Dohazovačka spřízněných duší

Dohazovačka spřízněných duší https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522536/bmid_dohazovacka-spriznenych-dusi-6502a0a43f182.jpg 4 42 15

Už jako dítě v roce 1910 Sara Glikmanová pozná svoje nadání: dokáže lidem nacházet spřízněné duše a seznamovat je. Hledání partnerů ale v židovské komunitě na Manhattanu považují za svou výsadu muži a dívku ve své profesi neuznávají. Deset let Sara seznamuje budoucí manžele potají, ale dříve nebo později bude muset bojovat za to, aby směla zaujmout právoplatné místo mezi ostatními a získala si zasloužené uznání. Sařina vnučka Abby je úspěšnou manhattanskou rozvodovou právničkou, která zastupuje ty nejbohatší klienty. Když její milovaná babička Sara zemře, Abby zdědí její sbírku ručně psaných deníků s podrobnostmi o párech, jež Sara seznámila. Abby však na vybledlých stránkách nachází více otázek než odpovědí. Proč jí babička odkázala svoje záznamy? Co by z nich Abby měla vyčíst? Proč se zaměstnání, které Abby dřív připadalo tak zajímavé, najednou zdá být zcela bezvýznamné a pochybné? Je Abby ochotná obětovat kariéru, na níž tak tvrdě pracovala, aby splnila babiččin tajemný slib cizímu člověku? A skutečně existuje něco takového jako láska na první pohled?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Matchmaker's Gift , 2022


více info...

Přidat komentář

Varjohukka
10.04.2024 5 z 5

Z této knížky mám hrozně pozitivní a fajn pocit Bylo to takové milé, i když místy i smutné, čtení.
Sledujeme dvě časové linky. V jedné se vracíme do minulosti s hlavní postavou Sarou a v druhé sledujeme její vnučku Abby. Obě mají dar svádět ty správné lidi dohromady. Abby si ovšem nejdřív musí projít jistým vývojem a prozřením.
Obě časové linky mě hodně bavily. Bylo fascinující se dozvědět spoustu zajímavostí o židovské kultuře, poznat jejich tradice a zvyky. Taktéž nahlédnout na způsob života Židů, kteří připluli do Ameriky v minulém století a jejich snahu si tyto (někdy přehnané) tradice udržet.

alzbeta4340
01.04.2024 5 z 5

Vlídný a příjemný román o dohazovačce sňatků. Sledujeme příběh Sáry ve 20. a 30. letech minulého století a také hektický život její vnučky Abby, rozvodové právničky, v roce 1994. Nebýt těch mnoha šťastných konců mohla by tato kniha směle vystoupit z žánru ženského čtení. Zajímavý je i doslov. Pěkné čtení, doporučuji.


kristy.books
26.02.2024 4 z 5

Táto kniha ma na prvý pohľad zaujala svojou krásnou obálkou. Anotácia tiež neznela zle a keď som na ňu počula viacero pozitívnych ohlasov, bolo rozhodnuté. Pod krásnou obálkou sa ukrýval aj veľmi pekný príbeh o rodine, láske, silných ženách i životných strastiach.

Príbeh sa odohráva v dvoch časových linkách a sledujeme v ňom príbehy babičky a jej vnučky. Sara mala už od detstva dar, vďaka ktorému dokázala vidieť spriaznené duše. Tejto ,,práci" sa však nemohla otvorene venovať, keďže v židovskej komunite žijúcej v New Yorku to bolo vyslovene mužské povolanie. Častokrát pracovala v tajnosti, aj tak bola neustále v konflikte s týmito mužmi, ktorí sa ju snažili zastaviť. Nemala to jednoduché (pridali sa k tomu ešte aj finančné problémy jej rodiny), ale páčilo sa mi na nej, že sa nevzdala, ďalej pomáhala párom a nakoniec sa postavila sama za seba.

Jej vnučka Abby mala úplne opačné povolanie - bola rozvodovou právničkou. S babičkou mali blízky vzťah, ale nikdy s ňou nezdieľala jej názory na lásku. Po škaredom rozvode rodičov na lásku a vzťahy tak nejak zanevrela a málokoho si pustila bližšie k telu. Čoskoro sa však ukázalo, že má s babičkou oveľa viac spoločného, ako by si kedy myslela. Abby si počas príbehu prešla určitou ,,premenou", prehodnotila pohľad na niektoré veci vo svojom živote a priznám sa, že potom mi bola ešte viac sympatická (nie, žeby som si ju už predtým neobľúbila).

Užívala som si obe časové linky. Na tej z minulosti ma zaujala tradícia ohľadom ,,dohadzovania" partnerov, pretože v tejto židovskej komunite zohrávala dôležitú úlohu. V časovej linke z minulosti sme mali niekoľko párov, ktoré riešili už trochu iné partnerské patálie a bavilo ma sledovať, ako im Abby (ne)vedome pomáhala.

zazvorka
15.02.2024 4 z 5

Pohodová knížka, čtyři a půl hvězdičky. A protože pohody není nikdy dost, zaokrouhluji nahoru.

Paja1709
07.02.2024 4 z 5

Moc pěkná oddechovka.

Mandlevest
29.01.2024 5 z 5

Téma hledání spřízněné (ných) duší se vlastně objevuje v každé romantické knize, ale tato autorka to celé pojala trochu jinak a musím napsat, že jsem se skoro celou knihu usmívala. Tohle je opravdu originální příběh, přesně tak si představuji odpočinkové čtení, laskavé, s mírným přesahem do židovské kultury a kapkou magického realismu, který dá příběhu tu správnou, maličkou dávku nadpřirozena, která hraje v příběhu zásadní roli, ale není absurdní a ve výsledku si řeknete, co když? :-). Saru a Abby, dvě hrdinky knihy, babičku a vnučku, si jistojistě zamilujete a vůbec celý ten příběh o hledání spřízněných duší Vás pohladí a zahřeje. Kdo hledá nepřeslazené romantické čtení do letošní ČV ( kniha s měkkou vazbou), toto je dobrá volba, s překrásnou obálkou. Doporučuji.

pip11
26.01.2024 5 z 5

Velmi neobvyklý a velmi krásný příběh. Vůbec jsem nečekala, že se skoro nedokážu odtrhnout od stránek, něco tak milého a hřejivého jsem nečekala. Skvělý příběh!

Knižní střípky
25.01.2024 5 z 5

DOHAZOVAČKA SPŘÍZNĚNÝCH DUŠÍ mi udělala neskutečnou radost, bylo mi s ní dobře a s těžkým srdcem jsem se s tímto příběhem loučila. Za mě v rámci tohoto žánru po dlouhé době velké doporučení.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

Dámaskloboukem
17.01.2024 5 z 5

Takové příběhy s přesahem mám rada. V rámci milého příběhu, krásně propleteného ze dvou časových linii, se čtenář dozví i spoustu zajímavosti o židovských zvycích a jejich způsobu života v minulém století. Milé a zároveň zajímavé čtení.

bookcase
28.12.2023 5 z 5

Úžasný příběh, obě linky čtivé, zajímavé téma.

markej
27.12.2023 5 z 5

Abbyina babička Sara umírá ve svých 94 letech a zanechává pro Abby speciální dárek: zápisníky, do nichž si zapisovala, koho v rámci newyorské židovské komunity úspěšně seznámila a zařídila mu svatbu. Sara totiž měla speciální dar: jestliže k sobě dva lidé patřili, viděla zvláštní paprsky světla, jež dvě spřízněné duše spojovalo. Zdá se, že Abby, která pracuje jako rozvodová právnička ve velmi prestižní právnické kanceláři, Sařino nadání možná zdědila, ale zatím jí spíš přináší samé problémy...

Román se mi moc líbil! I když je to v prvé řadě romantická knížka, ta romantika není úplně prvoplánová, a navíc mě obrovsky bavilo prostředí židovské komunity začátku 20. století, dokonce jsem se i dozvěděla nějaké zajímavé a nové informace...

Na předvánoční čas byla tahle knížka naprosto ideální, opravdu milá, laskavá, hřejivá, s myšlenkou, že každý najde tu svou pravou lásku (respektive že „na každý hrnec se najde poklička“), což je jistě povznášející myšlenka...:-)

Hodnocení: 5 * z 5 *

Noisette73
22.11.2023 5 z 5

To bylo tak nádherné, tak krásně romantické, kouzelné a hřejivé. Každý má někde tu svou spřízněnou duši, ne každý ji sice potká, ale někde na světě je, což je na jednu stranu smutné na druhou máte vlastně celý život na to ji potkat, pokud už se tak nestalo.
Mám ohromnou radost z Victora a Jess. A miluji větu: Když pláčeš, ten, kterému jsi předurčena, ochutná sůl z tvých slz. Znát tu větu, když jsem byla mladší...

nela3812
21.11.2023 4 z 5

Romantická jednohubka, co se četla úplně sama. Pokud věříte ve spřízněné duše, osud a pod, tak bude tento příběh přesně pro vás a věřím, že se v něm možná i trochu najdete. A pokud ne, určitě si zamilujete myšlenky, postavy i zápletku. Zaujala mě anotace knihy, ale že budu až tak nadšená jsem opravdu nečekala. :)

Sledujeme dvě dějové linky - jednu z počátku 20. století a jednu z konce 20. století, která vyjadřuje současnost. Už jen to, že to není vyloženě z doby plné moderní technologie to dostává úplně jiný nádech - však uvidíte sami! Bavilo mě na tom sledovat vývoj a změny života uvnitř židovské komunity. Dozvěděla jsem se mnoho nových informací a mnohokrát jsem nad některými zvyky kroutila hlavou. Příběh je obohacující a kromě "zábavy" v podobě romantických příběhů si obohatíte i své znalosti - což já vždy vítám.

Hlavní pointou příběhu je hledání spřízněných duší babičkou Sarou a její vnučkou Abby. Musím uznat, že důvěryhodnější linka byla se Sarou. Abby tak nějak vše spadlo do klína. Prostě se u toho jen ocitla a bylo to. Zajímavé však bylo její povolání právničky se specializací na rodinné vztahy. Sem tam se odehrálo nějaké drama, ale spíše ze života ostatních, než z toho jejího. Naopak se Sarou jsme prožili strasti i radosti, poznali historii a celkově jsem tam nádech osudu cítila mnohem více.

Z příběhu jsem nadšená a téměř nemám slov, kterými bych to vyjádřila :) Moc doporučuji!

Hodnocení: 4,5/5
Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství cosmopolis

Monačte
10.11.2023 4 z 5

Romantická oddechovka s kapkou magického realismu. Sledujeme dvě linky - ta první nás zavede do komunity newyorských židů na začátku 20. století. Tak zajímavě popisuje jejich tradice, zvyklosti a reálie, že se hodí mít po ruce při čtení Google, protože budete chtít vědět víc. (A to mě na knihách ohromně baví!) Druhá linka je v podstatě ze současného New Yorku a je tak zábavně propletená, že jsem (zejména ke konci) hltala každou stránku a děsně chtěla vědět, jak to všechno dopadne! Ocenila bych snad jen malý slovníček židovských výrazů.

slamenka
30.10.2023 3 z 5

Taková lehčí jednohubka, romantika. Zachycuje dvě dějové linie, babičku Sáru a vnučku Abby, které potká stejný dar a to dohazovat partnery. Hezky ukazuje židovskou komunitu v NY. Co se příběhu Abby týče, přišlo mi to taková až moc přímočaré, moc šťastných náhod. Ale na vypnutí hlavy ideální čtení.

Štítky knihy

láska naděje rozvod romantika výběr partnera domluvené manželství domluvený sňatek

Autorovy knížky

2023  86%Dohazovačka spřízněných duší

Kniha Dohazovačka spřízněných duší je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených5x
Knihotéce53x
Chystám se číst102x
Chci si koupit21x
dalších seznamech4x