí. Jen na ty hrubky jen tak nezapomenu. Tak třeba by mě zajímalo, kdo je to ten Sikmund Freud? :-)

19.04.2024 1 z 5


Náhle sami Náhle sami Isabelle Autissier

(SPOILER) "Na jedné straně láska a lidství, na straně druhé pud sebezáchovy." Znepokojivé dilema, děsivý příběh. Louisa bojuje o přežití hned dvakrát. Na ostrově i zpátky na pevnině a pokaždé čelí stejnému dilematu: má zachránit sebe na úkor jiných? Jak už tu zaznělo, kniha v člověku navozuje nepříjemnou úvahu, co by udělal na jejím místě. I mě znepokojila představa, že bych v mohla krajní nouzi obětovat člověka, kterého mám nejradši na světě. Vlastně mě vyděsila mnohem víc než možnost, že by to udělal on...

12.04.2024 4 z 5


Je nás pět Je nás pět Matias Faldbakken

Dvěma slovy: divný slepenec. Žánrů, příměsí, stylů, prvků a kdoví čeho ještě. Kreativita, náhoda i inspirace se potkávájí na počátku řady věcí, to ale neznamená, že vznikne něco pořádného. Faldbakkenova kniha je zajímavá, ale měla jsem z ní nepříjemný pocit. Jako když přijdete na návštěvu někam, kde se dlouho nevětralo, na stole je ulepený plastový ubrus a vy se bojíte požádat o sklenici vody, protože si nejste jisti, jestli hostitel už letos myl nádobí. Asi tak.

12.04.2024 2 z 5


Prohřešek Prohřešek Brandi Reeds

Neurazí, nenadchne. Zkrácení o sto stran by prospělo příběhu i čtenáři. Tak například omezit délku Veroničina brečení, ubrat jí něco hormonů a přidat pár mozkových buněk. Zmírnit otravnost a rozmazlenost její dcery a přidat jí pár let. A dopřát umanutému policejnímu géniovi alespoň jednu světlou chvilku, kdy by ho napadlo, že pachatel, kterého si za pachatele vybral, nemusí být vždycky pachatelem.

04.04.2024 2 z 5


Její vina Její vina Simone St. James

Zlomené duše mě navnadily, Její vina mě přesvědčila, že Simone je velmi dobrá vypravěčka. I tady příběh sahá hluboko do minulosti. Je tu místo s tragickou minulostí, které člověka „svírají pevně jako pěst“ a nepustí. A postavy s traumatickou minulostí, která je drží v šachu. V hlavních rolích opět výhradně ženy, muži jim jen sekundují, ale dlužno říct, že expolda Michael je reálnější a snesitelnější než sexpolda ze Zlomených duší. A fakt, že člověk se o budoucnost někdy musí poprat s minulostí, sice není nijak objevný, ale není na škodu si ho připomenout. I to, že bojovat vždycky neznamená zvítězit.

04.04.2024 5 z 5


Utažení šroubu Utažení šroubu Henry James

Trochu náročnější četba i pro toho, kdo viděl některou z filmových adaptací, a dokonce i pro toho, kdo jich viděl hodně. Kniha je sice krátká, ale není to žádná „jednohubka“ (na to slovo v souvislosti s knihami začínám být alergická). Text je natolik hutný, že zhltnout ho naráz by byla velká chyba nejen pro trávení, ale i pro čtenářský zážitek, o který by byl člověk ochuzen. A že „šroub“ nebude chutnat každému, takový už je osud nezvyklých jídel.

04.04.2024 3 z 5


Žena v černém Žena v černém Susan Hill

Nijak objevná duchařina, atmosféra mi připomněla romány A. C. Doylea, ale na rozdíl od nich je Žena v černém nepříjemná i jako kniha. Závěr nezapomenutelný. Bohužel.

04.04.2024 2 z 5


Uteč rychle a vrať se pozdě Uteč rychle a vrať se pozdě Fred Vargas (p)

Po letech jsem se vrátila k případům komisaře Adamsberga, čekala jsem, až zapomenu, kdo je vrah, abych si vyšetřování užila. A musela jsem si dlouho počkat. „Morový“ případ je geniálně vymyšlený a zajímavý. A komisař zajímavý i inspirativní. „Já oceňuju ztracený čas podle jeho skutečné hodnoty.“

04.04.2024 4 z 5


Vítězný houpací kůň Vítězný houpací kůň David Herbert Lawrence

Prý že kdo má štěstí, má i peníze. Ale tam, kde jsou peníze, nemusí být štěstí. To první Paul mamince uvěřil. A to druhé si sám ověřil.

22.02.2024


Chrám plný květů Chrám plný květů * antologie

Kniha krásná (kali)graficky i obsahově. Ať se s haiku teprve seznamujete, nebo už máte dlouhý a trvalý vztah. Víc říkat netřeba, snad jen na ukázku:

Meloun se o sebe
dokáže postarat
docela sám.
(Hattori Ransecu)

22.02.2024 5 z 5


Zlomené duše Zlomené duše Simone St. James

Tak tohle jsem opravdu nečekala... Že mě žánrový mišmaš bude bavit a co víc, ve finále bude všechno dávat smysl. Autorka navíc velmi dobře vystihla, jak bývá člověk připoután k místu, kde se jeho blízkému stalo něco strašného. Vlastně mi všechny dějové linky připadaly spíš smutné než děsivé.

16.02.2024 5 z 5


Prokletí Mabiny farmy Prokletí Mabiny farmy Matthew J. Costello

Kdo má rád anglický venkov, jednoduché a uhlazené detektivní příběhy, tak vzhůru na Mabinu farmu. Kniha je útlá a celkově připomíná díl z nějakého britského krimiseriálu, u kterého si odpočinete, vypnete a usnete. :)

16.02.2024 4 z 5


Dům ozvěn Dům ozvěn Barbara Erskine

(SPOILER) Dům ozvěn není ani tak strašidelný, jako spíš únavný. Už v první třetině jsem si říkala, že autorka je asi placená od slova. Jak se ukázalo, stačí si přečíst prvních a posledních sto stran, těch prostředních cca 200 stránek se děj nikam neposouvá, otravné postavy i nesympatická strašidla přešlapují na místě a barabizna stále stojí. Český překlad je mizerný, navíc překladatelka si s historickými a odbornějšími termíny příliš hlavu neláme. Ale přece jen mě kniha obohatila. Že duchové mohou strašit, dělat nepořádek, procházet zdmi, případně i vraždit, jsem věděla. Ale že můžou obcovat s živými, je pro mě novinka. I když bych se bez ní asi obešla. :)

16.02.2024 1 z 5


Poslední, kdo zůstal Poslední, kdo zůstal Riley Sager (p)

Nebylo to špatné. Strašidla jsou tu mnohem propracovanějšími postavami než ty (dosud) žijící, a tak je Baneberry Hall místy opravdu strašidelný. Vadila mi jen Meggie se svým neustálým omíláním, že jí všichni lžou. Čtenáře sice nepřesvědčí, ale i tak je závěr docela překvapivý. Mě hlavně překvapilo, že to má být třicátnice. Celou dobu působila spíš jako čerstvě zletilá.

19.01.2024 3 z 5


Dcera sochaře / Fair play Dcera sochaře / Fair play Tove Jansson

Trochu autobiografie a hodně, hodně fantazie. Někomu bude víc sedět vyprávění o dvou starých dámách, jinému vzpomínky na autorčino dětství. Možná podle toho, k čemu má čtenář zrovna teď blíž. Nebo právě naopak.

19.01.2024 3 z 5


Sluneční hodiny Sluneční hodiny Shirley Jackson

Pokud bych tuto knihu měla k něčemu přirovnat, tak ke snu. Ne zlému, ne dobrému, prostě takovému běžnému snu, co se vám v noci zdá. Snu, kde se vyskytují postavy, prostředí a situace, ale jak to ve snech bývá, všechno je nějak divné, žádné zákony a omezení neplatí a nejste si vůbec ničím jisti. A stejně jako jde těžko převyprávět, co se vám zdálo, tak je těžké popsat a hodnotit Sluneční hodiny.

19.01.2024 4 z 5


V tomto domě straší V tomto domě straší John Boyne

Dickens & duchařina, přesněji duchařina po Dickensovsku. Bavilo mě to moc. Rozjezd je pomalejší, ale má své opodstatnění, jak se v závěru ukáže. A také díky němu ještě víc vynikne postupná proměna hlavní postavy z nevýrazné puťky v energickou ženu a krotitelku duchů. Nebo, odhlédneme-li od nadpřirozené stránky, v emancipovanou ženu, která má zdravý rozum a nebojí se ho používat. Jak příběh postupuje, lecos tušíte dřív než Eliza, ale možná je to záměr, aby s ní čtenář držel krok. A při poslední větě mě stejně zamrazilo, jakkoli jsem měla tušení.

05.01.2024 5 z 5


Dům plný temnoty Dům plný temnoty D. M. Pulley

(SPOILER) Dokud věříte na strašidla, je strašení dost strašidelné. :) Ale když později zjistíte, že třeba svatý MIkuláš je převlečený dědeček a dárky pod stromeček dávají rodiče, jste trochu zklamaní, i když jste to třeba tušili. Protože zmizí kouzlo a prostor pro fantazii. A tady je to stejné. Jakmile se ukáže, že duchové nejsou tím, čím se zdají být, najednou vás už tak moc nezajímá, čím skutečně jsou.

29.12.2023 3 z 5


Loterie a jiné povídky Loterie a jiné povídky Shirley Jackson

Kniha balancuje mezi 3. a 4. hvězdičkou, přesně jako dáma na obálce. Povídkové knihy se těžko hodnotí. Shirley dávkuje bizár hezky po kapkách, a jak to bývá, na dně lahvičky je tekutina nejhustší a nejvýraznější. Snad proto je titulní povídka až poslední. Nedá se říct, že povídky jsou bez pointy, jak si někteří stěžují. Pointa v nich je, ale není čtenáři servírována na stříbrném podnose a s vysvětlivkami jako přílohou. Někdy je pointou sama situace, ve které se postavy nacházejí. A někdy možná fakt, že se čtenář musí srovnat s tím, že ne vždy všechno pochopí. Osobně nejvýš hodnotím povídky Loterie, Chlapi s těma svýma velkýma botama, Démonický milenec, Květinová zahrada a Elizabeth. Naopak kvůli Černokněžníkovi jsem knihu chtěla odložit a kvůli Renegátce jsem ji na dost dlouho odložila.

29.12.2023 4 z 5


Zahrada Zahrada Marta Veselá Jirousová

Věnovat každému svému blízkému kytičku a básničku je hezký a milý nápad. A originální nápad, co dát adresátům pod stromeček. I graficky je kniha velmi vydařená. Ale pokud nepatříte k autorčiným příbuzným a přátelům, básně vám mnoho neřeknou; jde hlavně o vzpomínky, narážky a asociace. Nevím, jestli by kniha vyšla, kdyby autorka použila jen příjmení Veselá.

29.12.2023 3 z 5