Ze života fotografa

Ze života fotografa https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389976/bmid_ze-zivota-fotografa-gtM-389976.jpg 5 83 22

Také jste si jako malí představovali, co všechno zažijete, až budete dospělí? Petr Jan Juračka na své sny nezapomněl. I díky tomu je dnes přírodovědcem a světově uznávaným fotografem. Jak? To psal celých 7 let do své knihy. Petr Jan Juračka je jedním z předních českých fotografů a filmařů, jehož jméno rezonuje nejen v Čechách, ale zejména v zahraničí. Je jedním ze dvanácti světových ambasadorů fotografických batohů Lowepro, stejně jako fotoaparátů a mikroskopů Nikon. Procestoval šest ze sedmi světových kontinentů a to nejen s fotografickou technikou, ale také s drony, jimž se věnuje od jejich úplného začátku. Na druhé nejvyšší hoře K2 se mu podařilo stanovit světový rekord v nadmořské výšce dosažené komerčním dronem, jeho záběry z této expedice shlédly na internetu více jak dva miliony lidí. Petr je zároveň doktorem přírodních věd na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kde se kromě hydrobiologie a výuky věnuje také vývoji speciálních mikrofotografických technik. Kniha, kterou psal postupně po dobu sedmi let Vás tak zavede nejen do exotických či extrémních destinací, ale odhalí také mnoho z české krajiny, rozmanité přírodní taje a zábavné historky univerzitního fotografa. Celou knihou se vine rovněž podstatná linka a to bohatý rodinný život, který se vždy kreativně skloubí s nabytým kalendářem tohoto šílence, který je krom vědce, cestovatele, dokumentaristy a fotografa především otcem dvou dcer a mužem jedné ženy. Ta ostatně napsala kapitolu poslední, týkající se útrap života vedle tohoto hektického magora.... celý text

Žánr:
Humor , Biografie a memoáry , Obrazové publikace

Vydáno: , First Class Publishing
Originální název:

Ze života fotografa , 2018


více info...

Přidat komentář

flyingandie
15.04.2023 4 z 5

Z počátku jsem měla problémy knihu pochopit. Úryvky myšlenek, částečně vzaté jako životopis, částečně jako fotografická diskuze. Postupem času mě to ale začalo bavit. Juračka je fenomén a neskutečná studnice energie a nápadů. Jeho cestovatelský přednášky jsou vždy inspirací a zábavou. A jeho žena si zaslouží obrovský obdiv.

Swissman
02.11.2022 5 z 5

Kniha je velmi zajímavá, vtipná a plná krásných fotografií.


Hopulka
06.06.2022 5 z 5

Skvělá, podnětná kniha obdivuhodného člověka, která zaujme nejen fotografy.

Zahonek
21.02.2022 5 z 5

Na knihu, respektive na jejího autora, jsem narazil úplně náhodou. Focení mě baví už léta a při hledání už nevím čeho, jsem narazil na video, o pro mě do té doby neznámém zvláštním člověku. Velmi poutavě, občas vtipně video zobrazovalo fotografa, nadšence do přírody, magora a šílence, přerostlé dítě. Trochu jsem se v něm viděl a začal se o něj více zajímat. Napsal knihu, takže ji musím mít. Byla nedostupná, ale nakonec se mi ji podařilo sehnat. A vůbec mě nezklamala. Vlastně jsem dostal chuť do focení, vyrazit do přírody, koupit kánoi a sjet řeku za městem... Velmi mě zaujala kapitola o svatebním focení, připomněla mi moji vlastní hořkou zkušenost. Kniha je plná krásných fotek včetně "receptů" k jejich pořízení. Nechybí ani přiblížení problematiky z pohledu manželky. Také QR kódy s odkazy na videa u většiny kapitol jsou příjemným bonusem. Co bych knize určitě vytknul, je nevhodný formát a měkčí desky. Mohla být tenčí a ve větším formátu. Také minimálně fotografie by si zasloužily kvalitnější papír.

bararich8
22.12.2021 5 z 5

Tenhle člověk je blázen, ale v tom nejlepším slova smyslu. Protože kdyby byl jen trochu menší šílenec, nezůstavalo by po něm takové dílo. Jeho postřehy a zážitky sepsané v knize mě moc bavily, vítám množství krásných fotografií (i s EXIFem!) a jen si přeju, aby mu život přehodil ještě hodně neodmítnutelných výzev, ať vznikají další krásné snímky.

Rita55
18.01.2021 5 z 5

Mám ráda Petrovy fotografie a videa, na kurzu jsem se s ním osobně setkala, takže jsem věděla, do čeho koupí knihy jdu :-) A knížka nezklamala (baví i mojí mamku, která ji čte právě teď). Navíc si můžu, při každém stoupání na horu s batohem obsahujícím těžkou fototechniku a nebo ve čtyři ráno, když se nutím vylézt z teplého spacáku do zimy, říkat: "Dělej, tenhle kopeček zdaleka není K2 ani Kilimandžáro a není ani pod nulou!" :-) A hlavně musím dát přečíst kapitolu od Petrovy manželky mému cestovatelskému parťákovi (nefotografovi), aby věděl, že ani on v tom není sám :-D

avokado4
16.12.2020 5 z 5

Opravdu výborná kniha, kvalitně napsaná, vtipná, zajímavá, krásné fotografie.

Ashi
19.11.2020 5 z 5

tuhle knížku jsem dlouho přehlížela s tím, že mě cestopisy nebaví a číst to nebudu. Nakonec jsem se rozhodla si jí přečíst a byla užasná! Prolítla jsem jí jedním dechem a moc mě to bavilo. Úplně mi vrátila zase chuť do focení. I když mě maličko zklamalo, že už se dneska hodně fotí drony (to mě neláká).

HAL
15.08.2020 4 z 5

Velmi inspirativní a zábavné čtivo, obzvlášť pro nás duševně nemocné lidi co rádi vyrážíme na treky a při tom se mučíme kilogramy fototechniky v batohu navíc.

Jen, když už dělá svou knihu fotograf, tak by si měl dát trochu víc záležet i na její estetické stránce a prezentaci samotných fotografií. Sice chápu že budget u knihy vydané přes HitHit je těsný, ale na tomhle by se šetřit nemělo.

pjenkys
21.05.2020 5 z 5

Když vznikla Mall.tv, oblíbil jsem si dva autory. Petra a Adama Gebriana. Že Petr napsal knihu, jsem vůbec nevěděl. Minulý týden jsem to zjistil, hned jsem ji koupil, přečetl během pár dní a je naprosto super. Mám pár knih o focení od Freemana a ty mě nikdy nebavily a žádnou jsem nedočetl. Tohle je úplně něco jiného - už dlouho mě žádná kniha tak nepohltila. A vlastně ani není tolik o focení. Je to taková kombinace životopisu, cestopisu a focení, doplněná o odkazy na videa, která Petr na těch cestách udělal, a samozřejmě o fotky. Všema deseti doporučuju a taky doporučuju, abyste se nejdřív podívali na Mallu na Petrův pořad, abyste ho trochu poznali. Pak to všechno dává ještě trochu větší smysl.

Didy_K
08.04.2020 5 z 5

Krásná kniha, po jejímž přečtení má člověk chuť někam vyrazit, alespoň na mě tak působila. Člověk nemůže uvěřit tomu, že se tohle všechno dá stihnout za jeden život, natož za pár let.

DagmarMo
10.02.2020 3 z 5

Zajímavé povídání, dostane nás na místa, kam se asi jen tak někdo nepodívá. Většinou i vtipně podáno, hezky se kniha četla.

eva-lupen
27.01.2020 3 z 5

Ač Juračku obdivuji (jeho den musí mít 48 hodin, jinak není možné, aby zvládal vše co dělá ;-D ) a na fb ho ráda sleduju a čtu, kniha mne až tak moc nezaujala. Tedy některé kapitoly byly super, ale tak nějak jsem čekala víc. Říká se, že zapálit pochodeň může jen ten kdo hoří... Juračka v rozhovorech působí jako požár, ale z knihy na mne to nadšení nějak nedýchlo a na nic mne nenalákalo. :-(

GRUMcz
07.09.2019 5 z 5

Fakt super knížka :) Měl jsem ji rychle přečtenou a nemohl jsem se od ní odtrhnout. Petr prožil fakt skvělé dobrodružství a ještě lepší je, že se o ně podělil.

slayeesgirl
21.08.2019 5 z 5

Velice milá kniha. Dlouho jsem jí odkládala a nečekala od ní moc, protože takový žánr většinou nečtu. Ale o to víc mě překvapila a musím říct, že je to jedna z nejlepších knih, co jsem za tenhle rok četla.

senuf
18.04.2019 5 z 5

Petr je prostě blázen v nejlepším slova smyslu

perpentykl
18.02.2019 4 z 5

Dostal jsem knihu k vánocům a byl jsem z toho rozpačitý. O autorovi jsem nikdy neslyšel, vůbec jsem nevěděl, co čekat. Kniha vydaná přes Hithit může být jakákoli. Naštěstí se mé obavy nepotvrdily :)
Je sice poznat, že autor není spisovatel, některé kapitoly jsou literárně celkem prázdné, ale těch je naštěstí menšina. Jeho smysl pro humor a ironii mi velice sedl a nad většinou knihy jsem se výborně bavil, v závěru se i nefalšovaně dojal.
Co mi ale přišlo vyloženě špatně, je papír. Celkem dobře na něm ještě vypadají detailní fotky. Ale krajiny jsou vyložená tragédie. Jestli to byl záměr, aby fotky měly jen ilustrační charakter a nestrhávaly na sebe pozornost... Těžko říct.
A taky musím vyzdvihnout kapitolu, kterou psala autorova žena. Přes rozpačitý úvod je to skvěle napsané a u zábradlí jsem řval smíchy :)

lulu0605
28.01.2019 5 z 5

Krasne cteni. Zabavne, napinave, zajimave. K tomu krasne fotky. Urcite doporucuji.

JitkaŠtěrbová
15.01.2019 5 z 5

Takhle nadšená z knížky jsem dlouho nebyla. Autor píše skvěle a s milým smyslem pro humor, nadsázkou i pokorou nechá čtenáře nahlídnout kam až může mladého člověka zavést odvážná povaha! Moc mě pobavila i kapitola napsaná manželkou, protože mi celou dobu hlavou běželo, jak skvělou ženu musí Petr mít. Zvláštní, že jsem tak dlouho autora neznala, máme podobnou práci, zájmy i věk. Ale o to šťastnější jsem, že ho teď "znám". Věřím, že s takovým životním tempem se brzy můžeme těšit na další knížku.

Ticiana
13.01.2019 5 z 5

Tato kniha je uplne jina nez vsechny, co jsem cetla. Podle mne unikatni, prekrasny zivotny pribeh odvahy, inspirujici doplneny krasnymi fotografiemi a taky moc legracni. Neni to ani uplne o foceni, ci filmovani, ale spis o tom, nikdy to nevzdat, ackoliv se sen zda nedosazitelny.

Koukla jsem se i na videa a muzu tuhle knihu jen doporucit. Je to jako pohlazeni duse a ja dekuji, ze jsem si ji nakonec poridila.

Štítky knihy

fotografování cestování

Autorovy další knížky

Petr Jan Juračka
česká, 1985
2018  92%Ze života fotografa
2023  95%Něha Himálaje
2022  98%Ostrovy Atlantiku
2017  76%Drony - Fotografování z ptačí perspektivy

Kniha Ze života fotografa je v

Právě čtených3x
Přečtených106x
Čtenářské výzvě30x
Doporučených7x
Knihotéce46x
Chystám se číst66x
Chci si koupit22x
dalších seznamech1x