veronika.j veronika.j komentáře u knih

☰ menu

Malé temné lži Malé temné lži Sharon J. Bolton

Hezky zpracovaná psychologie (nejen) tří postav v zajímavém prostředí Falkland.

07.06.2023 5 z 5


Žárlivost a jiné povídky Žárlivost a jiné povídky Jo Nesbø

Předpokládám, že všichni jsme od autora zvyklí na něco trochu jiného. Možná nejsem úplně povídkový typ, ale to zřejmě ani Nesbo. Povídka Žárlivost byla dobrá, napětí se stupňovalo a bavila mě, zbylé bohužel. Často předvídatelné a nesedl mi zde ani styl psaní. Na jeho detektivní romány ale nezanevřu, tam je mistr.

29.09.2022 2 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Čekala jsem mnohé, ale některé výňatky z rozhovorů mi přesto vyrazily dech. Kniha mi každopádně prohloubila znalosti o životě v KLDR, o kterém jsem měla jen pramálo informací. Všude se to píše a člověk tedy nějak ví, že je tam zima, obyvatelé žijí jak ve středověku a jejich "soběstačné" hospodářství je na bodu mrazu. Ale to, že většina obyvatel mívá maso jednou do roka, kilo rýže mají jako domácnost na měsíc (tedy k obědu voda s hrstkou rýže, když je dobře, je v ní i trocha kukuřice) a v severních provinciích je běžné zemřít na umrznutí ve vlastním domě, to všechno jsem si doposud asi dostatečně neuvědomovala. Spolu s informacemi o tom, co se děje na vojně, která trvá 6, resp. 10 let, nebo co hrozí, pokud si zapomenete vůdcům odznáček na sako a učesat vlasy dle povolených střihů, či jak se děti od školkového věku učí, jak se kreslí mrtví američani, to všechno na člověka zapůsobí tak, že je vděčný, kde se narodil. Kniha ve mě bude ještě dlouho doznívat.

16.04.2022 4 z 5


Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Druhá "keplerovka" mě svým příběhem a rozuzlením až tak nenadchla. Kniha měla spád, nebyly v ní žádné prázdné dlouhé pasáže, přesto mi trvalo delší dobu, než jsem ji dočetla. U některých postav mi schází jejich detailnější vykreslení a v příběhu, dle mě, mají mezery. Pořád je to ale skvělá detektivka a s chutí půjdu do dalších v sérii.

03.01.2022 3 z 5


Pačinko Pačinko Min Jin Lee

Přiznám se, začátek se táhl. Než jsem si zvykla na všechny postavy, prostředí a příběh, chvíli to trvalo. Pak se ale rozjela story plná rodinných vztahů, emigrace, diskriminace a lásky. Kniha o přijetí sebe sama, i o nepřijetí svého původu. O problematice japonských Korejců jsem doposud neměla ani tušení, jsem ráda, že mi tento příběh rozšířil obzory.

02.07.2021 4 z 5


Silicon Valley: Tísnivé údolí Silicon Valley: Tísnivé údolí Anna Wiener

Velmi zajímavé téma, děsně jsem se těšila, až si něco z oblasti Silicon Valley přečtu. Nicméně tato volba nebyla z nejlepších. Během celého čtení jsem z autorky cítila frustraci z celé oblasti technologií a IT světa, až tu frustraci přenesla i na mě. Přiznám se, že jsem se přistihla i u přeskakování některých odstavců..

22.02.2021 2 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Hezky čtivé krimi. Skvělý rozjezd, utahaný střed a závěr přečten na jeden zátah. Přesto mi kniha přijde poněkud slabší, zejména co se týče nedotažených dějových linek (Evelyn, Pokemoni). V závěru mi také chybí nějaké rozuzlení zbývajících osob z hypno skupiny.

03.01.2021 3 z 5


My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Přátelství. Loajalita. Láska. O tomhle a mnohém dalším Backman píše pokračování, které mě bavilo víc, než Medvědín. O trochu méně rozhovorů na úrovni rodič-dítě, o něco více myšlenek jednotlivců. Více prostoru pro oblíbené postavy a nahlédnutí do jejich hlavy a životů (Benji, Leo, Skupina...).
Jedna z mála druhodílných knih, která předčila svou dříve napsanou sestru.

25.12.2020 5 z 5


Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Skvěle zpracovaná kniha, výborně rozebrány mezilidské vztahy, zejména na úrovni dítě-rodič. K tomu všemu příjemně plynulý děj.. nemám co vytknout, doporučuji všem k přečtení.

27.04.2020 5 z 5


Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Čtivá, odpočinková knížka z tolik oblíbeného lékařského prostředí. Přečetla jsem ji během chvilky, dokázala vtáhnout do děje. Co byl kámen úrazu byl hlavní hrdina, ten mě fakt štval, Hynek byl to jediné, kvůli čemu jsem knihu sem tam i odložila. Byl mi příšerně nesympatický a chvílemi jsem děj z jeho pohledu číst prostě nechtěla. Děj sám o sobe byl dost předvídatelný, ale jako knihu k moři nebo k bazénu na zahradu ji mohu doporučit. Dobrá oddechovka.

25.03.2020 3 z 5


Tatérka Tatérka Alison Belsham

Po dlouhé době jsem sáhla po detektivce, a musím říct, že nelituji. Hlavní postavy, děj, prostředí... to všechno mě do čtení vyloženě vtáhlo. Nedostatky však kniha má, kromě nudných předvídatelných dialogů Marni x Francis a ukňouraných dětských rozhovorů Francis x Rory, mě neuvěřitelně vytáčel překlad. Těžko tedy říct, zda je to špatným překladem, nebo stylem psaní v originále. Každopádně na to, že se jedná o první knihu autorky - dobrá práce.

14.01.2019 3 z 5