sajanka sajanka komentáře u knih

☰ menu

Vzpoura na lodi Bounty Vzpoura na lodi Bounty Vítězslav Kocourek

Další nezapomenutelná kniha, ke které se ráda vracím. Tektéž k filmovému zpracování.

11.04.2024 5 z 5


Cesta na severozápad Cesta na severozápad Kenneth Roberts

Kniha mě úplně strhla. I když se v ní nachází některé kruté věci, jako například boje indiánů s Francouzy, dokážu se k ní vracet.
Nezdolná síla a snaha majora Roberta Rogerse dosáhnout cíe, byla úžasná.

11.04.2024 5 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Film s Timothy Daltonem jsem viděla jako první a knihu četla později. Oboje mě zcela pohltilo. Jen mě zaráží, že křehká Emily Brontëová dokázala napsat takový román plný vášní a pudů. Oravdu klobouk dolů.
Osobně mám raději Charlotte i její díla, ale jediný román Emily, svou originalitou a pojetím všechny předčí. Jistě, jana Eyrová je jediná i jedinečná, ale na Větrné hůrce je vyšší level.

11.04.2024


Světoběžníci a Robinsoni Světoběžníci a Robinsoni Géza Včelička (p)

Nějak jsem se do knihy nemohla ponořit. Přečetla jsem jen část, kterou oceňuji třemi hvězdičkami.
Nepopírám, že je kniha psaná dobře, ale přestala mě bavit a nemohu si pomoci. Knihu odkládám a odnesu na místo, kde si ji možná nějaký čtenář rád najde.

15.03.2024 3 z 5


Ratajský les Ratajský les Aleš Palán

Kniha se mi ze začátku četla dost špatně, než jsem přišla na prolínání třech časových rovin, ale pak už to šlo samo a pokládám to za dobrý nápad.
Zajímavý příběh, i když nemám moc ráda, když se ke skutečným událostem přidá tolik fabulací, které autor udává především v částech z roku 2014. Každý to máme jinak, ale mně to potom celkovou tu historii skutečného příběhu kazí.
Není pochyb, že autor je dobrý, ale vadí mi přemíra expresivních výrazů, jakkoliv je to dneska snad "IN". Pro mě je však literatura něco jako kultura, a proto nemám ráda přílišnou vulgaritu, kterou se dnešní tvorba, jak literární i filmová jen hemží. (Pokládám to za úpadek národa.)
Tady dávám jednu hvězdičku pryč a druhou vysvětlím.
Je to pro absenci uvozovek. Špatně se mi to četlo a někdy jsem přemýšlela, kdo, co řekl. Možná, že se to v dnešní češtině používá a není to chyba, ale pro mě tedy je. Je to nešťastný nápad.
Rovněž pokládám za chybu, když někdo něco říká a vzápětí následuje věta o něčem jiném na stejném řádku. Pak je to matoucí a nepřehledné.
To, že jsem objevila sem tam nějakou chybku, to už pominu, protože se to stává téměř všude a každému.
Takže tři hvězdičky se mi zdají přiměřené.
Ale přečetla jsem se zájmem, i když tuto knihu už podruhé číst nebudu. Spíše bych si vyhledala něco jiného o tomto případu, protože ta místa, kde se odehrál, docela dobře znám.

15.03.2024 3 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

No, já nevím. Nejsem z těch, kdo by nepochopil hlubší význam řečeného, ale tady jsem necítila nadšení, jako většina čtenářů Malého pricnce. Prostě jsem v tom neviděla nic výjimečného. Ale možná se pletu.
Četla jsem už před časem a třeba bych teď měla jiný názor. Pokud na ni narazím, tak se ze zvědavosti pokusím na ni podívat znovu, třeba jsem mezitím prozřela. Pak možná napíšu jiný komentář.

28.02.2024 3 z 5


Tajuplný ostrov Tajuplný ostrov Jules Verne

Pro mě nejlepší kniha ze všech verneovek.

28.02.2024 5 z 5


Stařeček Pagáč vyprávjajú Stařeček Pagáč vyprávjajú Zdeněk Galuška

Úžasná kniha, ke které se neustále vracím. Jako mladé holky jsme ji mamince předčítaly a všechny tři jsme se válely smíchy. Bohužel se nám s manželem už několikrát stalo, že jsme ji někomu půjčili, zapoměli komu a už nám ji nevrátil. Takže jsme ji opětovně koupili, když jsme na ni natrefili. Naposled jsem ji koupila na Masaryčce v Praze a hned ve vlaku ji otevřela. Musela jsem pak přestat číct, protože mě to nutilo ke smíchu a lidi na mě divně koukali.

15.02.2024 5 z 5


Chatrč Chatrč Wm. Paul Young (p)

Kniha se mi nelíbila.
Jako první jsem viděla film, který mi vnucovala moje sestra. Ani ten mě nenadchl. Naopak od jejího tvrzení, že nám něco odkazuje, mi připadal nesmyslný. Ano, najde se tam několik poučných odkazů na zamyšlení, ale jiné věci se mi zase krutě nelíbí. Proč by se měl člověk smířit a pochopit vraha svého dítěte?
Byla jsem vychována ve věřící rodině, postupem času jsem se změnila, v něco věřím, ale sama nevím, v co. Jen doufám, že něco mezi nebem a zemí existuje. Ale tato kniha mě neoslovila, asi jsem babar.

15.02.2024 2 z 5


Normálně nenormální lidičky Normálně nenormální lidičky Zuzana Muchová-Daxnerová

Opravdové příběhy s neobvyklými zážitky bývají nejzajímavější. Někdy by člověk nevěřil, co všechno se může stát.

15.02.2024 5 z 5


Zvěrolékař a psí historky Zvěrolékař a psí historky James Herriot (p)

Já mám psy ráda a tohle je moc hezká knížka.

09.02.2024 5 z 5


Dopisy - korespondence Jiřího Wolkra Dopisy - korespondence Jiřího Wolkra Jiří Wolker

Jelikož Jiří Wolker je můj nejoblíbenější básník, nemůže mi chybět ani tato kniha. Zajímá mě vše, co se ho týká.

21.01.2024 5 z 5


Ohněm a mečem Ohněm a mečem Henryk Sienkiewicz

Já k tomu nemám slov, protože krutosti bojů a jsou neskutečné, a přesto jsem četla, neboť se jedná o výborné dílo. Tak jen ohodnocení a přidám palce.

16.01.2024 5 z 5


Srub radosti Srub radosti Bohumír Polách

Moc hezká knížka, je to další z těch, kterou jsem zdědila po tatínkovi.
Četla jsem ji ráda, velmi se mi líbí, jak chlapci pomáhali kamarádovi, který nic neuměl, jak ho učili být správným klukem. Myslím, že by z toho spousta dětí si mohla vzít příklad i v dnešní době. Vlastně obzvlášť v té dnešní.

25.12.2023 5 z 5


Hoši z bílého krasu Hoši z bílého krasu Ladislav Kristen

A mně se tato kniha líbila a četla jsem ji jako dítě opakovaně. Dodnes ji mám na památku po mém tatínkovi, který ji měl jako kluk. Klidně si ji ještě znovu přečtu, jak jsem stará. Nesmíme zapomínat, že tato kniha vyšla těsně po válce a je psána v duchu té doby.

25.12.2023 5 z 5


Matka Davida S., narozeného 3. července 1959 Matka Davida S., narozeného 3. července 1959 Yvonne Keuls

Pro mě to byla a je jedna z knih, která mě jako matku tří synů zasáhla snad nejvíce. Proto absolutně nesouhlasím s komentářem Forestwalker přesně před rokem napsaným, ohledně chování matky Davida. Nikdo si nedovede představit to bezbřehé zoufalství a urputného avšak zbytečného boje za záchranu syna. To pak všechno jde stranou a samozřejmě se zapomná na vše ostatní.
Ne, neomlouvám matku, že se tak nevěnuje dalším dětem, ale chápu ji.
Jen člověk, který nemá děti nebo je má bezproblémové může odsuzovat chování těch rodičů, kteří bez vlastní viny celý život bojují za své děti, jež se dostaly na šikmou plochu. Taky si takový člověk nedovede představit, jaké to je, když dítě od malička pláče a pláče a nepomáhá nic.
Vždyť ta matka Davida od malička čelila jeho konfliktnímu chvání a povaze.
Pro mě je ta knížka strašně silná.

21.12.2023


3x Perry Mason 3x Perry Mason Erle Stanley Gardner

Velmi ráda čtu knihy, kde se případy projednávají v soudní síni. Metody právníka Perry Masona jsou vynikající. Napsala bych toho spoustu, jak ráda mám tyto příběhy a proč, spokojím se s přidáním palce ke komentářům, se kterými se stotožňuji.

21.12.2023 5 z 5


Případ domovníkovy kočky Případ domovníkovy kočky Erle Stanley Gardner

Další z mých nejoblíbenějších knih.

21.12.2023 5 z 5


3x Phil Marlowe 3x Phil Marlowe Raymond Chandler

Takovéto knihy nechybí v mé knihovně a ráda se k nim vracím. Klasické, úžasné detektivky.

21.12.2023 5 z 5


Švýcarský Robinson Švýcarský Robinson Johann David Wyss

Nádherná kniha, ke které se stejně jako k Robinsonovi mohu neustále vracet.
Příběh rodiny, která přežije stroskotání lodi a zachrání se na ostrově je velmi poutavý. Poukazuje na lidskou sílu, snahu a vzájemnou lásku mezi členy rodiny. Je to nádherný příklad toho, jak by se měli chovat rodiče k dětem a děti k rodičům. I když znám tento příběh dobře, pokaždé si v něm něco najdu a prožívám osudy všech hrdinů s nimi.

21.12.2023 5 z 5