slayeesgirl slayeesgirl komentáře u knih

☰ menu

Lidsko-psí konverzace Lidsko-psí konverzace František Šusta

Skvělá kniha, která kombinuje vědu, lásku ke psům (a zvířatům obecně) a názornou příručku pro pejskaře. V několika kapitolách jsou zde probraná jednotlivá slova - signály, která když umíme použít a spojit do vět, tak skutečně dokážeme mluvit se psem tak, aby nám rozuměl. Mezi kapitoly jsou vloženy příběhy pejsků a jejich lidí, kde je názorně popsáno, jak konkrétní signál pomohl týmu v komunikaci.

07.04.2022


Neznám druhé takové zvíře, jako je pes Neznám druhé takové zvíře, jako je pes František Šusta

Očekávala jsem milé povídání o pejscích s přihlédnutím k dalším druhům zvířat, s jejichž výcvikem má autor zkušenosti. Tahle kniha je ale mnohem víc než to. Dokáže otevřít oči, začít vnímat své chyby při tréninku a naplno ocenit ty, kteří nám pouští chlupy na gauč. Kromě příběhů z praxe je v knize popsána celá řada metod a principů výcviku zvířat a to velmi do hloubky, nicméně stále srozumitelně. Není to příručka psaná stylem "dělej to a to", ale poskytne na mnohá problémová chování nebo zádrhele ve výcviku nový pohled a je jen na člověku jak s tím dál naloží.

27.08.2021 4 z 5


Jak trénovat nemožného psa aneb I prasátka mohou létat Jak trénovat nemožného psa aneb I prasátka mohou létat Jane Killion

Tahle kniha rozhodně nepatří jen do rukou majitelů "nemožných" psů. Je tam krásně popsaný princip výcviku pomocí pozitivního posilování, což ocení každý nadšený pejskař a troufám si tvrdit, že ve výsledku i každý pes. Cca polovina knihy je spíš zaměřená na základní pilíře a metody výcviku, co dělat aby byl pes ochotný spolupracovat (s přikloněním k nespolupracujícím psům, ale aplikovatelná na všechny) a další půlka se věnuje konkrétním návodům na základní povely a odstranění (nebo spíš nahrazení) nežádoucích chování. Minimálně tu první část bych doporučila opravdu všem, ono pak i člověk s velmi poslušným psem dokáže pochopit ostatní pejskaře, kteří mají "problémového" pejska. Navíc metody výcviku jsou aplikovatelné na všechny psy (a další zvířata, vč lidí ;) - doporučuji knihu svého psa nestřílejte pro více informací).

27.08.2021 4 z 5


Kaziměsti Kaziměsti Martin Bečan

Tato kniha mě velmi mile překvapila. Líbila se mi struktura příběhu, popisy postav a míst a rozhodně nápad a představivost autora. Jak už tu psali jiní, kniha mohla být určitě obsáhlejší, některé věci jsem asi úplně nepochopila (hlavně v závěru knihy), na druhou stranu mě to nutilo více přemýšlet a víc si představovat, což je vítaná změna od knih, které čtenáře "vodí hodně za ručičku". Ocenila bych, kdyby šel vývoj postav víc do hloubky, přišel mi trošku povrchní, narozdíl od vývoje města (nemoci). Celkově si myslím, že se tato kniha bude líbit přemýšlivým lidem s dobrou fantazií.

22.04.2021 4 z 5


Netetuj se blbě Netetuj se blbě Aneta Cibulková

Super knížka pro ty, kteří už tetování propadli, ale hlavně pro ty, kteří o něm uvažují. Je to příručka plná užitečných informací o výběru tatéra, motivu a umístění tetování, nezasvěcené uvádí do celého procesu jak ze strany klienta tak i tatéra. Pokud člověka zajímá tetování na současné česko-slovenské scéně, je to určitě ta pravá kniha.

10.11.2020 5 z 5


Feministky nenosí růžovou a jiné lži Feministky nenosí růžovou a jiné lži Scarlett Curtis

Nebudu se tu vyjadřovat k jednotlivým esejům, ale spíš bych se chtěla zamyslet, komu je vlastně kniha určená. Pokud se chcete inspirovat osudy jiných žen, které mnohdy skrze špatné zkušenosti našly svojí sílu.. pokud nevíte, proč by měl feminizmus existovat, když už ženy mají volební právo a možnost vést firmy... pokud jste muž a chcete porozumět tomu, čemu ženy a dívky musí čelit (dala bych tuhle knihu přečíst nejen své dceři, ale rozhodně i synovi)... pokud nevíte, co je to feminizmus (nebo k vyvrácení toho, že to není hnutí plné ukřičených žen, co si neholí nohy a mají averzi k makeupu)... nicméně pokud už o těchto tématech člověk přemýšlí, nenajde v knize nic nového.

17.09.2020 2 z 5


Deník moderní jogínky Deník moderní jogínky Šárka Vojáčková Konečná

Kniha, kterou přečtete za chvilku, ale přemýšlet o ní budete ještě dlouho. Čekala jsem od ní hodně, měla jsem nějaké představy, ale ty se během čtení úplně rozpustily a já dostala něco jiného..něco, co jsem potřebovala, ale neuměla jsem to popsat. Skvělá kniha pro toho, kdo chce jógu začít praktikovat mimo podložku a neví, odkud se odrazit.

26.03.2020


Ze života fotografa Ze života fotografa Petr Jan Juračka

Velice milá kniha. Dlouho jsem jí odkládala a nečekala od ní moc, protože takový žánr většinou nečtu. Ale o to víc mě překvapila a musím říct, že je to jedna z nejlepších knih, co jsem za tenhle rok četla.

21.08.2019 5 z 5


Probuzení Astarotha Probuzení Astarotha Henry H. Neff

Po 10 letech jsem se ke knize vrátila (když už jsem dosehnala všech 5 dílů) a zase jsem jí propadla. S Harry Potterem to nemá moc společného. Je to mnohem modernější a temnější.

20.08.2019 5 z 5


Cestopisy I. Cestopisy I. Karel Čapek

Z těchto tří musím nejvíc vychválit Anglické listy, které jsou opravdu nadčasové. Italské mě trochu zklamaly, nejsem takový znalec umění a architektury a tak mě občas obsah míjel. Mile mě překvapil Výlet do španěl, kde je moc hezky a výstižně popsaná tamní kultura a bylo vidět, že se tam autorovi líbilo, narozdíl od mnohých poznámek v Italských listech. Jinak prostě čapek.. nejde říct nic víc, nic míň :D kdo četl pochopí a kdo ne, tak by měl!

02.08.2019 4 z 5


Les kostí (9 povídek) Les kostí (9 povídek) Robert Holdstock

Povedená sbírka povídek. Ale co mě zklamalo, byla paradoxně obálka knihy. Když se na ní člověk podívá, tak se "těší" až v poslední povídce kostlivci oživnou a ono nakonec nic :D.

13.07.2019 4 z 5


Nevinné bestie Nevinné bestie Hugo van Lawick

Občas těžké se začíst, je to úplně jiný žánr, než normálně čtu. Jinak je to krásný pohled na chování šelem.

03.01.2019 4 z 5


Lavondyss Lavondyss Robert Holdstock

Na to, jak jsem se místy prokousávala lesem mytág, tak tohle mě vtáhlo okamžitě a už nepustilo. Několikrát jsem se musela vracet, abych opravdu pochopila všechny souvislosti a ani tak se mi to asi nidky nepodaří. Tahle knížka půjde na poličku "přečíst znovu", protože věřím, že pokaždé najdu něco nového.

19.12.2018 5 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Někdo píše, že je začátek vleklý...po první kapitole si nedovedu představit, že bych knihu odložila, nebo nedej bože nedočetla...nevydržela jsem ani do druhého dne, takže jsem to přečetla jedním dechem. Určitě si nenechte tuhle kultovku ujít a rozhodně si k tomu pusťte i film (za sebe doporučuji severskou a ne americkou verzi).

09.02.2018 5 z 5


Švábi Švábi Jo Nesbø

V prvním díle Harryho málem zabili. V druhém díle ho málem zabili dvakrát... bude to takhle růst v dalších dílech? Na úvod trošku odlehčení :). Kniha byla o kousek čtivější, než první (netopýr) a rozhodně stojí za to. Pro někoho, kdo je zvyklý na čistě kladné hrdiny je asi ambivalentní Harry trošku zvláštní. Na jednu stranu mu fandím a na druhou bych mu nafackovala. O to víc je příběh méně předvídatelný (alespoň pro člověka, který doteď četl jen fantasy pro děti ;)).

29.12.2017 4 z 5


Kouzelný svět Harryho Pottera Kouzelný svět Harryho Pottera David Colbert

Krásné rozšíření "potterovských" obzorů. Tato kniha mě nesmírně bavila, i když je to něco jiného, než by mnozí mohli očekávat. Ukazuje to, jak má J.K.R. svůj fiktivní svět promyšlený a že si netahá jména, názvy a souvislosti jen tak z rukávu.

05.09.2017 5 z 5


Darebáci Darebáci George R. R. Martin

I přes obtíže spojené se sbírkou povídek (jiný styl autorů, spousta postav, etc) je tato kniha zajímavá a doporučuji ji ostatním. Jen mi přišlo, že nejlepší povídky byly umístěny až na konec knihy, takže jsem se k nim musela pořádně prokousat. Nejvíce nadějí jsem vkládala do Neila Gaimana, ale bohužel to nebyla taková pecka, jak jsem čekala. Nejlepší povídka je tedy podle mě bleskostrom.

22.08.2017 4 z 5


Les mytág Les mytág Robert Holdstock

Ze začátku mi dělalo problém se do téhle knížky začíst. Ale s rozjíždějícím dějem a s přibývajícími záhadami jsem se do ní tak kousla, že sháním další díly. Objevuje se v ní spousta mýtických postav a často jsem si je musela dohledávat (ne, že by to bylo pro děj tak důležité, ale nedalo mi to).

12.07.2017 4 z 5