slamenka slamenka komentáře u knih

☰ menu

Zimní bouře Zimní bouře Karen Swan

Trošku jsem přemýšlela, kolik knížce dát. Poslední léto se mi líbilo víc, ale 3 hvězdičky mi přišly málo. Tentokrát se z ostrova St. Kildy dozvídáme příběh Mhairi. Velmi jsem byla překvapená, že se vlastně moc o ději z prvního dílů nedozvíme a mám takový tušení, že se vše vyřeší až v pátem a budeme jen postupně dostávat vodítka. Příběh byl čtivý, ale mrzelo mě, že dost se toho vynechalo, upřímně vlastně i celá romantická linka, jako by se ukazovala jen celá ta tíživá situace, kterou si Mhairi muse projít. Trošku jako by autorka víc popisovala ostrov a celkovou situaci.

Ale těším se na další díl, očekávám, že půjde o Floru :-)

29.04.2024 4 z 5


Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

(SPOILER) Tahle kniha je velký boom, a po dočtení docela chápu proč. Všude se píše, že je to kombinace Eragona a Divergence. Divergenci jsem nečetla, ale nádech Eragona v komunikaci s draky tam je. Je to první díl, takže poznáváme nový svět, chod "dračí akademie" nebo jak to nazvat. Vlastně až do konce knihy jsem čekala, jaký bude děj celé série... a upřímně nic moc originálního tam nebylo. Celkově tahle série není vlastně ničím nová... je tam klišé hrdinka, která je nejslabší, očividně tam nemá co dělat, ale ejhle... dostane nejděsivějšího draka a schopnost, kterou nikdo neměl už staletí... a všichni jsou v šoku, asi až na čtenáře :-D Romantická/erotická linka začíná až v půlce knihy a taky ničím nová... ale přesto to všechno prostě funguje. Je to úžasně čtivé, konečně hrdinka není žádná blbka a co si cením nejvíc je, že je oprsklá a říká vše narovinu. Konečně žádné konflikty vyvolané tím, že postavy spolu nemluví :-D už ted se těším na další díl, kam autorka bude směřovat děj.

Je těžké si tady oblíbit postavy, protože jedou trochu ve stylu Hunger games, co nejvíc postav během studia zabít, na to vás ale autorka připraví už na začátku, a i když se snažíte... tak prostě Liam? :-(

... jen ještě jedna věc... obešla bych se bez toho, že je Violet v každé kapitole na zvracení :-D

07.04.2024 5 z 5


Krutý princ Krutý princ Holly Black

Tahle kniha mi dala zabrat. Tolik negativních postav... příběh je plný intrik, šikany, zloby, nenávisti...přemýšlím, zda je tady vůbec nějaká pozitivní myšlenka. Není. Jude mi lezla na nervy s každým svým rozhodnutím. Uznávám konec byl akční a celkem i promyšlený. Ale.. Jude všechno co udělá hned lituje, vlastně si protiřečí, protože jednou přemýšlí logicky po druhé ne. Ještě uvidím, zda zkusím druhý díl. Na jednu stranu mě to zajímá, ale nevím zda zvládnu další knihu plnou zla, vražd a lstí. Navíc styl jakým je psaná kniha je velice jednoduchý a jakákoliv akce i souboje jsou popsány jednou - dvěma větami. Trochu nechápu boom kolem téhle série.

12.03.2024 2 z 5


Hlubina Hlubina Jozef Karika

Já bohužel budu muset souhlasit s komentáři pode mnou. Trhlina je jen jedna a já ani nečekám druhou. Už jsem si u Kariky zvykla, že ty konce jsou takové prapodivné, ale umí tak mistrně vykreslit atmosféru, že mu ten konec vždy odpustím. Tohle ale bylo na mě moc... první třetina super, gradovala temná atmosféra a pak už jen fantasmagorie, která byla děsivá a skvělé napsaná ale i tak mě to už nějak ani nezajímalo. Na mě prostě moc brutální, moc všeho. Víc mi sedí ty psychohorory z hor než tenhle kriminální styl, který se vyřeší fantasmagorií.

25.01.2024 2 z 5


Elita Elita Kiera Cass

Naprosto souhlasím s komentářem pode mnou od @evismaior . America s Maxonem mi už tak lezli na nervy v tomhle druhém díle. Já ani nevím, proč tihle dva vůbec chtějí být spolu, když se tak ani jeden moc nechová.

28.11.2023 2 z 5


V jeho stínu V jeho stínu Audrey Blake

Lekařský román zasazený do viktoriánské Anglie. Místy docela popisné, romantická linka taková okatá. Moc mě to nebavilo.

30.10.2023 2 z 5


Dohazovačka spřízněných duší Dohazovačka spřízněných duší Lynda Cohen Loigman

Taková lehčí jednohubka, romantika. Zachycuje dvě dějové linie, babičku Sáru a vnučku Abby, které potká stejný dar a to dohazovat partnery. Hezky ukazuje židovskou komunitu v NY. Co se příběhu Abby týče, přišlo mi to taková až moc přímočaré, moc šťastných náhod. Ale na vypnutí hlavy ideální čtení.

30.10.2023 3 z 5


Korunovace Korunovace Lena Valenová

Korunovaci jsem četla čistě ze zajímavosti. Protože co kdyby u nás bylo království? No kdo by tomu odolal. Bohužel děje tam opravdu moc není, navíc je to pro mladší generaci. A první díl vyslověně slouží k seznámení jak to chodí v českém království. Královské trio je prostě takové lehce zaškatulkované. Máme tu princeznu, kterou každý vidí jen jako modní ikonu, namachrovanýho prince a prince se syndromem prostředního dítěte. No a nějaká ta malá politická intrika. A co bych naprosto paní autorce vytkla, jsou ta hrozná česká jména (Břitva, Třešnička, Jurášek, Skřivánek, Vrabec, Holubová, Pěničková, Lasičková, Lišková... to se u nás všichni jmenují po zvířatech?).

17.10.2023 2 z 5


Hradní intrikáři Hradní intrikáři Lena Valenová

Tenhle díl má rozhodně lepší hodnocení než ten první a to ne jen proto, že se tam konečně začíná něco dít, ale hlavně, protože ho čtou jen ti, co opravdu chtějí. Já si ho přečetla jen proto, že mi doma ležel, první mě moc nenalákal, ale když už doma byl...Je to prostě četba pro puberťáky, takže mě to tolik nedalo...ale kupodivu!!! jsem zvědavá na další díl :-D

17.10.2023 3 z 5


Dívka v mlze Dívka v mlze Barbora Bernátová

Tohle vlastně vůbec nebylo špatné. Kniha psaná s přeskakováním v čase, celkem s dobře vybudovaným napětím. Detektivní zápletka slušná, do konce netušíte jak se to vyvrbí. Arogantní sukničkář, který je jak nečekaně zamilovaný do své kolegyně, je za mě takové macho klišé a ten jediný mi tam vadil, i ty jeho zamilované vsuvky. Naopak zápisky syrové a nečetli se zrovna příjemně. Autorka má dle mě docela potenciál :-)

17.10.2023 4 z 5


Poslední léto Poslední léto Karen Swan

Že se z knihy vyklube romantika jsem nečekala, pro jednou jsem vzala knihu jen tak bez rozmyšlení. Příjemně mě překvapila tématika přesídlení St. Kildy a že si autorka dala takové práce si zjistit, jak to na ostrově chodilo. To je z knihy úplně cítit. A bylo to čtivé. Effie byla postava co vás hned upoutá, divoká, jiná, svá. Sholto měl hold své mouchy a ten jejich zamilovaný příběh jsem jim trochu nežrala. Co teda mě překvapilo, že to nemá konec!!!! že je to série :-D proč to nepíše někdo už na začátku knihy?

31.08.2023 4 z 5


Vodník Vodník Tereza Bartošová

Přečetla jsem Klekánici a Vodníka za sebou a Vodník byl mnohem lepší. Vyšetřovatelská dvojce dostala více prostoru. Konec teda byl trochu už očekávanější, v Klekánici jsem takový konec vůbec nečekala. Jediné co nemám ráda je, když zůstane něco nedořešeno. Proto tady dávám o hvězdičku méně, protože když chybí objasnění motivu... Ale jinak velice čtivé. Těším se na další... a obzvlášť se mi líbí ta nitka k Erbenovi :-)

15.05.2023 4 z 5


Klekánice Klekánice Tereza Bartošová

Přečetla jsem Klekánici i Vodníka hned za sebou. Hodně jsou si detektivky podobné. Klekánice se mi líbila o chlup méně. Bylo to čtivé a konec překvapující a to je obrovské plus u detektivky. Trošku mi přišlo, že i vyšetřovatelská dvojce byla nějak víc upozaděná. A nějak mi ta pověra s Klekánicí přišla zbytečná.

15.05.2023 3 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Nevím nějak knihu hodnotit. Váhám mezi 3-4 hvězdičkama. Ano, že Mornštajnová umí psát o tom se nemusíme ani dohadovat. Tuhle knížku jsem přečetla za 4 hodiny. Bylo to velice depresivní od samotného začátku. Příběh sice silný, drsný, ale přesto mi v něm chybělo prostě něco. Navíc celá ta myšlenka, že ze zlo vzniká v rodině a vlastně se s ním ani nedá bojovat na mě působí hodně pesimisticky. Špitka naděje by bodla, přece takový svět opravdu není. A to byly ty deaily co mi vadily, všichni byly zlý, i ta úřednice ze sociálky a to mi přišlo už moc.

04.05.2023 3 z 5


Smrt v ledu Smrt v ledu Amy McCulloch

U těchto knih prakticky hodnotím to, jak rychle odhalím vraha. A tady až na konci. Takže za mě skvěle odvedená práce. Navíc tentokrát na jiném prostředí, než jsme u detektivek zvyklé. Takže já doporučuju!

06.03.2023 4 z 5


Most sebevrahů Most sebevrahů Taylor Adams

Celou dobu jsem si říkala, že tohle by byl skvělý film, ale kniha je to mizerná. Stále se mění styl písma, pohledy postav a když už jsem byla přehlcená všema těma honičkama v autech a přestřelkama (jako pardon, ale tohle vážně funguje líp na plátně a ne na papíře), tak mi bylo už úplně fuk, jak to dopadne. Naštěstí to byla krátká kniha :-D

27.02.2023 2 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Tohle byla jízda!! Horory, mytologie a mysteriozní, to já můžu :-) A navíc to nebylo tak děsivé, jak to píše třeba Karika, což ted bylo pro mě k plusu. Jak se tu v komentářích píše, že měla některé pasáže zkrátit. Hmm možná jsme nemuseli péct štrúdl s paní Urbankovou nebo s Mílou ochutnávat bramboráky, ale mě to tam vůbec nevadilo. Naopak si myslím, že tohle skvěle dokreslovalo tu vesnickou mentalitu. Jediné mínus, co tady nacházím je to, že to prostě chtělo ještě jednu kapitolu :-D Já potřebuju ještě jednu kapitolu na konci :-D

21.02.2023 5 z 5


Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku Julie Caplin

Nečetla jsem celou sérii, asi jen 4-5 dílů, ale tento byl teda zatím za mě nejslabší. Vlastně mě vůbec ničím neoslovil.

06.02.2023 3 z 5


Kosti v srdci Kosti v srdci Colleen Hoover

Bylo to fajn. Přečteno za jeden večer, pokud jste už od Colleen něco četli, tak vás vůbec nepřekvapí a možná i děj odhadnete, tak jako já. Ale i tak to je sázka na jistotu, když si chcete u čtení odpočnout :-)

a mimochodem... ta obálka i ten název je hroznej!!!

20.01.2023 3 z 5


Děvčata z Firefly Lane Děvčata z Firefly Lane Kristin Hannah

Je to druhá kniha od autorky, kterou jsem četla a stejně jako Velká samota i takhle mě emočně zničila. Hannah píše fakt chytlavě a poutavě. Jediné co mě trochu zaráží jsou tady komentáře, že je to krásný příběh o přátelství. Ano příběh o přátelství to je, 30 let dlouhém, ale to jsem jediná, na kterou ten vztah působí toxicky? Od začátku jsem více sympatizovala s Katie. Tully mi vysloveně lezla na nervy a ani její chování na konci knihy to pro mě nevyvážilo. A ten konec, ten mě vážně zničil.

20.01.2023 5 z 5