Nevinné bestie

Nevinné bestie https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86716/mid_nevinne-bestie-4CD-86716.jpg 4 18 5

Hyeny, šakalové a divocí psi nepatří mezi oblíbená zvířata, že však jejich život je velmi zajímavý, dokazuje knížka, která vznikla jako výsledek dvouletého studia chování hyeny skvrnité, šakala asijského a psa hyenovitého. Je psána velmi svěže a vypráví o obdivuhodné organizaci společenského života těchto inteligentních zvířat, o jejich lovecké technice, hrách, péči o mláďata aj. Vyprávění je doprovázeno desítkami fotografií, které zachycují studovaná zvířata při různých akcích.... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Innocent Killers , 1971


více info...

Přidat komentář

Ava365
28.11.2021 5 z 5

Skvělá kniha o chování některých druhů šelem.

Grzimek
09.01.2021 5 z 5

Jedna z nejvýznamnějších knih, které započaly proces přehodnocování našeho vztahu k šelmám. Obdivujeme lvy, levharty a gepardy, ale zatracujeme psy hyenovité, hyeny a šakaly. Říkáme, že ten je silný jako lev, a na straně druhé říkáme, že je zbabělý jako hyena. Je to nevhodné a zavádějící, protože hyena rozhodně není zbabělec. Stejně tak je naprostým nesmyslem až moc používaný hyenismus. Srovnávat prospěšnou činnost hyen s odpornou činností lidí je volovina. Někdo by mohl namítnout, že hyeny přece kradou jiným zvířatům kořist. To je jistě pravda, ovšem kradou všichni, lvi, hyeny, levharti, gepardi, šakali, psi. Mnohem lepší je někoho nazvat člověkem než hyenou, hyena si nezaslouží nadávky a je to výstižnější.
Do napsání této knihy toho bylo o životě těchto šelem známo velice málo. Musíme proto děkovat autorům, že svůj čas a veškeré své úsilí věnovali studii těchto nádherných a neprávem opomíjených a ještě větším neprávem zatracovaných šelem. Právě díky nim jsme mohli nahlédnout do životů nevinných bestií, poznali jsme, že kromě nemilostných vrahů a lupičů jsou také starostlivými rodiči, jejichž mateřská láska je obdivuhodná. Každá mince má dvě strany, i člověk má dvě strany, proto je naprostým nesmyslem odsuzovat jenom na základě prvního dojmu, jak se bohužel dělo. Pohled na psy hyenovité, kteří rvou vnitřnosti z břicha živé antilopy, není pro každého. Je potřeba si uvědomit, že přes tu všechnu krev a žaludky, je práce nevinných bestií jednak potřebná pro zachování rovnováhy v ekosystému, jednak zajišťují eliminaci nemocných zvířat, jednak potřebují živit svá mláďata. V neposlední řadě jsou uklízeči savan, bez nich by byly pláně Serengeti a všude jinde po celé Africe posety zapáchajícími zbytky lvích, gepardích a levhartích hostin a to by nebyl hezký pohled.
Nádherná kniha, nádherné fotografie, nádherné vyprávění o radostech i smutcích nevinných bestií a mnoho zajímavých informací. Každý, kdo má rád přírodu, by tuto knihu měl číst.

Poznámka : Kapitola o šakalech obecných - z dnešního hlediska se již nejedná o druh šakala obecného, který se vyskytuje v Asii a Evropě, protože od roku 2015 se šest v Africe žijících poddruhů šakala obecného považuje za zcela nový druh - vlka afrického.


slayeesgirl
03.01.2019 4 z 5

Občas těžké se začíst, je to úplně jiný žánr, než normálně čtu. Jinak je to krásný pohled na chování šelem.

wilddog
03.10.2015 5 z 5

Vynikající kniha o etologii především afrických psů hyenovitých(také šakalů a hyen), které patří k nejůžasnějším a nejohroženějším zvířatům dnešní africké přírody.

Military
15.07.2014 5 z 5

Kniha vás donutí přemýšlet o tom,jestli jste těmto fascinujícím zvířatům náhodou trochu nekřivdily.