Dům plný temnoty

Dům plný temnoty https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464193/bmid_dum-plny-temnoty-QGE-464193.jpg 4 140 47

TEMNÝ PSYCHOLOGICKÝ THRILLER O RODINĚ OPŘEDENÉ PAVUČINOU LŽÍ… Margot a Myron Spielmanovi se ve snaze uniknout před dlouhými stíny minulosti přestěhují do idylické čtvrti města Cleveland, kde koupí opuštěné sídlo Rawlingswood. Doufají v nový začátek, brzy však zjistí, že také dům má své duchy minulosti… a jsou možná ještě horší než ti jejich. Už samotnou renovaci provází série nehod a zranění, a když se Spielmanovi do sto let starého sídla konečně nastěhují, začnou jejich problémy rychle narůstat. Krásná fasáda se postupně odlupuje a odhaluje prohnilé srdce Rawlingswoodu a historii poznamenanou vraždou a zradou. Kdosi nebo cosi Spielmanovy sleduje na každém kroku a jejich vlastní tajemství a lži už není možné dál skrývat. Napětí v rodině narůstá a hrozí, že se budou temné události opakovat. Margot s Myronem se musejí postavit vlastním přízrakům i pohřbeným tajemstvím Rawlingswoodu a to dřív, než se jim dům stane osudným. ______ Pro fanoušky klasického románu Dům na kopci od Shirley Jackson.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Mystery Press
Originální název:

No One's Home , 2019


více info...

Přidat komentář

Deia
12.03.2024 4 z 5

Na túto knihu som bola zvedavá, aj keď očakávania som nemala veľmi vysoké, keďže strašidelné domy ma síce bavia, ale nikdy to nie je úplne ono. A to je prípad aj tejto knihy. Bavilo ma to čítať, čítalo sa mi to dobre, v podstate som ju prečítala na jeden záťah. Ale že by som mala zimomriavky alebo nejaké nepríjemné pocity, to zas nie. Bola som zvedavá, čo sa skrýva za tým strašením, ale strašidelné to nebolo. Veľké mínus boli postavy, hlavne Myron s Margot, keďže obaja mali problémy ku ktorým sa stavali veľmi nezodpovedne a nedospelo. Ich syn Hunter bol fajn, aspoň on sa správal na svoj vek. Kapitoly z minulosti, ktoré ukazovali rodiny bývajúce v dome predtým ma tiež bavili a bola som zvedavá, k čomu to celé dospeje. Mnohé zvraty som neočakávala, aj keď ani jeden nebol taký, že by ma postavil zo stoličky. Ale celkovo ma kniha bavila a dostala som od nej to, čo som čakala, príjemné oddychové čítanie.

mischamys98
04.01.2024 2 z 5

Kniha mě moc nezaujala. Některé kapitoly se mi četly hůř, jelikož nebyly moc záživné - neustále jsem odbíhala myšlenkami a musela jsem se vracet. Co se týče postav, nebyla mi žádná vyloženě sympatická. Znovu už knížku určitě číst nebudu a myslím, že mi v paměti příliš dlouho neutkví. Z té spousty knih o strašidelných domech, které jsem přečetla, je za mě tahle nejhorší.


Vesper001
29.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Dokud věříte na strašidla, je strašení dost strašidelné. :) Ale když později zjistíte, že třeba svatý MIkuláš je převlečený dědeček a dárky pod stromeček dávají rodiče, jste trochu zklamaní, i když jste to třeba tušili. Protože zmizí kouzlo a prostor pro fantazii. A tady je to stejné. Jakmile se ukáže, že duchové nejsou tím, čím se zdají být, najednou vás už tak moc nezajímá, čím skutečně jsou.

Janík511
25.07.2023 3 z 5

Asi jsem čekala větší ducharinu. Prostě jen průměrně čtivo.

Adriena838772
20.06.2023 5 z 5

Hodně dobrá knížka a moc se mi to líbilo. Mám ráda takové hle ducharske knížky

MiskaMa
10.06.2023 3 z 5

Od autorky je to moje první knížka. Hned na začátku byl naštěstí napsaný přehled, které rodiny a v jakých letech v domě bydlely. Lépe jsem se pak v příběhu orientovala. Nejlíp se mi ale asi četly pasáže aktuální rodiny Spielmanových. Ocenila jsem i plánek domu. Konec překvapil. Dobrá oddechovka, ale za nějakou dobu si na ni asi bohužel nevzpomenu.

Misute603
28.02.2023 1 z 5

Kniha mne moc nenadchla.
Četla jsem ji před měsícem a abych pravdu řekla, už sni vlastně skoro nevím, o čem byla.
Dobře knihy, které mne zaujmou,si pamatuji fakt dlouho.
Ale tahle mezi ně bohužel nepatří.
Nebyl to prostě můj šálek kávy.

kristyna.havlov
17.09.2022 4 z 5

(SPOILER) Pěkná kniha, od této autorky moje první. Kniha je čtivá, musela jsem si jen zvyknout na kapitoly, které vždy vypráví jiní majitele domu, kteří tam bydleli/nyní bydlí v součastnosti. Občas se mi rodiny pletli a musela jsem se občas vrátit zpět, abych věděla, jaké jméno mám ke komu přiřadit
Příběh ke konci je trochu neočekávaný, když zjistíte, kdo v něm vlastně celou dobu strašil.

lenkaabooks
20.07.2022 4 z 5

Je zvláštní mít pocit že tušíte téma knihy a ono je to vlastně úplně jinak. Nakonec ani nemusí strašit duchové, to jen my lidé si ten krátký život sami komplikujeme. Příběh několika rodin, postupně žijících v domě pro který se vžilo označení Vražedný dům.

muchomurka
04.06.2022 3 z 5

Bylo to hodně čtivé, stránky se otáčely téměř samy. Snesla bych vyprávění pouze z pohledu aktuální rodiny, ale i takto se to dalo a hezky to do sebe zapadlo.
Jediné, co mě hodně vadilo, bylo, jak operátorka na lince záchranné služby navigovala, aby se na zastavení krvácení použily ručníky - jako fakt? Vždyť ten člověk by do ručníku akorát vykrvácel! Sice to zní hnusně, ale jediné, k čemu by to bylo, tak že by nebyl všude nepořádek.
Celkový pocit nenadchne, neurazí.

Selket
20.05.2022 3 z 5

Příběh byl fajn, ale přišlo mi, že měl tak šest konců. Byl prodlužovaný a místy utahaný, což dost zabíjelo atmosféru. Navíc mi přišlo, že jde prostě jen o dům, který měl prostě smůlu na obyvatele, než že by byl všeho příčinou, jak se nám snaží autorka se vší možnou vervou vnutit.

Morisius
19.04.2022 4 z 5

Již to tu zaznělo, očekávání velké, ale .....
Samotný příběh má velký potencionál, ale jeho skromnost se blíží realitnému příběhu.
Dobrá oddechovka a fajn krátké kapitoly.

SilvieSisinka
18.04.2022 4 z 5

Trošku se mě pletli rodiny.Jinak krásné ducharske čtení.

Pavlina50
11.03.2022 3 z 5

Očekávání bylo podstatně větší než konečný dojem z knihy. Časových linek bylo podstatně víc, než standardně bývá, ale v orientaci kapitol, o kterou rodinu se zrovna jedná, mi hodně pomohly údaje v úvodu knihy se jmény jednotlivých rodin a časovou osou, kdy která v domě bydlela. To oceňuji. Taky se mi líbilo, že u všech rodin bylo zároveň vysvětleno, co ji v domě potkalo a proč má dům takovou temnou pověst. Ale celkově mám z knihy spíš takové smíšené pocity, místy mi připadala taková zbytečně utahaná a zdlouhavá, napětí jsem nijak zvlášť nepociťovala. Ke konci už byl děj tak nějak podivně splácaný…myslím, že kniha mi v hlavě neutkví a brzy úplně zapomenu, o čem byla.

soupik2012
04.02.2022 3 z 5

Těšila jsem se na netradiční příběh opředený tajemnem a mystikou. Místo toho zde máme téměř rodinný příběh ve kterém jedna rodina z Bostonu, utíká před nepříjemnou minulostí. Ale před minulostí se útěkem nikdo nezachrání. Problémy si veze sebou. Do toho se ještě nastěhují do domu, který má za sebou temnou minulost. A vlastně o tom je tato celá kniha. Za pomoci přítomné hlavní dějové linky, se nám postupně odkrývá vše co se stalo v minulosti v tomto domě. Bohužel dějové linky z minulosti nejsou uceleným příběhem. Autorka je pouze využívá jako obrazová okna, která vysvětlují děj v přítomnosti. A to je obrovská škoda. Dějová linka v přítomnosti je totiž z velké části docela nudná a zbytečně zdlouhavá. Kdybych knihu napsala já, využila bych všechny dějové linky k vyprávění 4 různých příběhů. Celé by se to nakonec propojilo oním domem. Za mě obrovsky nevyužitý potenciál. Místo velice zajímavé knihy, tak vzniknul dost tuctový thriller, který ničím nevyniká. Na druhou stranu je potřeba říci, že v knize nejsou nelogické pasáže a vlastně je to napsáno velice dobře. Bohužel podobných knih je obrovské množství a autorka tady zahodila příležitost stvořit něco lepšího, než jenom další tuctový thriller. Audiokniha je velice vydařená a načetla jí paní Terezie Taberyová.

michaela.22
13.12.2021 4 z 5

(SPOILER) Kniha se mi líbila, ale čekala jsem něco trošku jiného. Docela dlouho mi trvalo, než jsem se zorientovala v historii jednotlivých rodin, které v domě bydlely. Následně jsem postrádala napětí, které bývá u duchařských knih běžné, proto strhávám jednu hvězdičku. Jinak děj jako takový, postavy, popisy byly fajn a oceňuji zakončení knihy takové jaké je.

orinka3
12.12.2021 1 z 5

Tak zase nic. Usedla jsem na vějičku ukázky z audioknihy a ihned si zajistila knihu v knihovně. Začalo to slibně, i když jde o stokrát omíláné stěhování rodiny do domu s minulostí. Jenomže jak to lákavě začalo, tak to špatně pokračovalo. Promíchané příběhy rodin, z nichž má každá nějaké ty své trable, strašidelná bílá kočka, která se objevuje a zase mizí (dobře, že podrápala Myrona) a nebohý týnejdžr, který by ani strašidelný dům nepotřeboval, aby mu bylo zle. Inu - s takovými rodiči by bylo těžko každému. Autorka to určitě myslila dobře, ale měla by si přečíst třeba....Poea, aby pochopila, v čem spočívá kvalita hororu.

Epes
01.12.2021 4 z 5

Ještě že bydlím v novostavbě. Autorka se důsledně drží žánru, čímž čtenáře nemate a uspokojuje. Přenesením většiny příběhu do současnosti se stávají kulisy realističtější. Ocenil bych, kdyby dějové a časové linky všech čtyř rodin byly více provázané, čili události předchozí rodiny zapříčiňovaly úděl rodiny následující. Takto jsou to spíše čtyři smutné příběhy vedle sebe, které drží pohromadě jen drobnosti (stříbrná pistole apod.). Některé momenty jsou méně věrohodné, nad čímž se povzneseme u románu z 19. století, ale moderní text by měl být rafinovanější.

Kathy77
23.11.2021 5 z 5

Za mě naprostá spokojenost. Začetla jsem se od první stránky a chvílemi se opravdu hodně bála. Nezklamala anotace, líbila se mi obálka, chválím i plánek domu - pak jsem měla pocit, že opravdu vím, kde se kdo v daný okamžik pohyboval a neztrácela jsem se v prostoru. Všechno mi navíc přišlo opravdu reálné. Hodně se mi líbilo prolínání příběhů dřívějších i současných obyvatel domu i to, jak všechno do sebe skvěle zapadalo. Tahle knížka mi splnila úplně všechno a dokonce předčila i očekávání. Dávám plný počet hvězdiček a rozhodně zkusím další knihu od této autorky.

Bara52
14.11.2021 1 z 5

Odkladam na 72 strance. Zatim mi ani jedina postava neni sympaticka, a tak nejak se nemuzu zbavit pocitu, ze pujde o stokrat omilane tema strasidelnych domu. Nalakal me popis psychologicky thriller, ale knizka se zatim tvari spis jako psychiatricky ani ne thriller, ale horor - vzhledem k tomu "straseni" :) Mozna by me knizka prekvapila, ale bohuzel se do cteni nutim a vazne me to nebavi.