Tritvaetna Tritvaetna komentáře u knih

☰ menu

Jak se spřátelit s temnotou Jak se spřátelit s temnotou Kathleen Glasgow

Možná jsem měla příliš velká očekávání, ale podle mě si tu autorka ukousla až moc velké sousto.
Ve srovnání s velmi podrobným začátekem byl konec vyloženě odfláknutý, a jestli měla autorka nějaké závěrečné poselství, tak jsem ho taky nepochopila, a zrovna k tomuhle typu knihy by se podle mě hodilo. Závěr se na jednu stranu tváří jako happyend a všechny problémy se až absurdním zázrakem vyřeší, na druhou stranu nijak pozitivně nevyznívá. Jako svědectví o lidském utrpení proč ne. Je pravda, že s emocemi čtenáře pracovat umí, a téma je taky chválihodné, ale ten nedotažený závěr mi dojem prostě kazil.

10.03.2024 3 z 5


Literární psychologie Literární psychologie Zbyněk Vybíral

Velmi dobrá kniha, ačkoliv na čtení dost náročná a chaotická. Opravdu to není oddychové čtení. Člověk získá spoustu střípků a nedokončených nápadů, a pak už je jen na něm, co si z nich poskládá. Ale tak to autor taky zamýšlel.

06.10.2023 4 z 5


Citlivka Citlivka Alena Wehle

Upřímně řečeno, na to, že jsem za knihu dala pět stovek jsem trochu zklamaná. Byl to moc hezký osobní deníček, opravdu moc hezký, osobní příběhy krása, po grafické stránce pohlazení pro oko, ale co do obsahu to bylo poněkud povrchní. Jako první seznámení s tématikou asi ne špatné, ale žádné hlubší vědomosti ani porozumnění člověk nezíská a informace jsou vůbec ředěné v homeopatických dávkách.
Nevím, co přesně jsem čekala, ale tohle mě prostě zklamalo, ačkoliv články Aleny Wehle mám moc ráda. Vlastně možná proto. Na druhou stranu, knihu jsem si koupila hlavně jako vyjádření podpory a z této stránky toho nelituji.

06.10.2023 3 z 5


Vysoce citliví lidé: Jak vzkvétat ve světě, který vás zahlcuje Vysoce citliví lidé: Jak vzkvétat ve světě, který vás zahlcuje Elaine N. Aron

Za mě jednoznačně nejserióznější publikace k tématu, kterou jsem četla (díky bohu vzhledem k tomu, že autorka dala pojmu název). Možná nebyla první, kdo si fenoménu všiml, ale jeho pojmenování a zpopularizování zvládla skvěle. To, že jej dost lidí z ní vycházejících pokroutilo a zkomercializovalo už je jiná věc. Smutná věc. Každopádně za mě patří mezi významnější knihy a nepotkala jsem nic, co by mi výrazně vadilo (ačkoliv v té náboženské kapitole se také se vším neztotožňuji a občas mi tam něco úplně nesedlo, ale to je přirozené). Nepřišlo mi, že by to byla úplně “typická americká populárně naučná kniha, pod tím si představím něco mnohem, mnohem horšího (a více zavádějícího), ale možná mám zkreslené představy. Je trochu škoda, že výzkum probíhal jen v Americe, takže pro Evropského čtenáře mohou hrát určitou rušivou roli i kulturní rozdíly.

06.10.2023 5 z 5


Tma pod srdcem Tma pod srdcem Lucie Ortega (Navrátilová)

Doporučuji, doporučuji, doporučuji. Za mě mnohonásobně zajímavější než první díl, akorát by autorka měla zapracovat na těch vztazích… prostě je neumí psát a jsou tam jako pěst na oko, i když oproti prvnímu dílu je i tam vidět posun, a to jsem — SPOILER — Divišovi nikdy nefandila. KONEC SPOILERU. A navíc hypersenzitiva. .

07.01.2023 5 z 5


Všechno se v dobré obrátí Všechno se v dobré obrátí Adam Suchý

Mám ráda jednoznačné závěry. A to proto, že bych v životě žádný jednoznačný závěr nenapsala.
Všechno se v dobré obrátí nemá jednoznačný závěr, ale světe div se, ono to ani tak nevadilo. Sice si nemyslím, že by “Daník” nechal věci tak, jak jsou a byl tak šťastný, ale nic takového nám autor ani nenaznačuje. To pokud jde o závěr. Jinak konec dobrý, všechno dobré a oceňuji, že to končilo nečekaně.
Ke knize jsem se dostala díky úžasnému autorovu článku na Psychologie.cz a kniha mě nezklamala, vlastně na to, že ve své čerstvé dospělosti nebudu cílovka mě i příjemně překvapila, jenom ty dopisy o budoucnosti mi tam připadaly nastrčené trochu zbytečně, pokud nevycházejí z nějakých reálných dobových odhadů, což jsem nenašla.
Ale všeobecně jsem spokojená a věřím, že jestli autor ještě něco napíše, uloví i tu poslední hvězdičku.
…mimochodem, opravdu si ty běžně dostupné horoskopy vymýšlí novináři?

06.10.2022 4 z 5


Maxíkovo dobrodružství Maxíkovo dobrodružství Holly Webb

Jedna z mých nejoblíbenějších knih od autorky

19.09.2022 5 z 5


Paní půlnoci Paní půlnoci Cassandra Clare (p)

Taková typická kniha od autorky… ta schémata jsou sice průhledná jak sklo a zápletky zrovna tak, ale parabatai problém se mi líbí, nemluvě o tom, že autorka mistrovsky ovládá vtahování čtenáře do děje a emocí postav, takže vlastně proč ne.

19.09.2022 4 z 5


Zrada vítězů Zrada vítězů Marie Rutkoski

Za mě o něco slabší než první díl a přiznávám, že po tomhle díle mi Kestrel a Arin vůbec nejdou k sobě - nechala bych ji spíš s princem, to pomalu vznikající porozumění mi asi prostě bylo bližší než prostá spalující vášeň mezi nimi dvěma, ale teďka mám pocit, že z toho asi zase nic nebude (už jen soudě podle anotace třetího dílu, že jo). Ale stejně. Kestrel + Verex prosím.

23.02.2022 4 z 5


Hádův chrám Hádův chrám Rick Riordan

Za mě nejlepší kniha série... i když to má nejspíš co dělat s tím, že jakkoliv se snažím vžít do všech postav, Percy a Annabeth jsou prostě the best... a Nico je hned v závěsu.

27.10.2021 5 z 5


Krev polobohů Krev polobohů Rick Riordan

Bohužel, závěr série úplně nedostál mým očekáváním. Úplně jsem nepochopila, jakou roli měl v závěrečné bitvě třeba Percy. Vlastě ani Piper, Annabeth, Jason... mám pocit, že měli na víc. Docela by mě zajímalo, jestli Percy dodrží slib a zkusí najít Kalypsó, i když tam teď nemá Lea. Ale hlavně mi tu chybělo nějaké vyvrcholení. Bitva s Giganty, bitva s Gaiou, všechno to tam bylo a při tom jsem pořád jsem neměla pocit, že tohle je TA závětečná bitva... až byl najednou konec. Dala bych tak 3,5*, protože styl psaní byl krásný jako vždycky, četlo se to samo... ale od posledního dílu bych přeci jenom očekávala o něco víc.

27.10.2021 4 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Trochu jsem váhala mezi 4 a 5 hvězdičkami, 4,5 se bohužel neumožňuje, a nakonec jsem si nechala prostor na zlepšení. Pomalejší rozjezd mi ani nevadil, ale souhlasím názorem níže, že jsem se ve všech těch symbolikách občas slušně ztrácela a všechno mi asi pořád není jasné (jak přesně je to s těmi městy v kruhu? Už jsem si kvůli tomu nakreslila mapu a pořád to nechápu), jak přesně s tím souvisí 25-ka. Ilan mi většinu času vpohodě, jenom abych ji pak v jisté části v Brötlu měla chuť přetrhnout, jak je blbá - naštěstí se toho potom začalo dít tolik, že jsem byla přivedena na jiné myšlenky - chápu, že autorka potřebovala nějak rozehrát děj, ale tohle působilo hrozně zbytečně, hlavně ve srovnání s rizikem. Konec mě trochu děsí, hlavně doufám, že proměna Ilan nepřipraví lidské pocity, mám pocit, že by to knize trochu vzalo rozměr - ale docela spoléhám na to, že s něčím takovým by se autorce nechtělo pracovat. Prasečí řiť jako nadávka mi nevadí, ale byla trochu nadužívaná, hlavně zezačátku. A jinak mi ani nepřijde, že by to bylo nějak zvlášť YA, spíš taková nezařaditelná fantasy, protože YA bývá city nadupané a to se tady opravdu říct nedá.

19.07.2021 4 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Přečetla bych to za den nebýt toho, že jsem se rozhodla dělat přestávky, abych měla čes nad tím přemýšlet, a taky abych si od toho zoufalství trochu vyčistila hlavu. Bohužel mám knihu jenom půjčenou, ale teď si říkám, že bych si ji možná měla i koupit.

21.05.2021 5 z 5


Elantris Elantris Brandon Sanderson

Co musím hned ze začátku ocenit je originalita a propracovanost světa - tedy to, na čem stojí celý fantasy žánr. Čerla jsem jako první autorovu knihu, nemohu tedy srovnávat, ale sám auror na konci u “vypuštěných scén” zmiňuje, že si knihy předem plánuje a pak už vlastně píše podle scénáře - a kniha opravdu působí hodně naplánovaně, vypočítaně, trochu mi tam chyběly výraznější emoce (postavy působily trochu ploše), a taková ta spontání čtivost, trvalo mi se začíst. Pravda je, že rozhodně nemůžu tvrdit, že bych ke konci knihy nic neprožívala. Za tu až do očí bijící “naplánovanost” jsem nakonec strhla jednu hvězdičku, i když je možná vzhledem k celkově povedenému zbytku knihy trochu nefér. Ještě chci vypíchnout naprosto úžasné pojetí magie a té síly, především se mi potom líbila myšlenka, (SPOILER?) že je víc možností, jak ji ovládnout (KONEC SPOILERU).

17.05.2021 4 z 5


Dcera čarodějnice Dcera čarodějnice Paula Brackston

Tak tohle se nepovedlo... Myšlenka sama o sobě dobrá, ale styl psaní byl poměrně nezáživný, většina děje poněkud nijaká, hlavní hrdinka dost nudná. A ten úvod... už nikdy nechci ani slyšet o bylinkách... Hvězdičky za nápad a vcelku hezky popsané historické období, ale do dvojky teda nejdu.

08.05.2021 1 z 5


Kletba vítězů Kletba vítězů Marie Rutkoski

Ze začátku jsem se trochu obávala, že se dočkáme něčeho jako Romea a Julie v románu. Což se, za mě naštěstí, nekonalo, žádná láska na první pohled nebyla, snad jen relativně uvěřitelné zakoukání. Co hodnotím velmi kladně jsou charaktery postav. Oba hlavní hrdinové mi poměrně snadno přirostli k srdci a to, že Kestrel nebyla typická ‘drsňačka’, tomu celkem dost napomáhalo. Co příběhu trochu chybělo byla originalita, za což strhávám jednu hvězdičku. Ještě poznámka: příběh se sice často řadí do žánru Fantasy, ale žádné nadpřirozeno nečekejte - osobně bych to nazvala spíše smyšlený historický román.

01.04.2021 4 z 5


Nyxia povstává Nyxia povstává Scott Reintgen

Lepší než dvojka, ale jedničku jsem si užívala víc. Spousta věcí mi přišla skoro přebytečná - hlavně scény kolem ostatních genesis, které tam byly jenom - proč vlastně. Taky pořád nemohu ocenit autorovu zálibu v zabíjení, místy mi přišlo, že to trochu přehání. Jinak byl konec uspokojivý, ne příliš nečekaný, ale nemám výhrady. Číst se to dalo, žádné logické chyby se nekonaly, samotná myšlenka nyxie byla možná trochhu nedotažená a občas působila dojmem, že je tam jenom jako záminka jak vysvětlit všechny nemožné věci. A nebo to byla taková Imago elektřina. Ale žádná chyba nebyla tak výrazná, aby nějak zásadně pokazila dojem. Takže 4*

27.03.2021 4 z 5


Nyxia nespoutaná Nyxia nespoutaná Scott Reintgen

Za mě trochu díl o ničem, něco se vyřeší, ale nic se nevyřeší, prostě vycpávkový díl. Tak snad se to v trojce zlepší. Jo a nezabíjejte mi Hlasatele.

27.03.2021 4 z 5


Tobiáš Lolness Tobiáš Lolness Timothée de Fombelle

Úžasná kniha :)
Jediné, co mi trochu vadilo je překotný začátek, který čtenáře vrhne do děje, aniž by mu dal jediné vodítko, co se děje, kdo jsou ti malí tvorové, kteří to mluví a tak dál, což bohužel může některé čtnenáře odradit. Nicméně pokud se čtenář prokouše začátkem, může se těšit na úžasně vystavěný příběh; kniha ubýhá ideálním tempem a její tloušťka vůbec nevadí (pomineme-li fakt, že je poněkud problém nosit ji v tašce), postavy mají charakter i plány a postupně se rozvíjejí, záporák je prostě správný hnusák se vším všudy (občas až komicky přehnaně, ale ne tak, aby to kazilo dojem) a jak se na závěr ukáže, všechno souvisí se vším...

09.02.2021 5 z 5


Nyxia Nyxia Scott Reintgen

Inu, na sci-fi moc nejsem, a pokud jde o cestování vesmírem, snažím se mu vyhnout velkým obloukem, takže v první řadě asi nejsem ten nejpovolanější, kdo by měl hodnotit. Ale byl to dárek, takže jsem se pustila do čtení a byla jsem dokonce mile překvapená. Na začátku jsem se poněkud ztrácela v postavách a trvalo mi, než jsem si uvědomila, kolik jim je let, ale potom se to rozjelo. Cestování vesmírem tam sice roli hraje, ale nejedná se o nejdůležitější prvek, mnohem významnější jsou vztahy mezi postavami a nixia, tajemná hmota tvarovatelná vůlí (způsob práce s ní dost připomíná tradičně popsanou magii). Vztahy mezi postavami hrají významnou roli a postavy jsou poměrně hezky zvládnuté. Trochu mě zklamalo, jak málo místa dostal Jaime, který mohl být poměrně zajímavá postava, a přitom neudělal nic významného a vlastně by tam ani nemusel být.
Nemůžu si pomoci, ale přišlo mi, že Morning a Kaya si byly povahově strašně podobné, Kaya možná postrádala její velitelské sklony a Morning Kaynu laskavost, ale jinak bych skoro řekla, že to byla ‘náhrada’.
To je odpuštěno. Za co musím ztrhnout hvězdičku je konec, kde jsem absolutně nepochopila chování Babylonu. Proč riskovat něco takového (co by nejspíš způsobilo obrovský skandál, kdyby se o tom svět doslechl) radši, než odvézt tři lidi zpátky? Proč chtít na planetě zákeřného vraha, který může snadno rozrýt celý kolektiv, radši než někoho, kdo vynikal v těžení nixie a jejich testech? Nemůžu si pomoct, přišlo mi to jako zbytečná snaha o napínavý závěr. Jinak je kniha dost dobrá, styl psaní mi trochu připomínal Percyho Jacksona (možná to bude tím, že oboje psali učitelé?), hlavní hrdina byl přinejmenším snesitelbý, což se taky počítá, i když osobně mi byla bližší Kaya.
4/5 a škoda toho konce

01.01.2021 4 z 5