Tylluan Tylluan komentáře u knih

☰ menu

Králův klenotník Králův klenotník Alexandre Dumas, st.

Dumasovo chápání světa je kouzelné. Příběh plný dobrodružství, přepálených emocí a černobílého vidění. Což zní možná jako kritika, ale není. Ve skutečnosti je radost z toho reálného světa občas utéct do toho Dumasova.

26.11.2021 4 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Jednoznačně nejlepší historická knížka, kterou jsem v poslední době četl. Zábavná a zároveň uvěřitelná. I přes velké množství postav s různými náhledy na aktuální situaci příběh zůstává kompaktní a snadno uvěřitelný. Prostě perfektní!

29.10.2020 5 z 5


Jak zničit církev Jak zničit církev David Novák

Příjemně čtivá knížka, která místy dokáže až bolestivě přesně trefit hřebíček na hlavičku a vyhmátnout problémy, jež v mnoha křesťanských společenstvích bývají.

15.10.2020 4 z 5


Lila Lila Marilynne Robinson

Za mě jednoznačně nejlepší díl trilogie. Zajímavý vývoj příběhu i postavy a opravdu zajímavý způsob uvažování hlavní hrdinky.

15.10.2020 4 z 5


Domov Domov Marilynne Robinson

Knihy přirozeně posuzuji podle toho, jak mi přijdou hrdinové knihy uvěřitelní, jak jejich prožívání koresponduje s mou zkušeností a jak je zároveň příběh chytlavý.
U Domova bohužel oproti zbylým dílům trilogie musím poznamenat, že jsem chování hlavních hrdinů příliš nevěřil a příběh nijak strhující již tradičně není. Přišlo mi, že Jack je přehnaně nepoučitelně zlý, Glorie zas přehnaně přecitlivělá a oba dohromady přehnaně neschopní normální komunikace.
Tím nechci říct, že takoví lidé neexistují, nebo že je příběh nutně umělý, ale prostě se to vymiká mé zkušenosti. Nicméně možná právě proto mi kniha přišla zajímavá a nutila mě k zamyšlení, což rozhodně cením.

15.10.2020 3 z 5


Gilead Gilead Marilynne Robinson

Ta kniha je zvláštní. Téměř nic se v příběhu neděje, ale přesto jsem měl problém ji odložit. Nepředstavuje žádné mimořádné báječné myšlenky, ale přesto mi přišla hluboká.
Fascinuje mě, nakolik se autorce podařilo mne přesvědčit, že je to celé opravdu vyprávění starého reverenda. Opravdu jsem tomu věřil a opravdu mě to zaujalo.

26.09.2020 4 z 5


Muž se psem Muž se psem Zdeněk Jirotka

Jestli něco mému mladšímu já přišlo vtipné, tak to byla takhle kniha. A nic víc netřeba dodávat, protože víc v té knize asi ani najít nejde.

23.09.2020 5 z 5


Prezidentská přísaha Prezidentská přísaha Michael Palmer

Je to trochu absurdní, trochu nelogické, ale aspoň se to dobře čte. A vzhledem k tomu, že jsem vlastně víc neočekával, nemůžu si moc stěžovat.

19.09.2020 3 z 5


Zátoka pirátů Zátoka pirátů Vladimír Henzl

Což o to, celková myšlenka příběhu není špatná a vlastně by to mohlo mít docela šmrnc, ale to vyprávění je takový zmatek, že si to prostě člověk moc užít nemůže .

19.09.2020 3 z 5


Matyáš Sandorf - Nový hrabě Monte Christo Matyáš Sandorf - Nový hrabě Monte Christo Jules Verne

Na můj vkus až příiš průhledné. Od samého začátku člověk ví, jak dopadnou jednotlivé postavy, což spolu s rozvláčným a popisným stylem a až příliš bizarními zvraty knížku poměrně sráží.

19.09.2020 3 z 5


Rady zkušeného ďábla Rady zkušeného ďábla C. S. Lewis (p)

Dá se k tomu ještě něco dodat? Vždyť se to tak skvěle strefuje do toho, jak žiju...

10.04.2020 5 z 5


Je Bůh proti gayům? Je Bůh proti gayům? Sam Allberry

Tak to jsem nečekal. Kniha s takovým názvem přece nemůže být dobrá. Ale ona je. Tedy alespoň z mého pohledu. Skoro bych dokázal říct, že je to možná první komplexněji popsaný postoj k homosexualitě, se kterým se dokážu ztotožnit a který mě opravdu neuvěřitelně obohatil.
Ale možná se autor i já pleteme. Kdo ví...

10.04.2020 5 z 5


Cizinec přichází Cizinec přichází Mika Waltari

Popisy přírody a obyčejného života mi snad ještě nikdy nepřišly tak strhující. Mika Waltari dává nahlédnout do jednoho venkovského stavení, ale zároveň s tím nastavuje zrcadlo každodennímu pachtění nás všech. Fascinující čtení.

26.11.2019 4 z 5


Komu zvoní hrana Komu zvoní hrana Ernest Hemingway

398 stránek. 3 dny děje. 1 až příliš uvěřitelný příběh plný pocitů a myšlenek. Skutečné veledílo. Jenom se musím přiznat, že se tam objevilo pár pasáží, kdy jsem se trošičku nudil.

28.12.2017 4 z 5


Vita brevis Vita brevis Jostein Gaarder

Rozhodně zajímavé. Rozhodně podnětné. Rozhodně vítané rozšíření obzorů, jak v oblasti antické filosofie, tak v přístupu k víře.
Ale nějak se to ke konci točí v kruzích a Florie se až příliš opakuje. Kniha se naštěstí stále čte celkem dobře – dovolil bych si v tomto ohledu vyzdvihnout překlad paní Vrbové, která k tomu myslím významně přispěla.

16.12.2017 3 z 5


Na život! Na život! Pavel Bělobrádek

Pokud pominu druhou půlku, kde jsem se do čtení už musel trochu nutit, musím být velmi pozitivní. Překvapila mě otevřenost a přirozenost, se kterou autor popisuje svůj obyčejně neobyčejný život. Čtení mě bavilo a dokonce mohu říct, že některé pasáže pro mě byly poměrně inspirativní. Opravdu neočekávaně dobré.

03.12.2017 4 z 5


Vražedná léčba Vražedná léčba James Dashner

Proč to najednou přestalo dávat smysl? Příběh sice stále strhující, plný děje, ale najednou s postavami necítím, nejchytřejší děti na planetě mi přijdou hrozně hloupé a už se jenom kupí klišé.
Po prvních dvou dílech to bylo kruté vystřízlivění. Věřil jsem, že by tato série mohla maličko překročit určité hranice ve svém žánru, žel udělala spíše mnoho kroků opačným směrem.

03.12.2017 2 z 5


Turnaj na Gorlanu Turnaj na Gorlanu John Flanagan

Nevím jestli je to aktuálním rozpoložením, věkem nebo špatným překladem, ale nějak mi to oproti předchozím dílům přišlo příliš laciné a místy až trochu trapné. Nicméně nemůžu popřít, že jsem si příběhy se známými hrdiny z oblíbeného světa užíval a jako vždy jsem knihu přečetl jedním dechem.

22.11.2017 3 z 5


Poslední země: Antarktida Poslední země: Antarktida Marek Vácha

Ač se kniha objektivně může zdát "jenom" jako popis života na Antarktidě, není tomu tak. Kniha je neuvěřitelně autentická – atmosféru a emoce z ní člověk cítí a vede k hlubokému zamyšlení nad krásou přírody, nad životem ve společnosti i nad vírou.

10.11.2017 4 z 5


Deníček moderního fotra 2 aneb Pánbůh mi to oplatil na dětech Deníček moderního fotra 2 aneb Pánbůh mi to oplatil na dětech Dominik Landsman

Je to stejně dobré jako první díl. A to je právě ten problém, to "stejně". Náměty se opakují a že by byly tak super, aby to za opakování stálo, to se říct nedá.

12.07.2017 3 z 5