Její vina

Její vina https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511361/bmid_jeji-vina-mG9-511361.jpg 4 56 16

Mysteriózní thriller nejen pro milovníky true crime! Od autorky hitu Zlomené duše. V roce 1977 otřásly městečkem Claire Lake v Oregonu brutální vraždy dvou mužů. Bohatá excentrička Beth Greerová byla dokonalou podezřelou, nakonec ji však zprostili viny. O čtyřicet let později ji s žádostí o rozhovor osloví true crime blogerka Shea Collinsová – a Beth překvapivě souhlasí. Jejich pravidelná setkání v sídle Greerů však provázejí paranormální úkazy. Je možné, že se Shea sbližuje s manipulativní vražedkyní? A skrývají se ve stínech starého domu i další nebezpečí?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

The Book of Cold Cases , 2022


více info...

Přidat komentář

Vesper001
04.04.2024 5 z 5

Zlomené duše mě navnadily, Její vina mě přesvědčila, že Simone je velmi dobrá vypravěčka. I tady příběh sahá hluboko do minulosti. Je tu místo s tragickou minulostí, které člověka „svírají pevně jako pěst“ a nepustí. A postavy s traumatickou minulostí, která je drží v šachu. V hlavních rolích opět výhradně ženy, muži jim jen sekundují, ale dlužno říct, že expolda Michael je reálnější a snesitelnější než sexpolda ze Zlomených duší. A fakt, že člověk se o budoucnost někdy musí poprat s minulostí, sice není nijak objevný, ale není na škodu si ho připomenout. I to, že bojovat vždycky neznamená zvítězit.

broskev28
01.04.2024 4 z 5

I tohle bylo zajímavé čtení – hlavní hrdinka neměla jednoduchý život, ale to ani femme fatale Beth, obviněná před více než čtyřiceti lety ze dvou vražd. Příjemná a nenáročná duchařina ve spojení s detektivním pátráním; v závěru mě opět šokoval americký zdravotní systém. Ale přiznám se, že předešlá kniha této autorky, Zlomené duše, mě rozhodně oslovila více.

„Ano, cítila jsem vinu. Ten pocit byl naprosto nesmyslný, ale nikde není psáno, že výčitky musejí dávat smysl. Prostě existují, táhnou člověka k zemi a dusí ho, dokud nevydechne naposledy.“


Lovana
04.03.2024 4 z 5

Nebýt štafety tak se ke knize nejspíš vůbec nedostanu, ale rozhodně toho nelituji. Trochu mě překvapila vyskytující se duchařina, ale to jen proto, že jsem nečetla anotaci, protože s nimi nemám moc dobré zkušenosti. Na druhou stranu mi duchařina vyloženě nevadí (přestože se přikláním spíše k racionálnímu vysvětlení), takže mi ani tady nijak nevadila.
Kniha měla malinko pomalejší začátek, ale na to, jak je hrubá, tak se četla dobře a druhá polovina knihy už byla velká jízda, kdy jsem jen otáčela stránky, abych zjistila, jak vše bylo a také jak to dopadne. V knize pro mě bylo hned několik aha momentů, kdy jsem si musela kousek textu přečíst podruhé, abych vstřebala, co se stalo. Jiné věc jsem zase tušila výrazně dřív, než k nim došlo.
Hlavní hrdinky jsou každá úplně jiná, ale obě jsou velmi zajímavé a neměly to v životě snadné. Trochu víc jsem čekala od minulosti Shea (trošku problematická věc na překlad je jméno Shea, ale oceňuji vysvětlení na začátku knihy, jak se jméno vyslovuje a proč bylo v překladu ponecháno v neskloňované verzi).
Co mě bavilo trochu méně byl samotný závěr knihy, tam byl konec na mě až moc takový rozvleklý a úplně mi nesedl. Ale celkově se mi kniha hodně líbila a bavila mě a určitě si časem přečtu i druhou knihu autorky.
A jestli něco na této knize naprosto miluji, tak je to kocour s dokonalým jménem Winston Vrnčil.

Hodnocení 4,25*/5*

lucakuca
19.01.2024 4 z 5

Povedená duchařina.
Temný příběh o nešťastné rodině se strašidelným sídlem, duchové působí příjemně děsivě, žádná trapnochvilka, u které bych protáčela oči.
Mam takové štěstí nebo se s tím opravdu roztrhl pytel (2 knihy během 2 dnů) a staré vraždy řeší novinářky bez koruny či blogerky, které po večerech poslouchají podcasty?

mynonka
28.12.2023 4 z 5

Mám ráda knihy, kde se prolíná víc časových linií a kde hlavní hrdinky nejsou tuctové ženy. Přemýšlím, jestli by příběh fungoval i bez té duchařiny, ale k téhle autorce už to prostě patří. Jediné mínus byly některé zdlouhavé pasáže ke konci, kdy už vlastně všechno víte a nechápete, o čem těch dalších x stran ještě bude. Přesto hodnotím knihu velice kladně a těším se na každou její další.

ivousekk
02.09.2023 5 z 5

Mne se to libilo. Bylo to napinave, ne uplne predvidatelne, tajemne, strasidelne. Stejne povedene jako predchozi knizka.

soukroma
18.07.2023 3 z 5

Čtivé to sice bylo, ale ten duch... Zejména posledních vypjatých 50 stran pro kompletní rozuzlení a vyjasnění tedy autorka s duchem přepískla. A mnoho dalšího, v reálu, bylo k neuvěření - že by dotyčnou nikdy nikdo v/z okolí neviděl...? 50%

Belanna
15.07.2023 5 z 5

Druhá knížka autorky a musím jen konstatovat, že opět skvělá.
I když jsem dost brzo pochopila, jakým směrem se bude knížka ubírat, vůbec mi to nevadilo. Zápletka se mi líbila, dokonale mi sedlo střídání vyprávění dvou hlavních hrdinek, kdy jedna "pátrá" a druhá "vzpomíná"
Autorka dokáže velmi dobře vykreslit jak myšlení a charakteristiku postav a to i těch vedlejších, tak celkovou atmosféru, kterou navíc okořenila trochou duchařského tajemna.
Líbilo se mi.

Lauriy
15.07.2023 5 z 5

Záměrně se vyhýbám duchařinám, nemám to ráda, ale tady jsem si asi špatně přečetla anotaci. Což je dobře, protože kniha byla skvělá. Možná trochu pomalejší rozjezd, ale postupně příběh nabíral na obrátkách až do velkého finále.

Pokud připustíme paranormální jevy, tak to byl příběh bez nelogičností, s čímž mívám u thrillerů často problém. Postavy zvláštní, ale tak uvěřitelné. A duchařina snesitelná i pro posery jako jsem já. Určitě se časem dostanu i ke Zlomeným duším.

intelektuálka
12.07.2023 4 z 5

Psychologický příběh s tajemným nádechem .... v prolínajících se časových obdobích ....

Co může spojovat dvě různé ženy - uzavřenou Sheu a vraždící dámu Beth ?

Svoji roli tu určitě hraje tajemný dům rodiny Greerů .... sídlo paranormálních jevů ....

S rozvíjejícím se vypravováním jsem našla pochopení pro obě hrdinky .... a čekala, jak se případ uzavře....

Rozhodně zajímavé téma i zpracování - doporučím.

mikika
07.07.2023 3 z 5

já nějak nevím, čekala jsem něco lepšího. tolik příběhů splácaných dohromady, jak dort Pejska a Kočičky, a výsledkem je pomalá nuda.

astra3
25.06.2023 5 z 5

Zajímavý příbéh. Já na duchařinu moc nejsem, ale tohle bylo povedené.

ArwenAragorn
01.06.2023 5 z 5

81%

... Hořká, nebo medová? Každá dáma svou hru zná...
______________________________________________________________________________________________________________
Po asi dvaceti stránkách jsem chtěla knížku odložit. Pak jsem si přečetla hodnocení tady a četla jsem dál. A vůbec nelituji. Bylo to pořádné psycho!
V knížce se střídá vyprávění známé blogerky Shea a bohaté dědičky Beth , a to v letech 1977, kdy byla obviněna z vraždy dvou mužů, viny pak byla zprostěna a z roku 1997, kdy chce Shea vést s Beth o této skutečnosti rozhovor. Beth kupodivu souhlasí. Shea ovšem neví, že si drahý dům, kde Beth prožila dětství a teď tam žije po smrti rodičů přivlastnilo NĚCO, co se ho v žádném případě nechce vzdát.
Příběh je napínavý, zápletka je výborná a docela neotřelá, postavy jsou hezky vykresleny a je tam i ta duchařina. Při některých popisech jsem se necítila moc dobře.
Takže nakonec knížku moc doporučuji!

Calibra
30.05.2023 4 z 5

12/23 Autorka píše moc hezky, samotné čtení příběhu jsem si užila. Uznávám, že Zlomené duše se mi líbily víc, byly víc strašidelný, napínavý i překvapivý. U téhle knihy jsem měla husí kůži pouze jednou. Ale celkově jsem spokojená.

nada3314
19.05.2023 5 z 5

Mé první čtení od autorky a hned taková PECKA!

Hltala jsem každou stránku hned od začátku a tím, že jsem si čtení nechala na volný víkend, mohla jsem ji číst skoro pořád a podařilo se mi ji přečíst na dva zátahy. Možná kdyby byla první polovina knihy trochu rychlejší, tak ji přečtu i za den. Ovšem druhá polovina mi nedala vydechnout, to byla neskutečná jízda. Měla jsem po celou dobu čtení podivné mrazení a celá jsem byla napnutá.

Začíná to úplně nevině a pak děj dostane šílené grády. Hlavní postavu zde máme rozvedenou Sheu, která žije sama a má úplně nudný život. Pracuje na recepci zdravotnického zařízení, tak se aspoň trochu dostane mezi lidi, ale taky to není žádná sláva. Už 10 let je jejím největším koníčkem amatérské vyšetřování případů zajímavých vražd, které postuje na svůj blog. Takže veškerý volný čas věnuje psaní na PC. Zajímalo mě proč je Shea tak uzavřená a jaké skrývá tato velice nudná dáma tajemství. Má to nějaký důvod? Vše se nakonec dozvíme ;-)

Malé vzrušení přijde v polovině příběhu, kdy sousedka potřebuje pomoct s kocourem. Popsala bych to jako takové roztomilé vyrušení z napnuté atmosféry. Já jako milovnice kočiček jsem hned zbystřila a Pána kocoura Winstona Vrnčila jsem si ihned zamilovala.

Kliniku, kde Shea pracuje, jednoho dne navštíví Beth, kterou novináři přezdívají vraždící dámou. Jedná se o známý případ z osmdesátých let. Shea ji ihned pozná a dá ji svou vizitku. A tato dáma jí zavolá a chce, ať Shea příběh na svůj blog sepíše.

Sledujeme tedy dvě linky, které se střídají po kapitolách. Shea a její vyšetřování a Beth a její zpětný pohled do minulosti a vysvětlení, jak se to vlastně všechno stalo, že byla označená za Vraždící dámu. Děj má mysteriózní náboj, celý příběh je plný akce. Nenudila jsem se ani na chviličku, vše mělo svůj smysl a vyplatilo se přečíst knihu až do konce. Určitě moc doporučuji i náročnějším čtenářům, kteří si chtějí odpočinout od detektivek, ale přitom stále být ve střehu.

markej
02.05.2023 4 z 5

Shea v dětství prožila jednu nepěknou událost a snaží se s ní teď v dospělosti vyrovnat i tím, že se zabývá odloženými či nedořešenými kriminálními případy... Nyní náhodně potkává Beth Greerovou, která byla před 40 lety podezřelá z dvou vražd, ale tehdy byla osvobozena... Shea Beth osloví a doufá, že přijde vraždám na kloub, navštěvuje domnělou vražedkyni v jejím domě, kde se dějou zvláštní věci...

Její vina je psychologicko-mysteriózní thriller, který neuhání rychlým tempem kupředu, ale pomalu odkrývá události a hodně se věnuje svým hlavním dvěma ženským hrdinkám... Za mě by tam ta mysteriózní složka být ani nemusela, někoho ovšem zase naopak naláká... Ačkoliv jsem dost věcí odhalila sama, čtení jsem si užila a bavilo mě moc...

Hodnocení: 4,5 * z 5 *

Štítky knihy

tajemství Oregon

Autorovy další knížky

2018  87%Zlomené duše
2023  83%Její vina

Kniha Její vina je v

Právě čtených1x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených1x
Knihotéce77x
Chystám se číst98x
Chci si koupit18x
dalších seznamech3x