V tomto domě straší

V tomto domě straší https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301296/bmid_v-tomto-dome-strasi-0bm-301296.jpg 4 241 85

Román V tomto domě straší od irského spisovatele Johna Boynea, který proslul celosvětově knížkou pro děti Chlapec v pruhovaném pyžamu, je strhující poctou duchařským příběhům z devatenáctého století. Boyne mistrně využívá prostředky dickensovského stylu i klasické duchařské motivy. Je rok 1867 a Eliza Cainová se po smrti otce, jehož stála život návštěva přednášky Charlese Dickense, ocitne bez prostředků a přijme místo guvernantky na odlehlém norfolském sídle Gaudlin Hall. Řada neblahých zážitků, které jí otřásly už cestou tam, pokračuje, když ke svému překvapení zjistí, že jsou v celém domě jen dvě děti: Isabella a Eustace. Kdo je její tajuplný zaměstnavatel, se od nich nedozví a večer, když uléhá, ji vyděsí další nevysvětlitelná událost, jež ještě posílí čím dál neodbytnější dojem, že se tu děje něco zlého. Od příštího rána jako by na každém kroku narážela na přítomnost čehosi velmi zlověstného, co spolu s ní a dětmi obývá zdi Gaudlinu... Má-li sebe i děti zachránit, bude muset přijít na kloub dávno pohřbenému tajemství domu a čelit démonům z minulosti... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Fantasy

Vydáno: , Plus
Originální název:

This House Is Haunted , 2013


více info...

Vesper001
Vesper001
05.01.2024 5 z 5

Dickens & duchařina, přesněji duchařina po Dickensovsku. Bavilo mě to moc. Rozjezd je pomalejší, ale má své opodstatnění, jak se v závěru ukáže. A také díky němu ještě víc vynikne postupná proměna hlavní postavy z nevýrazné puťky v energickou ženu a krotitelku duchů. Nebo, odhlédneme-li od nadpřirozené stránky, v emancipovanou ženu, která má zdravý rozum a nebojí se ho používat. Jak příběh postupuje, lecos tušíte dřív než Eliza, ale možná je to záměr, aby s ní čtenář držel krok. A při poslední větě mě stejně zamrazilo, jakkoli jsem měla tušení.

matogeminimato
matogeminimato
22.11.2023 4 z 5

Duchársky pribeh od autora ,,Clapca v pruhovanom pyžame,,...Mladá guvernantka sa príde starať o dve malé deti do honosného ale zároveň rozpadajúceho sa sídla...V celom dome žijú iba malý chlapec a jeho o niečo staršia sestra...,,Láska,,smrťou nekončí....


terezarath
terezarath
25.08.2023 4 z 5

Upřímně jsem od téhle knihy moc neočekávala. Tušila jsem lehce béčkový hororový příběh, ale dostalo se mi milého překvapení v podobě klasické duchařiny. Žádná přehnaná monstra, nelogické lekačky nebo podobně. Pouze starý, strašidelný dům a jeho trochu zvláštní obyvatelé. Prostě nic, co by Vám způsobilo bezesné noci. Já si to překvapivě docela užila.

SSTknihy
SSTknihy
13.07.2023 3 z 5

Tentokrát to není chlapec v pruhovaném pyžamu, ani na vrcholu hory, ale chlapec v domě, ve kterém straší. Děsivé setkání s nadpřirozenem nicméně čtenář nahlíží pohledem mladičké učitelky - guvernantky, která se v tajemném domě ocitne v podstatě náhodou, ale navzdory situaci se vší té hrůze postaví s neochvějným odhodlání.
Musím ocenit styl, který natolik připomíná klasické romány 19. století, že jsem se několikrát musela ujistit, že se jedná o dílo soudobé. Začátek je nicméně poněkud zdlouhavý, a i když už čtenář dávno tuší, co přijde, trvá skoro polovinu knihy, než děj nabere patřičné tempo. Naopak v závěru se autor dostatečně akčně vydováděl a nejednou jsem si říkala, že tohle by asi lépe fungovalo na filmovém plátně. Včetně závěrečné "lekačky".
Překvapivě víc, než ta duchařina mě bavily postřehy o životě žen v 2. polovině 19. století, jejich podřazenost mužům, zažité představy o jejich křehké duši a sklonech k hysterii. Skoro bych řekla, že se kniha mohla jmenovat Guvernantka.

evineckY
evineckY
02.07.2023 4 z 5

Příběh je vsazen do historické Anglie a starého sídla, ve kterém zůstanou samotné dvě děti čekající na novou guvernantku.
V celém domě není nikdo, ani kuchařka, ani žádná služka, což bylo hodně zvláštní...
Jinak takový horůrek, ze kterého nikdo nepoleze pod peřinu, ale okořeněný duchařinou.

čef
čef
19.06.2023 4 z 5

Opravdu horrorová klasika. Dívka v domě s podivnými dětmi a někým nebo něčím - húúúúú. Ano, je to čistá duchařina, ale kdo rozhodl, že naše vnímání světa je to jediné a všeobsahující?
Hlavně že byl příběh čtivý a poutavý a víc toho vědět nepotřebuji.

ma-angel
ma-angel
10.05.2023 3 z 5

Boyne se může snažit, jak chce, ale autora knih pro děti a mládež v sobě nezapře ani v tomhle domě, v němž straší. Být mi 15, budu nadšená a určitě nebudu váhat s vyšším hodnocením. Takhle, byť byla ta duchařská pohádka pro dospělé příjemná, nemůžu dát víc. A to ani přesto, že pomalý poněkud nezáživný nástup vystřídala úžasně čtivá a napínavá delší pasáž. Ta ale bohužel ke konci, namísto vyvrcholení té příjemné tenze a udržení atmosféry neuchopitelného tajemna, explodovala v přehnaném finále hodném akčních filmů a rozmělnila se v klasických klišé.

Ronnie68
Ronnie68
05.01.2023 4 z 5

Témata o domech, ve kterých straší, jsem už četla víckrát... Ze začátku jsem se moc nechytala, ale jakmile se hlavní postava ocitla v daném domě ... Už se začalo něco dít... A konec příběhu byl dost zajímavý...

knihomolka27
knihomolka27
28.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Za mě prostě perfektní klasická duchařina. Bavilo mě to číst od začátku až do úplného konce, doopravdy tam pro mě nebylo ani jedno hluché místo. Opravdu velmi mi sedl autorův styl psaní, dokáže krásně vystihnout atmosféru a popsat dané místo. Navíc mu není cizí psát poutavě a dokázal stvořit velmi živé postavy, a to nejen co se týká hlavní hrdinky, ale i postav vedlejších...je to jedna z těch mála knížek kdy cítíte, že v té vesničce opravdu žijí lidé a působí to velmi realisticky...ty postavy nemají jen jednu dimenzi, ale hned několik, a nebojí se odhalovat i své chyby.
Upřímně já knize nemám vůbec co vytknout. Opravdu strašně moc mi sedla, samozřejmě to tak nemusí mít každý....přeci jen se jedná o dílo, které není příliš originální, nebo něco o čem jste v životě už nečetli...ale mně je to úplně fuk. Ta kniha je prostě úžasná, skvělá a jako milovnice mysteriozní a tajemné literatury jí prostě chci doporučit. Přijde mi opravdu hodně komplexní, neuvěřitelně čtivá a hlavně velmi atmosferická. Darcy Coates mám ráda, ale tahle kniha je za mě určitě v lepší než všechny její knihy dohromady...Prostě to nemá chybu, a já jsem z knihy opravdu nadšená.

Kami.Hacken
Kami.Hacken
07.10.2021 4 z 5

Toto čtení jsem si užila!
Moc pěkný příběh, napínavý a místy i velmi dojemný.
A ten konec... Určitě doporučuji

ArwenAragorn
ArwenAragorn
08.04.2021 4 z 5

80%
...."Vy tam nejste otče!" zvolala jsem. "Budím se na Gaudlin Hall, trávím tam většinu dne a spím tam každou noc. A po celou tu dobu mi běží hlavou jediná myšlenka."
"A to je?"
"V tomto domě straší."

Nevím, proč jsem se této knížce tak dlouho vyhýbala. Bylo to příjemné čtení s výbornou ponurou atmosférou. Stylem mi tento román připomínal Janu Eyrovou. I když je to duchařina, nebála jsem se. To se určitě nedá říct o guvernantce Elize Cainové, která si toho v domě s duchy užila až až. Moc jsem si ji oblíbila. Ještě štěstí, že všechno dobře dopadlo. Nebo ne?
Knížku ráda doporučím, i když většina čtenářů teď spíš sáhne po knihách od Darcy Coates.

bookcase
bookcase
05.04.2021 5 z 5

Moc, moc, moc se mi to líbilo, mělo to správnou atmosféru, i když jsem se nebála, ale já se u knížek skoro nikdy nebojím.

lenkaabooks
lenkaabooks
15.03.2021 4 z 5

Rok 1867, Anglie, mlhy a déšť, staré odlehlé sídlo kde straší. Další z knih mého oblíbeného autora mě nezklamala. Je to duchařský příběh, nic při čem by mi drkotaly zuby, ale v pozici Elizy, která je guvernantkou dvěma podivným dětem, bych být nechtěla :-)

tys_3
tys_3
01.03.2021 3 z 5

Knížka pěkná, chvílema zdlouhavá.

lenuskav
lenuskav
26.01.2021 4 z 5

Mně se to líbilo. ta doba, vyjadřování, duchové...

kanitsuj
kanitsuj
13.01.2021 3 z 5

Po vleklém a ne úplně čtivém začátku mne příběh začal bavit. Dobře se četl, zprvu byly některé scény s duchy jako blesk z čistého nebe a opravdu jsem se lekla stejně jako hlavní hrdinka, ale postupem času duchařiny ubývalo a v závěru jí bylo až přespříliš. Zklamala mne vztahová linka mezi advokátem a guvernantkou, vůbec jsem nepochopila, proč autor advokáta oženil, proč otec hrdinky nenašel posmrtného klidu, a také mi nebyla vůbec jasná úloha Isabelly v samotném závěru. Knížka je v mých očích lepším průměrem, jistě se najdou horší, ale výraznou stopu po sobě nezanechá.

ADE138
ADE138
06.11.2020 3 z 5

Začátek knihy byl velmi dobrý, bohužel příběh si nedokázal udržet kvalitu až do konce. Ale strašidla a viktoriánskou Anglii mám ráda. Tak proto 3 hvězdičky

Noisette73
Noisette73
25.08.2020 3 z 5

Já se na tuhle knihu tak moc těšila.... říkala jsem si, hurá, našla jsem další duchařinu, které se hledají na dnešním knižním trhu těžko. Začátek vypadal velmi slibně, viktoriánská éra, skvělé, ale poté mé nadšení začalo upadat, až se vytratilo, sugesce nulová a žádné mrazení ani strach nebylo.

petulasmidova
petulasmidova
07.08.2020 4 z 5

Líbila se, dobře se četla.. Příběh zajímavý, poutavý.. :)

Mesicnililie
Mesicnililie
31.07.2020 3 z 5

Čekala jsem víc. Taková duchařská oddechovka :-)