Kaziměsti

Kaziměsti https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351345/bmid_kazimesti-aUk-351345.jpg 4 304 94

Čtveřice přátel naskočí jednoho dne do přijíždějící tramvaje číslo 0 a ta je zaveze do Nikam. Zjišťují, že město, ve kterém žijí a studují, má druhou tvář. Sněží v něm papír, tramvajové koleje tvoří horské dráhy, krysy se mění ve stíny a jsou v něm domy, ulice a celé čtvrti, o kterých většina lidí nemá tušení. Zlákáni plejádou divů a zázraků se rozhodnou sem přestěhovat. Jenže město je nakaženo nemocí...... celý text

Přidat komentář

ber-tram
26.10.2023 3 z 5

A teď ještě tou bujnou představivostí uživit kloudný příběh! Tedy vice soustředěný na časoprostorové vyústění, které se v paralelním město/světě odehraje. Na tehdy pětadvacetiletého debutanta to totiž co do slovní zásoby a obrazotvornosti vůbec není marné, je toliko otázkou, zdali by bez harrypotterovské mánie, do níž by autor věkem zapadal, jeho literární záměr vznikl. 19/23

lucyvase4
17.09.2023 3 z 5

Čtveřice kamarádů najde jednoho dne město, ve městě, o kterém většina lidí nema ani páru. Navíc se v něm dějí neobyčejně veci. Parma, cesmín, Lazar a Zima se tam rozhodnou nastěhovat. Zažívají zde spoustu podivnosti a lásek. Ale vše není tak růžové jak se nejprve zda. Lidé se tu mění. A už nikdy nebudou stejní jako dřív. Navíc městem se šíří nemoc, nákaza, která město požírá. Podaří se jim nemoc zkrotit?
Krásné vykresleny svět fantasy. Jen jsem nepochopila, proč neutekli dokud to šlo. Já se začít měnit, už bych tam nebyla a konec mi přišel také divný. Proto 3/5.


Lucík118
15.06.2023 5 z 5

Velice zajímavá a pro mě neobvyklá kniha. Moc se mi líbila a ač jsem to nečekala, přečetla jsem ji velice rychle. Byla jsem hodně zvědavá, jak to nakonec skončí.
Postavy krásné vykreslené. Děj napínavý. Rozhodně můžu doporučit. Krásná fantasy kniha s hlubokou myšlenkou.

pavel2828
03.04.2023 4 z 5

Pro mě osobně velice příjemná kniha, zaujala mě svým podivnem a fantasií. Před lety jsem jí četl a teď toužím opět ji číst. Bohužel ji nemohu najít, možná se ztratila někde v kanálě při nájezdu krtků.

katallinka
11.03.2023 4 z 5

Kniha se skvěle čte! Příběh je originální, zajímavý a zároveň dost zvláštní. Postavy a jejich jména mě moc bavily. Celkově kniha, i když se jedná o fantasy, řeší zásadní životní otázky.

kramlinka88
08.02.2023 4 z 5

Kniha měla za mě velký potenciál, který bohužel nakonec úplně nenaplnila. Ale celkově se mi příběh a hlavně svět líbil :-) První třetina knihy byla úžasná, pak už to grády trošku ztrácelo, ale hvězda navíc je za nádraží a pár myšlenek, které stále ještě rezonují v mé hlavě, a tak to má být ;-) určitě je to velmi originální čtení, nemusí sednout každému, ale fantazie pana Bečana je neskutečná :-)

Miruneček
15.09.2022 3 z 5

Překvapující. Dá se v žít i do tzv. hrdinů. Krásně promyšlené.

Kate3003
07.06.2022 3 z 5

Kniha měla velmi zajímavě vypracovaný koncept a opravdu se mi hodně líbil nápad s částmi města, které vidí jen určití lidé i to jak zvláštně tyhle části města fungovali, ale trošku mi v první polovině chyběla jiná akce než poznávání nově objeveného světa. Rozhodně autorovi nemůžu upřít originalitu a úžasnou fantazii, která je protknuta celou knihou. Místy je to sice trošku jako jízda na tripu (né že bych to zkoušela, ale takhle nějak si ji představuji), přesto je do knihy vetkáno více než se na první pohled zdá. Pořád si nejsem úplně jistá co si o knize myslet a běhám od pocitu čirého šílenství a fantazie, po hlubší myšlenku, která ukazuje jak jsou schopni lidi sami sebe uvrhnout do zkázy a dojmy budu nejspíše ještě nějakou chvíli vstřebávat.
Začátek byl trochu chaotický, ale po chvíli jsem se do knihy bez problémů začetla a pak už stránky ubíhali jedna za druhou. Nejvíce bych asi vypíchla konec, který mi na celé knize přišel dějově nejzajímavější. Ocenila bych trochu větší rozvoj postav i co se charakteru týče, přesto bych knihu doporučila pro její fantazii.

janca6129
01.02.2022 4 z 5

Váhám mezi 3-4 hvězdičkami, hlavně z toho důvodu, že jsem rozpačitá, komu je kniha vlastně určená. Zpočátku se totiž tváří jako YA, skoro pro tu mladí část, ale najednou zjišťujete, že ti podivně "slušně" mluvící puberťáci jsou vlastně vysokoškoláci. Myslím si, že by příběhu neuškodilo více surovosti, i v rámci té mluvy, v chování postav, v popisu města... Občas jsou tam sice náznaky, ale najednou to sklouzne zase do té až skoro "pohádkovosti" a já z toho byla místy lehce rozhozená.

Děj jako takový mi přišel trochu upozadněn, vlastně se to pořádně rozjede až ke konci (ten je skvělý mimochodem), stejně tak mi chyběly výraznější charakterové vývoje postav – nicméně v případě Kaziměstů mi to až tak nevadilo. Protože to byla jízda – lehce psychedelická, hodně působící na představivost. A krásně, vážně krásně se to četlo.

(Teď jsem si všimla štítku "prvotina" – tleskám autorovi, protože jen málokomu se podaří tak zdařilý a originální debut! Těším se na Hvězdopravce, kterého už mám doma taky, jen čeká, až jej otevřu.)

A ta obálka? Nádhera!

DreamerX9
31.12.2021 3 z 5

Dějová linie je poněkud slabší ale autorova fantazie to je prostě krása a jak v této knize tak v hvězdopravci bylo skvělé plout v tomto novém světě resp. Dojet tramvajíí.

"Kdybych ale chtěl běžný a obyčejný život, zůstal bych na vyšlapaných cestách plných nudných a nezajímavých lidí"

"Ničemu se nedivte a prostě to přijměte. Je to nejjednodušší způsob, jak se z toho nezblaznit"

Selket
12.11.2021 4 z 5

Skvěle to ubíhá, fantazie je nesmírná. Jakoby Miéville a Ajvaz měli dítě, jen si tolik nelibuje ve špíně a míň se kamarádí s Dalím. Musím ale říct, že se mi víc líbilo když se vše jen naznačovalo, jakmile začal autor polopatycky vysvětlovat, nějak pro mě všechno ztratilo kouzlo. Klidně bych snesla protáhlejší vyprávění.

vlkodlaq
18.05.2021 4 z 5

Autorovi nelze upřít bezbřehá fantasie a možná ještě obliba v halucinogenech, protože takové nápady a místy až psychedelické scény jsou od českého autora nemalé překvapení. Je zde jasně vidět inspirace Nikdykde, Druhým městem a možná ještě dalšími podobnými knihami, nicméně i přesto nám páně Bečan předkládá i značnou část svých originálních nápadů. Za mě Kaziměsti rozhodně stojí za pozornost, hlavně pokud máte rádi rozvinuté fantastično.
Samozřejmě by se dalo knize i ledacos vytknout, například scény jsou místy až příliš psychedelické a špatně uchopitelné, ale takových je zase jen pár. Pak je to nelogické chování postav, ale opět jen v několika málo případech. V knize se toho vlastně moc nestane, ale přesto má slušný spád a čtivost.
4 Slunce jsou plně zasloužená.

alimraj1
23.04.2021 4 z 5

Velmi zajímavá a hlavně originální kniha. Nezávislým milovníkům fantasy žánrů doporučuji.

slayeesgirl
22.04.2021 4 z 5

Tato kniha mě velmi mile překvapila. Líbila se mi struktura příběhu, popisy postav a míst a rozhodně nápad a představivost autora. Jak už tu psali jiní, kniha mohla být určitě obsáhlejší, některé věci jsem asi úplně nepochopila (hlavně v závěru knihy), na druhou stranu mě to nutilo více přemýšlet a víc si představovat, což je vítaná změna od knih, které čtenáře "vodí hodně za ručičku". Ocenila bych, kdyby šel vývoj postav víc do hloubky, přišel mi trošku povrchní, narozdíl od vývoje města (nemoci). Celkově si myslím, že se tato kniha bude líbit přemýšlivým lidem s dobrou fantazií.

1259
13.01.2021 5 z 5

Knížka nebyla vůbec špatná. Dobře se u ní relaxovalo a člověk u ní nemusel ani moc přemýšlet. Prostě odpočinkové čtení.

Hanamo
29.11.2020 3 z 5

Knihu jsem během čtení chtěla několikrát odložit, ale nakonec jsem dočetla a závěr knihy je na ní asi nejlepší. Jako kdyby autor dospíval zároveň s hlavním hrdinou. Některé dějové linie mi tam opravdu nesedly, navíc je tam pár nekorektních poznámek, které mě na autora mrzí, protože jinak ta myšlenka vytvořeného světa je úžasná, ale bohužel zdaleka tak dobře nepropracovaná, jak by se dala. Moc fandím české fantasy, jen k téhle knize už se myslím nevrátím.

Ziriath
21.11.2020 3 z 5

Taky si při pohledu na mnohé studenty připadáte, že jste sami studentama nikdy ani nebyli?
Ajo, asi jste totiž doopravdy studovali.
Ne jak tahle parta budižkničemů, kteří zřejmě moc jiného, než párty, jednorožčí polívku a LSD z jiných světů ani neznají :)
Pár věcí mě na té knížce rozčiluje. Ne to, že něčím připomíná Ajvazovo Druhé město. To je v pořádku, narozdíl od Druhého města si totiž z Kaziměstů pamatuju i víc než jen tu tramvaj.
Ale ten nevyužitý potenciál! Autor nastřelil hodně nápadů jakéhosi anarchistického paralelního mini-vesmíru, ale world-building zůstává jak za zamlženým oknem, jako by vymyslel spoustu cest, kterými se děj může ubírat, ale vymýšlel jej za pochodu během psaní, a tak dost konceptů zůstalo opuštěno (např. kdo vlastně je Světlana, ta co je asi na obálce?)
Možná by to chtělo jiného vypravěče, který nemusí být rychlošípácky slušňácký, ale na druhou stranu se jeho život neodehrává jen v rámci socializace s jeho bros, ale věnuje čas i průzkumům. Přišel mi podivný ten rozpor, jako by knížka zezačátku byla určená pro děti, ale protagonisté jsou výše zmínění s jejich způsobem života a řeči, jen nevím zda jsem si na tu nesrovnalost nebo kostrbatost během čtení zvykla (včetně těch jmen), nebo se autorův styl během doby co to psal, postupně zlepšil.
Popravdě jsem Olomouc hned nepoznala, ale morový sloup s dírou mi odněkaď přišel povědomý :)
Zajímavé téma: Jakási alegorie toho, jak si lidé postupem věku přestávají rozumět s kamarády a ztrácí je, zobrazená jako jejich fyzické proměny.
Knížku jsem zaznamenala díky obálce od Šimečkové.

animale
17.09.2020 4 z 5

Kniha mě velice mile překvapila. Autor předvedl neskutečně originální fantazii a pretavil ji v poměrně zajímavý a poutavý příběh. Za mě opravdu pěkná kniha a jeden z dalších příjemných překvapení ulovených v levných knihách.

Terrveler
08.07.2020 5 z 5

Ačkoliv fantasy knihy nečtu, tato mě zaujala něčím jiným, podivným a zároveň temným a záhadným. I přes občasné nejasnosti a odkazy na fantasy typu Narnie jsem se s žádnou podobnou knihou nesetkala. Rozesmála mě, rozplakala mě, tajil se mi dech, kroutila jsem nad ní hlavou. Buduje napětí a nechá vás přemýšlet o městě jiným způsobem. Být rodákem z Olomouce (kde se děj odehrává) asi bych se jistě šla na vlastní kůži sama přesvědčit o neexistujících kolejích a uličkách a měla bych touhu je hledat. Prvoplánový a kostrbatý děj můžete hned vyloučit. Její konec mě překvapil i zklamal a to ve smyslu očekávání, že bude něco dál a že MUSÍ být něco dál...možná druhý díl? Stojí za přečtení a já se k ní určitě zase ráda vrátím.

s1ombrehimawari
14.06.2020 4 z 5

Osobité, zvláštní, ponuré. Dobře napsané postavy s kterými se dalo poměrně soucítit. Asi mám o kolečko míň, ale na pár otázek jsem si nezvládla najít odpovědi. Sem tam fakta příčící se se světem. Forma vysvětlování docela těžkopádná. Ale jinak wau.

Štítky knihy

prvotina česká fantasy městská (urban) fantasy

Autorovy další knížky

Martin Bečan
česká, 1992
2017  74%Kaziměsti
2021  69%Hvězdopravec

Kniha Kaziměsti je v

Právě čtených6x
Přečtených378x
Čtenářské výzvě55x
Doporučených21x
Knihotéce208x
Chystám se číst196x
Chci si koupit41x
dalších seznamech9x