sarah7586 sarah7586 komentáře u knih

☰ menu

Lhářka Lhářka Cate Holahan

Hned na začátek musím říct, že si nejsem jistá jestli je mi hlavní postava sympatická nebo ne. Bohužel se později přikláním k tomu ne. Ale to vůbec nic nemění na tom, že děj knížky mě hned vtáhl a velmi rychle ubíhal. Za pár chvil jsem měla přečteno a musím říct, že mne i tato kniha mile překvapila.

Kniha pojednává o ženě, která se snaží skloubit založení rodiny a nastartování upadlé kariéry. Různé peripetie jí nakonec svedou na cestu, ze které již není úniku.

24.05.2022 4 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

(SPOILER) Kniha vypráví příběh Sage, která pochází z rodiny s židovskými předky. Sage si prožila ošklivé trauma. Seznámí se se staříkem, který jídá rozporuplnou žádost. Tudíž asistovanou sebevraždu. Dozvídáme se o zločinech a životu v koncentračních táborech.
Kniha pojednává o morálním dilematu. Rozkrývá postupně celý příběh a jeho spojitosti. Je starý pán opravdu důstojník z druhé světové války? Spáchal tyto strašné zločiny? Bude spravedlnosti učiněno za dost?
Musím říct, že kniha měla zajímavou zápletku. Ovšem některé situace byly vcelku nelogicky poskládané a zvraty nepravděpodobné. Ze začátku mi vadilo vyprávění "druhého příběhu" - jedná se o vyprávění babičky Sage. Celkový dojem z knihy je příjemný a nelituji přečtení.

06.04.2022 3 z 5


Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Na začátek musím říct, že detektivky či krimi, nejsou mým hlavním žánrem. Ovšem tato kniha mne nadchla. Od samého začátku byla čtivá, děj se nevlekl. Ovšem co se týče postav, tak nebyly pro mne dostatečně propracované. Také jsem se k žádné nenaklonila. Na druhou stranu, vzhledem k obsahu, by bylo nejspíše zbytečné, se zabývat detailnějším popisem. Kniha byla vítanou a příjemnou změnou v četbě :)

09.03.2022 5 z 5


Magonie Magonie Maria Dahvana Headley

(SPOILER) Aza Ray. Aza Ray má nevyléčitelnou nemoc. Nemoc, se podle ní dokonce jmenuje. Nemůže dodstatečně dýchat, plíce vypovídají službu. Je vlastně zázrak. že tu ještě je. Jason. Tak ten ji drží nad vodou. Vždy pomůže, je s ní od malička. Aza dostane záchvat. Takový, ze kterého už není pomoci. Ovšem neumře, ale objeví se v Magonii, její rodné zemi. Musí se všemu naučit a rozhodnout se za co bude bojovat. Co je správné.
__
Unikátní nápad. Zcela nový svět. Jsem velmi nadšená z této série. Hlavní hrdinka Aza Ray je sarkastická vtipná odvážná teenegerka. Jason, její kamarád od dětství, odhodlaný ji za každou cenu bránit. Nový svět je vykreslen v oblacích nad námi. Všude jsou lodě, které plují vzduchem. Magoňané,kteří dýchají řídký vzduch. Rostráti, napůl lidé napůl nádherní ptáci. A samozřejmě plno lásky, nenávisti a boje za záchranu světa.

22.08.2021 5 z 5


Mechanický anděl Mechanický anděl Cassandra Clare (p)

Začínáme v Londýně, ve světě plném upírů, lykantropů, čarodějnic, démonů a především nefillim. Mladá dívka Tess se vydává za svým bratrem Nathanielem. Je uvězněna a nucena používat svůj dar, pro který je velmi žádaná. Zachráněna je lovcem stínů - Willem. Při útěku zjistí jsou stvořeny mechanické bytosti a rozjíždí se kolotoč nebezpečí a hledání pravdy.
__
Musím přiznat, že hlavní hrdinka mi nebyla moc sympatická a místy mi až drásala nervy. Děj byl vcelku uplynulý, některé pasáže bych vynechala. Ovšem zápletka se povedla. Ostatní postavy byly vykresleny vcelku věcně. Nejspíš mi chyběl lepší pohled ze strany Willa. Série má své kouzlo, bohužel nedostatečně pro mne.

22.08.2021 3 z 5


Řev Řev Cecelia Ahern

Třicet žen, třicet příběhů..a každý je jedinečný. Každý jeden příběh se zajímá o jinou problematiku a oslovuje čtenáře tak jemným a nenuceným způsobem. Inspirativní, k zamyšlení, nevšední. To vše vám může nabídnou tato kniha.

22.08.2021 4 z 5


Síla stínů Síla stínů Cinda Williams Chima

Mladá nadaná válečnice a dědička trůnu. Nebezpečí hrozí na každém kroku, ale láska si prosadí svou. Navrhuje své názory a nápady aby se konečně mezi královstvími nastolil mír. Avšak povede se to?
_________

Po dlouhé době fantasy, od kterého jsem nemohla odejít. Skvělé! Knihy jsou psány z několika pohledů postav ale vše je krásně popsané a navazuje na sebe bez zbytečných průtahů. Děj je plynulý, obsahuje vše podstatné a postupně se vám vytváří krásná skládačka. Už se velmi těším na další 2 díly!

07.06.2021 5 z 5


Síla ohně Síla ohně Cinda Williams Chima

Mladý čaroděj, nadaný léčitel, z královské rodiny zažívá dobrodružství v sousedním království. Vydává se na dlouhou a trnitou cestu dosáhnout mezi královstvími míru. Na druhé straně chudá dívka, sirotek se záhadným znamením. Těžký život a práce v dole. Oba však mají stejný úmysl.
_________

Po dlouhé době fantasy, od kterého jsem nemohla odejít. Skvělé! Knihy jsou psány z několika pohledů postav ale vše je krásně popsané a navazuje na sebe bez zbytečných průtahů. Děj je plynulý, obsahuje vše podstatné a postupně se vám vytváří krásná skládačka. Už se velmi těším na další 2 díly!

07.06.2021 5 z 5


Nebezpečné dědictví Nebezpečné dědictví Alison Weir

__
Anglie. Dva příběhy, dvě hrdinky. Obě se ocitají v blízkosti královského trůnu. A to je skvělé i nebezpečné zároveň. Láska, strach, odhodlání. To je spojuje.
__
Chvíli mi trvalo než jsem se zorientovala v postavách. Když jsem si vše utřídila, byla to velmi příjemná emotivní vyprávění, která se vzájemně prolínala.

13.04.2021 3 z 5


Pekelný flirt Pekelný flirt Beatrix Gurian

Je to příjemný dívčí román s trochou detektivního vzrušen. Vše se točí kolem satanismu a symboliky, což dodává na atmosféře tajemna. Je čtivá a postupný rychlý spád událostí je ku prospěchu. Young adults.
__
Tony je mladá slečna, která se zamiluje do tajemného mladíka Valleho. Malá zkouška odvahy a oddanosti se však vymyká kontrole. Něco je špatně. Tony musí postupně odkrýt všechna temná a hrůzná tajemství.

09.04.2021 3 z 5


Rozvaliny Gorlanu Rozvaliny Gorlanu John Flanagan

(SPOILER) Fantasy knižní série, který zaujme zajímavým a napínavým příběhem. Příjemný a srozumitelný jazyk. Hned uvede do souvislostí bez zbytečného opisování a přesto nevynechá nic důležitého. Postupně nám autor odkrývá příběh a jednotlivá dobrodružství nedovolují odpoutat se ani na chvíli. Skvělá Young Adult literatura.
__
Nacházíme se v Araluenském království na hradě Redmont. Patnáctiletý Will a jeho čtyři kamarádi jsou vybráni do učení k mistrům. Jsou sirotci, jejich rodiče byli zabiti v bitvě či byli důležitým přínosem po království. Will je vybrán pro hraničáře. Je to nesmírně důležitá funkce, ovšem v podvědomí prostých lidí opředena báchorkami. Zlý Morgarath spřádá plány na zničení království. Chce se pomstít. Will a jeho kamarádi zažívají mnohá dobrodružství, kdy upevnují vztahy a rozvíjí své dovednosti a zachranují království.

08.04.2021 5 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Ocitáme se na anglickém venkově se slečnou Elizabeth a panem Darcym. Nejdříve je jejich láska zdráhavá a nepřiznaná. Až později vše vyplyne na povrch.
__
Krásný román z příjemného prostředí. Autorka zvládla vykreslit postavy, tak prostředí či situace. A především postupnou dynamičností udržet čtenáře.

08.04.2021 5 z 5


Zabiják Zabiják Émile Zola

(SPOILER) Děj se odehrává v Paříži. S hlavní postavou Gervaisou procházíme postupnými změnami v jejím životě i v myšlenkách. První manžel byl opilec, druhý taktéž. Velkou roli zde hraje alkohol, kterému podlehne i ona. Z chudoby k bohatství a zase zpět k chudobě.
__
Musím říct, že na můj vkus jsou v knize dlouhé obsáhlé pasáže popisujíc vše. Avšak celkový dojem z knihy je příjemný a určitě stojí za přečtení.

07.04.2021


Panicové Panicové Diana Gabaldon

(SPOILER) Mou osobu kniha Panicové zklamala. Bylo to rychlé, nezáživné dobrodružství dvou mladých mužů ze Skotska. Hlavní postava Jamie Fraser a jeho nejlepší přítel Ian jsou žoldáci ve Francii. Jejich náplň práce je chránit majetek při převozu. Většinou je to zakázka pro bohaté židy. Tentokrát však převážejí majetek i krásnou nevěstu. Jsou přelstěni, avšak nakonec vše dopadne dobře. Pro ty, co četli knižní sérii Cizinka, je kniha určitě vítaným doplněním životů postav, dokreslením jejich rysů či vysvětlení chování. V druhé půli knihy je prvních pár kapitol z knižní série Cizinka. Někoho navnadí a někoho nenadchne. Mne bohužel neupoutala.

05.04.2021 2 z 5


Osvětimská ukolébavka Osvětimská ukolébavka Mario Escobar

Velmi smutný a významný příběh. Milovníkům této tématiky by kniha neměla ujít. Přesto tento knižní titul trochu zapadá.
Ocitáme se v Berlíně roku 1943. Ráno jako každé jiné. Rodinu Hannemannů odvádí příslušníci SS na vlak směr Osvětim. Helene je Němka, navíc modrooká a se světlými vlasy, ale její manžel Johann je rom. Helene se dobrovolně se svými pěti dětmi dostane do tábora. Jen díky tomu, že je zdravotní sestrou, může zajistit více jídla. Setkává se s Andělem smrti. S nedobrovolnou spoluprací vybuduje školku a školu pro děti. Dá, tak ostatním v Osvětimi alespoň naději..

05.04.2021 4 z 5


Se mnou jsi v bezpečí Se mnou jsi v bezpečí K. L. Slater

(SPOILER) Na přebalu knihy je tvrzeni - nedovolí vám vydechnout. Nedovolila. Tato kniha je psychologický thriller a zhltla jsem ji za dva večery i když to není můj žánr. Až do samého konce mě autorka napínala jako strunu. Rozuzlení bylo potom o to víc než příjemné překvapení. Kniha je psána hned z několika pohledů (Motorkář, řidička, sousedka Anny), především ale z pohledu hlavní hrdinky Anny.
Anna strávila dlouhou dobu na psychiatrické klinice po těžkém traumatu z dětství, kdy našli její matku a mladšího bratra oběšené v jejich domě. Dnes žije sama, bez dluhů a pravidelně chodí do práce. Má také milovaného kocoura Alberta. Vše se začne rozpadat když je svědkem autonehody a zraněného motorkáře drží za ruku do příjezdu sanitky. Řidičce dává za vinu jak úmrtí jejího bratra, tak zranění motorkáře. V práci přestane spolupracovat a začnou ji vyšetřovat. Začne pátrat a házet klacky pod nohy řidičce. Naopak motorkáři se snaží všelijak pomáhat jak v nemocnici tak v domácnosti. Vše vypadá na dobré cestě ale trauma a sedativa si vybírají na Anně a jejím chování svou daň. Ovšem není jediná.
Kniha se rychle čte. Nebude vás chtít pustit a nudit se určitě nebudete. Děj se vyvíjí pozvolna, vše si stíháte dávat do souvislostí a utvářet si svůj pohled.

05.04.2021 5 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Kniha je malá útlá a rychle čtivá. Zvládla jsem ji přečíst za odpoledne. Autorce se povedlo udržet mou pozornost po celou dobu. Příběh se odehrává za dob nacistického Německa, období holocaustu. Jak napovídá název knihy, hlavním hrdinou je tatér, který při příchodu nových vězňů tetuje na předloktí čísla. Tam potká svou životní lásku - Gitu. Díky svému postavení hazarduje se životem, jen aby udržel na živu sebe, svou lásku a další vězně. Příběh pojednává o přežívání, lásce, násilí, obětování se, o víře a naději. Ještě víc člověka zamrazí, že příběh je napsán na základě skutečných událostí.
Autorka se několikrát setkala s panem Lalem Sokolovem, dnes žijícím v Americe. Díky jeho ochotě předat své vzpomínky a převyprávět svůj život veřejnosti, vznikl tato skvělá kniha. Tento titul určitě doporučuji přečíst. Místy mi bylo i do pláče a rozhodně mě nenechala chladnou. Donutí vás to se zamyslet nad minulostí lidstva ale i jeho budoucností. Na druhou stranu také povzbudí, že přes všechny nástrahy a krutou realitu zbyde v lidech to nejlepší.
Na knihu volně navazuje další příběh jedné z vedlejších postav - Cilky. Je to převyprávění zážitků z koncentračního tábora, později gulagu, z pohledu krásné šestnáctileté dívky, s nechtěným zájmem velitelů.

05.04.2021 5 z 5


Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi Magda Knedler

(SPOILER) Kniha, která má mrazivý název.
Odvíjí se zde dvě hlavní dějové linie. První z pohledu porodní sestry. Ta popisuje svůj život na porodní štubě a mimo ni. Popisuje drsnost podmínek v jakých žily a přežívaly. Ona, novorozenci a rodičky. Všechny ji oslovují máma. Už jenom cesta pro trochu čisté vody trvala 20 min a ještě nezaručovala úspěch. Kousek chleba se vyměňoval za buničinu, bylinky, či kus látky pro novorozence. Neustálé odhánění krys a potkanů. Psychická podpora a obracení na víru v Boha, byla jediné co je mohlo držet ve zdravém duchu. Dále také popisuje setkání s andělem smrti či zabíjení novorozenců. Ve vzpomínkách se retrospektivně vrací ke svému mládí a životu před koncentračním táborem. Druhý pohled je situován od jedné z těhotných vězeňkyň, která se ocitne na porodní štubě. Snaží se pomáhat při porodu i po něm. K mámě doslova vzhlíží a snaží se vypořádat se svou situací.
Kniha má zajímavý příběh a přináší nový pohled na situaci v koncentračních táborech. Musím přiznat, že jsem měla nejspíše přehnaná očekávání, a proto mě kniha tolik nenadchla. Nebyla pro mě tolik čtivá, autorka mě nedokázala udržet svou stavbou vět ale pouze příběhem. Pro mě nesystematické přeskakování mezi dějovými liniemi bylo obtěžující. Stejně tak některé detaily ze vzpomínek. Přesto knihu vřele doporučuji, zvláště ženy budou na tohle téma citlivější.

05.04.2021 4 z 5