Elantris

Elantris https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19838/bmid_elantris-B1a-19838.jpg 4 414 82

Elantris bývalo výstavním městem s nádhernými paláci, jejichž vysoké věže zářily do daleka. Obyvateli tohoto města bývaly bytosti, o nichž se v sousedních městech věřilo, že jsou bohy. Krom fascinujícího vzhledu to byly i jejich magické schopnosti, pro něž je vyhledávali lidé z blízkého i dalekého okolí Arelonu. Vše bylo nádherné až do chvíle, kdy město zasáhl Reod – kletba, která zničila všechnu nádheru i kouzlo, pokryla město páchnoucím slizem a z jeho obyvatel udělala bytosti ani mrtvé ani živé… Čtenář je udržován v napětí až do samého závěru a teprve až v poslední kapitole dojde k očekávanému odkrytí tajemství proklatého města. Elantris je nádhernou fantasy pohádkou plnou napětí, záhad, duchovních hodnot a lásky. Přeložila Milena Poláčková.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

Elantris , 2005


více info...

Taťka Hraboš
Taťka Hraboš
15.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Sanderson píše velmi zábavně, čtenáře ani chvíli nenudí, svůj magický svět má do detailu promyšlený, jeden zvrat v ději střídá druhý ... ale z mého pohledu tomu přece jen něco chybí. I když se snaží o víc, jeho knihy jsou pro mě pořád jen dobrou zábavou, ale větší hloubka, přesah jim chybí. Jeho postavy jsou až příliš bezchybné (ty kladné), jednoznačné a čitelné, případné přerody nepůsobí moc věrohodně (Hrathen). Jeho snaha zpracovat nějaké hlubší téma (či hned několik), jak se zmiňuje v doslovu, vyzněla trochu do ztracena. Jednoduše řečeno, není to kniha, jejíž pasáže si člověk po přečtení v duchu přehrává, nad níž ještě nějakou dobu přemýšlí.

Shaxx
Shaxx
15.11.2023 5 z 5

Že bych si od Sandersona přečetla i jeho nákupní seznam, to víme. Za mě je prostě brilantní mistrovský vypravěč. Stále se mi ještě nedaří posbírat sanici, co mi upadla při čtení jeho první vydané knihy, tedy této knihy. Výborné postavy, bavila mě jejich interakce a vztahy, skvělé politikaření a intriky. Asi nikdy nepřestanu děkovat knižním bohům, že je Sanderson tak plodný autor.


kaja9825
kaja9825
18.10.2023 5 z 5

Tak tohle bylo naprosté překvapení a neskutečná epická bomba.
Díky #bingovýzva za objevení tohoto skvělého autora fantasy.

Elantris bývalo město bohů co chodí po zemi, ale nyní je to město duchů nebo spíše město mrtvých.
Princ Raoden se jednoho rána probudí jako Elantrian a musí se vydat na svou pouť, která by dle všech v Elantris měla končit jistou „smrtí“, která je spíše v podobě pohlcení bolestí a sténáním na zemi.
Princ se ale nevzdá a rozhodne se vytvořit společenství a tím i Novou Elantris a třeba se tak nakonec i setkat se svou novomanželkou Saren, která svého snoubence v životě nestihla vidět.

Od téhle knížky jsem nic nečekala a popravdě podle přebalů co mají knihy autora, tak bych po žádné z nich nikdy sama nesáhla.
A byla by to děsná škoda.
Nečekejte akci od začátku do konce, tady jde o intriky a pletichy. Asi by mě kniha ani tolik nezaujala, ale od začátku je tam to velké tajemství co se stalo před pouhými deseti lety s městem, které bylo tak oslnivé a to Vás nutí číst dál a dál. Mocenská přetahovaná zakončená epickou závěrečnou bitvo, která je potom už jen jako třešnička na dortu.

Každopádně se na začátek připravte na spoustu cizích názvů a jmen se kterými se musíte holt chvilku sžít, ale když jsem pak zjistila, že toto je autorova prvotina, tak teda klobouk dolů a od tohoto pána by se měli všichni učit a jsem odhodlaná přečíst toho od něj co nejvíc.

Karcoolka2210
Karcoolka2210
24.09.2023 5 z 5

Nestáva sa mi často, že jednu knihu čítam viac ako raz, ale po knihe Elantris som siahla druhýkrát, lebo na Sandersona sa chystám už dlhšie a chcela som si pripomenúť, prečo ma pred pár rokmi touto knihou nadchol. Aj na druhé prečítanie je Elantris vynikajúca fantasy, ktorá obsahuje všetko, čo má dobré fantasy mať. Určite odporúčam. AJ

sArKa236
sArKa236
24.09.2023 4 z 5

Elantris pro mě byla zajímavá v tom, že převážnou část knížky absolutně netušíte kam ten děj spěje. V jiných knížkách postupně odhadujete jednotlivé konflikty, které by mohly nastat, ale tady ne. Naprosto ve zkratce knížka pojednává o přeměně na zombie a sociálním dopadu této přeměny.
Dějem provází tři hlavní postavy:
Raoden: nadějný princ Raoden, kterému je všechno odebráno, když ho postihne Raod a je tedy vhozen do Elantris, města zombie, kde je ponechán vlastnímu osudu. Odhaluje, že život v Elantris je úplně jiný, než si lidé venku myslí. Snaží se pomoct obyvatelům v Elantris k lepšímu životu. Chvilku se mu to vlastně i daří, ale pak BOOM.
Sarene: neobvyklá princezna, která přijíždí uzavřít politický sňatek s princem Raodenem. K tomu ale nedojde, protože je princ prohlášen za mrtvého. I tak však Sarene získává postavení u dvora, a její průbojná osobnost ji nutí zavrtat se do místní politiky a života. Jakožto žena není vnímána jako inteligentní, čehož využívá do poslední kapičky. Je fascinována Elantris a v jednu chvíli dokonce naváže tak trochu vztah s jednou z místních mrtvolek.
Hrathen: má nejpitomější jméno, které jsem si musela vygooglit. Jedná se o příslušníka nepřátelské církve, který přichází obrátit místní no svou víru. Během tří měsíců, protože to je reálný cíl.
Nejvýznamnější roli má v této knize tyčka. Let that sink in.

A to je asi tak všechno, čím vám můžu knížku přiblížit, aniž bych prozradila něco zásadního. Knížka se mi líbila, možná bych ocenila aby byla o pár stránek kratší, ale nijak zásadně mi to nevadilo.
Pokud máte rádi fantasy a Sandersona, dejte tomu šanci.

cetriolo
cetriolo
16.09.2023 4 z 5

Docela dlouho jsem se knize vyhýbal. Nejspíš jsem měl v hlavě, že je to Brandonova prvotina tak to nebude tak dobré (resp. prvotina je nepřesné označení, je to první prodaná kniha, ale celkově tuším devátá napsaná). Ze začátku jsem se nemohl moc začít bylo zde spousta cizích pojmů, ve kterých se člověk neorientuje, ale jakmile jsem si na to zvykl tak jsem si tu knihu zamiloval :)

Postavy jsou velice hezky napsané a je snadné si je oblíbit (anebo nenávidět), dějově to do sebe vše krásně zapadá a systém magie (ačkoliv zde nehraje takovou roli jako v ostatních světech v kosmíru) je taktéž zajímavý. Ačkoliv mám od Sandersona přečtené téměř vše co zatím napsal (cca 20 knížek) tak kniha působí originálně a nemám pocit, že bych postavy/zápletky atd. viděl v jiného jeho knížce.

lucyvase4
lucyvase4
22.07.2023 5 z 5

Nejlepší spisovatel jaký v téhle době je. Jeho smysl pro detaily a promyšlené světy já prostě miluji.
Tohle pro mne byla první kniha od něj a už dávno ne poslední. Nejvíce mne ale dostal mistborn hlavně první 3 díly.

Shirako
Shirako
24.04.2023 5 z 5

Tato kniha byla mým prvním setkáním s tímto autorem a to jakým způsobem dokázal prolnout dějové linky mě naprosto uchvátilo a stal jsem se tak jeho věrným fanouškem.

Alixon
Alixon
28.02.2023 4 z 5

Sanderson je prostě magor a opravdu nejlepší spisovatel této dekády. Na to, že je to jeho prvotina, tak úplně smekám klobouk, který nemám. Takto ukočirovat 600 stránkový epos o 3 hlavních linkách a snad 20postavach jako první knížku.. Nevím, kdo to kdy dokázal z toho co jsem četl. Navíc to má furt drive, což se o drtivé většině jiných autorů říct nedá. A i když tam nejsou draci a nelitaji tam hlavy, tak to napětí je tam doslova hmatatelné. Nečíst jeho dalších 12 knih předtím, tak tomu dám i plný počet. Ovšem tak tomu dám 4z5 sandersonovi stupnice. Rozhodl sem se mít hodnocení pro něj a zbytek světa, protože on je prostě liga sama pro sebe a většině autorů bych musel dávat max 2z5 zlatých bludistaku

PitoR
PitoR
25.02.2023 5 z 5

Vedomosť dáva silu!!!!!
(2017 – druhé, rozšírené vydanie)

„Nenávisť spojuje ľudí rýchlejšie a pevnejšie ako oddanosť.“

Práve mám za sebou čas strávený s vyše 600-stranovou bichľou Elantris - prvým oficiálne vydaným dielom amerického autora Brandona Sandersona, hoci medzitým už písal ďalšie knihy.

Epický fantasy príbeh sa rozbieha trošku pomalšie, ale nechýba tomu napätie. A o čom to je? Pomôžem si samotným autorom a budem parafrázovať: „O mužovi, ktorý sa snaží postaviť určitú spoločnosť z trosiek opäť na nohy. O žene, ktorá sa vzoprie zaužívaným konvenciám a úlohám, ktoré od nej spoločnosť akosi automaticky vyžaduje. O kňazovi, ktorý prežíva krízu viery a vzoprie sa tomu, čo jeho cirkev hlása a chce.“ Ak mám prejaviť sympatie voči hlavným postavám, tak spasiteľa Raodena a oslnivú Sarene tromfol kňaz Hrathen, ktorý sa pre mňa postupne stal najväčším a najmilším prekvapením tohto príbehu.

„Pravda sa poraziť nedá, aj keď na ňu ľudia často zabúdajú.“

Čo si dovolím vytknúť?
1. Ani na druhý pokus sa Elantris nepodarilo vydať v pevnej väzbe – určite by si to kniha zaslúžila.
2. Urýchlený záver príbehu, akoby Brandon presedlal z rodinného auta do špičkového pretekárskeho monopostu. Prečo? Na to som nenašiel odpoveď ani v jeho dodatočne priloženom texte k druhému vydaniu tejto publikácie.

Napriek týmto výhradám hodnotím Elantris maximálnou „známkou“ a už sa pripravujem a teším na ďalšiu Sandersonovu bichľu - Vyjednávač.

KnihomolNiki
KnihomolNiki
20.02.2023 5 z 5

V mých očích to byl naprosto úchvatný příběh, už dlouho jsem nečetla tak skvěle promyšlenou fantasy. Celý svět byl krásně popsaný a celkem snadno představitelný, postavy a jejich osobnosti byly velmi uvěřitelné a člověk se do nich dokázal vžít.

Souhlasím s názorem, že jde v některých pasážích poznat, že se jedná o autorovu prvotinu, ale dle mého názoru na tom příliš nesejde, kniha stále drží laťku opravdu vysoko.

Vřele doporučuji všem vášnivým čtenářům fantasy, ale také těm, kteří už delší dobu po tomto žánru nešáhli, jsem si jistá, že je mile překvapí.

alekis
alekis
03.02.2023 4 z 5

Jako autorova prvotina - když vezmu v potaz námět, zpracování a rozsah, si zaslouží velký potlesk!
Pokaždé žasnu nad bohatou fantazií spisovatele. Některé věci prostě nevymyslíš... Je to cosi úplně jiného než ostatní fantasy, vůbec tam nejsou obvyklé často používané rekvizity, kniha se velice dobře čte... ale už jsem se těšila, až s ní skončím.
Prostě, nekonalo se takové to absolutní nadšení... Ovšem, přestože uberu na hodnocení, mnoho to neznamená - i tak ji doporučím.
Vstupte do Elantris, je to velmi zajímavé místo!

Frizer
Frizer
02.01.2023 4 z 5

Mnoho lidí považuje Elantris za Brandonovu nejslabší knihu, mě se ale vystavěný svět líbil velmi. Linka s Inkvizitorem byla skvělá a celou dobu jsem čekal jaké bude rozuzlení a pointa příběhu. Konec nezklamal a vše do sebe pěkně zapadlo....nápadité vyústění a přitom docela prosté....jako Fantasy jednohubka ideální...

SkcSAM
SkcSAM
11.12.2022 5 z 5

Prvotina Sandersona v niektorých pasážach je to vidieť, ale krásne fantasy odohravajúce sa v prehnitom meste. Postavy skvelé, mágia originálna ako v každej knihe z kosmíru.

Kacka999
Kacka999
28.09.2022 5 z 5

Knížku nebo spíše bichli jsem si vzala s sebou na dovolenou. Nic jiného jsem za tu dobu nedělala, než jen četla, četla, četla a zase jenom četla. Hltala jsem každé písmenko a byla to fakt pecka! Tohle byla má už pátá kniha od Sandersona a pokaždé se mi to moc líbilo. Rozhodně stojí za přečtení :)

KaldaK
KaldaK
02.09.2022 5 z 5

Prostě Sanderson :) Toho člověk musí mít rád už snad jen pro to jméno :D Elantris je neuvěřitelně povedený fantasy příběh, do kterého když se pustíte, knihu budete s těžkým srdcem odkládat. Pravda, že konec byl trochu psaný hopem, ale ani to mi snad nevadilo. Za mě plný počet.

denniys
denniys
25.08.2022 5 z 5

Kéž by každá kniha byla krásná jako Elantris... Odkládala jsem ji dlouho a když mi chybělo posledních pár stran, mrzelo mě, že jsem ji neodkládala dál, protože ta nádhera už bude za mnou.. příjemné bylo, že se jedná o jednu knihu a ne více dílů, i když v tomto případě by to vůbec nevadilo.. Uměla bych si představit, že by příběh obsahoval flashbacky do zářivé minulosti elantrianů a více jejich zajímavé magie.. Raoden je skvělý hrdina - jeho nezdolnost byla obdivuhodná, Sarene byla naprosto neodolatelná a Hrathem překvapil.. na konci mi tekly slzy proudem.. zbožňuji takové knihy, Elantris je pohádkově čisté fantasy, které by milovníkům žánru nemělo utéct.. Mistborn mě možná zasáhl o fous víc, ale i Elantris si cestu do srdce našla..

PMR
PMR
08.08.2022 3 z 5

Autor je sice sympatický a asi i hodný člověk. Ale kniha na nějakou mistrovskou zkoušku podle mně určitě není. Obecně jsou můstky mezi tímto fikčním a skutečným světěm příliš úzké. Hodně bych se divil už jenom tomu, že by to město zůstalo stát, nebylo vydrancované a padlí stigmatizovaní čarodějové nebyli upáleni nebo tak něco.

Možná tomu ale nechybí zas tolik - třeba jenom nějaký velkorysejší překlad / převyprávění:

"Raoden náhle vykřikl a začal sebou škubat. Galladon byl tak překvapen, že ho pustil. Raoden se snažil postavit na nohy a jít, ale upadl rovnou do jezera..."

Takhle nesmyslně sekat věty - to je prostě normální shit...

Vendulis
Vendulis
03.07.2022 5 z 5

Sandy opět nezklamal a jen se mi potvrdilo, jak geniální je spisovatel. Elantris Vas vtáhne svou magií, zajímavým světem, poutavým příběhem a skvělými postavami. Také zde zajímavě zpracoval téma náboženství.
Čtení jsem si opravdu užila...jak jsem se jednou začetla, nemohla jsem se odtrhnout. Těším se na další jeho knihy. ️

Gordonlord
Gordonlord
01.04.2022 5 z 5

Včera jsem to dočetl. Nešlo se od toho odtrhnout, jakože vůbec. V momentě kdy jsem si nebyl jist zda knihu stihnu včas dočíst, jsem zvažoval, jestli nemám zavolat do práce, že přijdu na odpolední směnu později.

Sanderson je fakt to nejlepší, co mohlo současnou fantasy potkat. Elantris má naprosto vše - originální a úchvatný děj, fůru napětí, zvratů, nápadů, vygradované finále, zručně vypointované "zaklapnutí všech záhad" ke konci knihy a samozřejmě také zajímavé postavy - zde mě ovšem překvapilo, kolik je zde dvojníků postav z jeho Archivu Bouřné záře. Schválně - kdo poznal, která z postav knihy Elantris je vlastně Kaladin, která Šalán, Skála a nebo slabošský král Elhokar ? Je vidět, že v tomhle později Sanderson mohutně vykradl sám sebe. Ale berte to pouze jako zajímavý poznatek a ne jako výtku. Protože proč znovu v novém nepoužít něco, co už velmi dobře fungovalo ?

Jsem rád, že je Elantris samostatná kniha. Takových je ve fantasy světě trilogií a nekonečných sérií opravdu málo. Ale zde by mě opravdu zajímalo, jestli se Radeon a Sarene někdy vypořádají s Fjordenským vládcem Wyrdem, jaký bude další osud Galladona a další lákavé neuzavřenosti.

Vedle naprosto bravurně zvládnutých všech bodů dobré knihy bych ještě vypíchl jeden bonusový - a to je zrychlení vyprávění ke konci děje, kdy už člověk lačně hltá každé slovo a chce už vědět, jako to všechno dopadne. Zde Sanderson přesně chápe čtenářovu duši ( a nejen zde !) a zrychlí vyprávění úměrně ke gradaci svého finále.

Perfektní veledílo. U tohohle člověka vážně chápu, proč je psaní zdroj jeho obživy. Vážně si své prachy a postavení na scéně zaslouží.